Przepisy na Proste Ciastka, Ciasteczka..

potrzebuje, zbieram, kolekcjonuje…
moze ktoras z was sie ze mna podzielic?

23 odpowiedzi na pytanie: Przepisy na Proste Ciastka, Ciasteczka..

  1. ptysie by cherokee

    Dp garnka wlewamy szklanke wody i wrzucamy pol kostki margaryny. Gotujemy…kiedy sie rozpusci margaryna wrzucamy szklanke maki pszennej nadal gotujac. Mocno mieszamy az z ciasta sie zrobi klucha ( ) ktora bedzie odchodzic od garnka (nazywa sie to ciasto przypalane)
    Studzimy.
    Dodajemy 4-5 jajek, lyzeczke proszku do pieczenia i miksujemy az do uzyskania gladkiej, gestej masy.
    Blaszke smarujemy margaryna albo wykladamy papierem do pieczenia.
    Wkladamy ciasto do szprycy i robimy male beziki (pamietajmy o odstepach bo to rosnie )
    Pieczemy ok 30 min w 180 st.

    Po wystudzeniu napelnimy bita smietana i polewamy czekolada

    • Zamieszczone przez tora
      potrzebuje, zbieram, kolekcjonuje…
      moze ktoras z was sie ze mna podzielic?

      mam…. Ale.czesc. Na.papierze….jak.sie.zbiore.to.powpisuje:)

      • Kruche ciasteczka:

        pół kg mąki przennej
        kostka margaryny,
        3/4 szklanki cukru,
        4 zółtka,
        2-3 łyżki gęstej śmietany,
        łyżeczka proszku do pieczenia’
        cukier waniliowy,
        cukier puder

        Margarynę zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i zółtkami. Dodać potem mąkę, proszek do pieczenia i śmietane i wyrobić ciasto. Można włożyć je na godzinę do zamrażarki żeby było bardziej kruche (ale ja nigdy nie mam czasu i od razu robię ciasteczka i też dobre wychodzą :)). Ciasto należy rozwałkować na grubość poł centymetra i wycinac ciasteczka. Można je przysroić np m&msami przed włożeniem do piecyka. Wyłożyc na blechę i piec w temp około 160-180 stopni. Po upieczeniu mozna posypac cukrem pudrem.
        Można np włożyć pół ciasta do zamrażarki i wykorzystać je na ciasteczka za jakiś czas.

        Z tego samego cista robię szarlotkę (dzielimy ciasto na pół i wałkujemy) na jedną warstwę kładziemy starte na grubych oczkach jabłka z orobina cynamonu), podpiekamy kilka minut i przykrywamy drugą warstwą i pieczemy az sie ciasto zarumieni. Zawsze wychodzi 🙂

        • Zamieszczone przez szpilki
          ptysie by cherokee

          Dp garnka wlewamy szklanke wody i wrzucamy pol kostki margaryny. Gotujemy…kiedy sie rozpusci margaryna wrzucamy szklanke maki pszennej nadal gotujac. Mocno mieszamy az z ciasta sie zrobi klucha ( ) ktora bedzie odchodzic od garnka (nazywa sie to ciasto przypalane)
          Studzimy.
          Dodajemy 4-5 jajek, lyzeczke proszku do pieczenia i miksujemy az do uzyskania gladkiej, gestej masy.
          Blaszke smarujemy margaryna albo wykladamy papierem do pieczenia.
          Wkladamy ciasto do szprycy i robimy male beziki (pamietajmy o odstepach bo to rosnie )
          Pieczemy ok 30 min w 180 st.

