Trochę poczytałam wstecz ale żadnego przepisu na rybkę nie widzę…
Może już kiedyś było ale jest tak pyszne, że ośmielam się podać przepis na rybę zapiekaną
– 2 – 3 duże filety (ja kupuję pangę)
– pół kilo pieczarek
– ser zółty
– koperek (świeży lub mrożony)
– kubeczek słodkiej śmietany
Rybę pokroić na porcje, usmażyć obtoczoną w mące
Pieczarki obrać (ja obieram, choć wiem, że niektórzy tylko myją), pokroić byle jak i poddusić
W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ryby, posypać koperkiem, położyć pieczarki, znowu ryba, koperek, pieczarki, posypać startym serem, zalać całym kubeczkiem śmietany i na chwilę do nagrzanego piekarnika – aż się ser rozpuści
Jak dla mnie pychota – mogę robić i jeść kilka razy w tygodniu
Smacznego
5 odpowiedzi na pytanie: Ryba zapiekana z pieczarkami
Kiedys dostala od jednej z forumek przepis na karpia z pieczarkami, ale inna ryba(filet) tez jest pycha
Rybke podzielic na czesci, obtoczyc w mace i usmazyc. Ulozyc rybke w naczyniu zaroodpornym, przykryc je pokrojonymi pieczarkami, a na to duzy kubek smietany wymieszanej do smaku z warzywkiem/vegeta.
zapiec w piekarniku do mementu az pieczarki puszcza sok.
mikusiowa, a nie solimy czy pieprzymy???
pytam bo w zamrazalniku ryba siedzi, a pieczarki szanowny kupil w takiej ilosci ze nie wiem co z nimi zrobic…. No tylko koperku nie mam.
rybę przed usmażeniem tylko doprawiam solą i pieprzem, później już żadnych przypraw nie daję
bez koperku też dobre…
Tu się pochwalę, że złowiłam dziś własnoręcznie piewszego w życiu szczupaka
I od razu mogę wstawić na niego dobry przepis:)
Ja robiłam na 2 sposoby- jeden to TYLKO sól i odrobina mąki i smażony ( nie wierzcie w cuda na kiju, hehe- taka świeża ryba jest najlepsza!!!)
Drugi- taki usmażony szczupak ( choć dobry jest też taki lin) zalewamy śmietaną 18%, garść świeżego koperku i pietruszki, ciut pieprzu i powstaje taki sos śmietanowy. Poddusić.
Cuuuuuudooooo!
Uwielbiam tak przyrządzone świeże ryby
najprościej = najsmaczniej
mlask
Znasz odpowiedź na pytanie: Ryba zapiekana z pieczarkami