Roladki z piersi kurczaka z brokułami i marchewką + zdjęcie

woreczek brokułów mrożonych (ok. 450g.)
woreczek młodej marchewki mrożonej (ok.450g.)
4 piersi z kurczaka
1 jajko
odrobina słodkiej śmietany (ok.100-200ml)
20 dag. serka żłótego (takiego który się rozpuści np. gouda)

Mrożonki gotuję (jeśli ktoś ma garnek do gotowania na parze to polecam, ale mogą też i być zwyczajnie ugotowane w lekko osolonej wodzie), następnie wyjmuję tak 1/3 dodaję surowe jajko, pokrojony w kosteczkę serek żółty i rozgniatam widelcem i mieszam.
Następnie rozbijam mięsko, przekrawam na pół (na mniejsze porcje), przyprawiam (np. ziarenkiem smaku z winiar, albo vegetą) wkładam na to mięsko te ugniecione warzywka (nie przejmować się jesli wychodzi farsz), zawijam i wkładam do żaroodpornego naczynia w miarę ciasno układając. Zalewam to śmietanką (wszystko jedno czy chudszą czy tłuściejszą, ja nawet zalewałam mlekiem żeby ograniczyć kalorie i też było git!) i na 40 minut do piekarnika na 180 st.
Później już tylko zostaje wyjęcie mięska na ładny półmisek i obłożeniem go pozostałymi ugotowanymi brokułami i marchewką.

Polecam szczególnie tym, którzy nie mają za dużo czasu na pitraszenie, a chcą zaskoczyć nie tylko biesiadników, ale też i siebie.
Mniam, mniam.

14 odpowiedzi na pytanie: Roladki z piersi kurczaka z brokułami i marchewką + zdjęcie

  1. Wygląda supwer! a ja amatorka takich dań z piekarnika:0
    No ale teraz to sobie tylko popatrze;) Dietka;)

    • Ładnie się prezentuje i rzeczywiście dość łatwe = coś dla mnie!

      • Zamieszczone przez viccy
        woreczek brokułów mrożonych (ok. 450g.)
        woreczek młodej marchewki mrożonej (ok.450g.)
        4 piersi z kurczaka
        1 jajko
        odrobina słodkiej śmietany (ok.100-200ml)
        20 dag. serka żłótego (takiego który się rozpuści np. gouda)

        Mrożonki gotuję (jeśli ktoś ma garnek do gotowania na parze to polecam, ale mogą też i być zwyczajnie ugotowane w lekko osolonej wodzie), następnie wyjmuję tak 1/3 dodaję surowe jajko, pokrojony w kosteczkę serek żółty i rozgniatam widelcem i mieszam.
        Następnie rozbijam mięsko, przekrawam na pół (na mniejsze porcje), przyprawiam (np. ziarenkiem smaku z winiar, albo vegetą) wkładam na to mięsko te ugniecione warzywka (nie przejmować się jesli wychodzi farsz), zawijam i wkładam do żaroodpornego naczynia w miarę ciasno układając. Zalewam to śmietanką (wszystko jedno czy chudszą czy tłuściejszą, ja nawet zalewałam mlekiem żeby ograniczyć kalorie i też było git!) i na 40 minut do piekarnika na 180 st.
        Później już tylko zostaje wyjęcie mięska na ładny półmisek i obłożeniem go pozostałymi ugotowanymi brokułami i marchewką.

        Polecam szczególnie tym, którzy nie mają za dużo czasu na pitraszenie, a chcą zaskoczyć nie tylko biesiadników, ale też i siebie.
        Mniam, mniam.

        Robilam wczoraj….bardzo dobre, ale nastepnym razem musze bardziej posolic, bo troszku jalowe mi wyszlo. Danie zostanie na dlugo w moim jadlospisie 🙂

        • Zamieszczone przez anek79
          Robilam wczoraj….bardzo dobre, ale nastepnym razem musze bardziej posolic, bo troszku jalowe mi wyszlo. Danie zostanie na dlugo w moim jadlospisie 🙂

          cieszę się, że smakowało. 😀

          • Zakupiłam składniki 🙂
            Będe robić jutro 🙂

            • jejku, ależ to smacznie wygląda, mniam… ochoty mi narobiłaś wielkiej 🙂

              • czy nacinasz te piersi tak, żeby powstały kieszonki i tam wkładasz ten farsz?

                a nie-juz doczytałam, rozbijasz i zwijasz jak sie domyślam 🙂

                • U mnie po 40 minutach ( 180 stopni) było całkiem surowe…..wsadziłam teraz na drugie 40 i zobaczymy czy to wystarczy.
                  Nie rozbiłam jakos bardzo tych piersi i moze to jest przyczyna, ale wydawały mi się dostatecznie cienkie aby robic z nich roladki…..hmmm…
                  Roladki były upakowane ciasno w brytfannie jak radziłaś.