          Po wystudzeniu napelnimy bita smietana i polewamy czekolada

          proste powiadasz 😮
          gratuluję dobrego humoru 😀

          • Zamieszczone przez EwkaM
            proste powiadasz 😮
            gratuluję dobrego humoru 😀

            banalne wrecz – powaznie – sprobuj choc raz to zobaczysz

            • Zamieszczone przez beatek
              Kruche ciasteczka:

              pół kg mąki przennej
              kostka margaryny,
              3/4 szklanki cukru,
              4 zółtka,
              2-3 łyżki gęstej śmietany,
              łyżeczka proszku do pieczenia’
              cukier waniliowy,
              cukier puder

              Margarynę zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i zółtkami. Dodać potem mąkę, proszek do pieczenia i śmietane i wyrobić ciasto. Można włożyć je na godzinę do zamrażarki żeby było bardziej kruche (ale ja nigdy nie mam czasu i od razu robię ciasteczka i też dobre wychodzą :)). Ciasto należy rozwałkować na grubość poł centymetra i wycinac ciasteczka. Można je przysroić np m&msami przed włożeniem do piecyka. Wyłożyc na blechę i piec w temp około 160-180 stopni. Po upieczeniu mozna posypac cukrem pudrem.
              Można np włożyć pół ciasta do zamrażarki i wykorzystać je na ciasteczka za jakiś czas.

              Z tego samego cista robię szarlotkę (dzielimy ciasto na pół i wałkujemy) na jedną warstwę kładziemy starte na grubych oczkach jabłka z orobina cynamonu), podpiekamy kilka minut i przykrywamy drugą warstwą i pieczemy az sie ciasto zarumieni. Zawsze wychodzi 🙂

              dzieki 🙂 ten przepis znam, ale nie znalam wersji z M&M – wyprobujemy 🙂

              • Zamieszczone przez agniesia22
                mam…. Ale.czesc. Na.papierze….jak.sie.zbiore.to.powpisuje:)

                no to ja poczekam.

                • Zamieszczone przez tora
                  potrzebuje, zbieram, kolekcjonuje…
                  moze ktoras z was sie ze mna podzielic?

                  Ponieważ od czerwca jestem na diecie eliminacyjnej (karmię) i nie jem m.in. jajek i mleka, to znalazłam w necie taki prościutki przepis:

                  szklanka mąki, dwie łyżki cukru (można mniej, bo są słodkie), cztery łyżki letniej wody i cztery łyżki oleju; szybko zagniatam, owijam w folię i do lodówki na godzinkę; wyjmuję, rozwałkowuję i w zależności od ilości czasu wycinam ciastka:) w przepisie było piec 5 min w 125 stopniach:eek: ale ja zazwyczaj piekę jakieś 30 min w 150 st.

                  Jak dla mnie rewelacja, bo jest to jedyna słodycz jaką zjadam od 9 mcy;):D

                  • Zamieszczone przez kaaskaa
                    Ponieważ od czerwca jestem na diecie eliminacyjnej (karmię) i nie jem m.in. jajek i mleka, to znalazłam w necie taki prościutki przepis:

                    szklanka mąki, dwie łyżki cukru (można mniej, bo są słodkie), cztery łyżki letniej wody i cztery łyżki oleju; szybko zagniatam, owijam w folię i do lodówki na godzinkę; wyjmuję, rozwałkowuję i w zależności od ilości czasu wycinam ciastka:) w przepisie było piec 5 min w 125 stopniach:eek: ale ja zazwyczaj piekę jakieś 30 min w 150 st.

                    Jak dla mnie rewelacja, bo jest to jedyna słodycz jaką zjadam od 9 mcy;):D

                    Skorzystam z tego przepisu dla młodego:) bo niestety nie może jajek i mleka:(

                    • Ciasteczka z kleiku ryżowego
- paczka kleiku ryżowego 
- kostka margaryny 
- 3 jajka 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
- pół paczki wiórków kokosowych 
- pół szklanki cukru 
- cukier waniliowy 
wszystko sobie wyrabiam w misce, jak się już wyrobi, formuję z ciasta kulki(wielkości klusek śląskich) a paluszkiem w środku robię wgłębienie, 
kulki wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do każdego wgłebienia mozna trochę dżemu 
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieke około 30 minut (może ciutke krócej muszą się ładnie zrumienić). 
Wyśmienite do kawy. Pyszne są cieplutkie i świeżutkie

                      lojalnie uprzedzam ze wszystkie diety ida w las niestety 😀

                      • Chciałabym zrobić herbatniki z mąki pełnoziarnistej, żeby wyszły dość twarde, takie, jak kupione. Podrzucicie jakiś przepis?

