ryz, troche inaczej

szklanka ryzu
duza cebula posiekana w drobna kostke
1.3 szklanki bulionu
pol (daje mniej i jest ok) kostki masla

wrzucamy wszystko do naczynia zaroodpornego i wstawiamy do pieca na 180 stopni na okolo 40-50 minut
i gotowe

wariacja w temacie: zamiast bulionu i masla dajemy puszke mleka kokosowego i polowe puszki wody
mozna dorzucic lyzeczke curry, lodyzke trawy cytrynowej, moze gwiazdke anyzu

11 odpowiedzi na pytanie: ryz, troche inaczej

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kantalupa:szklanka ryzu
duza cebula posiekana w drobna kostke
1.3 szklanki bulionu
pol (daje mniej i jest ok) kostki masla

wrzucamy wszystko do naczynia zaroodpornego i wstawiamy do pieca na 180 stopni na okolo 40-50 minut
i gotowe

wariacja w temacie: zamiast bulionu i masla dajemy puszke mleka kokosowego i polowe puszki wody
mozna dorzucic lyzeczke curry, lodyzke trawy cytrynowej, moze gwiazdke anyzu

Brzmi smakowicie.
Powiedz mi czy taki sam czas jest dla ciemnego ryżu?

kantalupa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Mamrotka:Brzmi smakowicie.
Powiedz mi czy taki sam czas jest dla ciemnego ryżu?

mniej o czs chodzi, bardziej o absorbcje wody
zobacz, ile trzeba wg przepisu i zastap mleczkiem kokosowym / bulionem / woda
a potem obserwuj

mamaala Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kantalupa:szklanka ryzu
duza cebula posiekana w drobna kostke
1.3 szklanki bulionu
pol (daje mniej i jest ok) kostki masla

wrzucamy wszystko do naczynia zaroodpornego i wstawiamy do pieca na 180 stopni na okolo 40-50 minut
i gotowe

nigdy nie dodawałam masła do ryżu tylko suchy ryż lekko obsmażałam, Twój sposób jest szybszy, muszę spróbować 🙂

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kantalupa:mniej o czs chodzi, bardziej o absorbcje wody
zobacz, ile trzeba wg przepisu i zastap mleczkiem kokosowym / bulionem / woda
a potem obserwuj

Dzięki słońce!!!!!!!

gobin Dodane ponad rok temu,

to się podepnę,

ja gotuje w szybkowarze,
ryż, rosół, kurkuma lub curry, włoszczyzna mrożona i gotuje 6 minut,
wychodzi pyszny dobry z dodatkiem jak i sam

tilamonia Dodane ponad rok temu,

A doprawiacie ryż jeszcze jakimiś przyprawami np. oregano, bazylia itd. Tak sobie pomyślałam, że można by trochę poeksperymentować z ryżem?

nunak Dodane ponad rok temu,

ja czasami robie tak…

rozgrzewam oliwę na patelni
dodaje 2-3 ząbki czosnku (ale może byc bez)
na to rzucam np….. 2 woreczki ryżu….

pod ręką mam 0,5 bulionu
1 puszke pomidorów krojonych – lub jak nie mam na stanie to uzywam świezych

na początku podlewam ryz bulionem – tak po jednej łyżce wazowej…..
potem dodaje całą puszke pomiodrów…..
sól, piperz oregano, bazylia, jakies chili…

i tak to sobie pyrka na małym ogniu….powolutku
podlewane bulionem – tak ze 20 minut

fajnie wychodzi z jasminowym ryżem

gobin Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Tilamonia:A doprawiacie ryż jeszcze jakimiś przyprawami np. oregano, bazylia itd. Tak sobie pomyślałam, że można by trochę poeksperymentować z ryżem?
curry lub kurkumą w sumie to to samo i sól

mamia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Nunak:ja czasami robie tak…

rozgrzewam oliwę na patelni
dodaje 2-3 ząbki czosnku (ale może byc bez)
na to rzucam np….. 2 woreczki ryżu….

pod ręką mam 0,5 bulionu
1 puszke pomidorów krojonych – lub jak nie mam na stanie to uzywam świezych

na początku podlewam ryz bulionem – tak po jednej łyżce wazowej…..
potem dodaje całą puszke pomiodrów…..
sól, piperz oregano, bazylia, jakies chili…

i tak to sobie pyrka na małym ogniu….powolutku
podlewane bulionem – tak ze 20 minut

fajnie wychodzi z jasminowym ryżem

Uwielbiam taki ryż….
Tylko, ze jestem leniwa i zawsze jednorazowo gotuje więcej ryżu, a z tego, co zostaje w lodówce dopiero przygotowuję np. coś podobnego:

smażę cebulę na oliwie, potem czosnek….duuużo czosnku, pomidory/świeże, albo z puszki/ i do tego ryż/już wcześniej ugotowany. Jak potrzeba to podlewam bulionem, a czasem nawet samą wodą i doprawiam – wszystkim co lubię. Mniam 😉

nunak Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez mamia:Uwielbiam taki ryż….
Tylko, ze jestem leniwa i zawsze jednorazowo gotuje więcej ryżu, a z tego, co zostaje w lodówce dopiero przygotowuję np. coś podobnego:

smażę cebulę na oliwie, potem czosnek….duuużo czosnku, pomidory/świeże, albo z puszki/ i do tego ryż/już wcześniej ugotowany. Jak potrzeba to podlewam bulionem, a czasem nawet samą wodą i doprawiam – wszystkim co lubię. Mniam 😉
ja to robie z nieugotowanym ryżem…..

mamia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez gobin:to się podepnę,

ja gotuje w szybkowarze,
ryż, rosół, kurkuma lub curry, włoszczyzna mrożona i gotuje 6 minut,
wychodzi pyszny dobry z dodatkiem jak i sam

ciekawe, czy wyjdzie taki sam – gotowany na gazie w garnku tradycyjnym…i dłużej niż w szybkowarze ofkors

/tylko ile czego mam wrzucić do garnka?/
moje dzieci są ziemniako-żerne… może taki ryż zaakceptują…

Znasz odpowiedź na pytanie: ryz, troche inaczej

Dodaj komentarz

Polecam
Czy polecacie ciuchy Japan Style?
..jak w temacie:) Kupowałyście coś..??? Jak to się nosi, jak się pierze.. .. Niektóre fasony naprawdę fajne..szukam płaszcza na wiosnę..kilka wpadło mi w oko.. Ale cena mnie przerasta..jakoś sceptycznie podchodzę do wszystkiego co
Czytaj dalej
Tematy, których nie znalazłam w forum
Zaćmienie:)
Już widać:) 3 pary okularów przeciwsłonecznych lub szkiełko spawalnicze i można pooglądać. Ma być przysłonięte 85% tarczy słońca. Kolejne tak głębokie w 2047 roku.
Czytaj dalej