Forum: Książka kucharska
zakalec w każdym ucieranym cieście ?
Dziewczyny pomóżcie !!!
Dlaczego w każdym ucieranym cieście robi mi się zakalec???Pisząc ucierane ciasto mam na myśli ciasta tkj. babka czy keks. Doradźcie co mogę robić źle???
Beata i Kubuś (05.10.)
4 odpowiedzi na pytanie: zakalec w każdym ucieranym cieście ?
Re: zakalec w każdym ucieranym cieście?
A czy wszystkie skladniki maja jednakowa temperature? Nie moze byc tak ze jedne z lodowki a inne o temp. pokojowej…..jesli nie to – to moze wsypujesz za duze ilosci na raz – moj tata robil takie ciasta ucierane w makutrze i zawsze mi mowil zeby dodawac powolutku. Jak sie zetnie mozna sprobowac delikatnie podgrzac na gazie caly czas mieszajac najpierw troszeczke, a potem jak masa powroci do normalnego stanu delikatnie dodawac po troszeczku tej z zakalcem az cala sie odratuje.
Re: zakalec w każdym ucieranym cieście?
a moze wkladajac do piekarnika jest za niska temperatura??
nIewiem co jeszcze moze byc nie tak bo mi wychodza zawsze te ciasta:)
Dorota i Zosia <16.07.2003.>
Re: zakalec w każdym ucieranym cieście?
Ja używam zawsze prodiża do pieczenia biszkoptów i ucieranych ciast. Kiedy używałam piekarnika w kuchence miałam właśnie zakalce, choć ciasta to moja specjalność. Pozdrawiam serdecznie
Kasia
Re: zakalec w każdym ucieranym cieście?
Dodam jeszcze że prodiz musi być podgrzewany od góry i od dołu.
Kasia
Znasz odpowiedź na pytanie: zakalec w każdym ucieranym cieście ?