Imprezowo-karnawałowe dania i nie dania ;)

Zapraszam do zamieszczania pomysłów na dania karnawałowe 🙂
[LIST]
[*]zagryzki
[*]przegryzki
[*]konkrety
[*]napoje
[*]inne[/LIST];)

Dozwolone wszelkie chwyty pod warunkiem łatwości i szybkości serwowania 😉
Wszak karnawał to impreza stojąco-tańcząca 😉

Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Imprezowo-karnawałowe dania i nie dania ;)

  1. Zamieszczone przez Redyna
    Polecam również sałatkę z winogron oraz pokrojonej w kostkę i usmażonej w przyprawie do drobiu piersi z kurczaka, płatków migdałowych uprażonych na patelni, 4 łyżek majonezu wymieszanego z sokiem z połowy pomarańczy.
    Rewelacja !!!

    fajne toto… a winogron jaki, jasny, ciemny czy bez różnicy?

    • Zamieszczone przez miesiakk
      fajne toto… a winogron jaki, jasny, ciemny czy bez różnicy?

      Dwa razy robiłam z ciemnego, a wczoraj zaryzykowałam z jasnym i nie ma wiekszej różnicy, przy czym jasny musi być słodki, bo ciemny sam w sobie ma więcej słodyczy. A – trzeba go oczywiście przepołowić i usunąć ziarenka 🙂

      • Zamieszczone przez JoannaR
        To skoro jestesmy przy tych ekhm ekhm procentach 😉 to podam przepis na moją ulubioną śmietankę 😀

        – litr śmietany kremowki
        – duuuży cukier waniliowy
        – 2 szklanki cukru (chyba 2, musze sprawdzić|)

        Powyższe składniki zagotować, aż zrobi się taka nieco przezroczysta lejąca masa.
        Jak ostygnie dodać 100 ml spirytusu i wymieszać. Podawać mocno schłodzone.

        Wariacje na temat:
        – dodać odrobinę rozpuszczalnej kawy – wyjdzie sheridans 😀
        – ze skórką i sokiem cytrynowym wyjdzie wytrynowka
        – z kokosem – prawie jak malibu
        itd 😀

        Asia, ile procent ma miec kremowka? I ile dodac kawy rozpuszczalnej?
        Alez mi smaku narobilas!!!!!
        maz ma kupic kremowke 30%, mam nadzieje, ze taka sie nadaje

        • Zamieszczone przez JoannaR
          Jeśli ktoś ma kolbowego blendera to polecam koktajle Smoothie.

          Koktajl 1:
          – mrożone truskawki
          – sok jabłkowy/pomarańczowy
          – malibu
          Zmiksować.
          Proporcje musicie same wyczuć 😀
          My robimy na oko. 😀

          Lepiej sok jablkowy czy pomaranczowy?
          Truskawki maja byc takie cale zamrozone, czy moga byc juz wczesniej zmiksowane(mam takie i takie)
          Malibu musze jeszcze zakupic:)

          • Zamieszczone przez kiara2003
            Asia, ile procent ma miec kremowka? I ile dodac kawy rozpuszczalnej?
            Alez mi smaku narobilas!!!!!
            maz ma kupic kremowke 30%, mam nadzieje, ze taka sie nadaje

            Zrobilam, a teraz to przeklinam!!!
            Jest tak pyyyyszne, ze nie moge sie powstrzymac od picia!!
            boje sie pomyslec, ile to ma kalorii;)

            • Hit każdej imprezki? Ziemniaczki w mundurkach 🙂 vel łódeczki!
              Ugotowane, na półtwardo, w mundurkach ziemniaczki jednej wielkości przekrawamy na pół wydrążamy środek i nadziewamy kawałkiem żółtego sera, mięsem mielonym i serem (co kto lubi) i siup do piekarnika na 20-30 minut. Serwujemy z wbitą wykałaczką (może być żagielek – wtedy są łódeczki) na ciepło. Do tego sos czosnkowy, ogórek konserwowy, albo sos tatarski. Tanie, szybkie, bardzo smaczne 😀 i bardzo idzie w boczki

              • Zapiekanka z bagietki i pieczarek.

                Pieczarki (ja robię z kilograma albo z półtora)
                Cebulka (ilość tak jak kto lubi, ja daję z 3-5 dużych)
                ser żółty taki który się rozpuszcza (ok 20 -30 dag.)
                przyprawy (jak kto lubi ja daję ziarenko smaku z Winiar)
                bagietki 2-3 sztuki

