Poratujcie… Gulasz

Jestem zupełną sierotą… Nawet gulaszu nie umiem zrobić…
Jakie mięsko będzie najlepsze? Czy z samego chudego wyjdzie smaczne? Podrzućcie jakiś przepis plisss
Najbardziej chodzi mi o sos do tego gulaszu. Nie mam pojęcia jak zrobić pomidorowy, czy z jakim tam się gulasz robi…
Na pewno nic na ostro.
Dzięki 🙂

Daga i Zuzanka 10 m-cy

8 odpowiedzi na pytanie: Poratujcie… Gulasz

  1. Re: Poratujcie… Gulasz

    Proste jak…budowa cepa:-)))))))))))
    Więc tak:
    Najlepsze mięsko na gulasz to biodrówka wieprzowa – wychodzi pyszny sos
    Kroisz mięsko na kawałki, podsmażasz na patelni ( nie teflonowej, bo się nie przyrumieni). Mięsko musi uzyskac złoto-brązowy kolor. W tym czasie w osobnym rondlu gotujesz wodę ( niedużo)z listkiem laurowym, ziarnem ziela ang. i pieprzu. Wrzucasz podsmażone mięsko do tej wody.
    Kroisz cebulę w półplastry, podsmażasz na patelni i wrzucasz do rondla z mięskiem.
    Wszystko ładnie ma się gotowac przez ok. godz. ( aż mięsko będzie miękkie). Doprawiasz wg.gustu.
    Można zagęścić sos śmietaną rozrobioną z mąką – ale to tuczy;-)))
    Powodzenia! Napisz czy wyszło:-)

    Esiowa i Igusia ur.19.08.03

    • Re: Poratujcie… Gulasz

      Dzięki 🙂
      Szczególnie jestem wdzięczna za ten sos z listkiem. Babcia męża robi taki sos zawsze i zawsze wylizyję talerz. No, to teraz sobie wiadro zrobię 😉
      Przy dobrych wiatrach może zrobię w sobotę, więcdam znać. Jezuuuu, już mi ślina cieknie….

      Daga i Zuzanka 10 m-cy

      • Re: Poratujcie… Gulasz

        chmm a ja robię inaczej, tylko co do mięsato się właśnie zastanowiłam… bo zawsze kupowąłam po prostu pieczeń.. hihi nie wiem jaki to rodzaj mięsa
        otóż kroję, podsmażam – nawet przyrumieniam, od razu z cebulką(pokrojoną rzecz jasna) potem zalewam wodą i dusi się do miękkości, a wtedy doprawiam i zagęszczam i zabielam czyli mąka+woda+śmietana, daję pokrojoną natkę pietruszki i już, taki gulasz jest rewelacyjny do placków ziemniaczanych
        pozdrawiam

        Ola z Natalią- 2.06.2003

        • Re: Poratujcie… Gulasz

          ja robie jeszcze inny…mięso kupuje wołowe, albo bez kosci, albo z tzw pręgi – chydziutkie. Kroje, wrzucam na rozgrzant tluszcz z cebulka, chwilke podsmazam, potem posypuje przyprawą do gulaszu z kamisa, zalewam woda i dusze do miekkosci. Czasem dodaje papryke pokrajana w prązki i grzyby suszone. Przyprawy to listek i ziele ang. Jak miesko jest mięciutkie to zagęszczam woda z mąka i dodaje dużo słodkiej papryki w proszku. Ma on ladnu czerwonu kolor. A tajemnica kruchego mieska lezy w tym, ze podczas duszenia podlewasz zimna woda dosyć często.

          Ania i Oleńka ( 26.04.2003 )

          • Re: Poratujcie… Gulasz

            A ja kupuję łopatkę, kroję na kawałki podsmażam z cebulką (a teraz bez bo małemu szkodzi). Przekładam do garnka podlewam wodą i duszę pół godziny. Potem dorzucam listek laurowy, 3 ziela angielskie, pół kostki rosołowej (albo nie). Sypie do tego trochę mrożonej marchewki w kostkach i mrozonej fasolki szparagowej, Gotuję aż mięsko i warzywa będą dobre. Potem dodaję mąki z wodą…
            Pyszne z ziemniaczkami, ryżem z czymkolwiek.
            Pozdrawiam

            bianka i Bartuś (05.12.2003)

            • Re: Poratujcie… Gulasz

              Robię bardzo podobnie. Dziś zamiast fasolki wrzuciłam kilka plastrów czerwonej papryki co by smaku nadać. A jeśli chodzi o przyprawy to dodaję wszystkiego po trosze.

