Składniki
25dag serka homogenizowanego
puszka skondensowanego mleka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
łyżka gorącej wody
szklanka bitej śmietany
tabliczka czekolady
2 łyżki mleka
kostka margaryny
1.5 szklanki pokruszonych herbatników
1/4 szklanki cukru
Przygotowanie
Wymieszać w misce herbatniki, stopioną margarynę oraz cukier. Dokładnie zagnieść składniki. Masą wylepić dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm. Czekoladę rozpuścić w gorącym mleku i schłodzić, kawę rozpuścić w łyżce wrzącej wody i ostudzić. Ser zmiksować na puszystą masę, stopniowo dodając skondensowane mleko, kawę oraz czekoladę. Masę serową dokładnie wymieszać, delikatnie połączyć z bitą śmietaną i włożyć do tortownicy. Wierzch wyrównać nożem lub łopatką. Ciasto nakryć folią i włożyć do zamrażarki na 12 godz. Bezpośrednio przed podaniem na stół wyjąć z zamrażarki.
właśnie znalazłam przepis i chyba zaraz się wezmę do pracy ślinka mi cieknie ciekaw jakie wyjdzie
5 odpowiedzi na pytanie: Sernik mrożony czekoladowo – kawowy
Brzmi pysznie, daj znać koniecznie jak smakuje 🙂
Mleko skondnsowane słodzone czy nie?
no właśnie – słodzone czy nie?
No właśnie, co z tym mlekiem?
Szklanka bitej śmietany to jak, szklanka kremówki i ubić?
I jak -zrobiłaś wyszło?
mnie smakowało 🙂 mleko u mnie było słodzone a i bitą śmietanę zrobiłam z tortowej (ubiłam szklankę )
Znasz odpowiedź na pytanie: Sernik mrożony czekoladowo – kawowy