                Umyte pieczarki kroję na talarki (jestem wygodna i robię to w 1-2 min mikserem), smażę, a właściwie gotuję, żeby było na wodzie a nie na oleju czyli nieco mniej kalorycznie.
                Osobno kroję cebulę (też jestem wygodna więc mikserem, ale nie tak całkiem miałko, tylko ot tak jak wyjdzie) i też smażę ale w osobnym garnku (patelni) z odrobiną oliwy.
                Jak już pieczarki będą miękkie to odcedzam wodę, żeby były takie bardziej suche, łączę z cebulką i przyprawami. Na końcu dodaję ser żółty zmielony (też mikserem kroję) lub drobno pokrojony. Ser się rozpuści w tych gorących pieczarkach. Można trochę zmielonego sera zostawić do posypania wierzchu bagietki, tak dla ładnego uroku, ale mi najcześciej się nie chce.
                Tak przygotowany i wymieszany farsz chowam do lodówki i przed godziną zero przekrawam wzdłuż bagietkę, lekko wydrążam środek, na szybcika upycham farsz, dzielę na mniejsze kawałki tak 5-10 cm, żeby było dużo kawałków i do piekarnika na ok. 20 min (180 st).

                Można bagietki zapakować przed impreza i włożyć do lodówki, ale ja to robię na świeżo, żeby bagietki były takie przypieczone i chrupiące, a nie rozmokłe.
                Taki farsz spokojnie może poleżeć kilka dni w lodówce. I nawet bagietka jak nie będzie świeża tylko tej drugiej “młodości” to też nie straci na smaku. Z tym, że bagietki kupuję w zwyczajnym sklepie nie te “dmuchane” z hiperów.

                Wszyscy tym się ZAWSZE zajadają, i ci młodzi czyli my 🙂 i ci wiekowo starsi czyli nasze babcie. 🙂 Ja wyjadam zawsze pierwsze piętki…. – no nie wiem na co liczę
                Podaję z ketuchupem, ale bez też świetnie smakuje.

                Szkoda, że nie mam cykniętej fotki, bo by wam ślinka poleciała tak jak mi teraz. 🙂

                • Zamieszczone przez viccy
                  Zapiekanka z bagietki i pieczarek.

                  Pieczarki (ja robię z kilograma albo z półtora)
                  Cebulka (ilość tak jak kto lubi, ja daję z 3-5 dużych)
                  ser żółty taki który się rozpuszcza (ok 20 -30 dag.)
                  przyprawy (jak kto lubi ja daję ziarenko smaku z Winiar)
                  bagietki 2-3 sztuki

                  Umyte pieczarki kroję na talarki (jestem wygodna i robię to w 1-2 min mikserem), smażę, a właściwie gotuję, żeby było na wodzie a nie na oleju czyli nieco mniej kalorycznie.
                  Osobno kroję cebulę (też jestem wygodna więc mikserem, ale nie tak całkiem miałko, tylko ot tak jak wyjdzie) i też smażę ale w osobnym garnku (patelni) z odrobiną oliwy.
                  Jak już pieczarki będą miękkie to odcedzam wodę, żeby były takie bardziej suche, łączę z cebulką i przyprawami. Na końcu dodaję ser żółty zmielony (też mikserem kroję) lub drobno pokrojony. Ser się rozpuści w tych gorących pieczarkach. Można trochę zmielonego sera zostawić do posypania wierzchu bagietki, tak dla ładnego uroku, ale mi najcześciej się nie chce.
                  Tak przygotowany i wymieszany farsz chowam do lodówki i przed godziną zero przekrawam wzdłuż bagietkę, lekko wydrążam środek, na szybcika upycham farsz, dzielę na mniejsze kawałki tak 5-10 cm, żeby było dużo kawałków i do piekarnika na ok. 20 min (180 st).

                  Można bagietki zapakować przed impreza i włożyć do lodówki, ale ja to robię na świeżo, żeby bagietki były takie przypieczone i chrupiące, a nie rozmokłe.
                  Taki farsz spokojnie może poleżeć kilka dni w lodówce. I nawet bagietka jak nie będzie świeża tylko tej drugiej “młodości” to też nie straci na smaku. Z tym, że bagietki kupuję w zwyczajnym sklepie nie te “dmuchane” z hiperów.

                  Wszyscy tym się ZAWSZE zajadają, i ci młodzi czyli my 🙂 i ci wiekowo starsi czyli nasze babcie. 🙂 Ja wyjadam zawsze pierwsze piętki…. – no nie wiem na co liczę
                  Podaję z ketuchupem, ale bez też świetnie smakuje.

                  Szkoda, że nie mam cykniętej fotki, bo by wam ślinka poleciała tak jak mi teraz. 🙂

                  no właśnie mi leci…

                  • Robie identycznie, tylko pieczarki kroje w kosteczke, cebulke tez drobno i smaze razem na paltelni z sola i pieprzem. Jak juz sie usmazy, laduje to do wydrazonej bagietki/bulki zwyklej, posypuje serem starkowanym na tarce z duzymi oczkami i do piekarnika:)
                    Na to ketchup;)

                    • Zamieszczone przez kiara
                      Zrobilam, a teraz to przeklinam!!!
                      Jest tak pyyyyszne, ze nie moge sie powstrzymac od picia!!
                      boje sie pomyslec, ile to ma kalorii;)

                      No właśnie znalazłam jakieś resztki spirytusu od przemywania pępka i mam zamiar to cudo zrobić, a znając mnie to też nie będę mogła się powstrzymać od picia… więc nasówa się pytanie o samopoczucie dnia następnego?

