Dynia-jak robicie?

Mam wielka ochotę na dynie, ale jedyne co potrafię z niej zrobić to zupa mleczna z zacierkami, która już robiłam. Chcę czymś zaskoczyć męża i zrobić coś nowego.
Jak Wy robicie duńkę? Macie sprawdzone przepisy?

Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Dynia-jak robicie?

  1. Zamieszczone przez kantalupa
    najczesciej do jakiejs pieczeni – bo ja sie, rozumiesz, nareszcie nauczylam robic pieczenie i to bezbolesnie – nabylam droga kupna termometr do miesa i z dnia na dzien zaczelam wypiekac piekne soczyste mieso z pieca;)
    ostatnio zrobilismy taka dynie do steka z wieprza z brzoskwiniami
    i ziemniaki z wody do tego

    ale najbardziej mi smakuje z indykiem z farszem napakowanym szalwia – normalnie jakby sie ta slodka dynia pojawila na swiecie tylko po to, zeby szalwi przy posilkach towarzyszyc;)

    Kochana, z nieba mi spadłaś!!! Potrzebuję przepisów na roczek w sobotę iiiii… zupa z dyni + stek z wieprza z brzoskwiniami + indyk z farszem! Proszę o przepisy, pleeeeaaaaseee!!!!!!!!!!

    Ps. i o co chodzi z tym termometrem do mięcha…???

    • Zamieszczone przez Jane
      No to ja mam pytnie: jak jest po bulgarsku imbir??? 😉

      sorki nie wstawila sie cyrylica
      wrrr
      w kazdym razie pisza dżindżifil 😉
      ale nie dam glowy 😀
      znalazlam w necie
      tu

      • Zamieszczone przez dorotka1
        dziewczyny dynia od kantalupy jest boska
        nastepnym dam jedynie wiecej imbiru ;D

        To samo odczucie… imbiru tez dam więcej

        • Zamieszczone przez Jane
          No to ja mam pytnie: jak jest po bulgarsku imbir??? 😉

          ?????????? (mam nadzieje, ze odczytasz, bo nie wiem, czy cyrylice nosi nasz skrypt;))
          jak nie – dzhindzhifil (albo jakos tak)
          edit: o, no i widze, ze nie nosi cyrylicy:(

          • Zamieszczone przez Louve
            Kochana, z nieba mi spadłaś!!! Potrzebuję przepisów na roczek w sobotę iiiii… zupa z dyni + stek z wieprza z brzoskwiniami + indyk z farszem! Proszę o przepisy, pleeeeaaaaseee!!!!!!!!!!

            Ps. i o co chodzi z tym termometrem do mięcha…???

            kupuje wieprzowe steki (nie schab, ale tez nie karkowka, nie wiem, jak sie to nazywa, ale takie dluuugie kawalki tutaj i na to mowia sznycel)
            na patelni nalezy udusic cebule posiekana na kawalki (zeby sie nie przypalila), mozna dodac troszke czosnku, kilka kawalkow brzoskwini z puszki pokrajanych w kostke wrzucasz do cebuli i trzeba ten sos lekko zredukowac; przyprawic sola, pieprzem, swieza szalwia i dodac troche bialego wina
            steki obtoczyc w mace z sola i pieprzem, mozna dodac troche cynamonu i troche jakiejs ostrzejszej przyprawy i lekko zrumieic na oleju
            miksture z cebuli wylozyc do naczynia zaroodpornego, na to polozyc steki i na kazdy z nich polowke brzoskwini z puszki, lekko posypac papryka i cynamonem
            i do pieca na 180 stopni na jakies 340 minut (albo jak bedzie miekkie mieso)

            reszta pozniej, bo musze dzieciecia polozyc;)

            • indyka sprawa prosta, ale trza wybrac takiego, zeby nie byl specjalnie duzy (dwukilowy najlepiej, ale takich to ze swieca szukac)
              nadzienie z bialej bulki zalanej goracym mlekiem, z dodatkiem dyni (moze byc w kostkach, ale malych, zeby sie rozpadlo – osobiscie zawsze troche te dynie rozgotowuje z jablkiem (w proporcjach na dwie czesci dyni jedna czesc jablka), z szalwia, przyprawiam sola pieprzem cynamonem imbirem i w ogole jakimis cieplymi przyprawami (kminek, kolendra, galka muszkatolowa itp) i dodaje do tej mieszanki troche masla
              indyka osuszam papierowym recznikiem, sole i pieprze wewnatrz, napycham nadzieniem, zmaykam wykalaczka
              jak mi nadzienia zostanie, to klade na spodzie naczynia zaroodpornego, na to indyka oblozonego platkami masla (plus sol i pieprz)
              i do pieca na 160-18 stopni (najpierw cieplej, zeby sie skorka zrumienila)
              i pieke az bedzie gotowy przewracajac od czasu do czasu
              a termometr do miesa to jest cudowne ustrojstwo!
              taki kijek, ktory wtyka sie w grube kawalki miesa i po osiagnieciu odpowiedniej temperatury wiesz, ze gotowe
              mam rozpiske do termometru – rozna temperatura swiadczy o gotowosci w zaleznosci od rodzaju miesa, np. kurze jest gotowe po osiagnieciu wewnetrznej temperatury 78 stopni, indyk chyba troche wiecej musi miec

              • krem z dyni z curry
                dżem z dyni
                ciasto z dynią

                • Ciasto.

                  4 jaja + szklanka cukru (ja daje brazowy, ale moze byc bialy) + cukier waniliowy – mieszamy, i dorzucamy po kolei – lyzke sody + lyzke proszku do pieczenia + lyzke cynaonu + szklanke oleju +2,5 szklanki maki (albo 2 jak sie zmiesci ;))
                  na koniec jeszcze mieszamy z 2 szklankami startej na grubych oczkach dyni. mozna dorzucic garsc orzechow, rodzynek.

                  piec ok godziny. 180 st.

                  • tora tych spulchniaczy to łyżke taka do zupy? czy łyżeczkę?

                    • Zamieszczone przez dorotka1
                      tora tych spulchniaczy to łyżke taka do zupy? czy łyżeczkę?

                      lyzeczke.

                      ja potem przejrzalam wyszukiwarke i nie znalazlam tematu z ciastem, to zarzucilam oddzielny, mozesz sobie obejrzec jak mi wyszla. dodam, ze to taki raczej wilgotny wypiek.

                      • Sezon dyniowy czas zacząć
                        W kuchni leży dynia i zaraz piekę według przepisu Kantalupy

                        Znasz odpowiedź na pytanie: Dynia-jak robicie?

                        Dodaj komentarz

                        Angina u dwulatka

                        Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                        Czytaj dalej →

                        Mozarella w ciąży

                        Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                        Czytaj dalej →

                        Ile kosztuje żłobek?

                        Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                        Czytaj dalej →

                        Dziewczyny po cc – dreny

                        Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                        Czytaj dalej →

                        Meskie imie miedzynarodowe.

                        Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                        Czytaj dalej →

                        Wielotorbielowatość nerek

                        W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                        Czytaj dalej →

                        Ruchome kolano

                        Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                        Czytaj dalej →
                        Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                        Logo
                        Enable registration in settings - general