obiadki

nasze obiadki są tak monotonne,nie mam już pomysłów co można zrobić na obiadek, prosze napiszcie co podajecie swoim dzieciaczkom na obiad, będę wdzięczna za wszelkie propozycje
córeczka ma półtora roczku, je praktycznie wszystko, aczkolwiek nowości jakieś trudno wdrożyć do jej diety, raczej stopniowo, ziemniaczki na obiad muszą być mokre tzn. z sosem inaczej nie wchodzą…

Julitka (ur. 20.02.2004 r.)

19 odpowiedzi na pytanie: obiadki

  1. Re: obiadki

    U nas też właściwie jest monotonnie – z nowościami podobnie, żeby coś nowego przeszło trzeba się natrudzić…podstawą obiadów są zupy takie na gęsto więc w środku jest i mięsko i warzywa i jakiś makaron/kasza/ ryż. A zupy robię takie:

    1.krupnik
    2.jarzynowa z makaronem
    3.rosół z kluskami lanymi albo ryżem czy zwykłym makaronem
    4.buraczkowa
    5.kalafiorowa
    6.pomidorowa
    7.ogórkowa
    8.koperkowa z kaszą manną

    …w sumie zupy są dość “popularne” ale zmieniając odpowiednio składniki da się coś urozmaicić
    Na drugie dania (jak mi się chce ) robię pulpety/kotlety mielone – takie z cebulką, ziołami, czasem dodaję kaszy gryczanej albo ryżu. Polewam je sosem pomidorowym albo koperkowym (bo na sucho też u nas nic nie przechodzi, podobnie jak u ciebie kartofelki muszą być polane sosem)
    Od niedawna wprowadzam Jaśkowi rybę, robię ją pieczoną w folii obkładam masłem i plasterkami cytryny.

    Marzy mi się żeby usmażyć dla Jaśka naleśniki/placki zrobić pierogi… Ale moje dziecko tego nie chce jeść Ale jak u was przejdzie to też jest to sposób na urozmaicenie. Naleśniki czy pierogi można faszerować warzywami/mięsem.

    A napisz jak to u was wygląda to może też coś ściągnę

    Janek – 19 miesięcy

    • Re: obiadki

      u nas zestaw podstawowy witany entuzjastycznie to ryba (sola, mintaj, dorsz, łosoś i inne, duszone lub pieczone, ewentualnie smażone i pozbawione panierki) z kuskusem i przecierem dyniowym, zamiast dyni mogą być buraczki na ciepło. oprócz tego w repertuarze są:
      pierś kurczaka w różnych wersjach smakowych (curry, w pomidorach, w sosach ziołowych, z cebulką) do tego ziemniaczki i brokuły,
      spaghetti z sosem pomidorowym
      kasza gryczana/jeczmienna i pulpet cielęcy (z sosem) plus warzywo
      naleśniki z serem
      ziemniaczki i warzywo z jajem sadzonym
      oraz zupy (mniej chętnie jedzone niż kiedyś):
      krupnik,
      pomidorowa z ryżem
      jarzynowa z grysikiem
      koperkowa z ryżem
      marchewkowa z grzankami

      Effcia i NANIU DWULATEK!

      • Re: obiadki

        Co Wy tak wszyscy z tą koperkową? 😉 Co to jest za licho?

        Mati (2,5 roku)

        • Re: obiadki

          He he ja polecam mleko 🙂 U nas nic innego nie wchodzi 😉 A tak na poważnie to mój synek praktycznie niczego obiadowego nie zje oprócz makaronu, kopytek lub od biedy jakiejś zupki pomidorowej z makaronem. Wszystko oczywiscie w mikroskopijnych ilościach :(( Zamiast obiadu najchętniej wypija sporą ilość jogurtu a jak nie ma jogurtu to najchętniej głoduje.

          • Re: obiadki

            W zasadzie to Maciek też jest taki monotonny…w dodatku nie je obiadków łączonych…tzn zmieniaki z mięsem i warzywkiem odpadają…
            Zje same ziemniaki z sosem, ale bez mięsa.
            Kalafior…bez zmieniaków, fasolkę szparagową, brokuły, itd…
            Makaron, ale koniecznie grubszy (jakies świderki czy coś w tym rodzaju)…musi sam je jeść łapkami.
            Różne zupki, zazwyczaj takie jakie my jadamy na obiad.
            Zjada głównie to co sam może zjeść…czyli wszystko w kawałkach które sam do rączki weźmie…sztućcami się jeszcze nie posługuje.

