Podam Wam cudowny przepis i przede wszytkim smaczny oraz prosty w wykonaniu. Potrawą tą moja mama, a potem ja podbijam serca gości!
Składniki:
– wołowina
– pieczarki,
– śmietana conajmniej 18%,
– sól,
– planta lub smalec.
Wołowinę powinno się umyś i pokroić w paski. Następnie ją się podsmaża na plancie i UWAGA – NIE SOLI SIE!!!. Po podsmażeniu wrzucić go garnka, ale ja polecam szybkowar, gdyż skraca się czas gotowania mięsa. Można podlać dosłownie odrobinką wody i zacząć gotować. W tym czasie należy umyć dokładnie pieczarki i pokroić jak kto woli w paseczki czy ćwiartki (ja osobiście szukam w sklepie jak najmniejsze pieczarki, to wówczas ich nie kroję). Następnie pieczarki dusić na plancie, a nie na maśle, to będą chrupiące i smaczne, a następnie przerzucić je do gotującego się mięsa. Wszystko zalać śmietaną i gotować do czasu aż zmięknie mięso. Pod koniec gotowania wszystko doprawić solą. Smietanka cudownie zgęstnieje tworząc cudowny sos, jeśli zaś za bardzo się wygotuje to rozcięczyć wodą.
Pieczarki i wołowinę najlepiej stosować w proporcjach kg wołowiny na kg pieczarek, a śmietanki nie żałować.
Smacznego!!!
,
Magda, Rafał i Albercik (7.09.03)
Edited by Magdzik on 2003/06/25 15:06.
Strona 3 odpowiedzi na pytanie: Beff Strogonov ( chyba tak się pisze)
Re: Beff Strogonov ( chyba tak się pisze)
pychotka juz drugi raz robię i mąż nie lubiący nowości nie marudził, jednym słowem sukces
Ewa i Przemek (15.07)
Znasz odpowiedź na pytanie: Beff Strogonov ( chyba tak się pisze)