jakie są opinie pediatrów na temat nocnika

ciągle szukam przyczyny zatwardzeń u mojego dziecka. dieta wydaje się w porządku (w miarę możliwości, bo nie zawsze Patryk ma ochotę na owoce czy warzywa). Lekarstwa nie skutkują.

Ostatnio usłyszałam od pediatry, że gdyby załatwiał się na nocnik nie byłoby tego problemu.
zapytałam się ironicznie – czy mam go przywiązać, skoro od początku, czyli od ok 14 miesiąca ucieka i nie siedział nigdy dłużej niż kilka sekund?
w odpowiedzi usłyszałam, ze edukację nocnikową nalezy zaczynać w wieku 8 miesięcy….
nie wchodziłam dalej w dyskusję, bo sama lekarka przyznała, ze wie, jakie są teraz poglądy na temat edukacji nocnikowej, sama ma wnuczkę pół roku starszą od mojego dziecka, która nadal chodzi w pieluchach i oczywiście usłyszałam po raz setny słynną opinię, ze keidyś była tetra i tak nie było.
zastanawiam się, czy unikanie histerii dziecka z powodu konieczności siedzenia na nocniku to moja wygoda i lenistwo?

wspomniałam też lekarce, że gdybym wiedziała, że wizyta u chirurga skończy się wyciąganiem kamieni kałowych, to bym nie poszła. uważam, ze lewatywa jest mniej stresującym zabiegiem dla dziecka. nie usłyszałam też, czy mam co dwa dni, zgodnie z zaleceniem chirurga robić lewatywy. nie zareagowała, gdy powiedziałam, ze dziecko wydala dużo śluzu i raz zauważyłam coś, co wyglądało na ropę. bez badań (Patryk miał robioną tylko morfologię z rozmazem) przepisała preparat z hormonami tarczycy – kreon. przeczytałam, ze skutkiem ubocznym tych leków mogą być zaparcia! a poza tym, co to za leczenie hormonami, zwłaszcza u takiego malucha bez wcześniejszych badań!
pożaliłam się trochę, ale dobijaja mnie ten problem. coraz bardziej przekonuję sie, ze czas zmienić lekarza. w przyszłym tygodniu chcę iść do gastrologa. może coś doradzi…

czy znacie zdanie waszych pediatrów na temat wysadzania na nocniku???

Beata&Patryk(03.03.03)

21 odpowiedzi na pytanie: jakie są opinie pediatrów na temat nocnika

  1. Re: jakie są opinie pediatrów na temat nocnika

    Nie pytałam swojej pediatry o radę w sprawie nocnika, więc nie wiem jakie jest jej zdanie.
    W ksiażce “Pierwszy rok życia dziecka” radzą oswajanie z nocnikiem w okolicy 10 miesiąca.

    Ja zaczęłam jaiś czas temu. Ula bardzo chętnie siada na nocnik.
    Sama często go przynosi i chce żeby ją posadzić.

    Zauważyłam też, że już nie zrobi siku na stojąco. Musi ukucnąć i dopiero wtedy robi.


    Ola i Ulcia (10m)

