Roladki z piersi kurczaka z brokułami i marchewką + zdjęcie

woreczek brokułów mrożonych (ok. 450g.)
woreczek młodej marchewki mrożonej (ok.450g.)
4 piersi z kurczaka
1 jajko
odrobina słodkiej śmietany (ok.100-200ml)
20 dag. serka żłótego (takiego który się rozpuści np. gouda)

Mrożonki gotuję (jeśli ktoś ma garnek do gotowania na parze to polecam, ale mogą też i być zwyczajnie ugotowane w lekko osolonej wodzie) , następnie wyjmuję tak 1/3 dodaję surowe jajko, pokrojony w kosteczkę serek żółty i rozgniatam widelcem i mieszam.
Następnie rozbijam mięsko, przekrawam na pół (na mniejsze porcje), przyprawiam (np. ziarenkiem smaku z winiar, albo vegetą) wkładam na to mięsko te ugniecione warzywka (nie przejmować się jesli wychodzi farsz), zawijam i wkładam do żaroodpornego naczynia w miarę ciasno układając. Zalewam to śmietanką (wszystko jedno czy chudszą czy tłuściejszą, ja nawet zalewałam mlekiem żeby ograniczyć kalorie i też było git!) i na 40 minut do piekarnika na 180 st.
Później już tylko zostaje wyjęcie mięska na ładny półmisek i obłożeniem go pozostałymi ugotowanymi brokułami i marchewką.

Polecam szczególnie tym, którzy nie mają za dużo czasu na pitraszenie, a chcą zaskoczyć nie tylko biesiadników, ale też i siebie.
Mniam, mniam.

14 odpowiedzi na pytanie: Roladki z piersi kurczaka z brokułami i marchewką + zdjęcie

ahimsa Dodane ponad rok temu,

Wygląda supwer! a ja amatorka takich dań z piekarnika:0
No ale teraz to sobie tylko popatrze;) Dietka;)

punkcik Dodane ponad rok temu,

Ładnie się prezentuje i rzeczywiście dość łatwe = coś dla mnie!

anek79 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez viccy:woreczek brokułów mrożonych (ok. 450g.)
woreczek młodej marchewki mrożonej (ok.450g.)
4 piersi z kurczaka
1 jajko
odrobina słodkiej śmietany (ok.100-200ml)
20 dag. serka żłótego (takiego który się rozpuści np. gouda)

Mrożonki gotuję (jeśli ktoś ma garnek do gotowania na parze to polecam, ale mogą też i być zwyczajnie ugotowane w lekko osolonej wodzie) , następnie wyjmuję tak 1/3 dodaję surowe jajko, pokrojony w kosteczkę serek żółty i rozgniatam widelcem i mieszam.
Następnie rozbijam mięsko, przekrawam na pół (na mniejsze porcje), przyprawiam (np. ziarenkiem smaku z winiar, albo vegetą) wkładam na to mięsko te ugniecione warzywka (nie przejmować się jesli wychodzi farsz), zawijam i wkładam do żaroodpornego naczynia w miarę ciasno układając. Zalewam to śmietanką (wszystko jedno czy chudszą czy tłuściejszą, ja nawet zalewałam mlekiem żeby ograniczyć kalorie i też było git!) i na 40 minut do piekarnika na 180 st.
Później już tylko zostaje wyjęcie mięska na ładny półmisek i obłożeniem go pozostałymi ugotowanymi brokułami i marchewką.

Polecam szczególnie tym, którzy nie mają za dużo czasu na pitraszenie, a chcą zaskoczyć nie tylko biesiadników, ale też i siebie.
Mniam, mniam.

Robilam wczoraj….bardzo dobre, ale nastepnym razem musze bardziej posolic, bo troszku jalowe mi wyszlo. Danie zostanie na dlugo w moim jadlospisie 🙂

viccy Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez anek79:Robilam wczoraj….bardzo dobre, ale nastepnym razem musze bardziej posolic, bo troszku jalowe mi wyszlo. Danie zostanie na dlugo w moim jadlospisie 🙂
cieszę się, że smakowało. 😀

devilry Dodane ponad rok temu,

Zakupiłam składniki 🙂
Będe robić jutro 🙂

beasia Dodane ponad rok temu,

jejku, ależ to smacznie wygląda, mniam… ochoty mi narobiłaś wielkiej 🙂

beasia Dodane ponad rok temu,

czy nacinasz te piersi tak, żeby powstały kieszonki i tam wkładasz ten farsz?

a nie-juz doczytałam, rozbijasz i zwijasz jak sie domyślam 🙂

ciku Dodane ponad rok temu,

U mnie po 40 minutach ( 180 stopni) było całkiem surowe…..wsadziłam teraz na drugie 40 i zobaczymy czy to wystarczy.
Nie rozbiłam jakos bardzo tych piersi i moze to jest przyczyna, ale wydawały mi się dostatecznie cienkie aby robic z nich roladki…..hmmm……
Roladki były upakowane ciasno w brytfannie jak radziłaś.

viccy Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez CIKU:U mnie po 40 minutach ( 180 stopni) było całkiem surowe…..wsadziłam teraz na drugie 40 i zobaczymy czy to wystarczy.
Nie rozbiłam jakos bardzo tych piersi i moze to jest przyczyna, ale wydawały mi się dostatecznie cienkie aby robic z nich roladki…..hmmm……
Roladki były upakowane ciasno w brytfannie jak radziłaś.

