Składniki:
* 400g mąki pszennej (sugestia: coby chlebek wzbogacić można użyć 300 gramów mąki i 100 gramów płatków owsianych/siemienia lnianego/pestek słonecznika/dyni/drobno posiekanych orzechów, co dusza zapragnie; tyle że razem z mąką ma tego być 400 gramów)
* 3/4 kubka letniej wody
* 30 gramów świeżych drożdży
* łyżeczka cukru
* 3 łyżki oliwy lub oleju
* 2 łyżeczki soli
Algorytm postępowania:
1. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, dla początkujących polecam mieszanie w jakiejś maszynie, ja robię to ręcznie.
2. Wymieszane dobrze składniki przełożyć do formy dowolnego kształtu; i znowu początkującym polecam keksówkę + papier do pieczenia.
3. Całość posmarować jajkiem, można posypać jakimiś ziarenkami.
4. I siup do nagrzanego do 150’C piekarnika.
5. A tam:
* Pierwsze 10 minut w temperaturze 150’C
* Po 10 minutach temperaturę podkręca się do 230’C i
piecze w zależności od “wydolności” piekarnika (przyda się wcześniej wypraktykowac czas nagrzewania – i tutaj przewagę mają osoby wcześniej cokolwiek piekące 😉 – na przykład mój piekarnik jest niezły, więc piekę ok. 30 minut, ale moja koleżanka, od której ten przepis dostałam musi piec minimum 40 minut, bo ma beznadziejny piekarnik.
6. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem, jak przy ciastach.
7. I… koniec!
To wszystko! Proste, szybkie, niedrogie i przede wszystkim PYSZNE! Trzymam kciuki za (ewentualne) naśladowczynie 🙂
8. Dajcie znać, jak poszło… 🙂
Agnieszka zHelenąPrzyCycu
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Kury domowej dawno obiecany PRZEPIS NA CHLEBEK
Re: otwieram piekarnię
Ewciu, ja poproszę o te przepisy:-)
[email][email protected][/email]
Z góry serdeczne dzięki.
JoannaR i Pawełek 19.09.2003
Re: Kury domowej dawno obiecany PRZEPIS NA CHLEBEK
Czesc Dziewczyny,
skoro jestescie takie zapalone w chleba pieczeniu…
to moze wykorzystyacie tez moj przepis, jest prosty i niezawodny:
1 gk maki przennej
150g otrab
3 paczki (po7g) drozdzy w proszku, np DrOetker
1 lyzka solo
1 lyzeczka cukru 1 lyzka majeranku
1 lyzka kminku
1 paczka (100g) slonecznika
Wszystkie suche skladniki mieszacie w duzej misce i zalewacie ciepla (nie goraca) woda (1litr). Odstawic w cieple miejce i kiedy zacznie rosnac przelozyc do 2 foremek (keksownikow) posmarowanych maslem i wysypanych otrebami. Najlepiej, zeby ciasto siegalo do polowy. Kiedy znowy zacznie rosnac wkladamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 1,5 godz.
Chlebus jest pyszny, zdrowy i dlygo swiezy.
Napiszcie, czy sie udal.
Pozdrowienia!
Re: Kury domowej dawno obiecany PRZEPIS NA CHLEBEK
Podciągam przepis… właśnie piekę, chlebek zawsze super wychodzi.
Ciekawe co się dzieje z Kurą Domową…
Re: Kury domowej dawno obiecany PRZEPIS NA CHLEBEK
oj tak, tez sie juz w zyciu napieklam 🙂 teraz nie jem pieczywa wiec o przepisie zapomnialam…
Ewa i Krzyś
Re: Kury domowej dawno obiecany PRZEPIS NA CHLEBEK
Nie dziwota, w końcu dobijasz do 60-tki ;-)))
Re: Kury domowej dawno obiecany PRZEPIS NA CHLEBEK
no wiesz… takie tajemnice wyjawiac 😉
Ewa i Krzyś
Re: Kury domowej dawno obiecany PRZEPIS NA CHLEBEK
Oj taaak, niezapomniana to postać naszego forum.
Nawet na bloga wejść nie można, szkoda…
GOHA i Dareczek (02.04.03)
Znasz odpowiedź na pytanie: Kury domowej dawno obiecany PRZEPIS NA CHLEBEK