Kruche z kremem i truskawkami – specjalnie dla MADUXIA

Tak jak w temacie.
Ciasto jest przepyszne i nawet nie bardzo kaloryczne.
We Włoszech zaliczane do ulubionych. Robione z typowym kremem do tortów i ciast zwanym kremem cukierniczym (la crema pasticcera ) dodawanym także do tiramisu, babeczek kruchych, tortów itd…

Zaczynam od tego iz każda z was wie jak sie przygotowuje ciasto kruche wiec nie będę sie rozwodzić.
Do kruchego potrzeba make, żółtka jajek, masło lub margaryna, odrobinę cukru i soli, mozna dodac jak ktos lubi troszeczkę proszku do pieczenia lub łyżkę śmietany kwaśnej. Kazda z Was ma ulubiony przepis na kruche… wiec…
Przejdędalej.

Robimy lub jak ktoś nie ma czasu kupujemy kruche ciasto.
Rozwałkujemy

Przekładamy na blachę

Nie za wysoka i nie zupełnie plaska.

Następniena ciasto wykładamy papie do pieczenia i wsypujemy garść fasoli lub co tam macie w domu albo nakuwamy widelcem ( ja nakłuwam 🙂 )

Chodzi o to aby ciasto się nie odkształciło w piecu

Wkładamy do piekarnika aby się zapiekło jakieś 10-15 minut w tem 180

W tym czasie robimy krem

3 żółtka ( ja daje 4 )
4 łyżki cukru
2 łyżki maki
1 łyżeczka od herbaty maki ziemniaczanej
Skorka z cytryny ( starta na drobnej tarce, uwaga bez białego)

No i proste.

Mleko nastawić aby sie zagotowało.

W tym czasie zmiksować żółtka z cukrem na biała masę, Na końcu dodać maki obie.
Następnie zalac gorącym mlekiem POWOLI I CAŁY CZAS MIESZAJĄC!!!!

Wlać to wszystko do garnka po mleku i jeszcze mieszajac i caly czas podgrzewajac az zgestnieje.
JA wlewam do garnka w ktorym gotowalam mleko i dalej mieszam na ogniu mikserem 🙂
JAk zgestnieje wlac na ciasto ktore juz ladnie sie zaczelo piec w piekarniku
I zapiec jakies 10 minut.
NAstepnie ostudzic
Na ostudzonym ulozyc truskawki
I !!!
Wazne!!!!
Zrobic bardzo gesta galaretke truskawkowa
I ta galaretka juz zimna i prawie zastygajaca posmarowac truskawki..
Ja do tego uzywam pedzelka Wandzi do malowania 🙂

Tu caly przepis do obejrzenia jak macie problemy ze zrozumieniem

31 odpowiedzi na pytanie: Kruche z kremem i truskawkami – specjalnie dla MADUXIA

sole Dodane ponad rok temu,

Tu macie po włosku przepis identyczny jak robię ja i sa zdjęcia…
Wiec nie będę sie męczyć i robić zdjęć i wklejać…
Idę na łatwiznę
Obejrzyjcie

[Zobacz stronę]

Dodane ponad rok temu,

Mniaaaaaaaaaaaaam!

beasia Dodane ponad rok temu,

brzmi bardzo apetycznie i na pewno wypróbuję – niech tylko truskawki pojawią się w sklepach

sole Dodane ponad rok temu,

Jak by co to tym sposobem można zrobić coś mniejszego…

Dodane ponad rok temu,

skusze sie!
ale nadmienie, ze nie dla wszystkich kruche jest oczywiste.upiaklam w swym zyciu dopiero 2 ciasta.zadne nie bylo kruche…
wiec bede musiala poszukac jakiegos przepisu na to “latwe” kruche.

asik Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Tatanka:skusze sie!
ale nadmienie, ze nie dla wszystkich kruche jest oczywiste.upiaklam w swym zyciu dopiero 2 ciasta.zadne nie bylo kruche…
wiec bede musiala poszukac jakiegos przepisu na to “latwe” kruche.

