Forum: Książka kucharska
Pampuchy ?
czyli kluski na parze? Ktore zawsze sie udaja? I nie przypominaja wygladem i twardoscia kul armatnich? I sos maslano – makowy? Czy Wy Kucharki Doskonale, macie taki przepis? 🙂 Maluchy je uwielbiaja…
Nowinka
czyli kluski na parze? Ktore zawsze sie udaja? I nie przypominaja wygladem i twardoscia kul armatnich? I sos maslano – makowy? Czy Wy Kucharki Doskonale, macie taki przepis? 🙂 Maluchy je uwielbiaja…
Nowinka
Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...
Czytaj dalej →Może wy macie jakieś pomysły, Zuzanka od jakiegoś czasu namiętnie skubie paznokcie, kiedyś walczyłam z brudem za nimi i obcinaniem ich, a teraz boję się że niedługo zaczną jej wrastać,...
Czytaj dalej →Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.
Czytaj dalej →Po pierwszej ciąży, a bardziej porodzie pojawiły się u mnie hemoroidy, które się po jakimś czasie wchłonęły. Niestety teraz pojawiły się znowu. Jestem w 6 miesiącu ciąży i nie wiem,...
Czytaj dalej →Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...
Czytaj dalej →Dziewczyny mam pytanie wynikające z niepokoju o clexane w ciąży. Biorąc od początku ciąży zastrzyki Clexane w brzuch od razu zapowiedziano mi, że będą oprócz bolesności, wylewy podskórne, sińce, zrosty...
Czytaj dalej →Mój syn budzi się zawsze o 2 lub 3 w nocy i mimo podania butelki z piciem i wzięcia do łóżka zasypia dopiero po ok. 2 godzinach. Wcześniej dostawał w...
Czytaj dalej →Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...
Czytaj dalej →Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...
Czytaj dalej →Dziewczyny!!! Sama nie wiem co mam o tym myśleć. Wczoraj wieczór przed kąpielą zauważyłam przezroczystą kropelkę na piersi, ale niezbyt się nią przejełam. Po kapieli lekko ucisnęłam tą pierś i...
Czytaj dalej →Dziewczyny, których dzieci mają skazę białkową, może polecicie jakąś skuteczną maść bez recepty na suche placki, które pojawiają się na skórze dziecka od skazy białkowej? Czym skutecznie to można zlikwidować?
Czytaj dalej →Juz sama nie wiem co mam myśleć. Mój synek ma dokładnie 5 tygodni. A mój problem jest taki, że jak mały nie śpi, to płacze. Nie mogę nawiązać z nim...
Czytaj dalej →W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...
Czytaj dalej →Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...
Czytaj dalej →
15 odpowiedzi na pytanie: Pampuchy ?
Re: Pampuchy?
o, a ja zawsze myślałam, że pampuchy to placuszki robione na bazie drożdży, które dosłownie puchną i smaży sie je na tłuszczu, i posypuje cukrem pudrem. moja mama robi wspaniałe…
a o kluskach na parze też słyszałam i też bym chciała jakis przepis.
pliss
Iwona & dzidzia
Re: Pampuchy?
W internecie znalazłam taki oto przepis (kopiuję dosłownie)
„Pyzy drożdżowe gotowane na parze”
„Robimy je tak:
ok pol szklanki mleka podgrza aby bylo letnie (nie wiecej niz 30 C) rozpuscic w nim lyzeczke do poltora drozdzy. Wlewamy to do garnuszka wsypujemy make szczypte soli wbijamy jajo i zarabiamym Maki powinno byc tyle, aby wyszkla konsystencja ciasta gestszego niz na nalesniki (powinno ciagnac sie). Odstawiamy ciasto na ok 15 min do pol godziny w garnuszku, po czym ciasto na stolnice. Szybko zarabiamy, rozwalkowujemy na grubosc ok 1 cm i szklanka (lub czyms mniejszym) wyciskamy krazki. Im mniejsze krazki tym lepsze pyzy, ale to kwestia gustu. Gotujemy wode w garnku i na parze pyzy.
