przepis dostałam od kuzynki, robiłam już kilka razy i ZAWSZE jest pyszna!!
karkówka jak karkówka, ale cały sekret tkwi w zalewie… i ten sekret Wam zdradzam:D
– 1,2 kg karkówki
– 0,5 kg pieczarek
– 3 cebule- czerwony delikat do mięs
Zalewa
– 2,5 łyżki magi
– 5 łyżek octu
– 5 łyżek cukru
– 4 łyzki koncentratu pomidorowego
– 8 łyżek wody
– słodka śmietana (na oko)
(warto tej zlewy zrobić podwójną porcje, bo z jednej wychodzi sosu na styk)
wykonanie:
– mięso pokroić w plastry o grubości 1cm, posypać delikatem i odstawić na noc.
– następnie panierować w mące i obsmażyć z obu stron
– ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym
– posypać surową cebulką pokrojoną w piórka
– pieczarki podsmażyć i ułożyć na cebuli
– zalewę wymieszać i równomiernie polać na mięsie
piec 1 godzinę w nagrzanym piekarniku na 180*C
imo fajnie pasuje z ryż
smacznego!
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Pyszna karkówka
no…. u mnie nie było cukru…. dodałam 2 łyżki miodu
nie wspomniałam o tym…. 😀
tak sobie Was czytam i dochodzę do wniosku, że chyba jednak tej zalewy trzeba tylko jedną porcję
ja robiłam ją dwa razy i zawsze z pojedyńczej zalewy… Napisałam, że warto z robić podwójną porcję bo sosu wychodzi na styk i faktycznie przydałoby się go odrobine więcej, ale nie pomyslałam, że na ilość mięsa zostaje bez zmian a zalewa jest jednak zdecydowanie intensywniejsza (zdwojony cukier, koncentrat, magii, ocet itd)
zróbcie kiedys raz jeszcze ale z jednej, ok?;)
Bep… zastanawiające jest, że cebula nie zmiękła… powinna być szklista, duszona
karen w czym to pieczesz?
przykrywasz?
Było 180 stopni. 70 minut w piekarniku. Z drugiej strony ten ocet… W kwaśnym nie ma szans nic zmięknąć… To tak jakbym chciała w kapuśniaku ugotować ziemniaki Stara i głupa baba ze mnie
w dużym owalnym naczyniu żaroodpornym pod przykryciem.
ps. nie dubluj zalewy!!!
powinna zmięknąć mimo octu, ale niekoniecznie podwójnego
W occie to kiepsko to widzę.
Na drugi raz wypróbuję pojedynczą porcję. I dam mniej sosu sojowego, a całość dosolę
Chciałam przed teściową błysnąć. może jeszcze się uda
Ja testuje wcześniej nowe potrawy na moin M
Jak jest ok to wtedy przydotowuję gościom 🙂
Karkówkę zrobiłam i wyszła
Rewelacyjna
Sosik robiłam na 6 plastrów mięsa ok 80 dag.
Cebulkę chwilkę poddusiłam na patelni.
No więc słuchajcie, gościom smakowało wszystkim bez wyjątku (5 osób :))
Wychodzi na to, że to po prostu nie moje smaki 😉
Bo ja trochę zjadłam na siłę, ale okropnie niedobrze mi potem było
I tak się zastanawiałam potem, co najbardziej mi przeszkadzało w tym smaki i doszłam do wniosku, że….maggi, myślę – bez magii, mało cukru i mniej przecieru i byłoby ok 🙂
Bo sama “konsystencja” jest super, mięsko kruchutkie, mięciutkie itd 🙂
Mnie smakowalo.rodzina powiedziala :nie eksperymentuj wiecej 🙂
I tak bede:)
siedzi w piekarniku będziemy jeść po południu.
zmodyfikowałam po swojemu: dałam łyżkę miodu zamiast cukru (bo generalnie nie lubię mięsa ze słodkimi dodatkami) i mniej koncentratu. czekam
fajnie pachnie 🙂
EDIT:
zapomniałam napisać że robiłam z mniejszej ilości mięsa więc sosu mam dużo 🙂
z pieca wyjęłam i musiałam spróbować 😉
w mojej wersji smakuje mi baaaardzo, naprawdę pycha 😀 dzięki karen!
wchodzi na stałe do mojego menu (w moich proporcjach ;))
a śmietana słodka to nie jest czasem 30-36%? Bo 18 to zwykła
Karen co to ten delikat?
Wszystkie śmietany w kartonikach są słodkie 🙂
dzięki Bea
nie używam takich przypraw, ale sposób na mięcho spróbuję 🙂
Donosze że:
Robiłam dzis ową potrawę ze schabem. Zamiast delikatu posypalam mięso vegetą(bo tylko to było na stanie w domu). Dałam 4 łyżki octu jabłkowego ( bo taki był na stanie), przecier zamiast koncentratu(bo taki był…) i…
WYSZŁO MIODZIO!!
Kubus własnie wcina dokładkę a stary ruszyć się nie może z obrzarsta Myślę ze wejdzie na stałę do naszego domowego menu.
Jedliśmy z kaszą gryczaną z cebulka.
Przepyszne:) m smakowało, mi równiez. A nawet tesc pochwalił co rzadko mu sie zdarza:)
Jak dla nas zalewa musi byc z podwojnej porcji:)
pyszota
Wyciągam, bo będę jutro robić po raz pierwszy.
Szukałam przepisu na karkówkę i odgrzebałam ten.
Wypróbujemy 🙂 🙂
ja robie troszkę inaczej.bo mi ten przecier tam nie pasuje:)
karkówka
cebulka
śliwki suszone,pieprz,sól,cukier, ziele angielskie,liść laurowy,ew kostkę miesną.
karkówke kroje w plastry,smaże na patelni,na dosć mocny złoty kolor…z niej później fajny kolorek sosiku wychodzi
na tej samej patelni podsmażam cebulke az sie zeszkli.
wsypuje wszystko do jednego gara (z karkówką to ostroznie żeby sie nie rozwaliła)
dodaje przyprawy, zalewam wodą i sie gotuje.
na malutkim ogniu,minimum 2godz,w zależnosci od miekkosci miesa.
zawsze wychodzi pyszne.
Zrobiłam. Wg mnie dobra, wg męża niesamowicie pyszna:)
Znasz odpowiedź na pytanie: Pyszna karkówka