I jak wyszło?
Ja zawsze robię na 40 min i 180st w piekarniku i mowy nie ma o tym żeby było surowe. Mam nadzieję, że czas pieczenia liczyaś już od nagrzania piekarnika, a nie od początku.

Trochę może późno piszę, ale dopiero teraz czytam, to może na dalszy czas pieczenia przykryj mięsko sreberkiem, żeby się nie spiekło za bardzo.

ciku Dodane ponad rok temu,

Wstawiłam do nagrzanego. Od początku było przykryte sreberkiem.
Wyszło dobre tylko łącznie robiłam to prawie 100 minut.

A i śmietana zrobiła się taka pokluszczona, może powinna być gęściejsza. Ser się za bardzo nie ciągnął, bo uzyłam podlaskiego( tylko ten miałam akurat). U mnie nie wyglądało to tak okazale jak u Ciebie…
Ale Piotrek powiedział, ze jest super i ze poprosi częściej 🙂
I powiedział, że nie chce do tego ryżu tylko samo następnym razem.

viccy Dodane ponad rok temu,

Cieszę się że wyszło mimo że tak długo. 🙂 Może dlatego, że od początku było pod sreberkiem, nie wiem. Ja mam piekarnik taki na prąd, zwykły, jeszcze bez termoobiegu i wychodzi, ale już niedługo będe miała nowy piec full-wypas… ale sie cieszę.
Ja przykrywam sreberkiem wszystko co w piekarniku jest baaaardzo długo, a to też i tylko na część czasu, żeby ładnie się wierzch “zezłocił” i nie był taki biały.
I my też często zażeramy się tym bez dodatku ziemniaczanego czy ryżowego.:)

A i świetnie się też sprawdza na imprezy, nie tylko na obiad czy wykwintną kolację. Przyszykuję sobie wcześniej rano w dniu imprezy, przechowuję jeszcze surowe w lodówce (pod przykryciem, żeby nie obeschło) i na małą godzinke przed podaniem na stół włączam piec i wrzucam to do upieczenia i jeszcze warzywka podgrzewam co by nie były “zimniackie”. Wtedy też najczęściej podaję z frytami, wyżera na 102!:)

rybcia Dodane ponad rok temu,

Zrobiłam te roladki ze schabu, bo musiałam zużyc. Wygladały rewelacyjnie. Użyłam tych malutkich marcheweczek i jeszcze polałam to tartą bułką na maśle.
Piekłam równo godzinę.

Dzisiaj miałam imprezę urodzinową dziecka. Mamie smakowały takie bez niczego, ale jak dla mnie są za bardzo delikatne. Za to z sosem czosnkowym sa rewelacyjne albo sosem tatarskim.

joannam Dodane ponad rok temu,

Ja robilam jakis czas temu ale troche przepis zmodyfikowalam :). Mianowicie zamiast marchewki wrzucilam pieczarki z cebulka drobno pokrojone i podsmazone. Wyszlo palce lizac!!!

beamama Dodane ponad rok temu,

To również polecam 🙂
Do brokułów i marchewki dodałam uduszonego na maśle pora, bo z samymi warzywkami wydawało mi się za mdłe 😉
Roladki są naprawdę pyszne, delikatne….

Znasz odpowiedź na pytanie: Roladki z piersi kurczaka z brokułami i marchewką + zdjęcie?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Noworodek, niemowlę
2 miesięczne dziecko a przesypianie nocy
no właśnie- czy to mozliwe? dziecię mojej znajomej karmiącej piersią w wieku mojego synka ( 2 miesiace) przesypia jej 10 godzin w nocy bez budzenia. fakt, że w ciągu dnia
Czytaj dalej
Nasze zdjęcia
Ankowy Olek--dużo i monotonnie
Jak zwykle będzie dużo, bo jak ja się już zabiorę za wstawianie zdjęć to mam trochę do nadrobienia. Taki Olkowy misz-masz Zaczniemy od KOTY vel ZIUTY [IMG]http://albumik.pl/albumy/anek222/ja/2120844500659.jpg[/IMG]
Czytaj dalej