W IKEA sa takie fajne urzadzenia, co zastepuja gaze na garnku. Pyzy te moga byc rowniez na slodko – do srodka trzeba wrzucic np marmolade, sliwke lub dokolwiek innego co przyjdzie do glowy. Do pyz tradycyjnych nalezy podac miesko duszone w sosie wlasnym (najlepsza cielecina lub wolowina). Jako jarzynke obowiazkowo nalezy podac kapuste czerwona (niebieska przez niektorych uwazana) zasmazana na gesto. Kapusta powinna miec posmak slodko – kwasny (bardziej kwasny). W oryginale do niej wrzuca sie m in. rodzynki (daja slodycz), jablka (daja kwasek),
Ale moza doprawic w inny sposob, choc to nie to samo Mniam :-)))”
wydaje mi się, że moja mama robi ciasto tak samo tylko po prostu je smaży a nie gotuje na parze. Dla mnie są bardzo smaczne.
Może to nie to o co Ci chodziło, ale może się przyda;-))
Iwona & dzidzia
Re: Pampuchy?
Chyba o to 🙂 Mozna je tez podawac z sosem truskawkowym – dla maluchow i z tym makowo- maslanym dla doroslych 🙂 Sprobuje zrobic, to Ci powiem, czy pampuchy to pampuchy 🙂
Nowinka
Re: Pampuchy?
To byly naprawde dobre pampuchy 🙂 A sos? No coz, kupilam mase makowa w puszce, roztopilam maslo, dodalam hojnie i polalam. Pycha 🙂
Nowinka
Re: Pampuchy?
mogłabyś zdobyć przepisik od twojej mamy na te placuszki drożdżowe?
to Julcia (26.04.2001)
Re: Pampuchy?
Jasne, tylko dopiero po tym długim weekendzie. ;-))
Iwona & dzidzia
Re: Pampuchy?
ok, dzięki
to Julcia (26.04.2001)
obiecany przepis
Oto obiecany przepis na pampuszki mojej mamuszki 😉
Piszę dokładnie tak jak powiedziała mi mama. A więc:
Potrzebujmy (składniki na 1 kg mąki):
1 kg mąki
6 dag drożdży (takich na wagę a nie w proszku)
około 1 litr ciepłego (nie gorącego) mleka
2 jaja
½ szkl cukru
łyżeczka soli
1. w misce rozcieramy drożdże z łyżką cukru (zrobią sie rzadkie), dodajemy ½ szkl ciepłego mleka (będzie to miało konsystencję gęstej smietany). Posypać małą ilością mąki i odstawic w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. w tym czasie w drugiej misce ubijamy jaja, ½ szkl cukru, sól. Dodajemy resztę mąki, mleka i wyrośniete drożdże. Mieszamy i ubijamy najlepiej drewnianą łyżką aż do uzyskania jednolitej masy (do pokazania się pęcherzyków powietrza).
3. odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (musi zwiekszyć swoja objętość przynajmniej dwukrotnie). Później nakładamy łyżką na rozgrzaną oliwę, a gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Uwagi: lepiej dać mniej cukru, będą sie lepiej smażyły, a i tak będą słodkie posypane pudrem.
A jeżeli chodzi o mleko, to trudno podać super dokladną ilość – to może byc niecały litr albo litr i trochę. Ciasto ma mieć po wyrobieniu konsystencję bardzo gęstej śmietany.
Mam nadzieję, że sie uda. ;-))
Iwona & dzidzia
Re: obiecany przepis
dzięki!
już bym z chęcią je zrobiła ale po obiadku brzucholek mnie rozsadza.
Dam znać jak wyjdzie.
Re: Pampuchy?
Zrobilam wczoraj wg przepisu, chyba dalam ciut za duzo maki, ale potem lekko podsmazylam na tluszczu. Zaserwowalam z modra kapusta na boczku, a moj amerykanski maz OSZALAL!!! I strasznie sie wkopalam, bo to czasochlonne, on chce jeszcze i jeszcze i jeszcze!!! Dzieki za przepis.
Re: Pampuchy?
no jak mąż chce jeszcze to tylko pozazdrościć (talentów kulinarnych):-)))))))))))))))
Iwona & dzidzia
Re: obiecany przepis
właśnie robię i coś mi nie udało się…wiesz jaki błąd zrobiłam?
na samym początku nie wlałam pół szkl. mleka tylko pół litra, hihiha.
No bo robię z połowy porcji podanej w przepisie.
Re: obiecany przepis
ups..;-)
może da się jakoś uratować zwiększając porcję, a jak nie to zrób drożdżowe nalesniki;-))może wyjdą
Iwona & dzidzia
Re: obiecany przepis
zrobiłam rozczyn od nowa i wyszło..mniamniuśne.
Dzięki!!!
Re: obiecany przepis
no to się cieszę
Iwona & dzidzia
Znasz odpowiedź na pytanie: Pampuchy ?