WYNIKI – DIAGNOSTYKA CYKLU

Dziewczyny odebrałam wszystkie wyniki z pobytu w klinice. Niestety tak jak przypuszczałam nie są najlepsze

W dodatku z moim endometrium jest coś nie tak. Miałam robioną biopsję.
Pisze tak: pobrano tkanki i narządy – “wyskrobiny z jamy macicy bardzo skąpe, szare”
Rozpoznanie patomorfologiczne: “Endometrium atrophicum”
Oczywiście pytam się lekarki co to znaczy a ona zrobiła głupią minę i powiedziała – no niestety taki wynik wyszedł.
Nie mam pojęcia co to znaczy. Poszła się zapytać innego lekarza co to oznacza i powiedziała, że to są jakieś zmiany w endometrium
On tylko zapytał ile mam lat i nic już nie mówił Boże co to może oznaczać

6 d.c.
17-OH 0,24 ng/ml
PRL-24 12,83 ng/ml (norma 1,9-19,7)
LH: 2,67 mIU/ml (norma 2,4-12,6);
FSH 5,62 mIU/ml (norma 3,5-12,5);
estradiol 98,29pg/ml (norma faza folikularna 12,5-166, faza owulacyjna 85-78-498);
TSH 2,14 mIU/ml (norma 0,2-5,1);
FT4 1,0 ng/dl (norma 0,6-1,8)
Kortyzol-7 16,06 ug/dl,
Kortyzol-17 4,58 ug/dl

7 d.c.
Insulina 0’ 2,38 uIU/ml
Insulina 30’ 40,91 uIU/ml
Insulina 60’ 135,52 uIU/ml
Insulina 90’ 66,05 uIU/ml
Insulina 120’ 35,34 uIU/ml

14 d.c. (owulacja prawdopodobnie w 9 d.c.)
Estradiol 48,80 pg/ml
FSH 6,71 mIU/ml
LH 7,50 mIU/ml

PRG 6,68 ng/ml

15 d.c.
PRG 5,99 ng/ml

16 d.c.
Androstendion 1,03 ng/ml (norma 0,40-3,40)
DHEA-S 0,96 ug/ml
TESTO-W 0,41 pg/ml
PRG 8,52 ng/ml

Progesteron (norma 1,7-27,00 ng/ml):
5 DPO 6,68 ng/ml
6 DPO 5,99 ng/ml
7 DPO 8,52 ng/ml

30 cykl,Tempki

11 odpowiedzi na pytanie: WYNIKI – DIAGNOSTYKA CYKLU

lotos Dodane ponad rok temu,

Re: WYNIKI – DIAGNOSTYKA CYKLU

Samanta, nie mam pojęcia co mówią te wyniki 🙁

Poszukałam zatem w necie “ednometrium atroficzne” i wyszło,że to endometrium, które ma poniżej 5 mm grubości i “typowy atroficzny nabłonek płaski charakteryzuje kobiety po menopauzie, jest on cienki, białobladawy”
Atrofia- zanik, zmniejszanie się i zanikanie pewnych narządów wskutek zwyrodnienia i śmierci komórek.

Nie brzmi to faktycznie za dobrze… Trzymaj się samantuniu…

Ania
[Zobacz stronę]

samanta Dodane ponad rok temu,

Re: WYNIKI – DIAGNOSTYKA CYKLU

Lotos masz rację – to endometrium zanikające
Teraz już wiem dlaczego lekarz pytał o mój wiek

30 cykl,[Zobacz stronę]

miyu Dodane ponad rok temu,

Re: WYNIKI – DIAGNOSTYKA CYKLU

doczytałam to samo co lotos…. nie jest dobrze ale przynajmniej jest przyczyna Twoich niepowodzeń – śmiem przypuszczać że w 21 wieku można z tym coś zrobić

trzymaj się kochana i czekam na wieści po wizycie u ginki 🙂

Miyu i….

samanta Dodane ponad rok temu,

Re: WYNIKI – DIAGNOSTYKA CYKLU

Miyu zastanawiam się czy to można jakoś wyleczyć
Na poprzedniej wizycie moja endokrynolog powiedziała, że moje niektóre hormony są na poziomie kobiety podczas menopauzy