    • Re: jakie są opinie pediatrów na temat nocnika

      pediatra mojego Synka zaleca edukację nocnikową właśnie od około 8 miesiąca 🙂

      Kaśka + Synuś 1ROK

      • Re: jakie są opinie pediatrów na temat nocnika

        o jejku, strasznie wspolczuje !
        co do nocnika. Moim zdaniem (choc nie pediatra ale siem wypowiem 😛 ) mozna wczesnie zaczac przyzwyczajac dziecko do nocnika jako “miejsca” gdzie mozna posiedziec, poczytac ksiazeczke itp. ale w zadnym wypadku nie wymagac kontrolowania potrzeb fizjologicznych. I to ostroznie bym podchodzila do tego 8 miesiaca, raczej wtedy, kiedy dziecko pewnie i sprawnie samo siada (podkreslam – SAMO, nie wtedy, kiedy posadzone siedzi)…
        ja mam gdzies opowiesci, ze mialam rok i nie robialm w pieluche, gadalam calymi zdaniami, dziwne ze nie czytalam ;))Kazda wzmianke na ten temat kwituje stwierdzeniem, ze widocznie moje dziecko jest jakies glupie (ten argument dziala na babcie znakomicie – jak to – ich wnuczka glupia??? i koncza temat bardzo szybciutko)
        ja zaczne probowac z nocnikiem latem, jak bedzie Mloda miala 2 lata korygowane, bedzie cieplo i wygodniej. Teraz na nocniku wysadzane sa misie, czasem Mloda chodzi z nim po domu na glowei, czasem siada, wstaje co 2 sek i wola zdziwiona – NIEEEEE MAAAA. A od kiedy odkrylam tanie pieluszki tesco to juz wogole stracilam motywacje do edukacji nocnikowej :))
        swojej pediatry nie pytam o zdanie, bo jakos jej nie “powazam” :))
        trzymaj sie cieplo i powodzenia w klopotach Patrykowych!
        a pediatre to chyba faktycznie zmien 😉

        Zuza i emalka

        • Re: jakie są opinie pediatrów na temat nocnika

          napiszę po doświadczeniach z Zu. Gdy Zu zbliżała się do 2 urodzin zaczeła sygnalizować siusiu na nocniczek. Ale kupkę wolała cały czas robić w pieluchę lub w majtki, za chiny nie chciała usiąść na ten przybytek 🙂 Wiele razy zdarzyło się że najpierw zrobiła siusiu, ja założyłam jej majteczki i za 5 minut były pełne. Także nie wiem czy brak nocnikowania u dziecka to powód do zaparć.
          Zuzanka już od dłuższego czasu załatwia sie na sedes, nigdy nie miała problemów z zaparciami pomimo ubogo menu (niejadek). Az do tej pory z jakiś tydzień temu dostała zaparcia, bozie jak się męczyła, na siłę powstrzymywała wypróżnienie. W końcu na siłę ją posadziłam i pomagajac jej krzykami w końcu udało jej się załatwić, a już miałam wizję robienia wlewki :(. Ale od tego czasu skubana boi się robić kupkę wstrzymuje na siłę widzę to bo chodzi na palcach i każe sobie wycierać pupę 🙁

          • Re: jakie są opinie pediatrów na temat nocnika

            Pierwszy raz słyszę aby zatwardzenie miało związek z noszeniem pieluszki. Nie znam opini swojego pediaty bo jej zdanie akurat na temat nocnika mnie nie obchodzi 🙂 Ja dziecko zaczęłam wysadzać na nocnik jak miał jakieś 1,5 roku, przy czym z początku nie chciał nawet chwilę na nim usiedzieć więc poczekałam jeszcze z tym parę tygodni. Obecnie Kamil siusia ładnie do nocniczk a nic nie robiłam na siłę. Nawet nie musze mu przypominać. Jeszcze tylko na nocnik nie robi kupki bo chce ją robić na stojąco, ale już jakby próbuje 😉 Każdy ma inne zdanie na temat nocnika i każdy ma w tym trochę racji, ja nie widzę nic złego w wysadzaniu wcześnie dzieci jeżeli to tolerują, u nas dziecko nie chciało więc go nie zmuszałam. A co do pieluch to powinnyśmy się cieszyć z tego dobrodziejstwa, że nie trzeba co chwila prać tetry, wyskrobywać z niej kupkę itp.. 😉 Jest to dla nas wygodne i czemu nie mamy z tego dobrodziejstwa korzystać. Ja jak chciałam nauczyć dziecko siusiać to poprostu dziecko puszczałam w samych majtkach albo bez i też się nauczył,, cieszę się, że wcześniej nie ganiałam z nocnikiem bo więcej czasu miałam na inne sprawy. Co do pediatry to bym z pewnością zmieniła na kogoś innego, chyba kobieta jakiejś starej generacji 😉

            • Re: jakie są opinie pediatrów na temat nocnika

              Uspokoję Cię co do leku – Kreon to nie preparat hormonów tarczycy tylko enzymów trzustki. Enzymy to związki m.in. ułatwiające trawienie, np.lipazy rozkładające tłuszcze, proteazy rozkładające białka itp. Faktycznie jest to preparat, który zaleca się przy dysfunkcjach p.pokarmowego, w tym również przy przewlekłych zaparciach!!!! Nie wiem jak ze stosowaniem go u dzieci, ale często jest to rutynowy lek w starczych problemach w wypróżnianiem – powoduje, że kupka jakoś przechodzi przez p.pok. z mniejszym wysiłkiem. Może z tego właśnie powodu zapisała wam go pediatra.

