Już niedługo święta,a dają o tym znać i reklamy TV i sklepy. Tegoroczne święta będą dla mnie wyjątkowe, ponieważ po raz pierwszy będą u nas w domu,no i pierwszy raz z Marysią:)Muszę wprowadzać tradycję ;)Chciałabym więc solidnie się do nich przygotować i zaskoczyć teściów swoją kuchnią;)Może podzielicie się sprawdzonymi już przepisami wigilijnymi i świątecznymi, a na pewno skorzystam, i nie tylko ja:)Z góry dzięki!
Pozdrawiam
Kasia
i Marysia,02.02.2005
32 odpowiedzi na pytanie: potrawy świąteczne
Re: potrawy świąteczne
Zawsze robie karpia w smietanie, szybko i w gruncie rzeczy na tyle smacznie, ze moj maz, ktory karpiem gardzi, calkiem chetnie zjada.
Karpia pokroic na dzwonki i usmazyc w tradycyjny sposob. Przelozyc do garnka i zalac gesta smietana (najlepiej kremowka), dusic w smietanie az ladnie nia przejdzie. Doprawic pieprzem albo galka muszkatolowa.
Magda i Adas 12.12.04
Re: potrawy świąteczne
O, to coś nowego!Fajnie-dzieki:)Na razie przygotowuję jadlospis, w ktory wpisuje wszystkie potrawy jakie znam i przeczytam-potem potraktuje je wybiórczo.
Pozdrawiam
Kasia
i Marysia,02.02.2005
Re: potrawy świąteczne
Jesli chcesz zaskoczyc swoja kuchnia to ja Ci nie pomoge. Ja zawsze zajmuje sie strona logistyczna, podzialem zadan itd. Poza tym uwazam, ze po to wymyslono polprodukty, by z nich korzystac i to zadna ujma, ale rozumiem ze to nie takie jak zrobione wlasnorecznie. Ale przeciez w swieta i tak jest duzo roboty. Napisze Ci jak to u nas wyglada.
Swieta – kolacja jest u moich rodzicow, ale organizujemy sie wszyscy wspolnie – rodzice, moje rodzenstwo, brat mojej mamy, obie babcie.
Ja zajmuje sie planowaniem, zakupami, prezentami w wiekszosci (lub pomyslami na nie), pakowaniem i przygotowaniem stolu + organizacja pracy 🙂
Na stole mamy zawsze:
1. Barszcz czerwony (zawsze Hortexu z kartonu)
2. Pierogi z grzybami (mrozonki, zawsze jednej firmy)
3. Racuchy – robi babcia 1
4. Sledz w oleju – babcia 1
5. Sledz w smietanie – babcia 1
6. Pstrag w galarecie – babcia 2
7. Dorsz po grecku – babcia 2
8. Kutia – babcia 2
9. Kluski z makiem – moja mama
10. Dorsz na cieplo – moja mama
11. Kompot z suszu – moja mama
12. Chleb
13. Ziemniaki w mundurkach
W tym roku musze uwzglednic jeszcze moja bratowa.
Karp zapiekany z pieczarkami
mozna tez zapiec karpia z cebulka i pieczarkami(warstwowo) ze smietanka.. mowie wam PYCHOTA!!!!
jadlam w tamtym roku u rodziny meza, a w tym roku zrobie u siebie tylko musze wziac dokladny przepis:))
Re: potrawy świąteczne
Asia, a dobry ten barszcz z kartonu? Bo musze ugotować, a nie bardzo umiem (wstyd mi trochę). No chyba, że któraś z doświadczonych mam powie mi, jak zakwasić buraki na barszcz????
I jeszcze…jak sie robi kluski z makiem? A kapustę z grzybami?
Sorki za kretyńskie pytania, ale po raz pierwszy robię wigilię u siebie w domu, a nie idę “na krzywkę” do rodziców.
Re: potrawy świąteczne
Barszcz jest przepyszny, mozna dodac do niego jedynie troche czosnku jak ktos lubi. Kup sobie i wyprobuj na obiad, naprawde polecam !
Kluski z makiem (znów na łatwiznę ) – kupuję taki makaron w formie najlepiej kwadracików i do tego dodaję gotową masę makową z puszki (trochę babcia zostawia jak robi makowca).
A kapustę z grzybami (widzisz zapomniałam jąuwzględnić ) robi moja babcia. Ale mysle ze to podobnie jak bigos. Wrzucasz kapuste do garnka, do tego troche grzybów i gotujesz, gotujesz, gotujesz (oczywiście po drodze przyprawiasz, jakiś listek, ziele angielskie itp.)
Re: potrawy świąteczne
Asia, lejesz miód na moje serce :))
Bo choć szczęśliwa jestem z faktu bycia gospodynią na wigilii, to równiez troche sie denerwuję….
Re: potrawy świąteczne
podrzuce ci fajny link, moze z niego skorzystasz
[Zobacz stronę]
Re: potrawy świąteczne
Początek tego artykułu: “Kilka miesięcy temu, w czasie rodzinnego spotkania, w przypływie entuzjazmu zaprosiłaś wszystkich na wigilię” to właśnie o mnie, najpierw euforyczne zaproszenie, a teraz P A N I K A.
Dzięki wielkie!
