schab

jakie danie mogę zrobic ze schabu, zamiast zwyczajnego kotleta? znacie jakieś fajne przepisy???


ania z agulką 04.03.03.

4 odpowiedzi na pytanie: schab

  1. Re: schab

    Niby kotlet ale inny:
    Schab roztłuc jak na kotleta, posolić, popieprzyć położyć plasterek żółtego sera i złożyć na pół. Taki kotlecik obtoczyć w cieście naleśnikowym i smażyć. Smakowite!!!!!

    GOSIA i Kubuś (14.09.2002)

    • Re: schab

      A ja nieraz:
      1. kroję schabik w niezbyt grube kotleciki, solę, dodaję pieprz
      2. podsmażam je na patelni (bez rozbijania)
      3. dolewam wodę i duszę do miękości z listkiem
      4. no i na konic dodaję łyżkę mąki rozbełtaną z wodą, tak jak zaprawka do zupki i dodaję koperek i doprawiam – mój mąż lubi też jak dodam słodkiej śmietanki

      można też zrobić sos pieczarkowy zamiast koperku naprawdę pyszne.

      ale czasem i to chyba najbardziej lubię – ostrzegam bardzo dietetyczne – robię tak:
      1. robię zalewę z paru łyżek oleju, łyżki lub 2 octu i ziół prowansalskich
      2. wkładam w tą zalewę kawałek schabu – w całości – i niech tak sobie poleży nawet całą noc
      3. potem wkładam schab do rękawa do pieczenia i do piekarnika można też gotować na parze do miękkości
      po porodzie w szpitalu mi takie rzeczy podawali, oczywiście z mniejsza iloscią ziół

      można też :
      1. schabik rozbić na kotlety
      2. przygotować pieczarki podsmarzeone z cebulką na niewielkiej ilości oleju
      3. można przygotować też plastry sera żółtego, które będziemy wkładać w środek kotletów patrz. pkt. 4
      4. łyżeczka pieczarek i plaster sera na kotleta i zwijamy – jak naleśnik w rulonik – spina się go metalowym precikiem do mięs lub związuje sznureczkiem
      5. i taki kotlecik potraktować jak schabowy (mąka, jajko, bułka tarta)
      6. no i nareszcie na patelnię i smażymy

      to oczywiście najprostrze przepisy, które pamiętam i najczęściej stosuję. Smacznego

      smoczka-Agusia

      Edited by smoczkab on 2003/10/09 13:41.

      • Re: schab

        Ja robie tak:
        1. Rozbijam schab troszke sole i pieprze
        2. Smaze go na plancie razem z cebula pokrojona w plasterki
        3. Dodaje do cebuli maggi, mozna przykrykryc pokrywka
        4. Smazymy tak do miekkosci
        5. Na koniec dodajemy jeszcze troszke maggi, ( ja polewam troszke miesko i troszke cebule, tylko uwazaj zeby nie przesadzic, bo bedzie slone)
        6. Cebule ukladamy na miesko i zjadamy 🙂

        Kati z Maluszkiem
        termin: 26.02.2004

        • Re: schab

          Ja praktykuję kilka rzeczy, z czego 3 mi najbardziej smakują.

          1. To wariacja tego co ktoś niżej Ci napisał. Schab kroje na grubsze kotlety, rozbijam, osypuję solą i pieprzem. Smażę na patelni pieczarki z cebulką, zieloną pietruszką i przyprawami. Na kotleta kładę plasterek sera żółtego i trochę tego farszu pieczarkowego, zawijam, spinam wykałaczkami, panieruję jak na schabowe. Każdy rulonik obsmażam na dużym ogniu. Wzystko układam do brytfanki i zapiekam w piekarniku. Moja teściowa czasami zalewa to też przecierem pomidorowym,. ale wtedy robi raczej bez panierki. Trochę zabawy, ale jak juz sie za to wezme, to robię większą ilość.

          2. W oryginale nazywa sie schab po moskiewsku. Niezbyt grube kotlety schabowe obsypuje solą, pieprzem i układam na dużej płaskiej, posmarowanej olejem blaszce. Na to warstwa cebuli (lub pora), na to warstwa startych kwaśnych jabłek, potem warstwa startego sera żółtego i na wierzch majonez. Wszystko do piekarnika na jakieś 30-40 minut (a może więcej – ja zawsze robię “na oko”) Na samym poczatku tego kącika było mnóstwo podobnych przepisów – z róznego rodzaju mięsa (ja praktykuję własnie schab albo filet z indyka) i dziewczyny proponowały rózne dodatki do ułożenia na wierzch – mozna poszaleć 😉

          3. Tradycyjny schab duszony. Schab w kawałku na noc obsypuję przyprawami (wedle uznania – ja daję różne, zależy na co mam smak, ale zawsze jest majeranek), obkładam listkiem laurowym i czosnkiem. Zawijam w folie i do lodówy. Nastepnego dnia wrzucam mięso do garnka na rozgrzany olej, obsmażam mocno z obu stron żeby nie wysychał podczas duszenia, a potem zmniejszam gaz, podlewam wodą i się dusi. Do tego mozna codziennie inne sosy – kto jaki lubi.

          pozdrawiamy 🙂

          Usianka i listopadowa dziewczynka (9.XI.2003 a może jednak wcześniej?)

          Znasz odpowiedź na pytanie: schab

          Dodaj komentarz

          Mozarella w ciąży

          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

          Czytaj dalej →

          Ile kosztuje żłobek?

          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

          Czytaj dalej →

          Dziewczyny po cc – dreny

          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

          Czytaj dalej →

          Meskie imie miedzynarodowe.

          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

          Czytaj dalej →

          Wielotorbielowatość nerek

          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

          Czytaj dalej →

          Ruchome kolano

          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

          Czytaj dalej →
          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
          Logo
          Enable registration in settings - general