                        • Wczoraj robilam z przepisu maduxi:)
                          2 tabliczki bialej czekolady
                          70g masla
                          2 jajka
                          1 szkl cukru
                          1 szkl maki pszennej
                          pol lyzeczki proszku do pieczenia
                          1/4 lyzeczki soli

                          W kapieli wodnej rozpuscic maslo i dodac do niego pokruszona czekolada – ma sie w nim rozpuscic. Jajka ubic na parze z cukrem na konsystencje masla z czekolada, dodac do masy jajeczne mase czekoladowa,miksowac. Po poloczeniu dodac wymieszane make, sol i proszek, polaczyc i wylac na blache(wykladam ja papierem do pieczenia. Wlozyc do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok 40 min.(tzn do zbrazowienia) Gorace kroic na kawalki.
                          Pyszne sa:)

                          • Zamieszczone przez szpilki
                            Ciasteczka z kleiku ryżowego
- paczka kleiku ryżowego 
- kostka margaryny 
- 3 jajka 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
- pół paczki wiórków kokosowych 
- pół szklanki cukru 
- cukier waniliowy 
wszystko sobie wyrabiam w misce, jak się już wyrobi, formuję z ciasta kulki(wielkości klusek śląskich) a paluszkiem w środku robię wgłębienie, 
kulki wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do każdego wgłebienia mozna trochę dżemu 
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieke około 30 minut (może ciutke krócej muszą się ładnie zrumienić). 
Wyśmienite do kawy. Pyszne są cieplutkie i świeżutkie

                            lojalnie uprzedzam ze wszystkie diety ida w las niestety 😀

                            Powiedz Wiktorii, ze jest przesliczna:)

                            • Chodziło mi raczej o coś prostego, coś w stylu Lu zbożowych, żebym mogła dać też Tomkowi. Wczoraj kupiłam ciasteczka dla niemowląt Hippa, nic specjalnego a kosztują 7 zł!

                              • herbatnki a’la SuperBasiek

                                przepis powstał metodą prób i błędów 😀

                                1kg mąki (tortowa z Biedronki)
                                1 kostka margaryny (500g, z Biedronki)
                                1 szklanka cukru (z buraków cukrowych)
                                1op. proszku do pieczenia (30g – takie na kg mąki)
                                cukier wanilinowy wg uznania
                                4 całe jaja (kurzęcze)
                                1 szkl. mleka

                                wszystko wyrobić, można dodać mąki jak się za bardzo lepi do łapek, jak już mamy gładkie ciasto to dzielimy na 2 lub trzy części (zależy ile chcemy smaków)
                                do jednej dodajemy np wiórki kokosowe, do drugiej kakao i t d

                                ja dodawałam:
                                kakao
                                wiórki kokosowe
                                otartą skórkę z pomarańczy + cynamon
                                otartą skórkę z cytryny
                                mak
                                kawę rozpuszczalną
                                suszone ananasy
                                rozdrobnione pestki dyni
                                namoczone rodzynki
                                i może jeszcze coś było…..

                                ciasto wałkuję na duży cienki placek ( często mniej niż 5mm) i wykrawam szklanką kółka ( z lenistwa, bo szybciej idzie niż zabawa foremkami :D), układam na blachy ( nie smaruję ich niczym, szkoda czasu a ciacha i tak ładnie odchodzą), i do piekarnika 200stopni C…. piekę aż się upieką, zależy od grubości, średnio koło kwadransa,… jak wystygną to myziam je w rozpuszczonej czekoladzie i posypuję różnymi pierdołami np, wiórki kokosowe, kolorowe posypki, sezam itp

                                zostawiam też trochę takich łysych,a te przyjarane to są zarezerwowane dla mnie 😀

                                SMACZNEGO !!!

