Robicie karpia w galarecie???

Bo ja mam zamiar zadebiutować w tym temacie…hmm, jakieś podpowiedzi?:)
jakieś sprawdzone tricki?:)

9 odpowiedzi na pytanie: Robicie karpia w galarecie???

kiara Dodane ponad rok temu,

Po raz pierwszy robilam karpia w ubieglym roku, ale nie w galarcie tylko smazonego i zapiekanego ze smietana i pieczarkami – cala rodzinka sie zajadala:)

kasiek74 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ahimsa:Bo ja mam zamiar zadebiutować w tym temacie…hmm, jakieś podpowiedzi?:)
jakieś sprawdzone tricki?:)

robilam kulki rybne w galaracie- tez rodzinka sie zajada…sa pyszne i szybkie
niestety nie mam pojecia jak sie robi karpia ..tesciowa raz zrobila podobno byl dobry ale potem przerzucila sie na te kulki rybne …i maja wieksze powodzenie zdecydowanie

ahimsa Dodane ponad rok temu,

No dobra…ja zadebiutuję:)
Wg tego przepisu:
Składniki
-1 karp ( około 1,20kg)
-2 marchewki
-2 pietruszki
-2 cebule
-liśc laurowy
-4 ziarna pieprzu
-4 ziarna ziela angielskiego
-1 łyżka żelatyny
-cytryna
-2 jajka
-sól
-pieprz
-natka pietruszki

Warzywa starannie oczyścić, umyć, włożyć do garnka z przyprawami, ugotować wywar, wyjąć ugotowane warzywa.
Karpia sprawić, pokroić na dzwonka, włożyć do wywaru, ugotować, wyjąć, ułożyc na półmisku, dalej gotowć głowę karpia aż pozostaną 3 szklanki kleistego wywaru, przecedzić.
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody, rozpuścić w wywarze, przyprawić do smaku sokiem z cytryny.
Jarzyny pokroić ozdobić rybę. Jajka ugotować na twardo, pokroić w talarki, ułożyć na rybie, zalać galaretą, schłodzić

olesia1 Dodane ponad rok temu,

Ala i co? Robiłaś tego karpia?Jaki wyszedł? 🙂

ahimsa Dodane ponad rok temu,

Zrobiłam! Wyszedł bbb dobry!:) przez skromność nie pisałam;)))

taurus Dodane ponad rok temu,

Podziwiam, mnie by się nie chciało:o

Ja karpia po prostu upiekłam. Nasmarowałam przyprawami, napakowałam do środka masełka, kopru, małych marchewek i cytryny – i sam się robił 🙂 Tylko go od czasu białym winem podlewałam.
Do zrobienia karpia w galarecie pewnie kiedyś się zmuszę, ale raczej nieprędko : )

ahimsa Dodane ponad rok temu,

No upieczony też był- musowo! ja w ogóle taka rybna jestem!

taurus Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ahimsa:No upieczony też był- musowo! ja w ogóle taka rybna jestem!

Ahimso, ja karpia piekłam pierwszy raz, wyszedł fajny bo delikatny w smaku ale był trochę za mało słony – chyba za krótko był nasolony.
Powiedz mi proszę – bo widzę że Ty doświadczona w tym temacie – jak Ty przyrządzasz karpia przed pieczeniem?

ahimsa Dodane ponad rok temu,

Tym razem wsadziłam na całą noc BEZ soli w zioła Kamisa do ryb…i wyszło git:)

Znasz odpowiedź na pytanie: Robicie karpia w galarecie????

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Tematy, których nie znalazłam w forum
kolędy
Macie takie ulubione. Ja uwielbiam kolędę 'Hej maluśki, maluśki" - nie wiem, czy taki jest tytuł. Jednak nigdzie nie mogę jej znależć na płynie. Na baershare znalazłam, ale są jakieś
Czytaj dalej
Oczekując na dziecko
Co wolno w ciąży jeść ze świątecznych potraw?
Witajcie:) mam pytanie do mam przyszłych i tych które już mają swoje pociechy. Co wolno a czego nie wolno jeść ze Świątecznych przysmaków? Rodzina odradza jedzenie makowca (no bo mak),
Czytaj dalej