wyniki badań hormonalnych

Dziewczynki odebrałam dziś badania.co o tym myślicie?
testeron-0.60ng/ml
fsh 8.3 mIU/mL
f folikularna: 2.0-30.0
f. owulacja: 5.5-35.5
f. lutealna: 1.7-10.5
f. menopauza: 37-250

LH-9.7mIU/mL
f folikularna: 2.0-20.0
f. owulacja: 10-60
f. lutealna: 2.0-20
f. menopauza 15-200

PRL-17.8ng/mL (norma 0.3-24)
DHEA-S 1.80 mg/mL
E2-57.0pg/mL (norma 5.0-410.0)
D4androstendion -1.0ng/mL (norma 0.8-1.9)
TSH-4.55mIU/mL (norma 0.34-4.20)
ft3-2.6 pg/mL (1.8-4.5)
ft4-13.0 pg/mL (7.0-20.0)
anti-TG 10.0 U/mL (<60.0)
anti-TPO 10.0 U/mL (<60.0)
insulina 7.2mIU/ML (6.0-24.0)
SHBG-77nmol/L (20-120)
proszę was piszcie co myślicie o tym bo jedyne co zrozumiała to że z tarczycą coś nie tak i to fhs mnie martwi i to bardzo…

18 odpowiedzi na pytanie: wyniki badań hormonalnych

  1. Jedyne co jest zastanawiającego z badań dotyczących tarczycy to TSH bo jest lekko ponad normę, ale reszta jest ok:) moim zdaniem powinnaś sprawdzić przez USG stan tarczycy, jeśli nie ma zmian to tylko mieć na uwadze jej kontrolę, a jeśli wyjdzie stan zapalny to już endokrynolog, bo mi zaniedbano tarczycę i poszło mi w nadczynność, ale spokojnie, nie masz przeciwciał!!!

    A proszę przypomnij w którym dniu robiłaś badania? Chciałam tylko zauważyć że stosunek LH do FSH wynosi u Ciebie niespełna 1,2, masz niski testosteron więc moim skromnym zdaniem nie powinien martwić Cię wynik FSH, bo sam osobno jest wysoki ale mieści się w normie a zestawiając z LH jak dla mnie jest ok:) Pozostałe wyniki należałoby zderzyć z normami danego labu bo to jest bardzo ważne:)

    • Zamieszczone przez mala5_mi
      Jedyne co jest zastanawiającego z badań dotyczących tarczycy to TSH bo jest lekko ponad normę, ale reszta jest ok:) moim zdaniem powinnaś sprawdzić przez USG stan tarczycy, jeśli nie ma zmian to tylko mieć na uwadze jej kontrolę, a jeśli wyjdzie stan zapalny to już endokrynolog, bo mi zaniedbano tarczycę i poszło mi w nadczynność, ale spokojnie, nie masz przeciwciał!!!

      A proszę przypomnij w którym dniu robiłaś badania? Chciałam tylko zauważyć że stosunek LH do FSH wynosi u Ciebie niespełna 1,2, masz niski testosteron więc moim skromnym zdaniem nie powinien martwić Cię wynik FSH, bo sam osobno jest wysoki ale mieści się w normie a zestawiając z LH jak dla mnie jest ok:) Pozostałe wyniki należałoby zderzyć z normami danego labu bo to jest bardzo ważne:)

      Dzięki kochana!w 5 dc robiłam.do gina idę w piątek i do tego czasu mogła bym oszaleć zwłaszcza że ze mnie jest straszna panikara

      • Dla mnie na początek też tylko TSH za wysokie.
        FSH jeśli poniżęj 9 mIU/ml to jest ok. Przyznam szczerze, że Twoje wyniki nie potwierdzają PCOS. Nie pamiętam jak to na USG wychodzi?!
        Sprawdź tarczycę, bo to najprawdopodobniej winowajca!! 🙂

        • Zamieszczone przez paszulka
          Dla mnie na początek też tylko TSH za wysokie.
          FSH jeśli poniżęj 9 mIU/ml to jest ok. Przyznam szczerze, że Twoje wyniki nie potwierdzają PCOS. Nie pamiętam jak to na USG wychodzi?!
          Sprawdź tarczycę, bo to najprawdopodobniej winowajca!! 🙂

          jejku,dzięki. Mnie poprzedni gin zrobił usg pow że mam małe pęcherzyki zapytałam ją wtedy czy to pcos ona powiedziała że CHYBA TAK I ODESŁAŁA Z KWITKIEM drugi lekarz zlecił mi badania.

