Forum: Książka kucharska
Śledzie – help!
Nasza rodzina jest zupełnie nieśledziowa:) Nikt tego nie je, więc nigdy nie robie i nie umiem. Zaprosiłam jednak gości, którzy bez śledzia nie wyobrażają sobie Świąt… no i cos musze zrobić.
Potrzebuję przepis na pyszne śledziki, ale nie zajmujący dużo czasu. Kupiłam jakieś w occie, nawet nie wiem czy to dobre czy złe. Co z tym zrobić, aby nie podpaść miłośnikom śledzi?? Macie np. przepis na śledzie w oleju?
- Czy zielona kupa po borówkach jest normalna? - Forum 2023
- Ile dac na wesele - Forum 2023
- Augustyn czy Milan - Forum 2023
- Co to znaczy, gdy piersi przestają boleć w ciąży? - Forum 2023
- Wasze "tajne" sposoby na wywołanie porodu !!! - Forum 2023
- Co może piszczeć na bramkach w sklepie? - Forum 2023
- Czy spływ kajakowy w ciąży jest bezpieczny? - Forum 2023
- Czy z anginą można wyjść na dwór? - Forum 2023
- Jak przykładać rywanol na siusiaka - Forum 2023
- Jak rozpoznać czy sączą się wody płodowe? - Forum 2023
- Koncert rockowy w ciazy???? - Forum 2023
- Kto U was w związku gotuje obiadki? - Forum 2023
- Moje Dziecko jest opoznione?! :( - Forum 2023
- Negatywny test pomimo ciąży?Czy to możliwe? - Forum 2023
- Pobolewanie i kłucie w brzuchu w 15 tygodniu ciąży - Forum 2023
- Telefon na kartę dla dziecka - gdzie najtaniej ? - Forum 2023
- Trzęsące się dziecko zaraz po przebudzeniu... - Forum 2023
- Tunezja - Forum 2023
- Urząd pracy - zmiana terminu wizyty - Forum 2023
- czy jarzębina jest trująca? - Forum 2023
- Teściowa zdradziła mi trik na czystą i pachnącą pralkę. Wlewa do bębna jedną rzecz
- Czym umyć brudne ściany? Wykorzystaj prosty trik za 5 zł. W mig zapomnisz o malowaniu
- Dociśnij obcinacz do paznokci w tym miejscu. Niewiele osób wie, o jego ukrytej funkcji
- Specjalny dodatek za wychowanie dzieci? ZUS wypłaca nawet 1500 zł. Skorzystają także babcie
- Położyła makaron na stół i zalała zimnym sosem. Tak wyprawiła synowi przyjęcie urodzinowe
- Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Wystarczy wrzucić do słoika jeden składnik
- ZUS wprowadził ważne zmiany dla emerytów i rencistów. Przez niefrasobliwość mogą stracić świadczenie
- Początek roku szkolnego 2023/2024 przesunięty! Uczniowie nie rozpoczną nauki 1 września, wakacyjny odpoczynek potrwa dłużej
- To magiczne imię dla dziewczynki robiło furorę 70 lat temu. Hit z lat 50. znów zyskuje na popularności. Oznacza "prawdę i szlachetność"
- Zła wiadomość dla uczniów. Rok szkolny 2023/24 może być niewesoły
- Zagadki dla dzieci w różnym wieku. Łatwe, krótkie, ciekawe i zabawne.
- Życzenia urodzinowe dla dzieci [+śmieszne wierszyki]
- Ani z ogórka, ani z kapusty. Surówka z tego składnika to hit tegorocznego lata!
- Dodatkowe pieniądze za okres choroby. Od 1 lipca w ZUS obowiązują nowe zasady
- Jak otworzyć słoik bez użycia siły? Z tym prostym trikiem żadna zakrętka nie będzie problemem
Enable registration in settings - general
8 odpowiedzi na pytanie: Śledzie – help!
Ja robię zupełnie banalne. Trzeba kupić płaty śledziowe solone. Namoczyć w wodzie, żeby wypłukać sól. Pokroić. Potem układać warstwa śledzi, na to krojona cebulka, popieprzyć, skropić delikatnie octem i obficie polać olejem. I tak układam warstwa na warstwie aż mi się skończą śledzie. Można dodać ziele ang., liść laurowy, gorczycę. Śledzie są smaczne po ok. 2 dniach, wszystko musi się dobrze “przegryźć”. Tym razem zrobiłam w wielkim słoju i mam zamiar odwracać, żeby dokładnie wszystko złapało smak.
o, tu jest przepis w tym stylu:
Ja robię na oko.
