Tradycyjny kotlet schabowy panierowany

poprosze o przepis, poważnie.

Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Tradycyjny kotlet schabowy panierowany

  1. sól
    pieprz
    jajko
    bułka tarta
    i na patelnię z gorącym olejem

    • Ja robię (baaaaaaaaaardzo rzadko) tak jak Asik i EwkaM.
      Czyli rozbić, sól, mąka, jajo, bułka tarta, rozgrzany tłuszcz.
      ja smażę na oleju ale rodzice z dawien dawna na smalcu.

      Zamieszczone przez kantalupa
      nie uzywam
      ani generalnie niczego vegetopodobnego
      z prostej przyczyny – glutaminian sodu sie nazywa (chyba tylko jedzac chinszczyzne jestem w stanie sie z jego obecnoscia pogodzic)

      ale ja nawet kostki rosolowe uzywam z umiarem i najchetniej kupuje takie bio

      A te kostki to nie mają glutaminianu??

      • Zamieszczone przez alokazja

        A te kostki to nie mają glutaminianu??

        znalazlam po dlugich poszukiwaniach takie w sekcji bio z chinskim kombu (tym zielskiem, z ktoreg pierwszy raz wyizolowano kwas glutaminowy)
        strasznie drogie sa, ale warte ceny, bo nie mam po nich jazd w zoladku, a po maggi i kucharkach miewam
        jeszcze znalazlam jedne bez substancji smakowych – knorr z chipotle, ale nie wiem, czy mozna je w takiej “czystej” wersji w europie kupic – sciagnelam ze stanow

        • wybieram schabik z tych mniejszych (wąski nie może być przerosnięty)
          myję, kroję w plastry ok 1cm
          solę i *
          kładę na deskę i przykrywam torebką foliową (żeby nie chlapało)
          rozbijam lekko lub na totalny listek (małż lubi takie duuuże cieeeenkie plastry)
          potem w mąkę, jajo panierkę (własnej roboty starte kajzerki przesiane przez sito)
          rumienię na patelni na bardzo rozgrzanym oleju

          pycha

          czasem robię panierkę zmieszaną z płatkami kukurydzianymi i zamiast pieprzu na kotleta dodaję do panierki czerwoną paprykę (ostrą)

          to co się robi z pieprzem zagwiazdkowało mi ups

          tak robię również piersi z kurczaka tylko zamiast pieprzu czarnego czasem sypię ziołowy

          • Zamieszczone przez karen.
            rozbijam przez woreczek foliowy, ale nie po to by nie uszkodzić włókien, a po to by nie pochlapać kuchni:)

            A ja żeby tłuczek i deskę łatwiej umyć.

            sól, pieprz, czosnek i słodka papryka, panierka (jajko z odrobiną mleka i przypraw+ bułka tarta), smażę na smalcu.

            • wlasnie brodzik o tym mowi na tvp 1;)

              • A jeszcze w temacie kotletów schabowych
                kupuję mięso, kroję, rozbijam
                każdy rozbity kotlecik chowam w osobną torebkę śniadaniową
                i siup do zamrażalnika
                Potem jak wracam z pracy i potrzebuję na szybko zrobić obiad
                to rozmrożenie takiego cienkiego, rozbitego kotlecika zajmuje mi 2 min.
                i mogę szybko smażyć 🙂

                • Zamieszczone przez bruni
                  poprosze o przepis, poważnie.

                  Dla mnie tradycyjny to taki tylko w jajku i mące (bo tak moja babcia robi ;)):
                  – kotlety rozbijam, przesypuję lubczykiem.
                  1) jajka merdam z mąką (około 2 łyżki mąki na jajko), jak za gęste dodaję odrobinę mleka. W tym maczam kotlety i smażę.
                  2) Ewentualnie: moczę w roztrzepanym jajku i posypuję lekko mąką.

