Pysznośći. Polecam na święta! 🙂
Składniki:
1/2 kg maku
1/2 kg cukru pudru
8-10 jaj
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie (miseczka): rodzynki, orzechy włoskie, laskowe, migdały, daktyle, śliwka kalifornijska
Przyrządzenie:
mak sparzyć, a nawet podgotować
2 razy go przemielić przez maszynkę
cukier puder ubić z samymi żółtkami
ubić na sztywno białka
do żółtkowej masy dodać skręcony mak, proszek do pieczenia, bakalie oraz ubitą pianę z białek
wrzucić do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy
piec około godziny w średnio gorącym (180st.) piekarniku, bez termoobiegu.
[U]
Polewa:[/U]
6 łyżek cukru
1/3 kostki masła
2 łyżki kakao
3 łyżki wody
do gotującej się wody dodac pozostałe składniki i mieszając trzymać na ogniu ze 3 minuty
Po wystygnięciu można przełozyć torcik kremem czekoladowym lub czekoladowym alkoholizowanym 😉
Pyszności.
Smacznego 🙂
Jak się dokopię, będzie zdjęcie środka 🙂
Na razie mam w całości. Wygląd a’la mazurek bo był ostatnio robiony na Wielkanoc 😀
20 odpowiedzi na pytanie: Torcik makowy czyli to co najlepsze z makowca :)
drukuje i bede robic 🙂
To ten!!
Dodaje do masy aromat rumowy (ciotka zawsze migdalowy) i zamiast polewy czekoladowej dawalysmy lukier cytrynowy.
Ja też, ja też szukałam czegoś niebanalnego z makiem!
wow wow wow!!! robię to na swiętawłasnie mój dawny torcik opierał się przede wszystkim na jajach.Do ciasta dużo jaj jak i do kremu jaja były podstawą
A gdzie go przechowywać? W lodówce, czy niekoniecznie?
Można dać gotowy zmielony i przyprawiony mak z puszki?
I pytanie od niedoświadczonej – będzie to się trzymało jak nie ma mąki?
Powiem tak.
Robiłam z tej gotowej masy makowej też. I zdecydowanie lepszy jest z maku suchego. Znaczy od początku 🙂 Ale wychodzi, jest ok. Jeśli chcesz, spróbuj zmiksować same żółtka z 1/4 może cukru (bo sama masa makowa jest słodka) i do tego dodaj ubitą na sztywno pianę. Daj 2 jaja więcej, bo ciasto trzyma właśnie ta piana z białek 🙂
Nie trzeba mąki 🙂
moja mama taki robi ale przekłada kremem (karpatkowo-kawowym albo przechowym)
mama robi z maku gotowego
też pycha
Polecam taki mak:
Takiego uzywam, bo nie mam czym mielić ziarnistego. Jest super. Kupuję w najblizszym spozywczym, w Auchanie też widziałam.
Zrobiłam i mimo faktu że mi siadł to smakowo i wizualnie był świetny!
Chamstwo, no!!!! mam ślinotok a dietę uskuteczniam;)
to tak jak ja…
Ja zacznę jak powyjadam wszystkie świąteczne słodkości
No i po co ja tu zaglądałam???;)
szukałam:)
znalazłam
mam zamówienie…ciekawe jaki będzie!
Ale mam smaka…
ja to nawet nie zjem…………..
ale Ty Zuz zjedź i za mnie kawałek 🙂
kiedy robisz?
ale fajny, lubię takie
sama wielokrotnie robilam tzw. makowiec na kruchym spodzie, z żydowskiej ksiażki kucharskiej. Na cienkim blacie z kruchego ciasta kilkucentymetrowa warstwa maku robiona na zasadzie bezy- białka ubite z cukrem do tego sparzony i zmielony mak, piecze się normalnie w 180 stopniach, ciasta się wczesniej nie podpieka.
Jest pyszne, a jak już wyczaiłam suchy mielony mak, który wystarczy tylko zalać wrzącym mlekiem, to już wogle łatwizna 😀
od jakiegos czasu nie robię, chyba wrócę… rodzinie się przejadlo, bo pierwszy raz robiłam- to był mój debiut w dziedzinie ciast, ale taki prawdziwy, i pierwsza książka kucharska, ech- jak miałam niecałe 14 lat 🙂
kiedyś robiłam,ale nic z makiem mi nie wychodzi, za to serniki
Widzę fajny przepis 🙂 Święta się powoli zbliżają i przepis się przyda na pewno 😉
Znasz odpowiedź na pytanie: Torcik makowy czyli to co najlepsze z makowca :)