zupa z dyni z imbirem

nie wiem czy juz kiedys to tu dawalam
ale sezon w pelni to polecam
przepis wziety z mniammniam.pl
rewelacja
inne u mnie nie ida a ta schodzi blyskawicznie

składniki
kawałek dyni – około 0,7 kg
duża cebula
kawałek korzenia imbiru – 3 cm
4 szklanki wywaru warzywnego (może być z kostki)
2 łyżki oliwy
świeżo zmielony, czarny pieprz
sól

do dekoracji:
garść uprażonych pestek dyni
gęsta, kwaśna śmietana – kilka łyżek

sposób przygotowania
Dojrzałą dynię przekrawam na pół, usuwam włóknisty środek z pestkami, obieram, a miąższ kroję w kostkę o boku 1,5 cm – powinno go być około 4 szklanek.
Imbir obieram i ścieram na tarce.
Cebulę obieram i siekam na bardzo drobną kostkę.

W garnku o grubym dnie rozgrzewam oliwę i podsmażam w niej najpierw cebulę, potem dodaję imbir, a na końcu dynię.
Chwilę wszystko smażę mieszając, po czym zalewam wywarem z jarzyn, zagotowuję, zmniejszam ogień i przykrywam. Z
ostawiam na małym ogniu 15 minut.
Po tym czasie dynia powinna być całkiem miękka.
Całość miksuję, przyprawiam solą i pieprzem, rozlewam do talerzy, a każdą porcję dekoruję sporym kleksem śmietany i prażonymi pestkami dyni.

autorem przepisu jest Grzegorz Ostrowski

osobiscie jesli widze ze towarzystwo chetne na wiekszy gar to smietane daje bezposrednio do zupy w garnku po zdjeciu z ognia

10 odpowiedzi na pytanie: zupa z dyni z imbirem

  1. A ja właśnie myślałam nad innymi zupami, niż te co zwykle robię)

    Fajnie! Dom imbiru jestem uprzedzona ale może tu będzie ok?;)

    • naprawde jest pyszna
      można dac tez mielony (tak ze dwie czubate lyzeczki na moj smak) jak nie ma pod ręką świeżego

      • w czwartek robilam ( w koncu sezon w pelni, nie? )
        tyle ze dynie w kostkach, cebule i jedno zilone jabko ulozylam na blaszce i zapieklam w piekarniku przed wmiksowaniem do zupy (jakis taki kaprys mialam)

        uwielbiam dynie!

        jak sezon sie nie skonczy do przyszlej soboty, to znowu zrobie:)

        • Zamieszczone przez dorotka1
          nie wiem czy juz kiedys to tu dawalam
          ale sezon w pelni to polecam
          przepis wziety z mniammniam.pl
          rewelacja
          inne u mnie nie ida a ta schodzi blyskawicznie

          składniki
          kawałek dyni – około 0,7 kg
          duża cebula
          kawałek korzenia imbiru – 3 cm
          4 szklanki wywaru warzywnego (może być z kostki)
          2 łyżki oliwy
          świeżo zmielony, czarny pieprz
          sól

          do dekoracji:
          garść uprażonych pestek dyni
          gęsta, kwaśna śmietana – kilka łyżek

          sposób przygotowania
          Dojrzałą dynię przekrawam na pół, usuwam włóknisty środek z pestkami, obieram, a miąższ kroję w kostkę o boku 1,5 cm – powinno go być około 4 szklanek.
          Imbir obieram i ścieram na tarce.
          Cebulę obieram i siekam na bardzo drobną kostkę.

          W garnku o grubym dnie rozgrzewam oliwę i podsmażam w niej najpierw cebulę, potem dodaję imbir, a na końcu dynię.
          Chwilę wszystko smażę mieszając, po czym zalewam wywarem z jarzyn, zagotowuję, zmniejszam ogień i przykrywam. Z
          ostawiam na małym ogniu 15 minut.
          Po tym czasie dynia powinna być całkiem miękka.
          Całość miksuję, przyprawiam solą i pieprzem, rozlewam do talerzy, a każdą porcję dekoruję sporym kleksem śmietany i prażonymi pestkami dyni.

          autorem przepisu jest Grzegorz Ostrowski

          osobiscie jesli widze ze towarzystwo chetne na wiekszy gar to smietane daje bezposrednio do zupy w garnku po zdjeciu z ognia

          Właśnie ugotowałam. Jest pyszna:) I jak pachnie… Mmmmm… 🙂

          • Zamieszczone przez ahimsa
            A ja właśnie myślałam nad innymi zupami, niż te co zwykle robię)

            Fajnie! Dom imbiru jestem uprzedzona ale może tu będzie ok?;)

            ja robie bez imbiru i tez wychodzi super. wiec mozna.
            chociaz nastepnym razem sprobuje wrzucic i zobacze co sie stanie 😉

            • Zamieszczone przez kantalupa
              w czwartek robilam ( w koncu sezon w pelni, nie? )
              tyle ze dynie w kostkach, cebule i jedno zilone jabko ulozylam na blaszce i zapieklam w piekarniku przed wmiksowaniem do zupy (jakis taki kaprys mialam)

              uwielbiam dynie!

              jak sezon sie nie skonczy do przyszlej soboty, to znowu zrobie:)

              no to ja gotuje rosol, a dynie kroje na pol, troche oliwki na kazda z polowek, zakrywam folia i pieke do miekkosci. potem usuwam pestki, a reszte (bez skorki) miksuje z rosolem. wrzucam tez i do tego ugotowana w rosole marchew, pietruszke, seler. (ale nie miecho) czasem tez czerwonego, slodkiego, ugotowanego ziemniaka dodaje.
              i tez z pestkami i smietanka 🙂

              • Zupa przepyszna 😀 I ta aksamitna konsystencja Nie dodałam pieprzu, bo przez imbir i tak wystarczająco pikantna. I do gara od razu śmietanę 🙂 I imbir smażyłam z cebulą na maśle – razem, bo razem “pokroiłam w drobną kostkę” w blenderze 😀 uwielbiam to urządzenie

                • nigdy nie robiłam zupy z dyni ani nie jadłam… (wstyd) chyba trzeba spróbować

                  • Zrobilam i jem…hmmm pyszna, ale z podanych proporcji wyszła za mało gęsta i zbyt imbirowa (wsypałam dwie płaskie łyzeczki, bo tylko taki miałam).

                    • Zrobilam w niedzielę zupę ale jakoś nam nie podeszła chyba z dużo imbiru wsypałam nie wiem Ogólnie jakas nie smaczna 🙁

                      Znasz odpowiedź na pytanie: zupa z dyni z imbirem

                      Dodaj komentarz

                      Mozarella w ciąży

                      Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                      Czytaj dalej →

                      Ile kosztuje żłobek?

                      Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                      Czytaj dalej →

                      Dziewczyny po cc – dreny

                      Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                      Czytaj dalej →

                      Meskie imie miedzynarodowe.

                      Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                      Czytaj dalej →

                      Wielotorbielowatość nerek

                      W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                      Czytaj dalej →

                      Ruchome kolano

                      Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                      Czytaj dalej →
                      Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                      Logo
                      Enable registration in settings - general