                  Ale np. dla mojego męża to była kompletna nowość, on przyzwyczajony do takiego zapanierowanego “na sztywno”: mąka, jajko, bułka tarta. Ale ja tak nie umiem – zawsze mi wszystko opada…

                  • Zamieszczone przez bruni
                    poprosze o przepis, poważnie.

                    tłukę, lubię cienki, sól,pieprz, papryka ostra, potem maczam w jajku i bułce tartej, smażę na oleju
                    moja mama przed moczeniem w jajku obtacza jeszcze w mące, a dopiero potem jajko i bułka tarta

                    • Zamieszczone przez bruni
                      czy któraś z Was dodaje vegetę? lub używa jej zamiast soli i pieprzu?
                      jesli nie, to dlaczego?
                      jesli tak, to również pytam dlaczego?

                      vegety nie używam do żdanych potraw, nie lubię po prostu, nie wyobrażam sobie zastapienia soli vegetą
                      u mnie vegeta istnieje jedynie jako przyprawa do popcornu, sprobujcie jeśli jeszcze nie jadłyscie 🙂

                      • Zamieszczone przez bruni
                        czy któraś z Was dodaje vegetę? lub używa jej zamiast soli i pieprzu?
                        jesli nie, to dlaczego?
                        jesli tak, to również pytam dlaczego?

                        Ja używam vegety. Dlaczego? Bo mama moja tak robiła a ja przejęłam chyba to po niej 😀
                        Rozbijam jajo, sypie vegete, trochę soli i pieprzu.
                        Plastry schabu rozbijam. Maczam w jajku i w bułke kładę. Jak mam więcej czasu to maczam w jajku – mące – znów w jajku na koniec w bułce. Panierka chrupiąca i smaczna 🙂

                        • jestem głodna 🙁

                          • Zamieszczone przez EwkaM
                            jestem głodna 🙁

                            Ja też 🙁
                            A utknęłam w telekonferencji, która miała się o 12 skończyć i d…
                            Chyba udam, że mi się telefon zepsuł

                            • Zamieszczone przez bruni
                              poprosze o przepis, poważnie.

                              ja nie robię – nie potrafię… ale moja mama robi pyszne i wiem ze te kotlety wcześniej moczy w odrobinie mleka….tak mi mówiła- później są?*mięciutkie…

                              • ja panieruję w bułce zmieszanej z mąką

                                • U mnie kotlety sa w jadlospisie na pierwszym miejscu. Robie czesto, dzieciaki uwielbiaja. Kupije duzy schab, porcjuje i mroze odpowiednia ilosc na obiad, zeby szybcem odmrozic.
                                  Tluke tluczkiem z folia, zeby nie rozbic wlokien, nie zaswinic ookola sokiem z miesa i miec latwiejsze mycie tluczka 🙂 Nie uzywam Vegety- mimo, ze zwykle uzywam do zup- dlaczego?? Poniewaz dla mnie taki swojski schabowy musi smakowac sola, pieprzem i papryka- basta. Panierka- jajko i tarta bulka. Moja mama zawsze maka jajko tarta bulka, ja wersje skrocilam ;-))) Czasem robie schbowy w ciescie- maczam maka, jajko maka jajko- robi sie fajna ciastowata otoczka i tez fajnie smakuje i wyglada. Co najwazniejsze, zasze wrzucamy kotleciki na rozgrzany tluszcz, nigdy na zimny, bo beda packowate.

                                  • Moja tesciowa dodaje warzywko/vegete.
                                    I nie robi w bulce tylko w ciescie – do jajek dodaje make i przyprawy.

                                    • uzywam vegety…dlaczego dla mnie lepiej smakuje..po przyprawieniu nie smaże odrazu..czekam az kotlety przejdą smakiem..często dodaje posiekanego czosnku…też wzbogaca smak.

                                      Znasz odpowiedź na pytanie: Tradycyjny kotlet schabowy panierowany

                                      Dodaj komentarz

                                      Angina u dwulatka

                                      Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                      Czytaj dalej →

                                      Mozarella w ciąży

                                      Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                      Czytaj dalej →

                                      Ile kosztuje żłobek?

                                      Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                      Czytaj dalej →

                                      Dziewczyny po cc – dreny

                                      Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                      Czytaj dalej →

                                      Meskie imie miedzynarodowe.

                                      Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                      Czytaj dalej →

                                      Wielotorbielowatość nerek

                                      W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                      Czytaj dalej →

                                      Ruchome kolano

                                      Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                      Czytaj dalej →
                                      Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                      Logo
                                      Enable registration in settings - general