                                a co bym nie była gołosłowna to wrzucam fotki

                                • Składniki
                                  Ciacha na szybko
                                  15 dag masla
                                  25 dag maki pszennej
                                  15 dag cukru (puder lepszy), ale moze byc tez mniej (w zaleznosci od upodoban)
                                  pol cukru wanilinowego
                                  2 duze zoltka lub 3 male
                                  dowolny dzem/marmolada/konfitura
                                  Maslo, make, cukry i zoltka zagniatamy na jednolita mase.
                                  Formujemy z powstalej masy kuleczki o srednicy 2-3 cm.
                                  W zrodku kuleczek robimy wglebienie (zeby wygladaly jak kluski slaskie 🙂 ).
                                  Do wglebienia wkladamy odrobine dzemu.

                                  Pieczemy w tempetarurze max. 180 stopni, az sie ciastka zarumienia (okolo 15-20 minut).

                                  Całkiem smaczne i mało roboty.

                                  • Zamieszczone przez szpilki
                                    Ciasteczka z kleiku ryżowego
- paczka kleiku ryżowego 
- kostka margaryny 
- 3 jajka 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
- pół paczki wiórków kokosowych 
- pół szklanki cukru 
- cukier waniliowy 
wszystko sobie wyrabiam w misce, jak się już wyrobi, formuję z ciasta kulki(wielkości klusek śląskich) a paluszkiem w środku robię wgłębienie, 
kulki wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do każdego wgłebienia mozna trochę dżemu 
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieke około 30 minut (może ciutke krócej muszą się ładnie zrumienić). 
Wyśmienite do kawy. Pyszne są cieplutkie i świeżutkie

                                    lojalnie uprzedzam ze wszystkie diety ida w las niestety 😀

                                    Zrobilam dzis, REWELACJA!!! Dzieki za przepis

                                    • Zamieszczone przez szpilki
                                      Ciasteczka z kleiku ryżowego
- paczka kleiku ryżowego 
- kostka margaryny 
- 3 jajka 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
- pół paczki wiórków kokosowych 
- pół szklanki cukru 
- cukier waniliowy 
wszystko sobie wyrabiam w misce, jak się już wyrobi, formuję z ciasta kulki(wielkości klusek śląskich) a paluszkiem w środku robię wgłębienie, 
kulki wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do każdego wgłebienia mozna trochę dżemu 
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieke około 30 minut (może ciutke krócej muszą się ładnie zrumienić). 
Wyśmienite do kawy. Pyszne są cieplutkie i świeżutkie

                                      lojalnie uprzedzam ze wszystkie diety ida w las niestety 😀

                                      Kurcze, kusicie wszystkie jak…hmm 😀
                                      A czy tą margarysie moge zastąpić maslem? hmmm
                                      Jakoś nie bardzo lubię do pieczenia margarynę.
                                      (choć ptysie cheruniowe idą na marysi :D)

                                      • potwierdzam że pysznosciowe STOP
                                        potwierdzam że łatwe w zrobieniu STOP
                                        potwierdzam że powstrzymuję się wszystkimi kończynami żeby nie zezreć wszystkich STOP
                                        włącza się we mnie łasuchowy egoizm STOP
                                        ciężko syę tymi ciachami z kimś podzielić STOP

                                        Pozdrówki 🙂

                                        • Zamieszczone przez szpilki
                                          Ciasteczka z kleiku ryżowego
- paczka kleiku ryżowego 
- kostka margaryny 
- 3 jajka 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
- pół paczki wiórków kokosowych 
- pół szklanki cukru 
- cukier waniliowy 
wszystko sobie wyrabiam w misce, jak się już wyrobi, formuję z ciasta kulki(wielkości klusek śląskich) a paluszkiem w środku robię wgłębienie, 
kulki wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do każdego wgłebienia mozna trochę dżemu 
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieke około 30 minut (może ciutke krócej muszą się ładnie zrumienić). 
Wyśmienite do kawy. Pyszne są cieplutkie i świeżutkie

                                          lojalnie uprzedzam ze wszystkie diety ida w las niestety 😀

                                          nie wierzyłam ale diety rzeczywiście iidą w p…. ole 😉 ja zrobiłam z kupnym dzemem i jak się stopił to wyszły takie super klejmordki 🙂
                                          poszły wczoraj wszystkie 🙂

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Przepisy na Proste Ciastka, Ciasteczka..

                                          Dodaj komentarz

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general