                      • Zamieszczone przez kata1977
                        No właśnie znalazłam jakieś resztki spirytusu od przemywania pępka i mam zamiar to cudo zrobić, a znając mnie to też nie będę mogła się powstrzymać od picia… więc nasówa się pytanie o samopoczucie dnia następnego?

                        ja nie mam kaca po piciu, wiec niewiem jak to bedzie z Toba;)
                        wsypalam do tego troche kawy rozpuszczalnej – pyyyyyyycha

                        • Zamieszczone przez JoannaR
                          To skoro jestesmy przy tych ekhm ekhm procentach 😉 to podam przepis na moją ulubioną śmietankę 😀

                          – litr śmietany kremowki
                          – duuuży cukier waniliowy
                          – 2 szklanki cukru (chyba 2, musze sprawdzić|)

                          Powyższe składniki zagotować, aż zrobi się taka nieco przezroczysta lejąca masa.
                          Jak ostygnie dodać 100 ml spirytusu i wymieszać. Podawać mocno schłodzone.

                          Wariacje na temat:
                          – dodać odrobinę rozpuszczalnej kawy – wyjdzie sheridans 😀
                          – ze skórką i sokiem cytrynowym wyjdzie wytrynowka
                          – z kokosem – prawie jak malibu
                          itd 😀

                          Asiu tego cukru to napewno dwie szklanki?

                          • Zamieszczone przez JoannaR
                            To skoro jestesmy przy tych ekhm ekhm procentach 😉 to podam przepis na moją ulubioną śmietankę 😀

                            – litr śmietany kremowki
                            – duuuży cukier waniliowy
                            – 2 szklanki cukru (chyba 2, musze sprawdzić|)

                            Powyższe składniki zagotować, aż zrobi się taka nieco przezroczysta lejąca masa.
                            Jak ostygnie dodać 100 ml spirytusu i wymieszać. Podawać mocno schłodzone.

                            Wariacje na temat:
                            – dodać odrobinę rozpuszczalnej kawy – wyjdzie sheridans 😀
                            – ze skórką i sokiem cytrynowym wyjdzie wytrynowka
                            – z kokosem – prawie jak malibu
                            itd 😀

                            Zrobiłam dzisiaj z kawą rozpuszczalną.
                            O zgrozo i chyba dzisiaj wypiję, a jutro dla gości postawię browara. Ale to jest pyszne, a jak smakuje.
                            Dziewczyno grzechem było umieszczanie tego przepisu na forum, teraz zostanę mamą alkoholiczką…

                            • A mocno to alkoholowe jest? a czy można zamiast spirytu dać odpowiednio więcej wódki?

                              • U mnie w domu króluje Biały Rosjanin
                                po 1/3
                                wódki
                                likieru Kahlua
                                śmietanki 30%
                                i dużo lodu

                                Po wieczornym karmieniu Jagody czasami strzelam sobie takie lekkie cóś… Nieboooooo

                                • Zamieszczone przez Kasiasta
                                  A mocno to alkoholowe jest? a czy można zamiast spirytu dać odpowiednio więcej wódki?

                                  Kasia z wódką nie poczujesz obawiam się że musialabyś z pół litra wlać a wtedy może sie zabardzo rozcięczyć ta śmietana. Przy tych proporcjach jest idealne ( no z pominięciem cukru – wsypałam 2/3 szklanki i było i tak słodziutkie więc 2 szk to za dużo) nie za mocne i nie za słabe – raj w gębie!!!

                                  • To trzeba będzie spirytus nabyć

                                    • Zamieszczone przez Kasiasta
                                      To trzeba będzie spirytus nabyć

                                      Jak trzeba to trzeba

                                      • Zamieszczone przez ciapa
                                        U mnie w domu króluje Biały Rosjanin
                                        po 1/3
                                        wódki
                                        likieru Kahlua
                                        śmietanki 30%
                                        i dużo lodu

                                        Po wieczornym karmieniu Jagody czasami strzelam sobie takie lekkie cóś… Nieboooooo

                                        Ale mi się tego zachciało. Musiałam wygoglować ten likier i jeszcze bardziej mi się chce! Muszę zerknąć gdzie i za ile to kupię.

                                        • Ja znalazłam coś takiego
                                          i dzisiaj w końcu zrobiłam 🙂 Przepyszne są i polecam!
                                          Oto efekty (niestety tylko tyle zdążyłam wyłapać do zdjęcia reszta już była w brzuchu męża )

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Imprezowo-karnawałowe dania i nie dania ;)

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general