30 cykl,[Zobacz stronę]

maja25 Dodane ponad rok temu,

Pocieszenie

Witam! U mnie w rodzinie był taki przypadek że dziewczyna po ciąży też miała robione badania bo coś było nie tak i okazało się że właśnie jej organizm zachowywał się jak przed menopauzą. Dostała odpowiednie leki hormonalne i wszystko jest ok. Tak więc to się leczy. Od tego czasu urodziła 3 kolejnych dzieci. Będzie dobrze! Niech tylko zaczną cię właściwie leczyć. Pozdrawiam serdecznie
Magda

kuna Dodane ponad rok temu,

Re: WYNIKI – DIAGNOSTYKA CYKLU

Jestem tu po raz pierwszy, jednak twój post nie dał mi spokoju, musiałam sie zalogowac, ja niestety nic nie wiem o endometrium atroficznym, ale podobnie jak ty miałam ogromny problem z hormonami, które były na poziomie kobiety w okresie menopauzy i to wszystkie (estrogen, prolaktyna, progestagen). Nie wiem czego przyczyną jest to u ciebie, ale ja po prawie roku brania femostonu i roku luteiny w końcu sama produkuje własne hormony. Moja pani endokrynolog powiedziała ze nie ma przeciwwskazań do zajścia w ciaze, nawet byłoby to wskazane. Nie wiem jedynie czy hormony są skutkiem takiego endometrium czy na odwrót.
Pozdrawiam

samanta Dodane ponad rok temu,

Re: WYNIKI – DIAGNOSTYKA CYKLU

Kuna no to mnie “pocieszyłaś” Jak ja będę musiała czekać kolejny rok na ciążę to chyba się zastrzelę

Ja stosuję luteinę od lutego i nic mi nie pomaga

30 cykl,[Zobacz stronę]

zwiewna1 Dodane ponad rok temu,

Re: WYNIKI – DIAGNOSTYKA CYKLU

Samuś! Przykro mi czytać takie wiadomości- ale może na pogrubienie endo spróbujesz naturalnych metod- pisałam o nich na “mamo-tato” chyba w ” leczymy się”- post misi. Wcześniej informacje te znalazłam na ” bocianie”. Może pomogą orzeszki rybki itp??
Pozdrawiam

Kasia

samanta Dodane ponad rok temu,

Re: WYNIKI – DIAGNOSTYKA CYKLU

Kasia wydaje mi się że w moim przypadku chodzi o zanik śluzówki
Przecież jak robili mi USG to endometrium miało 11mm

30 cykl,[Zobacz stronę]

kuna Dodane ponad rok temu,

Re: WYNIKI – DIAGNOSTYKA CYKLU

Przepraszam, moja intencja była serio inna, ale ja miałam hormony znacznie niższe niz ty, wszystkie sporo ponizej normy. wiec byc źródłem twoich problemów jest cos innego. Z całego serca życze ci szybkiego zafasolkowania.
pozdrowionka

samanta Dodane ponad rok temu,

Re: WYNIKI – DIAGNOSTYKA CYKLU

KUNA nic się nie stało. Wolę już znać najgorszą prawdę iwiedzieć konkretnie co mi dolega, niż marnować kolejne miesiące i lata na oczekiwanie dziecka

30 cykl,[Zobacz stronę]

Znasz odpowiedź na pytanie: WYNIKI – DIAGNOSTYKA CYKLU

Dodaj komentarz

Oczekując na dziecko
Włos sie na głowie jeży!!!!
Sluchajcie, nie wiem, czy o tym pisac ale z drugiej strony uwazam, ze powinnysmy wiedziec jak czasami traktuja ciezarowki zeby sie przed tym ustrzec. Kolezanka rodzila na Starynkiewicza/wawa okolo 5-6 tyg
Czytaj dalej
Noworodek, niemowlę
WIELKA WYPRZEDAŻ !!!!!!!!
Alo! We wrześniu wyprowadzam sie z kraju i niestety wyprzedaję cały swój "majątek" Mam jeszcze do sprzedania po bardzo konkurencyjnych cenach kilka rzeczy tj.: DOM: lodówka polara, roczna, 190cm, nba gorze lodówka na dole
Czytaj dalej