Torcik makowy czyli to co najlepsze z makowca :)

Pysznośći. Polecam na święta! 🙂

Składniki:
1/2 kg maku
1/2 kg cukru pudru
8-10 jaj
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie (miseczka): rodzynki, orzechy włoskie, laskowe, migdały, daktyle, śliwka kalifornijska

Przyrządzenie:
mak sparzyć, a nawet podgotować
2 razy go przemielić przez maszynkę
cukier puder ubić z samymi żółtkami
ubić na sztywno białka
do żółtkowej masy dodać skręcony mak, proszek do pieczenia, bakalie oraz ubitą pianę z białek
wrzucić do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy
piec około godziny w średnio gorącym (180st.) piekarniku, bez termoobiegu.
[U]
Polewa:[/U]
6 łyżek cukru
1/3 kostki masła
2 łyżki kakao
3 łyżki wody
do gotującej się wody dodac pozostałe składniki i mieszając trzymać na ogniu ze 3 minuty

Po wystygnięciu można przełozyć torcik kremem czekoladowym lub czekoladowym alkoholizowanym 😉

Pyszności.
Smacznego 🙂

Jak się dokopię, będzie zdjęcie środka 🙂
Na razie mam w całości. Wygląd a’la mazurek bo był ostatnio robiony na Wielkanoc 😀

20 odpowiedzi na pytanie: Torcik makowy czyli to co najlepsze z makowca :)

  1. drukuje i bede robic 🙂

    • To ten!!
      Dodaje do masy aromat rumowy (ciotka zawsze migdalowy) i zamiast polewy czekoladowej dawalysmy lukier cytrynowy.

      • Zamieszczone przez dorotka1
        drukuje i bede robic 🙂

        Ja też, ja też szukałam czegoś niebanalnego z makiem!

        • Zamieszczone przez JoannaR
          Pysznośći. Polecam na święta! 🙂

          wow wow wow!!! robię to na swiętawłasnie mój dawny torcik opierał się przede wszystkim na jajach.Do ciasta dużo jaj jak i do kremu jaja były podstawą

          • A gdzie go przechowywać? W lodówce, czy niekoniecznie?
            Można dać gotowy zmielony i przyprawiony mak z puszki?
            I pytanie od niedoświadczonej – będzie to się trzymało jak nie ma mąki?

            • Zamieszczone przez Kasiasta
              A gdzie go przechowywać? W lodówce, czy niekoniecznie?
              Można dać gotowy zmielony i przyprawiony mak z puszki?
              I pytanie od niedoświadczonej – będzie to się trzymało jak nie ma mąki?

              Powiem tak.
              Robiłam z tej gotowej masy makowej też. I zdecydowanie lepszy jest z maku suchego. Znaczy od początku 🙂 Ale wychodzi, jest ok. Jeśli chcesz, spróbuj zmiksować same żółtka z 1/4 może cukru (bo sama masa makowa jest słodka) i do tego dodaj ubitą na sztywno pianę. Daj 2 jaja więcej, bo ciasto trzyma właśnie ta piana z białek 🙂
              Nie trzeba mąki 🙂

              • moja mama taki robi ale przekłada kremem (karpatkowo-kawowym albo przechowym)

                • mama robi z maku gotowego
                  też pycha

                  • Polecam taki mak:

                    Takiego uzywam, bo nie mam czym mielić ziarnistego. Jest super. Kupuję w najblizszym spozywczym, w Auchanie też widziałam.

                    • Zrobiłam i mimo faktu że mi siadł to smakowo i wizualnie był świetny!

                      • Chamstwo, no!!!! mam ślinotok a dietę uskuteczniam;)

                        • Zamieszczone przez ahimsa
                          Chamstwo, no!!!! mam ślinotok a dietę uskuteczniam;)

                          to tak jak ja…

                          • Zamieszczone przez gryzelda
                            to tak jak ja…

                            Ja zacznę jak powyjadam wszystkie świąteczne słodkości

                            • No i po co ja tu zaglądałam???;)

                              • szukałam:)

                                znalazłam

                                mam zamówienie…ciekawe jaki będzie!

                                • Ale mam smaka…

                                  • Zamieszczone przez zuzelka83
                                    Ale mam smaka…

                                    ja to nawet nie zjem…………..

                                    ale Ty Zuz zjedź i za mnie kawałek 🙂

                                    kiedy robisz?

                                    • ale fajny, lubię takie
                                      sama wielokrotnie robilam tzw. makowiec na kruchym spodzie, z żydowskiej ksiażki kucharskiej. Na cienkim blacie z kruchego ciasta kilkucentymetrowa warstwa maku robiona na zasadzie bezy- białka ubite z cukrem do tego sparzony i zmielony mak, piecze się normalnie w 180 stopniach, ciasta się wczesniej nie podpieka.

                                      Jest pyszne, a jak już wyczaiłam suchy mielony mak, który wystarczy tylko zalać wrzącym mlekiem, to już wogle łatwizna 😀

                                      od jakiegos czasu nie robię, chyba wrócę… rodzinie się przejadlo, bo pierwszy raz robiłam- to był mój debiut w dziedzinie ciast, ale taki prawdziwy, i pierwsza książka kucharska, ech- jak miałam niecałe 14 lat 🙂

                                      • kiedyś robiłam,ale nic z makiem mi nie wychodzi, za to serniki

                                        • Widzę fajny przepis 🙂 Święta się powoli zbliżają i przepis się przyda na pewno 😉

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Torcik makowy czyli to co najlepsze z makowca :)

                                          Dodaj komentarz

                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo