Przepis na biszkopt -pomocy !!

Diewczyny, nie potrafię zrobić biszkoptu a ponoć jest to jedno z łatwiejszych ciast, jak na złość Mąż już kilka tygodni błaga mnie o biszkopt z galaretką no i jak wczoraj spróbowałam (chyba po raz setny) zrobić to znowu podeszwa 🙁 jeżeli macie jakiś rozumoodporny przepis to będę wdzięczna 🙂

Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Przepis na biszkopt -pomocy !!

  1. Dołożę swój przepis. 🙂

    4 jajka
    2/3 szklanki cukru kryształu (lub nawet mniej, do smaku)
    4 kopiaste łyzki stołowe mąki (tyle łyżek mąki ile jajek, łatwo zapamiętać)
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Ubijam białka ze szczyptą soli. Dosypuję cukier i ubijam na sztywno. Wlewam żółtka, ubijam dalej. W drugiej misce mam przygotowaną przesianą mąkę z proszkiem. Do jajek dodaję powoli mąkę (nie odrotnie!) i mieszam łyżką. Delikatnie i nie za długo, nie musi być idealnie wymieszane. Do formy i na ok. 35-40 minut w 180 stopniach. Bez termoobiegu. Na koniec zostawiam ciasto chwilę w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Studzę w formie, nie przekładam bo opadnie.

    • sama tez go sprobuje, bo ja takie biszkoptowe beztalencie jestem, zobaczymy czy to wyjdzie;)

      • Podnoszę. Bo co rusz szukam tego przepisu co JoannaR podawała. Aż przestałam piec ten, który królował u nas od zawsze
        Ot potęga i magia forum

        • Zamieszczone przez Usianka
          Po testowaniu kilku przepisów wybrałam taki:

          8 jajek
          150g cukru pudru
          200g mąki

          zółtka + cukier – utrzeć aż zbieleje
          białka ubić na sztywno i dodawać do żóltek na zmiane z przesianą mąką i bardzo delikatnie mieszać
          Pieke w piekarniku nagrzanym do 180stopni prez 35 minut (nie na teromoobiegu tylko grzałka górna i dolna)

          własnie wyjęłam z piekarnika – piekłam z platerkami jabłek – mniam 🙂

          a te jabłka to surowe rozumiem?
          na blache ciasto, potem jabłka? czy jak?
          i ile tych jabłek ma być?

          • Zamieszczone przez alina24
            a te jabłka to surowe rozumiem?
            na blache ciasto, potem jabłka? czy jak?
            i ile tych jabłek ma być?

            za pózno?

            Biszkopt na blache, przed samym wstawieniem do piekarnika na wierzch surowe, pokrojone w cienkie plasterki jabłka. Lekko utoną w trakcie pieczenia, ale na dno nei powinny dotrzec. U mnie na tortownice idzie 1-2 jablka – zaleznie od wielkosci jablek i tego ile mlode podkradnie 😉

            • Zamieszczone przez Usianka
              za pózno?

              noo 🙂
              ale to nic 😉

              Zamieszczone przez Usianka

              Biszkopt na blache, przed samym wstawieniem do piekarnika na wierzch surowe, pokrojone w cienkie plasterki jabłka. Lekko utoną w trakcie pieczenia, ale na dno nei powinny dotrzec. U mnie na tortownice idzie 1-2 jablka – zaleznie od wielkosci jablek i tego ile mlode podkradnie 😉

              zrobiłam z brzoskwiniami (ale z przepisu EwkiM) ale tylko dlatego, ze miałam tylko jedno jabłko i to mi się wydawało za mało
              brzoskwinie pokroiłam na cienkie plasterki
              i położyłam na surowe ciasto i tak własnie lekko się utopiły

              kolejne będzie z jabłkami z twojego przepisu, coś czuję ze już za kilka dni 🙂

              • o takie wyszło!

                wyjęłam z piekarnika niecałą godzinkę temu
                i już zostało tylko pół cista

                • Zamieszczone przez Usianka
                  ucierane to z masłem – przynajmniej u mnie

                  tak tak ucierane jest z tłuszczem a biszkopt tradycyjny ortodoksyjnie 😀 bez tłuszczu i bez proszku do pieczenia

