PYSZNY SERNIK

Sernik:
150 g. masła
250 g. herbatników pełnoziarnistych (Degistive LU)
Masło rozpuścić, herbatniki pokruszyć i wymieszać – ułożyć na blasze jako
dno – wstawić na 10 minut do piekarnika (180 stopni), wyjąć.

115 g. cukru pudru wymieszaj z 3 łyżkami mąki kukurydzianej, dodaj 900 g.
serka (ja biorę Turek do wypieków) i mikserem wymieszaj, dodaj 2 całe jaja i
miksuj, dodawaj 120 ml śmietany 30% i miksuj, na koniec dodaj wanilię
(najlepsza jest w płynie lub cukier waniliowy.
Zetrzyj skórkę z 1 cytryny i 1 pomarańczy – wymieszaj z serem. Włóż na
biszkopty i do pieca na 45 minut na 200 stopni – posyp cukrem pudrem, dobry
jest też z konfiturami wiśniowymi – jak kto lubi.

polecam na okrągłą średnią (niedużą) formę:)

28 odpowiedzi na pytanie: PYSZNY SERNIK

  1. a tak przy okazji sobie wrzuce, bo w sieci znalazłam, a mi sie przepisywac tera znie chce:

    Sernik gotowany

    Bardzo szybko się go robi, dosłownie w kilkanascie minut 🙂

    Sernik gotowany
    Składniki

    * 1 kg sera tłustego
    * 3 jaja
    * 6 dag margaryny
    * 25 dag (1 szklanka) cukru
    * cukier waniliowy
    * 1 budyń śmietanko wy lub waniliowy (bez cukru)
    * rodzynki
    * herbatniki lub biszkopty

    Wykonanie

    Ser zemleć w maszynce lub przetrzeć przez sito perlonowe i włożyć do rondla. Dodać margarynę, cukier, cukier waniliowy i jaja. Wszystkie składniki wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy masa zrzednie, dosypywać stopniowo budyń, ciągle mieszając. Gęstniejącą masę zestawić z ognia, gdy pojawiają się pękające pęcherzyki powietrza. Tortownicę wyłożyć herbatnikami lub biszkoptami i wypełnić masą serową. Sernik ostudzić, udekorować owocami i wstawić do lodówki.

    Chyba na wierzch wyleję jeszcze pomarańczową galaretkę. Smacznego!

    • Zamieszczone przez bruni
      a tak przy okazji sobie wrzuce, bo w sieci znalazłam, a mi sie przepisywac tera znie chce:

      Sernik gotowany

      Bardzo szybko się go robi, dosłownie w kilkanascie minut 🙂

      Sernik gotowany
      Składniki

      * 1 kg sera tłustego
      * 3 jaja
      * 6 dag margaryny
      * 25 dag (1 szklanka) cukru
      * cukier waniliowy
      * 1 budyń śmietanko wy lub waniliowy (bez cukru)
      * rodzynki
      * herbatniki lub biszkopty

      Wykonanie

      Ser zemleć w maszynce lub przetrzeć przez sito perlonowe i włożyć do rondla. Dodać margarynę, cukier, cukier waniliowy i jaja. Wszystkie składniki wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy masa zrzednie, dosypywać stopniowo budyń, ciągle mieszając. Gęstniejącą masę zestawić z ognia, gdy pojawiają się pękające pęcherzyki powietrza. Tortownicę wyłożyć herbatnikami lub biszkoptami i wypełnić masą serową. Sernik ostudzić, udekorować owocami i wstawić do lodówki.

      Chyba na wierzch wyleję jeszcze pomarańczową galaretkę. Smacznego!

      Nie lubię Cię za to zdjęcie. Po co ja tu zaglądałam

      Powiedz, że to atrapa, no!

      • Haka, mnie tez Bruni wkurzyla…..

        • Brunka, a ten budyń to w proszku sypie czy ugotowany?

