Dziewczyny błagam, poratujcie. Już dwa biszkopty mi całkiem oklapły, totalna porażka. Muszę na jutro a właściwie dziś mieć biszkopt do ciasta!!! Gdzieś na forum o jakiś pięknych tortach był przepis na biszkopt który po upieczeniu zrzuca się na podłogę i nieoklapuje. Robiłam go kiedyś i wtedy się udał. Szukam i szukam, przekopuję forum i za nic nie mogę znaleźć… Błagam podajcie linka. Przepis podała forumka co takie zarąbiste torty wyczyniała. Plis, plis, plis jutro przyjeżdża teściowa i będzie porażka. Obiecałam jej ciasto!!! Chciałam się popisać a tu kicha…
10 odpowiedzi na pytanie: Ratunku! Przyjeżdża teściowa a ciasto oklapło!!!
Robie ten
Bądź ten
Zawsze wychodzą
ja robie z tego przepisu i tez zrzucam i nigdy mi nie klapl
Tu masz z waleniem na podłogę 😉
Dzięki serdeczne, lecę robić. To z octem robiłam i… oklapło, złośliwie nieomal spłynęło
Jeżeli i to nie wyjdzie to chyba popełnię sepuku!!!
Szkoda zdrowia na biszkopt 😉
Jak nie wyjdzie idź do sklepu i kup gotowe podkłady, teściowa nie zauwazy różnicy 🙂
Może Ci coś piekarnik nie grzeje, albo mąka jakaś nie teges…
mimbla trzymam kciuki
tez pomyslalam o mące moze cos z nie nie tego?
a masz te dwa opadniete? to moze zrob jedna warstwe z jednego druga ze drugiego przeloz jakims kremem i ciasto gotowe 🙂 jak nie ma zakalca to jest jadalne mimo ze opadlo 🙂
a może masz okres ?!
takie zabobony, ale mi nigdy biszkopt podczas okresu nie wyszedł
ostatnio nawet masło w masie budyniowej mi się zważyło…
Heh, ja właśnie o tym okresie chciałam napisać. Też znam ten zabobon ale coś jest na rzeczy, nawet galaretka mi nie chciała stężeć. Okres niestety posiadam właśnie.
Ciasto ostatecznie wyszło jako tako to które zawsze się udawało.
No to moim zdaniem jest winowajca
Ale dobrze że ciasto wyszło chociaż jako tako 🙂
Ja od tej babki się nauczyłem rzucać biszkoptami.
Ale nie zawsze mi wychodzi. Chyba czasami źle to miksuje tzn nie wlewa mi sięna blachę taka puszysta masa tylko bardziej klap. Albo opada już w trakcie pieczenia. Ale to tak w 10% proc moich niezbyt licznych wypieków.
Tak w ogóle radzę uważać jak się robi biszkopt z kakao bo on już ma calkiem oklapnięte tendecje. Jak ktoś miałby na to sposób to było by miło bo jeszcze mi nikt nie doradził w tej kwestii.
Znasz odpowiedź na pytanie: Ratunku! Przyjeżdża teściowa a ciasto oklapło!!!