              Mati 01.04 Marta 04.05

              • Re: jakie są opinie pediatrów na temat nocnika

                Jako ze ostatnio jestem na etapie tarczyca i jej choroby itp
                wiec napisze tak
                nie wolno podawac zadnych lekow hormonalnych bez wczesniejszych badan!!!
                malo tego wyczytalam w necie ze wiekszosc endokrynologow bardzo ostroznie podchodzi do takiego leczenia hormonalnego, zreszta sama sie o tym przekonalam
                Obecnie przechodzimy z Agniesia naprawde duzo badan, wszystko po to aby z cala pewnoscia i odpowiedzialnoscia podac jej wlasciwy lek
                skonsultuj to z innym lekarzem, mysle ze trzeba

                Agniesia 7.07.02 +Adrianek 3.01.04

                • Re: jakie są opinie pediatrów na temat nocnika

                  A nasza pani doktor mówiła, gd yArtek miał 2 latka i nie siadał na nocnik za każdym razem, że ma czas. Do trzeciego roku życia dzieci latają z pieluchami

                  Gosia i Artek

                  • Re: jakie są opinie pediatrów na temat nocnika

                    dziękuję za te informacje.
                    faktycznie chodzi o trzustkę, a nie tarczycę.
                    wstrzymam się z lekiem do srody do opinii gastrologa.

                    Beata&Patryk(03.03.03)

                    • Re: jakie są opinie pediatrów na temat nocnika

                      Iza, poczytaj co ostatnio radziły mi dziewczyny.
                      spro tego było, może coś na Zuzkę podziała.
                      u Patryka to niestety dieta nie działa

                      Beata&Patryk(03.03.03)

                      • Re: jakie są opinie pediatrów na temat nocnika

                        ale [Zobacz stronę] nie ma nic wspólnego tarczycą i jej hormonami, chyba, że Beata pomyliła nazwę…

                        • Re: jakie są opinie pediatrów na temat nocnika

                          Czytałam, znam je wszystkie, tylko Zuzia….. 🙂

                          • Re: jakie są opinie pediatrów na temat nocnika

                            Nasz pediatra tez radził nam żeby zacząć przyzwyczajać dziecko do nocnika – tzn. sadzać, dawać książeczki, pozwalać siadać w ubranku – właśnie pomiędzy 8 a 10 miesiącem. Polegało tp bardziej na oswojeniu jej z nocnikiem niż na wysadzaniu. Zaczęliśmy około 9 mies. Teraz Nina ma 14,5 miesiąca i faktycznie nie boi się nocnika, nie ucieka, nie płacze. Rzadko zdarza jej sie robić kupkę do pieluchy, na nocniku o wiele mniej się męczy, raz, dwa i po krzyku a do pieluchy chodzi i stęka ok. 20 minut….
                            Nasz lekarz mowi że dziecko przed roczkiem łatwiej przyzwyczai się do nocnika niz starsze.

                            • Re: jakie są opinie pediatrów na temat nocnika

                              mojego kuzyna synek mial zatwardzenia dopiero kiedy zaczal byc uczony na nocnik, zaczeli nauke jak mial 7 miesiecy, a jak mial 1,5 roku to zaczely sie zaparcia, gastrolog po wywiadzie stwierdzil ze wina tkwi w nocniku, bo dziecko za wczesnie siadalo na niego i nie bylo gotowe, a takze ze nastawuione bylo ze ma byc kupka.Jest w trakcie leczenia na hemoroidy.

