Sernik:
150 g. masła
250 g. herbatników pełnoziarnistych (Degistive LU)
Masło rozpuścić, herbatniki pokruszyć i wymieszać – ułożyć na blasze jako
dno – wstawić na 10 minut do piekarnika (180 stopni), wyjąć.
115 g. cukru pudru wymieszaj z 3 łyżkami mąki kukurydzianej, dodaj 900 g.
serka (ja biorę Turek do wypieków) i mikserem wymieszaj, dodaj 2 całe jaja i
miksuj, dodawaj 120 ml śmietany 30% i miksuj, na koniec dodaj wanilię
(najlepsza jest w płynie lub cukier waniliowy.
Zetrzyj skórkę z 1 cytryny i 1 pomarańczy – wymieszaj z serem. Włóż na
biszkopty i do pieca na 45 minut na 200 stopni – posyp cukrem pudrem, dobry
jest też z konfiturami wiśniowymi – jak kto lubi.
polecam na okrągłą średnią (niedużą) formę:)
28 odpowiedzi na pytanie: PYSZNY SERNIK
a tak przy okazji sobie wrzuce, bo w sieci znalazłam, a mi sie przepisywac tera znie chce:
Sernik gotowany
Bardzo szybko się go robi, dosłownie w kilkanascie minut 🙂
Sernik gotowany
Składniki
* 1 kg sera tłustego
* 3 jaja
* 6 dag margaryny
* 25 dag (1 szklanka) cukru
* cukier waniliowy
* 1 budyń śmietanko wy lub waniliowy (bez cukru)
* rodzynki
* herbatniki lub biszkopty
Wykonanie
Ser zemleć w maszynce lub przetrzeć przez sito perlonowe i włożyć do rondla. Dodać margarynę, cukier, cukier waniliowy i jaja. Wszystkie składniki wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy masa zrzednie, dosypywać stopniowo budyń, ciągle mieszając. Gęstniejącą masę zestawić z ognia, gdy pojawiają się pękające pęcherzyki powietrza. Tortownicę wyłożyć herbatnikami lub biszkoptami i wypełnić masą serową. Sernik ostudzić, udekorować owocami i wstawić do lodówki.
Chyba na wierzch wyleję jeszcze pomarańczową galaretkę. Smacznego!
Nie lubię Cię za to zdjęcie. Po co ja tu zaglądałam
Powiedz, że to atrapa, no!
Haka, mnie tez Bruni wkurzyla…..
Brunka, a ten budyń to w proszku sypie czy ugotowany?
robilam taki – ja antytalent – i byl PYSZNY !!!
Brenda, nie wiem, bo ten drugi przepis to sobie dzis w necie znalazłam i nie chcialo mi sie spisywac, to go tu wrzuciłam, zeby mi było łatwo znaleźć…
ja zrozumiałam, ze w proszku, ze rozpuszczasz na tym twarogu podgrzanym.
Piszą dosypywać, więc sądzę, że w proszku. Przepis super szczególnie dla takich jak ja- piekarnika nie posiadam
no właśnie,to samo pomyślałam 🙂
W dodatku spód jest z ciasta a nie z biszkopcików czy ciasteczek, o nie….
A budyń to na 100% taki sypany z torebki choć tego sernika nie robiłam, ale inne owszem….:)
nie wiem,był ten fot załaczony do przepisu, ale może to wcale nie ten sernik…
przepis mnie zaciekawił:)
moj sernik zniknał wczoraj na kolacje!!
zjedlismy we 3kę…
dzis, albo lepiej jutro zrobie nastepny, ale ten moj…
ten gotowany zostawiam na później…
Ja też mam przepis na super sernik… to tradycja rodzinna, więc nie wiem czy powinnam się dzielić, ale jest do przygotowania w 15 minut… jest pycha…
6 jaj
1 kg białego sera (takiego do serników prawie homogenizowanego w wiaderku, polecam piątnicę)
1 kostka masła
1 budyń waniliowy
1,5 szklanki cukru (jeśli mała a jeśli kubek to 1)
1 podwójny cukier waniliwy
rodzynki, skórka pomarańczowa… wg uznania
Żółtka i cukier (waniliwy też) wrzucamy do malaksera i się ucierają. Potem dorzucamy pokrojone w kosteczkę masło… jak się wymiącha to biały ser a potem budyń. Masa jest jak śmietana… jak zrobi się jednolita to ubijamy pianę z białek na sztywno i delikatnie mieszamy delikatnie z masą sernikową ale już poza malakserem (malakser zmasakrowałby białka), dodajemy rodzynki i/lub skórkę pomarańczową i wlewamy na wyłożoną papierem czy to okrągłą czy prostokątną blachę (raczej większą). Nie przejmujcie się, że masa jest bardzo płynna. Wkładamy do gorącego piekarnika około 170 stopi i pieczemy 45-60 minut. Ważne, aby sernik był jedynie delikatnie ścięty a nie przepieczony.
