Jak się gotuje krupnik?

To zamówienie moich dzieci dziś na obiad
Skąd mam im go wytrzasnąć? Nawet nie wiem jak się gotuje

Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Jak się gotuje krupnik?

  1. Ja też nie zabielam. Uwielbiam zupki. Robie mniej wiecej jak wyzej dziewczyny opisały:)

    • Zamieszczone przez Asik.
      Ja nie zabielam krupniku śmietaną
      lubię taki “czysty” 🙂

      Taki bym musiała zrobic – czysty.

      Zamieszczone przez picaporte
      Ja nie zabielam śmietaną. I daję jeszcze garść grzybków suszonych, nadają fajny smaczek 🙂

      A nie trąci grzybową? Choć grzybowa jest pyszna

      Zamieszczone przez bejka
      ja z kolei w krupniku “muszę” mieć mięso inne niż drób

      Jakie? Co mam w mięsnym powiedzieć by dobrze kupić?

      Zamieszczone przez bejka
      “muszę” mieć dwa rodzaje kaszy – trochę drobnej i ciut grubej.

      Drobna to chyba ta jęczmienna, a ta grubsza?

      • Zamieszczone przez bejka
        ja z kolei w krupniku “muszę” mieć mięso inne niż drób

        i “muszę” mieć dwa rodzaje kaszy – trochę drobnej i ciut grubej.

        uwielbiam krupnik

        Kiedyś myslałam że to mega trudna zupa a okazało się że to pestka

        mamia, jak Ci wyszedł?

        Jak dla mnie pychotka

        Zrobiłam na drobiu, i bez grzybków.
        Dzieciom jeszcze nie wiem – jedzą obiadek koło 13-14tej:-)

        • Zamieszczone przez Kasiasta

          Drobna to chyba ta jęczmienna, a ta grubsza?

          pęczak pęcakiem zwany w niektórych rejonach pl

          • ja krupnik gotuję na wędzonych kościach czy jak to sie nazywa w miesnym

            Wtedy wychodzi prawdziwy aromat krupniku

            Ale u nas hitem od lat jest zupa groszkowa z serkiem topionym zamiast śmietany

            • Zamieszczone przez bejka
              ja z kolei w krupniku “muszę” mieć mięso inne niż drób

              i “muszę” mieć dwa rodzaje kaszy – trochę drobnej i ciut grubej.

              uwielbiam krupnik

              Kiedyś myslałam że to mega trudna zupa a okazało się że to pestka

              mamia, jak Ci wyszedł?

              Ja też wolę inne mięso
              np. jakieś żeberko

              • Zamieszczone przez Reginka
                ja krupnik gotuję na wędzonych kościach czy jak to sie nazywa w miesnym

                Wtedy wychodzi prawdziwy aromat krupniku

                Ale u nas hitem od lat jest zupa groszkowa z serkiem topionym zamiast śmietany

                Dawaj przepis 🙂

                • Zamieszczone przez Kasiasta
                  Taki bym musiała zrobic – czysty.

                  A nie trąci grzybową? Choć grzybowa jest pyszna

                  Jakie? Co mam w mięsnym powiedzieć by dobrze kupić?

                  Drobna to chyba ta jęczmienna, a ta grubsza?

                  Nie trąci 🙂 Ja za grzybową nie przepadam. Ale w krupniku grzybki zaostrzają nieco smak, przez co nie jest taki mdły… Ach, chyba jutro ugotuję Bo dziś pieczarkowa

                  • Ja robię bez grzybków

                    • Tu znalazłam podobną zupę groszkową

                      Mój przepis kiedyś wyczytałam w Claudii lata temu i wersja wykwitniejsza
                      to:

                      robi się rosołek na np skrzydełkach Potem dodaje 2 puszki groszku zielonego wraz z zalewą Dodaję się chyba z 3 kostki kwadratowe serka topionego
                      Kroi sie go na kawałeczki i czesto miesza zupę zeby się to rozpuściło

                      Tyle razy robilam te zupe ze wiem juz ze smak serka ma zasadnicze znaczenia dla smaku tej zupy
                      Ja kupuje zazwyczaj jakies goudy serek

                      W tej wersji wykwitniejszej robi się do tego klopsiki malutkie z mielonego mięsa + jajko + troche bułki + dużo gałki muszkatołowej
                      Wrzuca sie pod koniec gotowania zupy i gotuje z 15 minut

                      Moja wersja ekspresowa tej zupy to ze gotuję ją na rosołkach z kostki i nie robię klopsików tylko dodaję makaron

                      no i dużo gałki muszkatałowej bo ona robi niebiański smak tej zupie 🙂

                      • Zamieszczone przez Reginka
                        Tu znalazłam podobną zupę groszkową

                        Mój przepis kiedyś wyczytałam w Claudii lata temu i wersja wykwitniejsza
                        to:

                        robi się rosołek na np skrzydełkach Potem dodaje 2 puszki groszku zielonego wraz z zalewą Dodaję się chyba z 3 kostki kwadratowe serka topionego
                        Kroi sie go na kawałeczki i czesto miesza zupę zeby się to rozpuściło

                        Tyle razy robilam te zupe ze wiem juz ze smak serka ma zasadnicze znaczenia dla smaku tej zupy
                        Ja kupuje zazwyczaj jakies goudy serek

                        W tej wersji wykwitniejszej robi się do tego klopsiki malutkie z mielonego mięsa + jajko + troche bułki + dużo gałki muszkatołowej
                        Wrzuca sie pod koniec gotowania zupy i gotuje z 15 minut

                        Moja wersja ekspresowa tej zupy to ze gotuję ją na rosołkach z kostki i nie robię klopsików tylko dodaję makaron

                        no i dużo gałki muszkatałowej bo ona robi niebiański smak tej zupie 🙂

                        A tą zupę się miksuje na krem czy groszek jest w całości?

