kochane poratujcie – jak zrobić normalną, czerwoną kapustę?? zupełnie nie mogę znaleść nic mądrego… a w domu rodzinnym nie robiliśmy nic z czerwonej kapusty – amnie chcica naszła na taką pyszniuteńką…
plizzzzki o przepisy
pozdrawiam efik i Stefek (rok!)
8 odpowiedzi na pytanie: czerwona kapusta – MODRA?
Re: czerwona kapusta – MODRA?
Ja robie tak:
Czerwona kapustke kroje drobno i gotuje na miekko ale uwaga żeby nie rozgotowac. Potem studze i dodaje drobno posiekaną cebule a jak mam to szczy[piorek – ślicznie wygląda. Sole i pieprze do smaku, polewam odrobina oliwy z oliwek i kropie octem, wtedy jest pikantna i nabiera ślicznego koloru. Moja tesciowa nie stosuje octu więc posypuje kwaskiem. Wszystkie przyprawy musisz po prostu dostosowac do swojego smaku.
powodzenia 🙂
Ania i Oleńka ( 26.04.2003 )
Re: czerwona kapusta – MODRA?
Do przepisu mojej poprzedniczki dorzuciłabym malutką ekstrawagancję w postaci dodania pokrojonych w kostkę, uprzednio sparzonych orzechów wloskich. Parzy się i odlewa wodę nawet ze dwa razy, bo nie są wtedy gorzkie.. Zaskoczysz rodzinkę, poważnie. Polecam, żebyś odłożyła sobie jakąś ilość surówki w miseczce, bo zanim podasz do stołu, to może już nic nie zostać dla Ciebie…
Re: czerwona kapusta – MODRA?
Zrobilam ostatnio modra kapuste z pampuchami (przepis polecany gdzies tutaj w Ksiazce). Poszatkowana kapuste, ugotowac do miekkosci z zielem angielskim i lisciem laurowym. Boczek pokrojony w kostke zrumienic z cebulka. Kapuste odcedzic, wymieszac z boczkiem. Sama dodalam troszke bulionu z kostki rosolowej i gotowalam jeszcze przez troszke. Przyprawic sola, pieprzem i octem. W wersji ulepszonej, mozna dodac troche rodzynek i jablek. W wersji dla nie-ogarnietych-obsesja-liczenia-kalorii (jesli jeszcze nie rzucili przepisu w kat ze wzgledu na boczek), mozna dodac rumiana zasmazke… A z tymi pampuchami po prostu niebo w gebie!!!
Re: czerwona kapusta – MODRA?
Aniu dziękuję !!!!! pytanie mało inteligentnej:)) cebulka surowa czy parzona??
a kapucha już się gotuje… oj mniam mniam:)
pozdrawiam efik i Stefek (rok!)
Re: czerwona kapusta – MODRA?
suuuper!!! dziękuję:
))) teraz robię taką tradycyjną wg przepisu Anek, ale że mam olbrzymia gówkę kapusty to podzieliłam na pół i z tej drugiej połówki będzie wg Twego przepisu….. co tam kalorie ja boczek zajadam:)
pozdrawiam efik i Stefek (rok!)
Re: czerwona kapusta – MODRA?
surowa, surowa 🙂
smacznego 🙂
Ania i Oleńka ( 26.04.2003 )
Re: czerwona kapusta – MODRA?
Można też na surowo kapustę czerwoną, tylko albo ją zetrzeć na tarce takiej jak do mizerii albo drobno pokroić. Do tego dodać pokrojone jabłko, cebulę, pieprz, sól i troszkę majonezu. Jak nawet troszke postoi to lepiej, bo kapusta medzie miększa. Tqk mi się teraz przypomniało, że dawno nie jadłam takiej surówki i chyba niebawem sobie zrobię
,
Re: czerwona kapusta – MODRA?
Chyba zrobię coś takiego i byc może małżonek przekona się do czerwonej kapusty!
,
Znasz odpowiedź na pytanie: czerwona kapusta – MODRA?