          • Zamieszczone przez Sara27
            jejku,dzięki. Mnie poprzedni gin zrobił usg pow że mam małe pęcherzyki zapytałam ją wtedy czy to pcos ona powiedziała że CHYBA TAK I ODESŁAŁA Z KWITKIEM drugi lekarz zlecił mi badania.

            No to jak USG wykazało to może coś być na rzeczy ale nie musi. Jeśli pecherzyki są drobne i nie ma dominującego to trzeba Cię stymulować. Przy takim FSH jak Twoje to jest jak najbardziej do zrobienia tylko trzeba znaleźć lek na który zareagujesz właściwie. Nie pamiętam czy Ty byłaś oporna na clo czy jeszcze go nie stosowałaś.
            Powalcz z TSH, bo być może ono blokowac wzrost pęcherzyka dominującego i wcale nie będzie trzeba nic dodatkowo stosować!! 🙂

            • Zamieszczone przez paszulka
              No to jak USG wykazało to może coś być na rzeczy ale nie musi. Jeśli pecherzyki są drobne i nie ma dominującego to trzeba Cię stymulować. Przy takim FSH jak Twoje to jest jak najbardziej do zrobienia tylko trzeba znaleźć lek na który zareagujesz właściwie. Nie pamiętam czy Ty byłaś oporna na clo czy jeszcze go nie stosowałaś.
              Powalcz z TSH, bo być może ono blokowac wzrost pęcherzyka dominującego i wcale nie będzie trzeba nic dodatkowo stosować!! 🙂

              ja nic jeszcze nie brałam.staramy się 14 mc i nic.ten gin co chodzę teraz pow że na usg nic nie widzi.

              • Zamieszczone przez Sara27
                ja nic jeszcze nie brałam.staramy się 14 mc i nic.ten gin co chodzę teraz pow że na usg nic nie widzi.

                Jak jeszcze nic nie brałaś do bardzo dobrze wróży. Jestem dobrej myśli.
                Spróbuj znaleźć ginekologa, który jednocześnie jest endokrynologiem. Tacy w takiej sytuacji mogą pomóc najbardziej.
                A jak nie to z wynikiem FSH idź do endokrynologa i zaznacz, że się staracie.
                Generalnie TSH powinno w czasie starań być poniżej 2.
                Jeśli Twoje pozostałe hormony tarczycy są w normie a i TPO w normie to bardzo dobrze rokuje!! 🙂

                • Słońce – nie wydaje mi się, żeby te wyniki wskazywały na PCOS. FSH jest poniżej 9, więc nie masz się czym martwić.
                  Na tarczycy absolutnie się nie znam, ale tak jak pisały dziewczyny – pozostała Ci jedynie wizyta u gin-endykrynologa.
                  A powiedz mi jakiej wielkości masz jajniki? I czy w obu podczas badań lekarz zauważył małe pęcherzyki (jakiej wielkości)?
                  Wszystko będzie dobrze kochana – jestem pewna, że odpowiednia stymulacja przyniesie wspaniałe efekty!!