Siostro 😀
Poszukamy razem
ja też nigdy kruchego nie piekłam

sole Dodane ponad rok temu,

Zapomnialam dodac ze jak nie ma truskawek to nic nie szkodzi…
Mozna dac cos innego
A jak nic nie ma
To i bez niczego taki torcik przepyszny

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez sole:

Zaczynam od tego iz każda z was wie jak sie przygotowuje ciasto kruche wiec nie będę sie rozwodzić.
Do kruchego potrzeba make, żółtka jajek, masło lub margaryna, odrobinę cukru i soli, mozna dodac jak ktos lubi troszeczkę proszku do pieczenia lub łyżkę śmietany kwaśnej. Kazda z Was ma ulubiony przepis na kruche… wiec…
Przejdędalej.


no to pojechałaś

a napiszesz ile tego mleka?

miamia Dodane ponad rok temu,

ja robię podobne, ale trochę inaczej

ciasto kruche:
30dkg maki
10dkg cukru pudru
kostka masła
1 zółtko

z podanych składników zagniatam ciasto i piekę w 180 stopniach, na żłoto-brazowy kolor

masa:
masę robię budyniową, żeby było bez jaj surowych
2szkl mleka
1/2szkl cukru
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią KOTANY
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemnaczanej
1 masło roślinne !

ugotować budyń: 1 szkl mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i jak sie zagotuje dodać wcześniej wymieszaną z resztą mleka jedną i drugą mąkę -zagotować, aż się zrobi budyniowate

wystudzony budyń połączyć z masłem roślinnym

truskawki: na pół lub na plasterki pokorojone

galaretka:
2 galaretki truskawkowe rozpuszczam w 800ml wody gorącej – studzę, aż zaczną tężeć

na upieczone ciasto wykładam masę budyniową- równo rozsmarowuje, na to układam przygotowane truskawki i łyzką nakładam tężejącą galaretkę i do lodówki żeby się ścieło

sole Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez EwkaM:no to pojechałaś

a napiszesz ile tego mleka?

Ops !!! :Boje się:

Zapomniałam

Pol litra jak chcecie gesty, litr jak rzadszy

Osobiście daje jakieś 750 ml mleka.

Sorki ja zawsze wszystko na oko robię

sole Dodane ponad rok temu,

Ty robisz z masa budyniowa i dodajesz masło do masy.
Ja robię krem, nie masę, jajka nie są surowe bo są zaparzone mlekiem gorącym a następnie idą do piekarnika, choć nie koniecznie bo żółtka już są zaparzone mlekiem i jeszcze ugotowane z tym mlekiem…
To zupełnie inny krem i inny smak.
Krem jest beztłuszczowy
Oczywiście jak gotuje mleko dodaje laskę wanilii.

sole Dodane ponad rok temu,

Co do ciasta kruchego.

Najważniejsze w tego typu cieście jest szybkość przygotowania.
Czyli jak chcecie aby ciasto było dobre musicie je zrobić w 5 sekund.
Czyli make na stolnice, w make masło i kroicie nożem aż się lepiej połączy, następnie dodajecie cukier i żółtko lub dwa.

Zasada jest prosta tyle maki ile masła i cukru.
Jak dajecie 40 maki to 30 masła i 10 cukru, jak dajecie 30 maki to 20 masła i 10 cukru

Dlaczego się kroi a nie zagniata?

Bo jak rozgrzejesz ciasto ( masło) zrobi się papa i będziesz musiała dodać więcej maki… ciasto zrobi sie twarde i nie będzie sie kruszyło…

Dlatego zagniata się szybko i najlepiej użyć najpierw noża a później tylko na chwile rak

maduxia Dodane ponad rok temu,

Sole, powtórzę publicznie, tak, nie wstydzę się tego- kocham Cię, sole!

smoki Dodane ponad rok temu,

Sole – nie cierpię Cie!!!

Ja tu próbuję schudnąć a Ty mi taki nóż w plecy…..