            Beata i Maciek (11.02.2004)

            • Re: obiadki

              Jakbym czytala o Olinku

              Asia i

              • Re: obiadki

                Antek tez jada obiady jednoskladnikowe. Nie ma sie co nawet wysilac – nawet jak mu polozyc dwie ulubione rzeczy na talerzu, to i tak zje tylko jedna.
                Zbojkotowal zupy:-( wiec dieta bardzo monotonna

                elik i antek 19,5 mies

                • Re: obiadki

                  Z nowosciami u nas tez wielki klopot – albo nie chce w ogole sprobowac, albo pierwsza reakcja jest taki grymas, jakby to bylo jakies potworne paskudztwo;-)

                  A jada zazwyczaj obiadybardzo proste i jednoskladnikowe – jak chce zeby zjadl kilkoskladnikowe, to musze z tego zrobic kotleta he, he:

                  makaron z sosem, ale gruby makaron i z mikroskopijna iloscia sosu
                  kopytka – czesto dodaje do nich troche kaszy manny albo koperek wduzych ilosciach, albo dobrze odcisniety ugotowany szpinak
                  kotlety warzywne (wymieszane rozne ugotowane warzywa z jajkiem i usmazone w panierce)
                  placki ziemniaczane
                  ryz z mikroskopijna iloscia warzyw, tak zeby bron boze nie zmienily zanadto smaku ryzu (np z ugotowana soczewica)
                  ostatnio wraca do lask mieso – wiec czasem piers z kurczaka lub ryba – duszone w warzywach (ale podane bez;-) ) lub usmazone
                  ugotowana fasolka szparagowa polana maslem
                  pizza
                  pierozki, ale malutkie i z mala iloscia farszu
                  pierogi leniwe

                  no ale zazwyczaj to wszystko w malutkich porcjach i najlepiej jedzone samodzielnie. Inaczej najczesciej nie wchodzi

                  elik i antek 19,5 mies

                  • Re: obiadki

                    a dobre takie, choć z kategorii zupa wodzianka:))

                    Effcia i NANIU DWULATEK!

                    • Re: obiadki

                      dla mnie temat jak znalazl 🙂 ostatnio bojkotujemy mleko, mieso i ryby. zupki, dotychczas jedzone chetnie, tez juz nie smakuja. czy mozecie podac mi przepis (krok pokroku) na pomidorowa? a na ogorkowa tarkujecie ogorki na duzej czy malutkiej tarce? jak robicie koerkowa i sos koperkowy? PLISSS!

                      • Re: obiadki

                        ja pomidorową robię z soku. litr wywaru warzywnego, litr soku pomidorowego gotuję razem, doprawiam dużą ilością ziół (tymianek, oregano, bazylia) do tego ryż i trochę śmietanki.

                        Effcia i NANIU DWULATEK!

                        • Re: obiadki

                          no wlasnie, ja robilam b. podobnie, ale byla kwasna w smaku

                          • Re: obiadki

                            bo powinna być lekko kwaśna, jesli za bardzo to trzeba zmienić proporcje wywaru i soku. łagodniejsza jest ze świeżych pomidorów, ale bardziej upierdliwa w przyrządzaniu. pokrojone w cząstki pomidory duszę z czosnkiem na masełku, a potem przecieram przez sitko do wywaru.

                            Effcia i NANIU DWULATEK!

                            • Re: obiadki

                              wyprobuje ten z duszeniem. dzieki 😉

                              • Re: obiadki

                                o właśnie, czy możesz podać swój przepis na sosik koperkowy i pomidorowy

                                Julitka (ur. 20.02.2004 r.)

                                • Re: obiadki

                                  Ja te sosiki robię na wyczucie…do wywaru warzywnego dodaję odpowiednio przetarte pomidory (albo gotowy sos pomidorowy) albo koperek i to zagęszczam mąką rozrobioną w wodzie albo śmietaną… Nic wyszukanego… Nie komplikuję sobie zbytnio życia, ale dziecko jak narazie nie narzeka

                                  Poszukaj jeszcze w naszej forumowej książce kucharskiej…kiedyś pamiętam przewijał się temat sosów…znalazłam coś takiego

                                  ale powinno być tego jeszcze więcej.

                                  Janek – 19 miesięcy

                                  • Re: obiadki

                                    Przepis plissssss 🙂

                                    Mati (2,5 roku)

                                    • Re: obiadki

                                      a prosze bardzo:
                                      peczek jarzynek – zestaw podstawowy: marchewka, pietruszka, seler, peczek koperku, ryz, smietanka, sol lub vegeta, maslo
                                      wersja jest z maslem, bo nie gotuje zup na miesie ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobic wywar miesno – warzywny
                                      jarzynki kroje w kosteczke, podduszam na masle, zalewam woda, gotuje, dodaje do gotowania 2/3 koperku, doprawiam do smaku. jak sie wszystko ugotuje a smaczek wyklaruje zupa jest prawie gotowa. na talerzu podaje z duza iloscia ryzu (moze byc pelnoziarnisty jak kto lubi, ja lubie), lyzeczka smietany i posypane swiezym koperkiem.
                                      smacznego

                                      Effcia i NANIU DWULATEK!

                                      • Re: obiadki

                                        Dziekuje, dzis wyprobujemy 🙂

                                        Mati (2,5 roku)

                                        Znasz odpowiedź na pytanie: obiadki

                                        Dodaj komentarz

                                        Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                        Logo