                  • Dobrze dziewczyny piszą! Co nie damy rady jak damy:)

                    • Zamieszczone przez Olcia78
                      Słońce – nie wydaje mi się, żeby te wyniki wskazywały na PCOS. FSH jest poniżej 9, więc nie masz się czym martwić.
                      Na tarczycy absolutnie się nie znam, ale tak jak pisały dziewczyny – pozostała Ci jedynie wizyta u gin-endykrynologa.
                      A powiedz mi jakiej wielkości masz jajniki? I czy w obu podczas badań lekarz zauważył małe pęcherzyki (jakiej wielkości)?
                      Wszystko będzie dobrze kochana – jestem pewna, że odpowiednia stymulacja przyniesie wspaniałe efekty!!

                      jajniki nie są powiększone,a tych pęcherzyków pododno było więcej na lewym jajniku.Właśnie ten do którego chodzę jest gin-endy.Zadzwoniłam do niej rano i ładnie poprosilam czy nie wcisła by mnie dzisiaj na wizytę i o 15 mam u niej byc.

                      • Zamieszczone przez Sara27
                        jajniki nie są powiększone,a tych pęcherzyków pododno było więcej na lewym jajniku.Właśnie ten do którego chodzę jest gin-endy.Zadzwoniłam do niej rano i ładnie poprosilam czy nie wcisła by mnie dzisiaj na wizytę i o 15 mam u niej byc.

                        Aaaa – no to pięknie z tymi jajnikami.
                        Pisz nam szybciutko co tam u Ciebie słychać po wizycie!!
                        pozdrówka!!

                        • No więc…mam zrobić usg tarczycy a potem iść do endokrynologa ma mi polecić jakiegoś.Ohhh oszaleć można jeden pow pco druga mówi co innego mam nadzieję że tym razem diagnoza jest ok.

                          • tsh napewno za wysokie
                            mialam podobne – teraz biore euthyrox i jest ok
                            bedzie dobrze!

                            • Zrobiłam wczoraj to usg lekarz pow że nic mi nie jest,nic nie widać.teraz nie wiem…iść jeszcze raz do gina tak jak mi kazała czy odrazu ciąć do endokrynologa?

                              • Sara… endokrynolog. Z niedoczynnością tarczycy naprawdę cięzko zajść w ciążę, nawet przy innych prawidłowych hormonach. A u ciebie wygląda to na klasyczna postać niedoczynności.

                                • Zamieszczone przez Gablysia
                                  Sara… endokrynolog. Z niedoczynnością tarczycy naprawdę cięzko zajść w ciążę, nawet przy innych prawidłowych hormonach. A u ciebie wygląda to na klasyczna postać niedoczynności.

                                  Gin kazał mi przyjść z tym usg ale zadzwoniłam do niej i dała mi namiary na endokrynolga już się umówiłam na poniedziałek.zobaczymy co dalej. Niedoczynność mówisz?dzięki. bo miałam problem nie wiem jaka jest różnica pomiędzy nadczynność a niedoczynnością czytałam i wciąż nie mogłam dojść do tego

                                  • masz za wysokie TSH co przemawia za niedoczynnoscią. Możesz poczytać o niej. To poważna przeszkoda w zajściu w ciążę.

                                    • Zamieszczone przez Gablysia
                                      masz za wysokie TSH co przemawia za niedoczynnoscią. Możesz poczytać o niej. To poważna przeszkoda w zajściu w ciążę.

                                      Własnie wróciłam od endokrynologa,miałaś rację kochana niedoczynność tarczycy.mam brać euthyrox 50 i kontynuować staraniapow też na usg faktycznie widać malutkie pęcherzyki ale to nic takiego.Ja wiem że przy tarczycy ciężko,ale cieszę się jak głupia że to jednak tylko tarczyca

                                      Znasz odpowiedź na pytanie: wyniki badań hormonalnych

                                      Dodaj komentarz

                                      Mozarella w ciąży

                                      Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                      Czytaj dalej →

                                      Ile kosztuje żłobek?

                                      Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                      Czytaj dalej →

                                      Dziewczyny po cc – dreny

                                      Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                      Czytaj dalej →

                                      Meskie imie miedzynarodowe.

                                      Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                      Czytaj dalej →

                                      Wielotorbielowatość nerek

                                      W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                      Czytaj dalej →

                                      Ruchome kolano

                                      Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                      Czytaj dalej →
                                      Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                      Logo
                                      Enable registration in settings - general