                  • Zamieszczone przez CIKU
                    U mnie po 40 minutach ( 180 stopni) było całkiem surowe…..wsadziłam teraz na drugie 40 i zobaczymy czy to wystarczy.
                    Nie rozbiłam jakos bardzo tych piersi i moze to jest przyczyna, ale wydawały mi się dostatecznie cienkie aby robic z nich roladki…..hmmm…
                    Roladki były upakowane ciasno w brytfannie jak radziłaś.

                    I jak wyszło?
                    Ja zawsze robię na 40 min i 180st w piekarniku i mowy nie ma o tym żeby było surowe. Mam nadzieję, że czas pieczenia liczyaś już od nagrzania piekarnika, a nie od początku.

                    Trochę może późno piszę, ale dopiero teraz czytam, to może na dalszy czas pieczenia przykryj mięsko sreberkiem, żeby się nie spiekło za bardzo.

                    • Wstawiłam do nagrzanego. Od początku było przykryte sreberkiem.
                      Wyszło dobre tylko łącznie robiłam to prawie 100 minut.

                      A i śmietana zrobiła się taka pokluszczona, może powinna być gęściejsza. Ser się za bardzo nie ciągnął, bo uzyłam podlaskiego( tylko ten miałam akurat). U mnie nie wyglądało to tak okazale jak u Ciebie…
                      Ale Piotrek powiedział, ze jest super i ze poprosi częściej 🙂
                      I powiedział, że nie chce do tego ryżu tylko samo następnym razem.

                      • Cieszę się że wyszło mimo że tak długo. 🙂 Może dlatego, że od początku było pod sreberkiem, nie wiem. Ja mam piekarnik taki na prąd, zwykły, jeszcze bez termoobiegu i wychodzi, ale już niedługo będe miała nowy piec full-wypas… ale sie cieszę.
                        Ja przykrywam sreberkiem wszystko co w piekarniku jest baaaardzo długo, a to też i tylko na część czasu, żeby ładnie się wierzch “zezłocił” i nie był taki biały.
                        I my też często zażeramy się tym bez dodatku ziemniaczanego czy ryżowego.:)

                        A i świetnie się też sprawdza na imprezy, nie tylko na obiad czy wykwintną kolację. Przyszykuję sobie wcześniej rano w dniu imprezy, przechowuję jeszcze surowe w lodówce (pod przykryciem, żeby nie obeschło) i na małą godzinke przed podaniem na stół włączam piec i wrzucam to do upieczenia i jeszcze warzywka podgrzewam co by nie były “zimniackie”. Wtedy też najczęściej podaję z frytami, wyżera na 102!:)

                        • Zrobiłam te roladki ze schabu, bo musiałam zużyc. Wygladały rewelacyjnie. Użyłam tych malutkich marcheweczek i jeszcze polałam to tartą bułką na maśle.
                          Piekłam równo godzinę.

                          Dzisiaj miałam imprezę urodzinową dziecka. Mamie smakowały takie bez niczego, ale jak dla mnie są za bardzo delikatne. Za to z sosem czosnkowym sa rewelacyjne albo sosem tatarskim.

                          • Ja robilam jakis czas temu ale troche przepis zmodyfikowalam :). Mianowicie zamiast marchewki wrzucilam pieczarki z cebulka drobno pokrojone i podsmazone. Wyszlo palce lizac!!!

                            • To również polecam 🙂
                              Do brokułów i marchewki dodałam uduszonego na maśle pora, bo z samymi warzywkami wydawało mi się za mdłe 😉
                              Roladki są naprawdę pyszne, delikatne….

                              Znasz odpowiedź na pytanie: Roladki z piersi kurczaka z brokułami i marchewką + zdjęcie

                              Dodaj komentarz

                              Angina u dwulatka

                              Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                              Czytaj dalej →

                              Mozarella w ciąży

                              Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                              Czytaj dalej →

                              Ile kosztuje żłobek?

                              Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                              Czytaj dalej →

                              Dziewczyny po cc – dreny

                              Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                              Czytaj dalej →

                              Meskie imie miedzynarodowe.

                              Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                              Czytaj dalej →

                              Wielotorbielowatość nerek

                              W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                              Czytaj dalej →

                              Ruchome kolano

                              Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                              Czytaj dalej →
                              Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                              Logo
                              Enable registration in settings - general