Bez tych właśnie śledzi nie wyobrażam sobie świąt.
Dodatkowo robię śledzie z męża stron – w śmietanie z majonezem, pokrojonym w kostkę jabłkiem (skropić sokiem z cytryny) i cebulką. Nie podam proporcji bo to też robię na oko.
To ja podam naprawdę super przepis,powinno zasmakować,ja to uwielbiam:) ja daję dwa wiaderka śledzi,namaczasz w wodzie,najlepiej całą noc,dodajesz śmietanę 12%,kroisz do tego cebulki,wg uznania.śledzie dajesz do miski, zalewasz śmietaną,tak żeby je przykryć,ma wsumie to ja chyba dwie dam 250g na dwa wiaderka albo więcej,doprawiasz octem i cukrem,tak żeby ci smakowało,każdy lubi inaczej,ja nie lubie słodkiej więc daję więcej octu.wstawiasz do lodówki żeby troszkę przeszły tą śmietaną,czy cebulką i gotowe,mało roboty a dla mnie wspaniałe:)
Jeszcze jeden przepis mi się przypomniał, oczywiście też bez proporcji. Ugotować grzyby suszone (leśne muszą być, pachnące). Pokroić drobno. Podsmażyć cebulkę, do tego dodać pokrojone grzybki, podsmażyć razem. Doprawić solą i pieprzem. Przekładać warstwami – śledzie w kawałkach, na to grzyby itd. Oczywiście im więcej grzybów, tym lepiej. Ja dawałam mniej więcej tyle samo cebulki co grzybów. Musi się przegryźć, najlepiej zrobić dzień przed. Rewelacyjnie smakuje!
Nie wiem czy moje przepisy bez proporcji coś Ci pomogą :(.
moje ulubione
7-8 filetów śledziowych (matiasy), 2-3 łyżki octu, 3 spore cebule, 1 łyżka miodu, 3/4 szklanki oleju, listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3/4 l wody;
Śledzie wymoczyć ok. 1 godziny, osączyć, pokroić na niewielkie kawałki.
ZALEWA : do wrzącej wody wrzucić listek, ziele, miód, drobniutko pokrojone cebule – gotować ok. 3 minut. Dodać ocet, gotować 2 minuty, odstawić, dolać olej, ostudzić.
Śledzie zalać zimną zalewą, odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce.
a jeszcze jedno jak śledzie namoczysz w mleku a nie wodzie albo pół na pół wody i mleka to będą takie bardziej delikatne “rozpływające się” hmmm pycha
skoro masz już w occie, to przygotuj jeszcze grzybki marynowane, korniszony, jabłko i cebulkę, pokrój to w kostkę dodaj śmietany wymieszanej z majonezem (ja robię mniej więcej pól na pól, ale popróbuj jak Tobie smakuje) i pokryj tym pokrojone i ułożone w salaterce śledzie.
i jeszcze cos takiego wyszperałam jadłam na weselu z jabłkiem były pycha ale czy tak akurat robione nie wiem
Składniki:
– płaty sledziowe – 5 sztuk,
– dwa jablka (winne),
– dwie łyżeczki chrzanu ze śmietaną,
– dwie średnie cebule,v – polowa szklanki smietany,
– trzy łyżki majonezu (z Winiar).
Jak przyrządzić?
Cebulkę pokroic w kostke, sparzyć na sitku gotujacą wodą, ulożyć na półmisku, płaty wymoczyć, polożyc na cebuli, jabłka zetrzeć na dużych oczkach i położyc na śledziach, na wierzch polać przygotowana śmietaną, majonezem i chrzanem.
Potrzebne przybory:
Półmisek, tarka do jarzyn.
Jak podawać?
Całą pokryta na półmisku, jako przystawka.
Uwagi:
Powinna troche postać, przejdzie smakami. Jest pyszna, łatwa i niedroga.
uloz warstwami:
biala czesc pory krajanej w cienkie polksiezyce, sledzie krajane w kosteczke, bialko jajka ugotowanego na twardo, gotowana marchew, warstwa majonezu i smietany 18%
uloz tyle warstw, na ile starczy produktow, wierzch posyp tartym zoltkiem jaja
taka dosc ciekawa salatka
Dzięki wszystkim. Przepisy zachowam na czarną godzinę, bo znajomi odwołali wizytę, a te śledzie które wyjęłam ze słoika – o dziwo – same w sobie bez żadnego doprawiania mi zasmakoowały – pierwszy raz w życiu jadłam to ze smakiem.
Znasz odpowiedź na pytanie: Śledzie – help!