kurczak w karmelu

Dawno tu nie zaglądałam i wiele dobrych rzeczy mnie ominęło…

A dziś chcę się podzielić daniem, które u nas w domu jest bardzo lubiane – a i pewna forumowa mama też je bardzo lubi. Robi się to błyskawicznie.

KURCZAK W KARMELU
1 kg kurczaka (piersi) ew. pierś z indyka
1 kostka masła
1 szklanka cukru
1 szklanka sosu sojowego
1 – 1,5 główki czosnku

Mięso pokroić na dowolnej wielkości kawałki (ja kroję jak na gulasz) włożyć do miseczki z wyciśniętym czosnkiem – dobrze wysmarować mięso czosnkiem. Odstawić co najmniej na godzinę – czasem odstawiam nawet na cały dzień do lodówki – wtedy mieso trzeba przykryć.

Na patelni rozgrzać cukier, aż zrobi się z niego karmel o ciemno brązowej barwie. Dodać kostkę masła – po kawałku. Ciągle mieszając. Kiedy całe masło połączy się z karmelem wrzucić kurczaka i obsmażyc.
Do obsmażonego mięsa dolać szklankę sosu sojowego i dusić około 20 minut.

PODAJE SIĘ Z RYŻEM I SAŁATKĄ OWOCOWĄ
Ryż można ugotować z odrobiną szafranu.
Sałatka owocowa – wg uznania. Ja daję: banany, jabłka, brzoskwinie i ananasy (z puszki), winogrona, kiwi.

Szymon

1 odpowiedzi na pytanie: kurczak w karmelu

  1. Re: kurczak w karmelu

    brzmi przepysznie, jak tylko mój mąż znów wyjedzie na jakies szkolenie/turniej/wykład to ja szybciutko babską impreze i tego kurczaczka 🙂
    bo mój mąz nie lubi na słodko buuuuuu

    Znasz odpowiedź na pytanie: kurczak w karmelu

    Dodaj komentarz

    Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
    Logo