Pyszna szarlotka mojej Mamy :)

3 szklanki mąki
3 zółtka (moze być bez żółtek)
3/4 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny

Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną schować do zamrażalnika na później 🙂 Drugą rozwałkować lub schłodzic i zetrzeć na grubej tarce, a następnie ułożyć na blaszce o średnicy 28 cm. Jeśli blacha nie jest teflonowa lub szklana, to trzeba ją posmarować tłuszczem. Na blachę idzie 3/4 ciasta. Na ciasto wyłożyć uduszony 1 kg jabłek z cukrem (uwaga na cukier waniliowy!). Potem zetrzeć resztę ciasta. Piec 50 minut w temperaturze 200 stopni C. A jak będzie za mało, to od razy zrobić drugą porcję!

SMACZNEGO !!!

,
Planetka i Olencja 05.10.2003

Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Pyszna szarlotka mojej Mamy :)

  1. Zamieszczone przez smoki
    Ma jedną wadę. Mała jest

    Zamieszczone przez ahimsa
    Zdecydwanie!

    Czyli co – od razu mam dwie porcje zrobić

    • W takim razie i ja się dziś na nią skusze

      • Zamieszczone przez Asik.
        Czyli co – od razu mam dwie porcje zrobić

        Jedna zjadasz a druga pieczesz

        • Zamieszczone przez smoki
          Jedna zjadasz a druga pieczesz

          Mąż juz zamówił 3 blachy na święta!

          Wczoraj zrobiłam i schowałam
          Bo najlepsza jest na drugi dzień.

          • Zamieszczone przez ahimsa

            Bo najlepsza jest na drugi dzień.

            Nie mam pojęcia jak smakuje na drugi dzień

            • ale zacwalacie jezar mam do ziemi

              tylko dlaczego dopiero teraz znajduje ten watek jak mi cale maslo poszlo w brioszki

              no dobra jakos doczekam do jutra 😉

              • Zamieszczone przez smoki
                Nie mam pojęcia jak smakuje na drugi dzień

                No widzisz…polecam schowanie dlatego;)
                U mnie odkryłam to przypadkiem- bo kawałek został i okazało się, że samkuje 2x lepiej!

                Zamieszczone przez dorotka1
                ale zacwalacie jezar mam do ziemi

                tylko dlaczego dopiero teraz znajduje ten watek jak mi cale maslo poszlo w brioszki

                no dobra jakos doczekam do jutra 😉

                Najlepsze jest to, że ona jest bbb prosta! i dość “uboga”… A kurcze taaaaka dobra!

                • moja wlasnie sie robi.

                  • Zamieszczone przez dagi
                    moja wlasnie sie robi.

                    No i jak?:)

                    • Zamieszczone przez ahimsa
                      No i jak?:)

                      po godzinie od upieczenia sladu po niej nie bylo.
                      Przepyszna!!!!!!!
                      dzisiaj powtorka z rozrywki bo od jutra wracam na diete :D.

                      • Zamieszczone przez planetka
                        3 szklanki mąki
                        3 zółtka (moze być bez żółtek)
                        3/4 szklanki cukru
                        2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
                        1 kostka margaryny

                        Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną schować do zamrażalnika na później 🙂 Drugą rozwałkować lub schłodzic i zetrzeć na grubej tarce, a następnie ułożyć na blaszce o średnicy 28 cm. Jeśli blacha nie jest teflonowa lub szklana, to trzeba ją posmarować tłuszczem. Na blachę idzie 3/4 ciasta. Na ciasto wyłożyć uduszony 1 kg jabłek z cukrem (uwaga na cukier waniliowy!). Potem zetrzeć resztę ciasta. Piec 50 minut w temperaturze 200 stopni C. A jak będzie za mało, to od razy zrobić drugą porcję!

                        SMACZNEGO !!!

                        ,
                        Planetka i Olencja 05.10.2003

                        co znaczy ze na pozniej?
                        czy to znaczy, ze do innego ciasta, czy ze na gore kladziemy wlasnie ta czesc?

                        • Zamieszczone przez kasiex
                          co znaczy ze na pozniej?
                          czy to znaczy, ze do innego ciasta, czy ze na gore kladziemy wlasnie ta czesc?

                          Tak. Jak ją przymrozisz to łatwiej ja zetrzeć na tarce

                          • dzieki smoku
                            ide nakladac wlasnie na blaszke 🙂

                            • Zamieszczone przez planetka
                              3 szklanki mąki
                              3 zółtka (moze być bez żółtek)
                              3/4 szklanki cukru
                              2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
                              1 kostka margaryny

                              Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną schować do zamrażalnika na później 🙂 Drugą rozwałkować lub schłodzic i zetrzeć na grubej tarce, a następnie ułożyć na blaszce o średnicy 28 cm. Jeśli blacha nie jest teflonowa lub szklana, to trzeba ją posmarować tłuszczem. Na blachę idzie 3/4 ciasta. Na ciasto wyłożyć uduszony 1 kg jabłek z cukrem (uwaga na cukier waniliowy!). Potem zetrzeć resztę ciasta. Piec 50 minut w temperaturze 200 stopni C. A jak będzie za mało, to od razy zrobić drugą porcję!

                              SMACZNEGO !!!

                              ,
                              Planetka i Olencja 05.10.2003

                              Ja z tych niekumatych…czy to jest przepis na jedna porcje? Mam rozumiec, ze na pozniej nie oznacza na drugie ciacho?

                              • No i mam smaka- zrobie ja dziś:) jest pyszna.
                                Tak, to wszystko na 1 porcje- ja tam nie mroże. wyklejam ciasto.

                                • Leniwa jestem
                                  Wrzuciłam do miksera do takich łapek od ciasta bo rąk brudzic nie lubie
                                  Nie zamiesiło ciasta ale wszystko się tak na sypko połaczyło
                                  Wrzuciłam to na blache bez wyrabiania ciasta
                                  I wyszło przepyszne
                                  Wchodzi do stałych przepisów
                                  Tylko jabłek dam więcej nastepnym razem bo kg to mało jak dla mnie 🙂

                                  • I najepiej jak jabłka bardzo kwaśne- to wtedy rewelka dopiero!!!!

                                    • właśnie wyjęłam z piekarnika 😀
                                      od zawsze robię taką szarlotkę
                                      z jednym dodatkiem- masą bezową
                                      białka ubijam i wzmacniam cukrem
                                      na masę jabłkową (ostatnio do domowej marmolady dodaję kilka starkowanych szarych renet, mmmniam!) wykładam masę bezową, na to tarkuję resztę ciasta

                                      na takim samym kruchym robię jeszcze

                                      PLEŚNIAKA
                                      konfitura śliwkowa + masa bezowa

                                      SKUBAŃCA
                                      mrożone wiśnie (1,5 torby) + masa bezowa

                                      SERNIK Z OWOCAMI
                                      masa serowa:
                                      3 kostki twarogu
                                      1/2 szkl cukru
                                      1/2 kostki masła roślinnego
                                      budyń śmietankowy/waniliowy
                                      1 jajo
                                      – wyrobić

                                      na nią brzoskwinie z puszki- pokrojone i odsączone

                                      na to masa bezowa i reszta ciasta

                                      • No i już sięzaśliniłam.Zaraz chyba pójdę i zrobię Chociaż powącham no może na kawałek się skuszę.W końcu na diecie jestem:D

                                        • Mai, co to za masa bezowa?

                                          ale Ci dziewczyny wyrosly!! 🙂

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Pyszna szarlotka mojej Mamy :)

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general