          • Zamieszczone przez bruni
            a tak przy okazji sobie wrzuce, bo w sieci znalazłam, a mi sie przepisywac tera znie chce:

            Sernik gotowany

            Bardzo szybko się go robi, dosłownie w kilkanascie minut 🙂

            Sernik gotowany
            Składniki

            * 1 kg sera tłustego
            * 3 jaja
            * 6 dag margaryny
            * 25 dag (1 szklanka) cukru
            * cukier waniliowy
            * 1 budyń śmietanko wy lub waniliowy (bez cukru)
            * rodzynki
            * herbatniki lub biszkopty

            Wykonanie

            Ser zemleć w maszynce lub przetrzeć przez sito perlonowe i włożyć do rondla. Dodać margarynę, cukier, cukier waniliowy i jaja. Wszystkie składniki wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy masa zrzednie, dosypywać stopniowo budyń, ciągle mieszając. Gęstniejącą masę zestawić z ognia, gdy pojawiają się pękające pęcherzyki powietrza. Tortownicę wyłożyć herbatnikami lub biszkoptami i wypełnić masą serową. Sernik ostudzić, udekorować owocami i wstawić do lodówki.

            Chyba na wierzch wyleję jeszcze pomarańczową galaretkę. Smacznego!

            robilam taki – ja antytalent – i byl PYSZNY !!!

            • Brenda, nie wiem, bo ten drugi przepis to sobie dzis w necie znalazłam i nie chcialo mi sie spisywac, to go tu wrzuciłam, zeby mi było łatwo znaleźć…
              ja zrozumiałam, ze w proszku, ze rozpuszczasz na tym twarogu podgrzanym.

              • Zamieszczone przez Brenda
                Brunka, a ten budyń to w proszku sypie czy ugotowany?

                Piszą dosypywać, więc sądzę, że w proszku. Przepis super szczególnie dla takich jak ja- piekarnika nie posiadam

                • Zamieszczone przez majowamama
                  to od czego on jest spieczony na wierzchu, jak piekarnika nie widział?????

                  no właśnie,to samo pomyślałam 🙂
                  W dodatku spód jest z ciasta a nie z biszkopcików czy ciasteczek, o nie….

                  A budyń to na 100% taki sypany z torebki choć tego sernika nie robiłam, ale inne owszem….:)

                  • Zamieszczone przez majowamama
                    to od czego on jest spieczony na wierzchu, jak piekarnika nie widział?????

                    nie wiem,był ten fot załaczony do przepisu, ale może to wcale nie ten sernik…
                    przepis mnie zaciekawił:)

                    • moj sernik zniknał wczoraj na kolacje!!
                      zjedlismy we 3kę…
                      dzis, albo lepiej jutro zrobie nastepny, ale ten moj…
                      ten gotowany zostawiam na później…

                      • Ja też mam przepis na super sernik… to tradycja rodzinna, więc nie wiem czy powinnam się dzielić, ale jest do przygotowania w 15 minut… jest pycha…

                        6 jaj
                        1 kg białego sera (takiego do serników prawie homogenizowanego w wiaderku, polecam piątnicę)
                        1 kostka masła
                        1 budyń waniliowy
                        1,5 szklanki cukru (jeśli mała a jeśli kubek to 1)
                        1 podwójny cukier waniliwy
                        rodzynki, skórka pomarańczowa… wg uznania

                        Żółtka i cukier (waniliwy też) wrzucamy do malaksera i się ucierają. Potem dorzucamy pokrojone w kosteczkę masło… jak się wymiącha to biały ser a potem budyń. Masa jest jak śmietana… jak zrobi się jednolita to ubijamy pianę z białek na sztywno i delikatnie mieszamy delikatnie z masą sernikową ale już poza malakserem (malakser zmasakrowałby białka), dodajemy rodzynki i/lub skórkę pomarańczową i wlewamy na wyłożoną papierem czy to okrągłą czy prostokątną blachę (raczej większą). Nie przejmujcie się, że masa jest bardzo płynna. Wkładamy do gorącego piekarnika około 170 stopi i pieczemy 45-60 minut. Ważne, aby sernik był jedynie delikatnie ścięty a nie przepieczony.
                        Ten sernik smakuje wszystkim nawet osobom, które nie lubią sernika i jest bardzo prosty w wykonaniu. Kluczem do sukcesu jest smaczny twaróg- dlatego polecam te z wiaderek!!!

