kiedy zaczynacie robić pierniczki?

Domyślam się, że nie w listopadzie 🙂
Ale tak na początku grudnia, czy tydzień przed świętami?

O przepis to nawet nie śmiem prosić, bo mnie zaraz pogonią do archiwum 😉

6 odpowiedzi na pytanie: kiedy zaczynacie robić pierniczki?

bastet Dodane ponad rok temu,

Re: kiedy zaczynacie robić pierniczki?

ja zazwyczaj robię na koniec listopada albo na poczatku grudnia 🙂
Jutro poszperam w przepisach i postaram się coś wrzucić 😉

kmw Dodane ponad rok temu,

Re: kiedy zaczynacie robić pierniczki?

jak tylko znajde dobry przepis

dna Dodane ponad rok temu,

piernik staropolski

czytalam juz dwa lata temu, ze ten piernik podobno jest niesamowity
i mimo ze nienawidze piernikow, ciekawosc wziela gore i zrobilam!
I BYŁ PRZEPYYYYYYYSZNY!!!!!
juz sie nie moge doczekac az zrobie w tym roku
a zrobie chyba podwojna porcje!

Piernik staropolski [przepis skopiowany z innego forum]
Ciasto przygotować na ok. 5-6 tyg. przed świętami, piec na 3-4 dni wcześniej.
Surowe ciasto musi dojrzewać w chłodnym miejscu (ja trzymam na “parterze”
lodówki).
1/2 kg. miodu, 2 szkl. cukru oraz 25 dkg. masła podgrzewać stopniowo, niemal do
wrzenia a następnie ostudzić. Do chłodnej masy dodać: 1 kg. mąki pszennej, 3
jajka, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szkl. mleka,
1/2 łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika. Ciasto
starannie wyrabiamy, przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego garnka,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce.
Pieczenie:
Ciasto dzielimy na 2-3 części, rozwałkowujemy i pieczemy na posmarowanej
tłuszczem blasze w temp. takiej jak na biszkopt (160-180, zależy od kuchenki,
ja podgrzewam piekarnik jakieś 10 stopni mocniej i po włożeniu placka
zmniejszam temperaturę) przez ok. 15-20 min. (zależy od grubości placka).
Ochłodzone placki przekładamy podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je
wymieszać z bakaliami, np. siekanymi figami), nakrywamy arkuszem papieru i
równomiernie obciążamy, odstawiamy aż “skruszeje” (jakieś 3-4 dni). Potem
piernik można polać polewą lub polukrować (z lukrem dłużej się przechowa).
Piernik jest bardzo długo świeży, wystarczy zawinąć go w papier lub ściereczkę
żeby nie obsychał. A zapach, jaki roznosi się w domu podczas pieczenia…, od
razu wprawia w prawdziwie świąteczny nastrój.
Teraz jeszcze kilka uwag:
Ciasto ma dość “wolną” konsystencję, jak “posiedzi” w zimnie – stężeje i da się
rozwałkować (trzeba podsypywać mąką), jeśli jednak ktoś doda przy wyrabianiu
trochę więcej mąki – też nie będzie tragerii.
Ja mieszam składniki mikserem z nasadkami do ciasta drożdżowego (inaczej ręka
by mi odpadła, zwykle robię z 3-4 porcji). Mikser “wyje” ale jakoś idzie :o)
Polecam przygotowanie minimum dwóch porcji, inaczej piernik nie doczeka
świąt :o)
Piernik jest świetnym prezentem świątecznym, ja kroję go w paski, przyozdabiam
lukrem i ładnie pakuję – rodzinka się cieszy :o)
Smacznego.

Dana&Gabi 23.09.03

ewike Dodane ponad rok temu,

Re: kiedy zaczynacie robić pierniczki?

tuż przed swiętami. Ciasto nie musi leżakować.

dna Dodane ponad rok temu,

Re: kiedy zaczynacie robić pierniczki?

pewnie ze nie musi, ale jak dojrzeje to jest lepsze.

Dana&Gabi 23.09.03

dna Dodane ponad rok temu,

Re: piernik staropolski

podciągam wątek, bo juz czas na piernikowanie:)
ja zabieram sie za ciasto pojutrze:)

D&G

Znasz odpowiedź na pytanie: kiedy zaczynacie robić pierniczki?

Dodaj komentarz

Tematy, których nie znalazłam w forum
Obsesja?
witam!postanowilam napisac na forum swoj problem bo przerodzil sie juz w prawdziwa obsesje.Wszyscy moi znajomi mowia mi ze to jest niemozliwe(ten problem co opisze), ale wolalabym dowiedziec sie co inni
Czytaj dalej
Dla starających się
brak efektow po clo
witam jestem drugi cykl na clo i nic. nasze stataranie trwaja juz 1,5 roku, jestem caly czas na bromegronie, mialam histeroskopie (usuniecie polipa w macicy) i wszystko mialo byc OK. Pozniej
Czytaj dalej