Torcik makowy czyli to co najlepsze z makowca :)

Pysznośći. Polecam na święta! 🙂

Składniki:
1/2 kg maku
1/2 kg cukru pudru
8-10 jaj
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie (miseczka): rodzynki, orzechy włoskie, laskowe, migdały, daktyle, śliwka kalifornijska

Przyrządzenie:
mak sparzyć, a nawet podgotować
2 razy go przemielić przez maszynkę
cukier puder ubić z samymi żółtkami
ubić na sztywno białka
do żółtkowej masy dodać skręcony mak, proszek do pieczenia, bakalie oraz ubitą pianę z białek
wrzucić do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy
piec około godziny w średnio gorącym (180st.) piekarniku, bez termoobiegu.
[U]
Polewa:[/U]
6 łyżek cukru
1/3 kostki masła
2 łyżki kakao
3 łyżki wody
do gotującej się wody dodac pozostałe składniki i mieszając trzymać na ogniu ze 3 minuty

Po wystygnięciu można przełozyć torcik kremem czekoladowym lub czekoladowym alkoholizowanym 😉

Pyszności.
Smacznego 🙂

Jak się dokopię, będzie zdjęcie środka 🙂
Na razie mam w całości. Wygląd a’la mazurek bo był ostatnio robiony na Wielkanoc 😀

20 odpowiedzi na pytanie: Torcik makowy czyli to co najlepsze z makowca :)

dorotka1 Dodane ponad rok temu,

drukuje i bede robic 🙂

usianka Dodane ponad rok temu,

To ten!!
Dodaje do masy aromat rumowy (ciotka zawsze migdalowy) i zamiast polewy czekoladowej dawalysmy lukier cytrynowy.

pasiasta Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez dorotka1:drukuje i bede robic 🙂
Ja też, ja też szukałam czegoś niebanalnego z makiem!

kotus Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez JoannaR:Pysznośći. Polecam na święta! 🙂
wow wow wow!!! robię to na swiętawłasnie mój dawny torcik opierał się przede wszystkim na jajach.Do ciasta dużo jaj jak i do kremu jaja były podstawą

pasiasta Dodane ponad rok temu,

A gdzie go przechowywać? W lodówce, czy niekoniecznie?
Można dać gotowy zmielony i przyprawiony mak z puszki?
I pytanie od niedoświadczonej – będzie to się trzymało jak nie ma mąki?

joannar Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Kasiasta:A gdzie go przechowywać? W lodówce, czy niekoniecznie?
Można dać gotowy zmielony i przyprawiony mak z puszki?
I pytanie od niedoświadczonej – będzie to się trzymało jak nie ma mąki?

Powiem tak.
Robiłam z tej gotowej masy makowej też. I zdecydowanie lepszy jest z maku suchego. Znaczy od początku 🙂 Ale wychodzi, jest ok. Jeśli chcesz, spróbuj zmiksować same żółtka z 1/4 może cukru (bo sama masa makowa jest słodka) i do tego dodaj ubitą na sztywno pianę. Daj 2 jaja więcej, bo ciasto trzyma właśnie ta piana z białek 🙂
Nie trzeba mąki 🙂

aborka Dodane ponad rok temu,

moja mama taki robi ale przekłada kremem (karpatkowo-kawowym albo przechowym)

Dodane ponad rok temu,

mama robi z maku gotowego
też pycha

kamelia Dodane ponad rok temu,

Polecam taki mak:
[Zobacz stronę]
Takiego uzywam, bo nie mam czym mielić ziarnistego. Jest super. Kupuję w najblizszym spozywczym, w Auchanie też widziałam.

pasiasta Dodane ponad rok temu,

Zrobiłam i mimo faktu że mi siadł to smakowo i wizualnie był świetny!

ahimsa Dodane ponad rok temu,

Chamstwo, no!!!! mam ślinotok a dietę uskuteczniam;)

yoko Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ahimsa:Chamstwo, no!!!! mam ślinotok a dietę uskuteczniam;)
to tak jak ja…

pasiasta Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez gryzelda:to tak jak ja…
Ja zacznę jak powyjadam wszystkie świąteczne słodkości

ahimsa Dodane ponad rok temu,

No i po co ja tu zaglądałam???;)

kasiulkawpk Dodane ponad rok temu,

szukałam:)

znalazłam

mam zamówienie…ciekawe jaki będzie!

zuzel Dodane ponad rok temu,

Ale mam smaka…

kasiulkawpk Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez zuzelka83:Ale mam smaka…

ja to nawet nie zjem…………..

ale Ty Zuz zjedź i za mnie kawałek 🙂

kiedy robisz?

maduxia Dodane ponad rok temu,

ale fajny, lubię takie
sama wielokrotnie robilam tzw. makowiec na kruchym spodzie, z żydowskiej ksiażki kucharskiej. Na cienkim blacie z kruchego ciasta kilkucentymetrowa warstwa maku robiona na zasadzie bezy- białka ubite z cukrem do tego sparzony i zmielony mak, piecze się normalnie w 180 stopniach, ciasta się wczesniej nie podpieka.

Jest pyszne, a jak już wyczaiłam suchy mielony mak, który wystarczy tylko zalać wrzącym mlekiem, to już wogle łatwizna 😀

od jakiegos czasu nie robię, chyba wrócę… rodzinie się przejadlo, bo pierwszy raz robiłam- to był mój debiut w dziedzinie ciast, ale taki prawdziwy, i pierwsza książka kucharska, ech- jak miałam niecałe 14 lat 🙂

salsa-salsa Dodane ponad rok temu,

kiedyś robiłam,ale nic z makiem mi nie wychodzi, za to serniki

alexis1972 Dodane ponad rok temu,

Widzę fajny przepis 🙂 Święta się powoli zbliżają i przepis się przyda na pewno 😉

Znasz odpowiedź na pytanie: Torcik makowy czyli to co najlepsze z makowca :)

Dodaj komentarz

Książka kucharska
Strona z przepisami
Nie wiem czy znacie, jeśli nie to bardzo polecam. Można tam znalezć wszystko od A do Z. Sprawdzone przepisy opisane krok po kroku razem z fotkami. Wklejam kilka przepisów które
Czytaj dalej
Tematy, których nie znalazłam w forum
Zaspałam
W wątku agusi ileśtam zaspałam, a wyczaiłam, że licytację zaczęłyście. Jakby co to stanęło na 5 kołach Kto da więcej? Przypomnę może w skrócie: 1. Klacz Gacka nadaje się na idealną żonę 2.
Czytaj dalej