              Aga &

              • Re: Poratujcie… Gulasz

                Ja jeszcze inaczej…
                Z reguły kupuję tłuściejszą szynkę. Kroję w kostkę, przysmażam, dodaję cebulki, przysmażam, żeby się zeszkliła, dodaję 1/3 paczki mrożonej włoszczyzny (mnie najbardziej odpowiada Hortex, inne zdarza się, że jest więcej lodu niż warzyw…) duszę pod przykryciem. I tu dwa warianty:
                1) razem z włoszczyzną dodaję liść laurowy, ziele angielskie i lubczyk. Wtedy jak już wszystko się ugotuje (można dodać odrobinkę wody, ale z reguły wystarczy ta co zostanie na warzywach po płukaniu) dodaję POSOLONĄ śmietanę 18% (kwaśną). Śmietanę soli się po to, żeby się nie ścięła – sposób podpowiedziany przez znajomego kucharza, Włocha 🙂
                2) Dodaję bardziej “pikantnych” przypraw i sos pomidorowy (z kartonika).

                Pozdrawiam,

                • Re: Poratujcie… Gulasz

                  To ja robie jeszcze inaczej.. Gulasz to dla mnie tylko mięso wołowe.. reszta to po prostu mięso w sosie 🙂
                  Kupuje dobra, chudą wołowinę, kroję w kostkę i smażę, i podczas smażenia przyprawiam (pieprz, przyprawa do gulaszu)-paprykę i sól daję później.. Zalewam wodą, dodaję kostkę smaku smażona cebula, sól, dużo postrej papryki i ięsko się dusi.. na koniec dodaje podsmażoną cebulę, odrobinę sosu do pieczeni ciemnego (dla smaku), zagęszczam i dodaję smietanę.. Och, no i oczywiście daję dużo czosnku ) Z plackami ziemniaczanymi-bomba 🙂

                  Asia i Ola (5.02.2003) +starania…

                  Znasz odpowiedź na pytanie: Poratujcie… Gulasz

                  Dodaj komentarz

                  Czy mechacenie podlega reklamacji?

                  Zmechacony płaszcz Pod koniec października kupiłam płaszcz. Kosztował 350zł. Dla mnie był to spory wydatek. Panie w sklepie zapewniały, że płaszcz jest od dobrego producenta i jest świetnej jakości. Przyznam,...

                  Czytaj dalej →

                  W majtkach czy bez?

                  Problem z tych mniej poważnych: czy pod piżamę zakładacie majtki? Ja rozumiem, że w pewnych sytuacjach to gatek się nie zakłada, ale wtedy piżamy też nie. Ale tak na codzień...

                  Czytaj dalej →

                  Imię Nataniel – zbyt dziwne?

                  Bardzo podoba mi się imię Nataniel. Zastanawiam się tylko, czy dziecko nie byłoby “pokrzywdzone”. Dużo się teraz mówi, żeby nie dawać zbyt “oryginalnych” imion, bo dziecko w dorosłym życiu będzie...

                  Czytaj dalej →

                  Gdzie zrobić obdukcję?

                  Przepraszam, jeśli w złym dziale. Szukam jednak szybkiej odpowiedzi, bo nigdzie nic konkretnego nie umiem znaleźć. Chodzi mi o to gdzie można i za ile można zrobić obdukcję lekarską w...

                  Czytaj dalej →

                  Niepokoje w rozwoju rocznego dziecka

                  Witam wszystkie mamy, moje dziecko za tydzień kończy roczek. Mała jest ruchliwa, zaczyna samodzielnie chodzić, często się uśmiecha, ma wiele energii. Niby wszystko jest ok, jednak od pewnego czasu zaczynają...

                  Czytaj dalej →
                  Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                  Logo
                  Enable registration in settings - general