czy powinnam sie MARTWIĆ …

DZIEWCZYNY poratujcie – moze ktoras z Was zna sie na wynikach – wlasnie dzis odebralam ale jakos caly dzien nie mialam kiedy sie im przyjzec – no i wlasnie je czytam i nie wiem czy jest czym sie martwic…?

chodzi mi najbardziej o test na glukoze (tzw. krzywa cukrzycowa)

badanie robione na czczo glukoza – wynik 77 mg/dL (zakres normy 74-106)

badanie robione po 1h 50g glukozy – wynik 153 mg/dL (zakres normy 74-106)

no powiedzcie co o tym sadzicie??? Zamotany

a i jeszcze

czerwonych krwinek RBC – mam 3,81 norma to 4,00 -5,00
i hematokryt HCT – mam 33,7 – norma to 37,0-47,0

no tak sie martwie czy dzidzi nic nie jest – moze i panikuje ale z Ewcia w ciazy zawsze mialam dobre wyniki… a tu tak zonk – powiedziec… jest czym sie martwic czy mozna to kolo nosa poscic…???

tusiak

12 odpowiedzi na pytanie: czy powinnam sie MARTWIĆ …

  1. jakies inne masz normy na glukoze ja mialam na czczo 69 (norma 70-110) a po 2 godz 110 (norma 70-140) oczywiscie 75g glukozy

    • nie nie mam innych norm – te ktore podalam w poscie sa to normy laboratoryjne ze szpitala w ktorym wykonywalam badania

      w pierwszej ciazy tez tam mialam wszytskie badania – zawsze bylo ok

      • a i jeszcze wyniki moczu

        SG 1,015

        pH 7,5

        LEU – negativ

        NIT – negativ

        PRO – j/w

        GLU -j/w

        KET – j/w

        URO -0,2 E.U/dL

        BIL – negativ

        BLO – j/w

        COL – Yellow

        CLA – przejrzysty

        Osad moczy nie oznaczony

        powiedzcie mi co to te URO -0,2 E.U/dL???

        • Martwić to zbyt wielkie słowo, ale cukier po obciążeniu masz trochę podwyższony. Najprawdopodobniej lekarz prowadzący poprosi Cię o powtórzenie obciążenia z 75 g glukozy. Normy po obciążeniu masz podane nieprawidłowo (też w niektórych laboratoriach mi złe podawali – zwyczajnie nie wstukiwali, że pomiar był po obciążeniu). Przy 50g norma jest do 140, więc dramatycznie jej nie przekraczasz 🙂

          • Dokładnie tak jak pisze Kas. Czeka Cię badanie przy 75 g glukozy. Ale na razie się nie m czym martwić. Zresztą jak pokażesz wyniki lekarzowi to Cię pokieruje…
            A dlaczego robiłaś tę krzywą tak szybko :eek:?

            • tak dostalam skierowanie… po szpitalu… jakies 3 tygodnie temu lezalam w szpitalu no i moj lekarz ordynator oddzialu patologi ciazy – tak zadecydowal nie wiem dlaczego – w sumie jak pytalam sie laborantek to nie ma znaczenia nie musi to byc w okreslonym miesiacy ciazy

              Boze jak ja wypije to 75 glukozy – jak ledwo dalam rade ta 50 strzelic – napewno zemdli mnie i bedzie ubrudzone tam cale laboratoriummmmm…. bllllleeeee

              • dziewczyny a po 50g po 1 godzinie nie jest norma 180?

                • Nie, przy 50 norma jest do 140.

                  Ja tez miałam podwyższone przy 50 a po 75 juz super w normie. Tak więc spokojne, a nawet jeśli miałabys podwyższone to dieta i też nie jest źle. Jest na forum kilka dziewczyn z cukrzycą ciążowa same Ci to powiedzą.
                  Co do picia to faktycznie 75 trudno przechodzi, ale jak zwymiotujesz to jeszcze raz będziesz musiała pić, więc lepiej sie zaprzeć jakoś hmmm.

                  Powodzenia

                  • Zamieszczone przez agula12
                    Nie, przy 50 norma jest do 140.

                    Ja tez miałam podwyższone przy 50 a po 75 juz super w normie. Tak więc spokojne, a nawet jeśli miałabys podwyższone to dieta i też nie jest źle. Jest na forum kilka dziewczyn z cukrzycą ciążowa same Ci to powiedzą.
                    Co do picia to faktycznie 75 trudno przechodzi, ale jak zwymiotujesz to jeszcze raz będziesz musiała pić, więc lepiej sie zaprzeć jakoś hmmm.

                    Powodzenia

                    masz racje 140!!!!!!!!jakos mi gdzies dzwoniło ale nie w tym kosciele

                    • Zamieszczone przez agula12

                      Co do picia to faktycznie 75 trudno przechodzi, ale jak zwymiotujesz to jeszcze raz będziesz musiała pić, więc lepiej sie zaprzeć jakoś hmmm.
                      Powodzenia

                      tego sie obawiam – jesli bede skazana na 75-tke to przyda sie powodzenie 😀

                      mam nadzieje ze nie zwymiotuje… heheh 🙂

                      dzis ide do ginka wiec dowiem sie co i jak

                      • Zamieszczone przez tusiaaa24
                        tego sie obawiam – jesli bede skazana na 75-tke to przyda sie powodzenie 😀

                        mam nadzieje ze nie zwymiotuje… heheh 🙂

                        dzis ide do ginka wiec dowiem sie co i jak

                        podobno mozna sobie wkropic kilka kropelek cytryny, zapytaj w laboratorium, może ci pozwolą

                        • nio i jestem po wizycie u ginka – mam skierowanie na jutro do szpitala – wypowiedzial sie zle o moich wynikach – tym bardziej ze moi dziadkowie zmarli z powodu cukrzycy – powiedzial ze podejrzewa ze pierwsze dziecko wlasnie dlatego urodzilo sie z duza waga – i moze to byc ukryta cukrzyca… 😮

                          wiec jutro mam badania od gory do glowy w szpitalu… 🙁

                          Znasz odpowiedź na pytanie: czy powinnam sie MARTWIĆ …

                          Dodaj komentarz

                          Mozarella w ciąży

                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                          Czytaj dalej →

                          Ile kosztuje żłobek?

                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                          Czytaj dalej →

                          Dziewczyny po cc – dreny

                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                          Czytaj dalej →

                          Meskie imie miedzynarodowe.

                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                          Czytaj dalej →

                          Wielotorbielowatość nerek

                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                          Czytaj dalej →

                          Ruchome kolano

                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                          Czytaj dalej →
                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                          Logo
                          Enable registration in settings - general