2 galaretki o dowolnych smakach
puszka skondensowanego mleka nieslodzonego
3,5 lyzeczki zelatyny
szklanka smietany 30%
3 lyzki cukru
cukier waniliowy
2 bialka
jedna galaretke rozpuscic w 1szkl.wody ostudzic i do lodowki, gdy zaczne tezec zmiksowac z mlekiem z puszki,
wlac do tortownicy (srednica 22cm) i wstawic do lodowki do stezenia.
zelatyne rozpuscic w 1/3szkl.wody niech przestygnie, smietanke ubic dodajac cukry,
w osobnym naczyniu ubic bialka na sztywna piane, do ubitej smietany dodac piane i zelatyne.
Mase wylac na warstwe mleczna i znowu do lodowki do stezenia.
Rozpuscic druga galaretke w 2/3 ilosci wody podanej na opakowaniu.
tezejaca wylac na wierz i do lodowki zeby zastygala.
Mnie podkusilo zeby dac biszkopty tylko ze dalam je miedzy warstwami i wyszlo tez smaczne ale lepiej zeby te biszkopty lezaly na
spodzie no i zrobilam w mniejszej tortownicy wiec braklo miejsca na galaretke z wierzchu
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Ptasie Mleczko takie troche inne niz pozostale
[QUOTE=kasia.;1911847]też muszę to zrobić, ale ja dam chyba mleko słodzone [/QUOTE
ja robilam z nieslodzonego jak w przepisie i dla mnie jest akuratnie ale pewnie ze slodzonym jest jeszcze bardziej slodkie,
Wsumie kto jakie lubi ja wole mniej slodkie
Pychotka!!!
Dzisiaj zrobiłam, dzisiaj zjadłam
znowu zrobilam, ale tym razem z galaretka:)
Oczywiscie okazalo sie ze wieksza tortownica niezbyt szczelna wiec trza bylo uszczelnic co widac na zdjeciu
Dzięki za przepis. Mój mąż w sobotę ma urodziny. Nie lubi masowych tortów i zastanawiałam się co mu zrobić. No i ten przepis jest rewelacyjny. Spróbuję jeszcze dodać trochę owoców, mam “pijane” wisienki z nalewki – może będą pasowały.
To ciasto jest pyszne, robiłam nie raz 🙂 Czasem jak nie mam mleka, to galaretki miksuję z serkami waniliowymi Danio i też jest pycha 🙂
A pomysł z uszczelnieniem tortownicy super!!
Znasz odpowiedź na pytanie: Ptasie Mleczko takie troche inne niz pozostale