                  • Zamieszczone przez dorotka1
                    a biszkopt tradycyjny ortodoksyjnie 😀 bez tłuszczu i bez proszku do pieczenia

                    czyli to moje to nie biszkopt z brzoskwiniami
                    tylko ciasto z brzoskwiniami 😀

                    jak zwał tak zwał, a po cieście juz nie ma śladu

                    • Zamieszczone przez Usianka
                      Po testowaniu kilku przepisów wybrałam taki:

                      8 jajek
                      150g cukru pudru
                      200g mąki

                      zółtka + cukier – utrzeć aż zbieleje
                      białka ubić na sztywno i dodawać do żóltek na zmiane z przesianą mąką i bardzo delikatnie mieszać
                      Pieke w piekarniku nagrzanym do 180stopni prez 35 minut (nie na teromoobiegu tylko grzałka górna i dolna)

                      własnie wyjęłam z piekarnika – piekłam z platerkami jabłek – mniam 🙂

                      mnie przekonałaś tymi plasterkami jabłek -lece robic

                      • Zamieszczone przez alina24
                        o takie wyszło!

                        wyjęłam z piekarnika niecałą godzinkę temu
                        i już zostało tylko pół cista

                        rewelacja Alina nie dziewie sie ze zeszło….. Az sie prosi o kawałek do kawy…. Nie no koniec czytanie…lece robic

                        • Zamieszczone przez Usianka
                          ucierane to z masłem – przynajmniej u mnie

                          albo z margaryna

                          • Boze i po co znowu tu wchodzilam.
                            Ide piec biszkopt z jablkami tym razem.

                            • Zamieszczone przez JoannaR
                              Mialam ten sam problem co Ty.
                              Mam dwa NIEZAWODNE przepisy. Jeden to ciasto po prostu, które u mnie często jest bazą do wszystkiego 😀

                              I drugi niezawodny biszkopt. Prawdziwy. Jego nie można zkaszanić. Brzmi dziwnie, ale jest booossski. Wilgotny, puszysty.

                              Czy ktoś wie, jakie ciasto miała tu na myśli Joasia?

                              • Zamieszczone przez Lea
                                Czy ktoś wie, jakie ciasto miała tu na myśli Joasia?

                                juz wiem 🙂

                                dzieki Dżo 🙂

                                Składniki:
                                2 szkl. mąki
                                1 szkl. cukru
                                3 jaja
                                25 dag tłuszczu
                                2 łyżeczki proszku do pieczenia

                                *
                                czas: 60 minut
                                porcje: 6-8
                                koszt: niedrogie
                                kalorie: mało

                                Do tłuszczu dodać cukrier, utrzeć, dorzucić całe jaja, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i zmiksować. Wyłożyć ciasto do tortownicy 32 cm średnicy i piec w temp. 175 st. C na złoty kolor.

                                • dzieki dot

                                  zrobilam wg przepisu z octem

                                  u mnie niestety nie wyszlo tego na 3 warstwy
                                  a poza tym nie wiem, jak mąką ziemniaczaną moze to wyjsc pulchne
                                  u mnie wyszlo nie najgorsze

                                  • własnie upiekłam pierwszego w życiu biszkopta :D…. udał się, dzięki Ewa, z twojego przepisu, jak go obsmaruję to pokażę w tortowym wątku :)… moje chłopaki mają jutro urodziny 😀

                                    Pozdrówki 🙂

                                    Znasz odpowiedź na pytanie: Przepis na biszkopt -pomocy !!

                                    Dodaj komentarz

                                    Angina u dwulatka

                                    Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                    Czytaj dalej →

                                    Mozarella w ciąży

                                    Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                    Czytaj dalej →

                                    Ile kosztuje żłobek?

                                    Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                    Czytaj dalej →

                                    Dziewczyny po cc – dreny

                                    Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                    Czytaj dalej →

                                    Meskie imie miedzynarodowe.

                                    Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                    Czytaj dalej →

                                    Wielotorbielowatość nerek

                                    W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                    Czytaj dalej →

                                    Ruchome kolano

                                    Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                    Czytaj dalej →
                                    Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                    Logo
                                    Enable registration in settings - general