                        Sorki bruni, że się wcinam, ale chciałam podratować dziewczyny, które uważają się za beztalencia…. po zrobieniu tego sernika uwierzą znowu w siebie!!! 😀

                        • super paszulka:) dzieki:)

                          • dzieki wielkie Bruni 😉

                            ja robiłam wczoraj taki:

                            1 kg sera
                            1,5 -2 szklanki mleka
                            1/2 szklanki oleju
                            3/4 szklanki cukru
                            2 budynie śmietankowe
                            2 jajka, 4 żółtka (białka się ubija na wierzch + 1/4 szkl cukru i troche wiórek kokosowych)

                            jajka + cukier = ucietamy
                            następnie olej + budyń + ser i na końcu mleko.
                            ma byc konsystencja płynna. wlewamy na blachę. można wsypać rodzynki, bakalie albo owoce (według uznania). Na wierzch dajemy pianę z białek i kokosu.

                            do piekarnika na ok 40 min. temp ok 150-180 st. (zależy jaki piekarnik. ja z termoobiegiem piekłam na 180 i po 10 minutach zmniejszyłam na 150 stopni

                            też jest pyyyyycha.

                            • Paszulka rozumiem że ten sernik to na dużą blachę

                              • Zamieszczone przez kasia.
                                Paszulka rozumiem że ten sernik to na dużą blachę

                                Raczej tak… zwłaszcza jak jaja duże, bo piana bardzo zwiększa objętość całości.
                                Prostokątna blaszka może być tak około 40-45 x 30 cm – wtedy jest cieńsze ciasto
                                A okrągła moja ma chyba ponad 30 cm średnicy ale czasem bywa ciasno.. teraz tak na oko mówie… musiałabym zmierzyć blaszki…. dzisiaj wyjeżdżam na weekend i nie wiem czy histeria pakowania mi pozwoli o tym pamiętać jak wrócę do domu!
                                Ale generalnie na dużą blachę to przepis ale nie ogromną!!! 😉

                                • a ja jutro rani robię taki – sprawdzony właściwie sam się robiący:
                                  Sernik z brzoskwiniami:

                                  Składniki na spód i to najcięższa robota:
                                  1 szkl mąki
                                  1 łyżka proszku do pieczenia
                                  1/2 kostki margaryny
                                  1 jajko
                                  składniki na ciasto:
                                  3 serki waniliowe homegenizowane 250 ml każdy ( np Maćkowy)
                                  1 puszka brzoskwiń
                                  3 żółtka
                                  3/4 szkl cukru
                                  1 śmietana 18%
                                  2 budynie waniliwe
                                  3/4 szkl mleka
                                  Góra ciasta:
                                  3 białka
                                  1/4 szk cukru

                                  składniki na spód zagnieść czystymi rączkami i wyłożyć blaszkę
                                  Składniki na spód wrzucić do miski i miksować na jednolita masę, jak się zmiksują dodać pokrojone brzoskwinie i wylać na wylepioną balchę ciastem. Piec w 200C przez 1 h.
                                  W między czasie ubić białka z cukrem i wylać to na upieczone ciasto i ponownie wstawić do piekarnika na 20 mint.
                                  gotowe.

                                  Uwaga!!! – ciasto znika błyskawicznie!!!

                                  • Zamieszczone przez kata1977
                                    Uwaga!!! – ciasto znika błyskawicznie!!!

                                    hehe, w to nie wątpimy 😉 może zrobisz i się podzielisz kawałkiem dla każdej z nas?

                                    • a czy ktos robil ten sernik gotowany?? bo jestem ciekawa jak on wychodzi??

                                      • Zamieszczone przez swiki
                                        a czy ktos robil ten sernik gotowany?? bo jestem ciekawa jak on wychodzi??

                                        NIGDY NIE ROBIŁAM ALE ZA TO JADŁAM – pycha

                                        • ja wlasnie zrobilam, tylko ze:
                                          wogole nie wazylam, dawalam na oko i zrobilam tylko z malej czesci bo mialam tylko 250 g sera, (dalam troszke ponad pol) jedno jajko, budyn czekoladowy itp 🙂 Smakuje niezle tylko czekam az wystygnie i wtedy zobaczymy co to mi wyszlo 🙂

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: PYSZNY SERNIK

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general