Ten sernik smakuje wszystkim nawet osobom, które nie lubią sernika i jest bardzo prosty w wykonaniu. Kluczem do sukcesu jest smaczny twaróg- dlatego polecam te z wiaderek!!!
Sorki bruni, że się wcinam, ale chciałam podratować dziewczyny, które uważają się za beztalencia…. po zrobieniu tego sernika uwierzą znowu w siebie!!! 😀
super paszulka:) dzieki:)
dzieki wielkie Bruni 😉
ja robiłam wczoraj taki:
1 kg sera
1,5 -2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
2 budynie śmietankowe
2 jajka, 4 żółtka (białka się ubija na wierzch + 1/4 szkl cukru i troche wiórek kokosowych)
jajka + cukier = ucietamy
następnie olej + budyń + ser i na końcu mleko.
ma byc konsystencja płynna. wlewamy na blachę. można wsypać rodzynki, bakalie albo owoce (według uznania). Na wierzch dajemy pianę z białek i kokosu.
do piekarnika na ok 40 min. temp ok 150-180 st. (zależy jaki piekarnik. ja z termoobiegiem piekłam na 180 i po 10 minutach zmniejszyłam na 150 stopni
też jest pyyyyycha.
Paszulka rozumiem że ten sernik to na dużą blachę
Raczej tak… zwłaszcza jak jaja duże, bo piana bardzo zwiększa objętość całości.
Prostokątna blaszka może być tak około 40-45 x 30 cm – wtedy jest cieńsze ciasto
A okrągła moja ma chyba ponad 30 cm średnicy ale czasem bywa ciasno.. teraz tak na oko mówie… musiałabym zmierzyć blaszki…. dzisiaj wyjeżdżam na weekend i nie wiem czy histeria pakowania mi pozwoli o tym pamiętać jak wrócę do domu!
Ale generalnie na dużą blachę to przepis ale nie ogromną!!! 😉
a ja jutro rani robię taki – sprawdzony właściwie sam się robiący:
Sernik z brzoskwiniami:
Składniki na spód i to najcięższa robota:
1 szkl mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny
1 jajko
składniki na ciasto:
3 serki waniliowe homegenizowane 250 ml każdy ( np Maćkowy)
1 puszka brzoskwiń
3 żółtka
3/4 szkl cukru
1 śmietana 18%
2 budynie waniliwe
3/4 szkl mleka
Góra ciasta:
3 białka
1/4 szk cukru
składniki na spód zagnieść czystymi rączkami i wyłożyć blaszkę
Składniki na spód wrzucić do miski i miksować na jednolita masę, jak się zmiksują dodać pokrojone brzoskwinie i wylać na wylepioną balchę ciastem. Piec w 200C przez 1 h.
W między czasie ubić białka z cukrem i wylać to na upieczone ciasto i ponownie wstawić do piekarnika na 20 mint.
gotowe.
Uwaga!!! – ciasto znika błyskawicznie!!!
hehe, w to nie wątpimy 😉 może zrobisz i się podzielisz kawałkiem dla każdej z nas?
a czy ktos robil ten sernik gotowany?? bo jestem ciekawa jak on wychodzi??
NIGDY NIE ROBIŁAM ALE ZA TO JADŁAM – pycha
ja wlasnie zrobilam, tylko ze:
wogole nie wazylam, dawalam na oko i zrobilam tylko z malej czesci bo mialam tylko 250 g sera, (dalam troszke ponad pol) jedno jajko, budyn czekoladowy itp 🙂 Smakuje niezle tylko czekam az wystygnie i wtedy zobaczymy co to mi wyszlo 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: PYSZNY SERNIK