PS. Ciasto w piekarniku a krem się gotuje

miamia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez sole:Ty robisz z masa budyniowa i dodajesz masło do masy.
Ja robię krem, nie masę, jajka nie są surowe bo są zaparzone mlekiem gorącym a następnie idą do piekarnika, choć nie koniecznie bo żółtka już są zaparzone mlekiem i jeszcze ugotowane z tym mlekiem…
To zupełnie inny krem i inny smak.
Krem jest beztłuszczowy
Oczywiście jak gotuje mleko dodaje laskę wanilii.

Sole, wiem, znam ten wspaniały krem, uwielbiam, tylko się boję tych zółtek (zdarzyło mi się mieć salmonelle po jajach:( ),
ale może te 10 minut w piekarniku wybija świństwo,
mam ochotę ogromną wypróbować Twój przepis

kantalupa Dodane ponad rok temu,

umorduje cie, sole

bede robic jutro

na kruche na tarte wstawialam kiedys przepis (tarta cytrynowa – zreszta podobna z zasady do tego truskawkowca – matkooo, slina mi cieknie…)

troche inne, ale zawsze wychodzi

o, mam…
[quote]90g masla
1 lyzka oleju
3 lyzki wody
1 lyzka cukru
1/8 lyzeczki soli

wszystkie skladniki trzeba wrzucic do naczynia zaroodpornego i wstawic do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni na jakies 10-15 minut – maslo ma zaczac bablowac i lekko sie zrumienic na brzegach

(polecam przykryc, bo zazwyczaj zdrowo pryszcze na boki)

wyjac naczynie z pieca i wmieszac w nie 150 g maki (najlepsza jest zwykla biala typu 500) dosc energicznie, az sie wszystko polaczy w jedna kule i odczekac az masa bedzie na tyle schlodzona, ze bedzie ja mozna ugniatac rekami

blache do tarty o srednicy 21cm wylozyc masa (ugniatac dlonia i zrobic zakladki na brzegach) – mozna uzyc tortownicy

masa bedzie raczej cienka, na 2-3 mm

trzeba zostawic sobie kawaleczek masy, mniej wiecej wielkosci wisni, zeby potem uzupelnic pekniecia w spodzie

i blache do pieca na 10-15 minut (az sie lekko zarumienia) – wyjac, ostudzic, uzupelnic reszta ciasta pekniecia
[/quote]

truskawki juz kupilam:/

sole Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez maduxia:Sole, powtórzę publicznie, tak, nie wstydzę się tego- kocham Cię, sole!
Zamieszczone przez smoki:Sole – nie cierpię Cie!!!

Ja tu próbuję schudnąć a Ty mi taki nóż w plecy…..

PS. Ciasto w piekarniku a krem się gotuje

Jak to można jednym przepisem sobie zafundować wrogów i przyjaciół

sole Dodane ponad rok temu,

Smoki Kantalupa jak zrobicie napiszcie jak wyszlo.

smoki Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez sole:Smoki Kantalupa jak zrobicie napiszcie jak wyszlo.

Bossssko.

Jestem na MM więc odgryzłam rożek ciasta i mam nadzieję, że nikt nie zauważy

sole Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez smoki:Bossssko.

Jestem na MM więc odgryzłam rożek ciasta i mam nadzieję, że nikt nie zauważy
Jak nie zlamalas diety to :
[LIST=1]
[*] Albo nie zrobilas ciasta
[*]albo nie zrobilas dobrze
[*]albo zlamalas diete i nie chcesz sie przyznac
[*]albo twarda z Ciebie sztuka
[*]albo przepis do kitu[/LIST]

Znasz odpowiedź na pytanie: Kruche z kremem i truskawkami – specjalnie dla MADUXIA

Dodaj komentarz

Imiona dzieci
Imiona dzieci
Co sądzicie o imionach dla chopca Olaf i Mikołaj?
Czytaj dalej
Polecam
jak to się nazywa?
Witam, czy ktoś może orientuje się, jak nazywa taki system, coś ala gsp dla dziecka, który pozwala zlokalizować gdzie w danym momencie znajduje się dziecko. Ponoć można to
Czytaj dalej