To jest przepis mojej mamy na rogaliki drożdżowe. To jest taki typ rogalika co najlepiej smakuje na ciepło, do mleka. Czyli idealny na śniadanie.
kg mąki tortowej
10 dkg drożdży
3 jajka
kostka margaryny
2 niepełne szkl. mleka
3-4 łyżki cukru
dżemik
Drożdże rozkruszyć i zasypać cukrem. Margarynę rozpuścić. Wszystkie składniki wymieszać (tzn. wyrobić, tylko poczekać chwilę, żeby margaryna przestygła) i włożyć do lodówki na 20 min. do godz.
Wałkować kolejne partie ciasta, kroić na trójkąty i kłaść na każdy dżemik. Zawinąć i do piekarnika na 180.
Ja piekę zawsze na 3 blaszki, dwie są w środku w piekarniku a na trzeciej już układam kolejną porcję. Rogaliki można mrozić.
Smacznego
3 odpowiedzi na pytanie: Rogaliki śniadaniowe
właśnie się pieką, miałam bardzo podobny przepis, ale twój jest chyba troszkę szybszy 🙂
I jak udały się? Tylko, że Ty chyba wersję kolacyjną szykujesz 😉
udały, udały…, jak bym miała rano czekać aż się upieką to bym chyba z głodu padła, ale na śniadanko też będą – jutro 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: Rogaliki śniadaniowe