Ciasto na piculkę:
[LIST]
[*]3g suchych drożdży
[*]1/2 łyżeczki cukru
[*]130ml ciepłej wody
[*]1/2 łyżeczki soli
[*]1 szklanka mąki pszennej
[*]1/2 szklanki mąki z pełnego przemiału lub żytniej (typ 2000)
[*]1 łyżka oliwy z oliwek[/LIST][LIST=1]
[*]Drożdże, wodę i cukier wymieszać i odstawić na 10-15 min aż drożdże zaczną pracować (będzie widoczna piana na wierzchu)
[*]Mąkę, sól połączyć, dodać oliwę, wodę, zarobić ciasto aż przestanie się lepić do rąk – jak jest za szywne można dolać jeszcze kapkę ciepłej wody. Powinno być dobrze elastyczne:)
[*]Ciasto przełożyć do naczynia nasmarowanego oliwą, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1h)
[*]Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze 1 min i wałkujemy do rozmiarów blachy, wykładamy na blachę.[/LIST]SOS Pomidorowy (można kupić gotowy z cebulą i czosnkiem) lub:[LIST]
[*]1 cebula
[*]3 ząbki czosnku
[*]1/2 łyżeczki oregano
[*]1/2 łyżeczku cukru
[*]sos pomidorowy lub 1/2 puszki pomidorów bez skórki (ja wolę sos)
[*]sól, pieprz do smaku wg. uznania[/LIST]Wszystko podsmażyć (cebula, czosnek), dodać sos, poddusić, doprawić, trochę ostudzić i wyłożyć na ciasto.
Posypać serem. Preferuję pomieszać min 2 rodzaje sera żółtego (np. Gouda i Radamer), a wszystko można jeszcze oprószyć parmezanem…
No i inne dodatki, które lubicie:)
Piecyk grzanie góra -dół, 220stopni i ok. 20 min dokąd się brzegi nie zarumienią jak na załączonym obrazku:)
Taka podstawowa PICULKA BRUNKOWA wygląda tak:
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Piculka bruni :D
No i jak wyszła? Mi o dziwo wychodzi bardzo smaczna, ale po wizycie w It daje sobie szlaban na tę pizzę… Niestety 🙁
Mmmm… Nie pytaj;) Ciasto rewelacja- idealne, jak dla mnie lepsze niż w profesjonalnie wykonanej pizzy.
Bruni. Dzięki.
PS> Wraz z przepisem na pizze powinnas dorzucic jakas sprawdzona diete-cud;)
podbijam bo bedzie obiadek 🙂
testuję dziś przepis,tylko nie mam mąki żytniej czy z samą pszenną wyjdzie???
Wyjdzie ja robilam w sobote a ze wyszla rewelacyjna to byla tez w niedziele
Podnoszę – bo uwielbiam.
Bru błysnęłaś jak gwiazda tym przepisem
i u nas dzisiaj była wyszła przepyszna, chociaż robiłam tylko ze zwykłej mąki
No to znowu HOP!
Będą goście więc pojemy 😀
Robię i dzisiaj mam nadzieję, że mi wyjdzie
Zrobiłam i muszę przyznać, że przepis jest rewelacyjny. Upiekłam z sosem i serkiem, a później dodałam ulubione dodatki: rukolę, szynkę szwarcwaldzką i koktajlowe pomidorki
Zakochałam się w tym przepisie!!!
Podniosę 😀 Lubie mieć ten przepis pod ręką.
Kupiłam sobie okrągłe blaszki do pizzy z dziurkami no i teraz wychodzi cud miód w odpowiednim kształcie 😀
Lecim 🙂
Z potrójnej porcji
Cały tydzień będziemy jeść pizzę 😉
Wyszło 7 szt.
2 poleciały do Taty :), 1 Panowie wrąbali. 1 będzie na jutro do pracy.
Resztę rozparcelujemy na zimno – na śniadanie, kolację itd 🙂
Dziś zrobiłam kolejny raz 🙂
Sobota- piękna pogoda.
W sam raz na pizzę w ogródku
Mam mąkę pełnoziarnistą z 3 zbóż więc ją wypróbuję
Znasz odpowiedź na pytanie: Piculka bruni :D