Książka Kucharska

Kochane! AnnaH zaproponowała otwarcie takiego wątku żeby nasze przepisy nie gubiły się między postami.

Wpisujcie tu proszę przepisy na różne pyszności w tytule pisząc na co to przepis

Pozdrowienia
smoki i Dawidek
(9 miesiecy!)

Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Książka Kucharska

  1. Re: z ciast jestem noga…

    … Naprawdę-gotowanie ok, ale ciasta…cienka jestem! Choć nie powiem, oczywiście,że lubię je pochłaniać!

    Monika (05.10)

    • Salatka z Kurczakiem -pychota !wlasnie zrobilam

      SALATKA Z KURCZAKA

      makaron w wersji jak najdrobniejszej (najlepsze sa malutkie muszelki)
      kurczak wedzony (ja dalam grilowane udka-tez dobre)
      ogorek swiezy-pokroilam go w kostke
      rzodkiewki
      groszek zielony
      Wszystkie proporcje w zaleznosci od upodoban.do tego:
      zabek czosnku(jak kto lubi) sos vinegret z bazylia i oregano (ja dlam sos slatkowy taki w proszku co robi sie z olejem i woda). Mniam, mniam.

      Inna wersja tej samej slatki-to samo tylko zamiast swiezego ogorka -kiszony, i zamiast czosnku i vinegret -sos majonezowy(majonez +jogurt naturalny+pieprz)

      Anna i Maximilianek 12.01.03

      • Ciasto z owocami.

        CIASTO Z JABŁKAMI LUB ŚLIWKAMI

        20 dekagrama margaryny
        resztę margaryny z kostki zostawić sobie do wysmarowania blachy
        1 szklanka cukru

        4 jajka

        1 1/2 szklanki mąki

        1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

        1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

        cukier waniliowy (1 opakownie)

        cukier puder

        około kilograma owoców Może być więcej, niż kilo. Mogą to być jabłka, ale i ze śliwkami jest pycha:-)

        JAK ROBIĆ?

        20 dekagrama margaryny roztopić w rondelku, następnie odstawić, aż przestygnie.

        1 szklankę cukru ubić z 4 jajkami.

        Przez sitko przesiać do tych ubitych jajek mąkę zwykłą, potem ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.I znowu wymieszać ( najlepiej mikserem).

        Potem dodać do tego przestudzoną margarynę i znów wymieszać.

        Następnie przygotowuje się blachę. Masę wlewamy na blachę i układamy na tym owoce. Jabłka w cząsteczki, a śliweczki na pół przekrojone;-)

        Następnie piec w piekarniku. Ja piekę w temp. 180C i około godziny.

        Potem to już tylko trzeba poczekać, aż trochę przestygnie i sobie jeść. polecam posypanie cukrem pudrem.

        SMACZNEGO!

        Pozdrawiam serdecznie wszystkie łasuchy;)

        Marysia zwana riibą

        • Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący

          Ja robiłam coś takiego z tartym jabłkiem (najlepiej kwaśne) zamiast marchewki 🙂 Wszystko jest wtedy troche bardziej kwaskowe – dla mnie super 🙂
          poza tym robiłam juz wariacje tego dania – zamiast schabu – filet indyka pokrojony w kotlety, rozłozony na blachę, na to wartswami pokrojony w kółka i spażony por, podsmażone pieczarki, jabłko, tarty ser żółty i na wierzch majonez – tez bardzo dobre. W tv widziałam tez taki przepis z karkówki. Tak więc pełna dowolność!!
          Smacznego 🙂

          Usianka i Bąbelek (9.XI.2003)

          • Pierś z kurczaka w zlewie śmietanowej.

            1. Pierś z kurczaka – ilość zależna od głodomorów- nie rozbita, pokrojona jak się chce – mogą być kawałki jak na kotlety albo mniejsze.
            2. Do śmietany dodajemy 2 op.zupki w proszku- te z serii “gorący kubek” (najlepiej pieczarkowa ale dobre wychodzą też ogórkowa, grochowa)
            3. Pierś układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy śmietaną tak by była cała zakryta
            4. Pieczemy w piekarniku jakieś 20-30 min w stosunkowo niskiej temp.(będziecie widziały,że wierzch się podpieka)
            5. Super smakuje z gotowanym ryżem ale mogą być też ziemniaczki
            6. Smacznego!!!! My z mężem zajadamy się tym,że hoho.

            Sylwia +… (20.10.2003)

            • Re: Pierś z kurczaka w zlewie śmietanowej.

              O rety, ale mi smaku narobiłaś, chyba po to sięgnę. Wystarczy tylko wymieszać zupki ze śmietaną, tak? A musi być jakaś specjalna? to znaczy iluprocentowa?
              Pozdrawiam.