                        • Zamieszczone przez Reginka
                          Tu znalazłam podobną zupę groszkową

                          Mój przepis kiedyś wyczytałam w Claudii lata temu i wersja wykwitniejsza
                          to:

                          robi się rosołek na np skrzydełkach Potem dodaje 2 puszki groszku zielonego wraz z zalewą Dodaję się chyba z 3 kostki kwadratowe serka topionego
                          Kroi sie go na kawałeczki i czesto miesza zupę zeby się to rozpuściło

                          Tyle razy robilam te zupe ze wiem juz ze smak serka ma zasadnicze znaczenia dla smaku tej zupy
                          Ja kupuje zazwyczaj jakies goudy serek

                          W tej wersji wykwitniejszej robi się do tego klopsiki malutkie z mielonego mięsa + jajko + troche bułki + dużo gałki muszkatołowej
                          Wrzuca sie pod koniec gotowania zupy i gotuje z 15 minut

                          Moja wersja ekspresowa tej zupy to ze gotuję ją na rosołkach z kostki i nie robię klopsików tylko dodaję makaron

                          no i dużo gałki muszkatałowej bo ona robi niebiański smak tej zupie 🙂

                          MLASK!
                          to musi być pyszne!
                          zrobię jak mąż wróci do domu

                          • Zamieszczone przez Asik.
                            A tą zupę się miksuje na krem czy groszek jest w całości?

                            No właśnie?
                            Choć u mnie nikt groszku nie lubi, kozie bobki na to mówi PM i dzieć za nim

                            • Dzieci wciągnęły krupnik – tylko musiałam dolać śmietany…

                              Dawid nawet nie zauważył że jest w nim kasza.

                              Dzięki – dopisuję tę zupkę do mojego zestawu:-)

                              acha… trochę mi zostało, czy mogę ją w słoik i “zapasteryzować”?

                              • Zamieszczone przez Kasiasta
                                Opowiadaj byle by były proste i z normalnych; niewyszukanych składników;)

                                A czy w tym krupniku mogę pominąć zabielanie śmietaną? PanuMężowi zupy w generalnie nie służą, a takie zaciągane to już odpadają na starcie

                                krupniku nigdy nie zabielal smietana

                                i my najbardziej lubimy na zeberkach albo jeszcze lepiej na golonce 😀

                                a co Wy tak wszystkie z ta kasza jeczmienna – taki tradycyjny krupnik to na peczaku musi byc

                                • a ja robię krupnik z fasolą…

                                  wywar na czymkolwiek – kość wędzona, udko, żeberka, trochę boczku co mam to wrzucam… jak już się zagotuje wsypuję kaszę jęczmienna i suszoną włoszczyznę (chyba, że upoluje kaszę z warzywami – jest taka w woreczkach) do tego wlewam puszkę czerwonej fasoli razem z tą wodą… wg smaku dodaję śmietany… pychotka – szybko łatwo i smakuje nawet teściowej 😉

                                  • dziewczyny już pisały – z mięs fajne jest żeberko, kawałek łopatki, rostbratel.

                                    • w mim przepisie zostawiam groszek w calosci
                                      ale widze ze czesto jest miksowany Tyle ze to dodatkowa robota 🙂

                                      • Zamieszczone przez agaa29
                                        a ja robię krupnik z fasolą…

                                        wywar na czymkolwiek – kość wędzona, udko, żeberka, trochę boczku co mam to wrzucam… jak już się zagotuje wsypuję kaszę jęczmienna i suszoną włoszczyznę (chyba, że upoluje kaszę z warzywami – jest taka w woreczkach) do tego wlewam puszkę czerwonej fasoli razem z tą wodą… wg smaku dodaję śmietany… pychotka – szybko łatwo i smakuje nawet teściowej 😉

                                        Ta fasolka to zamiast ziemniaków?

                                        muszę wypróbować – bo to będzie kolejne warzywko jakie będą mogły posmakować dzieci:-)

                                        • Zamieszczone przez Reginka
                                          w mim przepisie zostawiam groszek w calosci
                                          ale widze ze czesto jest miksowany Tyle ze to dodatkowa robota 🙂

                                          Ja bym zmiksowała, bo moja Młoda nie przepada za groszkiem
                                          A zupę krem zje 🙂
                                          i do tego dam groszek ptysiowy 🙂

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Jak się gotuje krupnik?

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general