                              Hubi (23luty2003) i Nelly tez 23 luty ale kilka lat wczesniej

                              • Re: jakie są opinie pediatrów na temat nocnika

                                Od kilku lat czytam to forum, ale tym razem musze rowniez napisac, gdyz wtrzasnela mna twoja wiadomosc. Znam podobny przypadek dziecka 2,5 letniego, ktore przez nieudolnosc lekarzy zostalo doprowadzone do powaznych problemow zdrowotnych. Syn mojej kolezanki cierpial na zaparcia i zatwardzenia, zmieniano mu diete, stosowano leki, lewatywy. Niewiele to pomagalo, a maly mial juz nerwice na widok nocnika. Kiedy trafil wreszcie na lekarza specjaliste, zrobiono mu szczegoleowe badania jeli- okazalo sie, ze proces poszedl juz tak daleko, ze maly ma hemoroidy, poszerzone jelito grube, wielkosci jak u doroslego czlowieka i inne powiklania, ktorych juz nawet nie pamietam. Po dokladnych badaniach okazalo sie, ze przyczyna zaparc jest…. alergia. Ustawiono mu diete, dostal leki na alergie i poprawa byla bardzo szybka. Ale skutki dlugotrwalaych zaparc bedzie jeszcze dlugo leczyc. dlatego radze zmienic lekarza, postawic na swoim, zadc odpowiedniego leczenia dla dobra dziecka, znalezc lekarza, ktory bedzie szukal przyczyny zaparc, a nie nowych metod wyprozniania sie. Zycze zdrowia Twojemu dziecku, a rodzicom powodzenia.

                                • Re: jakie są opinie pediatrów na temat nocnika

                                  dziękuję Ci za wiadomość.
                                  potwierdza to moje podejrzenia. przeszukałam wiele stron na temat zaparć i znalazłam informację o alergii, która właśnie w ten sposób może sie ujawnić. moje dziecko skórnych problemów większych nie miało. raz plamki w zgięciu rąk, ale było to w okresie letnim i lekarz stwierdziła, ze to odparzenie. zniknęło po kilku tygodniach smarowania zwykłym linomagiem. teraz to skojarzyłam, ze to wcale nie musiał być odparzenie.
                                  na szczęście znalzłam bardzo dobrego specjalistę gastrologa i aergologa dziecięcego. i mam nadzieje, że w końcu pomoże mojemu dziecku.

                                  Beata&Patryk(03.03.03)

                                  • Re: jakie są opinie pediatrów na temat nocnika

                                    Kiedyś moja kuzynka wykrzyczała swojej mamie i mojej, że my jako dzieci bylimy katowani sadzaniem na nocniku zbyt wcześnie. Że pediatra jej powiedział i gdzieś wyczytała, że taka edukację należy zaczynać po 27 m-cu życia. Ja nie uważam tak samo jak ona. Sądzę, że to bardzo idywidualna sprawa każdego dziecka. JEdno jest chętne wcześniej i przynosi to skutek a inne dzieci nie chcą więc po co je zmuszać. Moja córeczka siedział jak miała 7 mcy- ale tylko dlatego bo ją to bawiło i lubiła siedzieć na nocniczku. Dzisiaj już sygnalizuje potrzeby ale bywają dni, że z nocnikiem jest na bakier.

                                    Julia i Laura (15.09.2003)

                                    • Re: jakie są opinie pediatrów na temat nocnika

                                      Witam,
                                      znam doskonałego guru, jeżeli chodzi o odżywianie, zatwardzenia, diety i inne tego typu sprawy zdrowotne. Książka zawiera mnóstwo prostych, domowych sposobów zapobiegania i leczenia zatwardzeń. Przeczytaj. Polecam: Michał Tombak.
                                      pozdrawiam

                                      Iwona i mała Matylda

                                      • Re: jakie są opinie pediatrów na temat nocnika

                                        Iwonka, ale jaki tytuł?
                                        wiem, ze jest kilka książek tego autora.
                                        często jest zapraszany do telewiziji śniadaniowej, gdy mówią o odchudzaniu.

                                        Beata&Patryk(03.03.03)

                                        • Re: jakie są opinie pediatrów na temat nocnika

                                          Iwonka, ale jaki tytuł?
                                          wiem, ze jest kilka książek tego autora.
                                          często jest zapraszany do telewizji śniadaniowej, gdy mówią o odchudzaniu.

                                          Beata&Patryk(03.03.03)

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: jakie są opinie pediatrów na temat nocnika

                                          Dodaj komentarz

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general