O tiramisu i jajach :)

No więc przymierzałam się i przymierzałam do tego deseru, podchodziłam jak do jeża
Ale te surowe jaja w przepisach raziły, studiowałam przepisy z internetu aż w końcu dostałam od włoskiej rodziny oryginalny przepis 🙂

No więc tak w oryginale… niewiele to ma wspólnego z surowymi jajami, które się przeplatają w przepisach, owszem są żółtka ale są ucierane na parze i juz nawet dla mnie – przeciwniczki surowych jaj – zjadliwe i na pewno bez salmonelli 🙂 Bo jak Wam wiadomo (albo i nie) salmonella jak w jaju jest to nie tylko na skorupkach ale głownie w białku i żółtku.

Więc do rzeczy – wyszło poezja:) i wejdzie na stałe na moje salony

Porcja na 6 osób – 6 pucharków bo najlepiej to robić w małych pucharkach

4 żółtka
100 gramów cukru pudru (w zasadzie ilość cukru jest rzeczą indywidualną i kwestią gustu) – do miski metalowej, wymieszać trzepaczka i postawić na parze (garnku z gotującą się wodą), cały czas mieszać i ucierać trzepaczka około 6-7 min (ręka boli…). Tak, żeby żółtka były gorące ale nie zrobiła się z nich jajecznica 🙂 Ma być jednolita, gęsta jajeczna masa.

Potem masę ostudzić, dodać 500 gram serka mascarpone i trzepaczka dobrze rozmieszać

Do tego dodać 500 ml dobrze ubitej śmietany kremówki i wymieszać na gładką masę

Masę już mamy:D

Do likieru: filiżanka mocnego espresso i alkohol – brandy, amaretto ale generalnie z tym co mamy w chacie – ja miałam likier czekoladowy i do tego wlałam szkocką – robimy tak żeby likier z kawą był dobry w smaku, alkohol ma być dosyć intensywnie odczuwalny

Maczamy w tym na 2-3 sekundy biszkopta (ja miałam połamane na pół te podłużne ) – i wkładamy do pucharków warstwy biszkoptów, kremu, biszkoptów i kremu – wkładamy na 5 h do lodówki i przed podaniem posypujemy kakao lub gorzka czekoladą

Deser wychodzi genialny

Polecam:)

Strona 2 odpowiedzi na pytanie: O tiramisu i jajach :)

  1. Zamieszczone przez beamama
    Ja mam tiramisu średnio raz w miesiącu, chyba nigdy mi się nie przeje 🙂

    Czy mogę poprosić o “Twój” przepis?

    • Zamieszczone przez mamia
      Czy mogę poprosić o “Twój” przepis?

      Ja robię bez śmietany, mascarpone wystarczająco kaloryczne
      Poza tym mieszkałam kiedyś rok we Włoszech, a mój mąż pracował we włoskiej restauracji, gdzie robił tiramisu i robił bez śmietany, choć na pewno ze śmietaną tak samo pyszne 😀
      Właściwie podobnie jak ciapa:
      6 żółtek ubijam na parze z 1/2 szkl cukru pudru.
      Ubite żółtka mają być baaardzo gęste, aksamitne i mają zblednąć pod wpływem ubijania, masa jest prawie biała, nie żółta.
      75dag (duuuża porcja ) mascarpaone ucieram z drugą połową szkl cukru pudru i łączę z jajami, na koniec dodaję tak z 2 -3 łyżki mocno ubitej piany.

      Nie robię w pucharkach, tylko w jakiejś formie

      ok. szkl bardzo mocnej, zimnej kawy (żadna rozpuszczalna – Lavazza najlepsza) mieszam z amaretto.
      I klasycznie biszkopty maczam z obydwu stron w kawie, układam w formie, na to masa, znów biszkopty, masa, biszkopty aż do wyczerpania.
      Wychodzi mi wysoki, na samej górze powinna być masa.
      Na wierzch sypię kakao przez siteczko.
      Najlepiej jak postoi całą noc w lodówce a przed samym podaniem wkładam na 10 min do zamrażarki.

      • to jeszcze poproszę wymiary blaszki:-)

        ach…. i fotkę – następnym razem robionego tiramisu;-)

        • Zamieszczone przez mamia
          to jeszcze poproszę wymiary blaszki:-)

          ach…. i fotkę – następnym razem robionego tiramisu;-)

          A….. Nie wiem 😀
          Jakąś taką mam szklaną żaroodporną, ale to nie ma znaczenia, jak duża to mniej warstw, jak mała, to więcej 🙂

          Znasz odpowiedź na pytanie: O tiramisu i jajach :)

          Dodaj komentarz

          Angina u dwulatka

          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

          Czytaj dalej →

          Mozarella w ciąży

          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

          Czytaj dalej →

          Ile kosztuje żłobek?

          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

          Czytaj dalej →

          Dziewczyny po cc – dreny

          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

          Czytaj dalej →

          Meskie imie miedzynarodowe.

          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

          Czytaj dalej →

          Wielotorbielowatość nerek

          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

          Czytaj dalej →

          Ruchome kolano

          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

          Czytaj dalej →
          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
          Logo
          Enable registration in settings - general