Dziś z okazji Dnia Chłopca postanowiłam skupić się na cieście francuskim.
Na początek padło na paluszki serowe. Znacie? Coś rewelacyjnego i banalnie prostego 🙂
Składniki:
* 2 płaty ciasta francuskiego, nie mrożonego (ja miałam takie 275g)
* ok.250 g startego żółtego sera (jeśli kto lubi, można dać więcej, ilość dowolna)
* papryka słodka do smaku
* roztrzepane jajko do smarowania ciasta
Wykonanie:
Na blat oprószony mąką wykładamy jeden płat ciasta, smarujemy jajkiem, posypujemy startym serem i lekko papryką – dociskam do ciasta aby się przykleiło. Kładziemy na to drugi płat ciasta i to samo 🙂 jajko, ser, papryka- dociskamy.
Ciasto kroimy na 1-1,5cm paseczki. Łapiemy za dwa końce i skręcamy w przeciwnych kierunkach, tak aby powstała sprężyka. Układamy w odstępie 3 cm na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem blaszce. Końce przyciskamy do blaszki, aby ciasto się nie rozwinęło.
Pieczemy w 200?C 13-15 minut (aż do zarumienienia sera).
Łatwe, szybkie i przepyszne ! 🙂
Nadaje się do wina, jako starter z dipem do kolacji, do pracy, na przekąskę, dzieciakom do szkoły.
POLECAM !
Zdjęcia posiadam z internetu, bo swoim wypiekom nie zdążyłam zrobić, tak szybko znikały
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Francuskie paluszki serowe
dokładnie:) tez pycha…..
brzmi super 🙂
muszę spróbować, bo my zawsze tylko z serem
Robiłam z serem-pyyyycha.
Mlask mlask mlask
Teraz planuję spróbować z dżemem bo mój syn uwielbia na słodko. Może będzie smaczne.
zrobiłam, znałazły amatorów i znikły
P. S. z mrożonego nie odważyłam się
Wyszły REWELACYJNIE 🙂
Tylko ja poszłam na łatwiznę bo do jajka wrzuciłam ser, przyprawy i nakładałam taka papkę na ciasto francuskie przez to zrobiłam te paluszki krótsze bo ta masa ciężka była ale…. mniam mniam 🙂
I zrobiłam wreszcie z dżemem.
Wyszły pyszne.
Bardzo nam smakowały. Starszak zachwycony a i młodszy też darł sie o spróbowanie
dobry pomysł 🙂
Wyciągnę do góry bo robiłam dziś z nutellą mlask
i z dżemem również.
Zdecydownie wolimy na słodko:):):)
dzieciaki krzyczały żeby dać jak jeszcze gorące były.
i musiałam dokupić ciasta
Znasz odpowiedź na pytanie: Francuskie paluszki serowe