              Marysia zwana riibą

              • Mozzarella z pomidorami i bazylią-Ekstra

                No hej !
                Własciwie nie wiem czemu zdradzam wam ten przepis -bo do tej pory była to moja tajemnica…chyba bardzo Was lubie…

                Składniki: ( 2 osoby)
                1 op. mozzarelli w wodzie
                2 pomidory
                3 pieczarki
                1/2 kapustu pekińskiej
                czosnek granulowany lub świezy
                olej
                1/2 cytruny
                bazylia susz.
                sól
                Bagietka i masełko

                Bagietkę kroimy i smarujemy masłem. Następnie posypujemy solą,czosnkiem i bazylią. Takie pieczywko wkładamy do piekarnika i opiekamy do póki leciutko się nie zrumieni.

                Pora na Mozzarelkę:
                Kapustę bardzo drobno siekamy ( najlepiej w Malakserze )- na miazgę.Wysypujemy na półmisek tworząc tylko delikatną wysciółkę. To samo robimy z pieczarkami (również bardzo drobno i nie za duzo) Taką kołyderkę polewamu sosem z 2 łyzek oleju, 3 łyżek wody, soku z półówki cytryny, czosnku granulowanego, soli i bazyli.
                Wiekszą część sosu zostawiamy do polania kluczowej mozzarelki.
                Na tą skropioną kołyderkę układamy pokrojonego pomidorka na przemian z plastrami mozzarelli. Posypujemy bazylią i zalewamy resztką sosu.Odstawiamy na 5 min…i Gotowe !!!
                Pychotka a przepis jest od samego przystojnego włocha który prowadzi restauracje, więc nie zdziwcie się jak mąż i znajomi zbaranieją z uwielbienia…ha ha!
                Pyszne, zdrowe i na upały po prostu genialne!
                Buziaczki Anja i Łukaszek z 03.11.03

                • Re: Pierś z kurczaka w zlewie śmietanowej.

                  Tak wystarczy wymieszć zupki ze śmietanką i zalać pierś. Nie ma znaczenia jaką dasz śmietanę. Ja robię różnie – 12% lub 18%.

                  Sylwia +… (20.10.2003)

                  • Sernik niemiecki

                    Polecam przepyszny:)

                    SERNIK NIEMIECKI

                    500 g twarogu
                    500 ml śmietany
                    4 jajka
                    200 g cukru pudru
                    20 g mąki ziemniaczanej
                    1 łyżka cukru waniliowego
                    100 g rodzynek
                    1 cytryna
                    tarta bułka i tłuszcz do formy
                    Ser zemleć, przetrzeć przez sito i utrzeć ze śmietaną. Żółtka utrzeć z cukrem i dalej ucierając, dodawać po łyżce ser. Na końcu dodać opłukane rodzynki, sok i skórkę z cytryny, cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
                    Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z serem i włożyć do tortownicy natłuszczonej i obsypanej tartą bułką.
                    Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni Celcjusza. Gdy wierzch sernika zrumieni się, nakryć go folią aluminiową lub pergaminem. Upieczony sernik ostudzić i odstawić na 4-6 godzin.

                    Agnieszka i Olo (ur. 11.01.2002)[Zobacz stronę]

                    • Re: poprosze o placek z truskawkami – PÓKI SĄ!

                      Zrób ten sam biszkopt tylko z truskawkami, będzie pyszny:)

                      Agnieszka i Olo (ur. 11.01.2002)[Zobacz stronę]

                      • Re: Sernik niemiecki-pytanie

                        Ale dajesz polski twarog????????W niemczech nie ma prawdziwego bialego sera a to co maja to nie mozna nawet porownac z polskim.

                        Anna i Maximilianek 12.01.03

                        • Re: Sernik niemiecki-pytanie

                          Tak, daję polski twaróg, możesz spróbowac zrobić ten sernik z waniliowego serka twarogowego w wiaderkach ale nie gwarantuję efektu.

                          Agnieszka i Olo (ur. 11.01.2002)[Zobacz stronę]

                          • Re: Chili con carne

                            w holenderskiej kuchi dodaje sie jeszcze krojone ziemniaki.

                            Jagodzia 01.08.03

                            Znasz odpowiedź na pytanie: Książka Kucharska

                            Dodaj komentarz

                            Angina u dwulatka

                            Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                            Czytaj dalej →

                            Mozarella w ciąży

                            Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                            Czytaj dalej →

                            Ile kosztuje żłobek?

                            Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                            Czytaj dalej →

                            Dziewczyny po cc – dreny

                            Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                            Czytaj dalej →

                            Meskie imie miedzynarodowe.

                            Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                            Czytaj dalej →

                            Wielotorbielowatość nerek

                            W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                            Czytaj dalej →

                            Ruchome kolano

                            Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                            Czytaj dalej →
                            Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                            Logo
                            Enable registration in settings - general