Re: potrawy świąteczne
Brzmi tak zachęcająco banalnie, że chyba sama wykorzystam, pomimo iż nie będę mieć Wigilii u usiebie w domu.
Tak więc dzięki Ci za tego linka.
Michaś 1,5 roku
Re: potrawy świąteczne
Zakwas? bardzo proszę:) Kupuje 5-6 buraków, obieram kroje na wieksze kawałki, zalewam przegotowana ciepłą wodą, dorzucam 2-3 ząbki czosnku, na wierzch kładę kromkę razowego chleba. Wszystko przykrywam gazą i obwiązuje gumką recepturką. Odstawiam w spokojne miejsce najlepiej na nie krócej niż 5 dni.
Tak przygotowany zakwas wykorzystuje przy robieniu barszczu, ale dodatkowo uzywam tego koncentratu barszczu ze słoiczka ( słodkiego), to wszystko ląduje w wcześniej przygotowanym wywarze z grzybków, wędzonki jesli nie musi byc postny, skórki z jabłka, kliku buraczków i przypraw typowych dla barszczu. Wychodzi poezja tylko trzeba uwazac przy dolewaniu zakwasu zeby nie dodac zbyt duzo i nie przekwasić.
Kacperek 12.02.04
Re: potrawy świąteczne
Podam Wam tez przepyszna wersje klusków z makiem.
Gotuje makaron świredki. Najlepiej kupic gotowy mak do ciasta od razu z bakaliami ( lub sparzyć mak, odcedzić, zemleć 3 razy, dodać rodzynki, pokrojone owoce z kompotu ). Mak mieszam z miodem, bakaliami i makaronem. I teraz uwaga – cały smak tkwi w sosie – :
Wycisnąc sok z 4 pomarańczy, odparować ( czyli gotowac tak dlugo az zagęsci sie i jego ilośc znacznie zmaleje), dodac 4 łyzki oliwy z oliwek, 2 dkg cukru, zagotować. Kluski polać sosem.
Wypróbujcie, w ciemno gwarantuje sukces.
Kacperek 12.02.04
Re: potrawy świąteczne
och zapewniam Cie, ze np barszcz nie smakuje banalnie;) robilam w tym tygodniu i wyszedl najlepszy na swiecie! (sekret tkwi w odpowiednim przyprawieniu -ja dodalam troche czerwonego octu winnego)
Dana&Gabi 23.09.03
Re: potrawy świąteczne
Zakwas buraczany na barszczyk robię tak:
1 kg. burakow
2 l. wody
3 lyzki stolowe soli
1 lyzka cukru
pietka lub skorka chleba grahama
4-5 zabkow czosnku
Buraki posiekac w plastry, ciepla wode rozrobic z sola i cukrem, zalac buraki. Na wierzch polozyc chleb zawiniety w gaze. Zostawic do kiszenia, chleb wyciagnac po 2-3 dniach, barszcz kisic ok. tygodnia, im dluzej tym bardziej kwasny.
Przepis mam właśnie z tego forum:)
akacja i Martka (17 marca 2004)
Re: Karp zapiekany z pieczarkami
jak bedziesz miała ten przepis to ja poproszę.
w tamtym roku karpia wypuściliśmy do pobliskiego stawu;) w tym roku, kupię juz takiego “sprawionego” to moze uda się zrobić coś dobrego:)
akacja i Martka (17 marca 2004)
Re: potrawy świąteczne
a tak robię kapustę z grzybami:
1 kg kapusty kiszonej
paczka grzybów suszonych (20g)
1 cebula duża
kminek, ziele angielskie, liść bobkowy
1 łyżka mąki
tłuszcz
Grzyby namoczyć (najlepiej dzień wcześniej) i gotować 1 godz.
Kapustę wypłukać i drobno pokroić.Wodę z grzybów wlać do kapusty. Gotować do miękości 1-2 godz. W połowie gotowania dodać kminek, ziele angielskie i liść bobkowy. Grzyby drobno pokroić lub zmielić. Dodać do kapusty. Cebulę drobno pokroić i zrumienić na tłuszczu. Dodać łyżkę mąki. Przełożyć do kapusty. Dodać sól, pieprz i chwile pogotwać.
w tamtym roku robiłam pierwszy raz sama wigilię, w tym roku tez mnie to czeka…
pozdrawiam
akacja i Martka (17 marca 2004)
Re: potrawy świąteczne
dzięki za wszystko, buziaki
Re: Karp zapiekany z pieczarkami
proszę podrzuć i mi też ten przepisik
[Zobacz stronę]
Jeszcze pomóżcie!!!!
Dobra, powykorzystuję Was na maksa
wczoraj dokonałam podziału obowiązków wigilijnych i dostał mi się jeszcze kompot z suszu. Ponieważ ja wrzuciłabym po prostu do gotowania śliwki, jabłka i gruszki, pytam WAs – moze jest jakiś sensowny przepis na ten kompot????
PRZEPIS Karp zapiekany z pieczarkami
KARPIK W ŚMIETANIE
SKŁADNIKI:
KARP
PIECZARKI
CEBULA
ŚMIETANA
MASŁO
SPRAWIĆ KARPIA, POKROIĆ W DZWONKA OSOLIĆ PRZEŁOŻYĆ
CEBULKĄ POSOLIĆ I ODSTAWIĆ DO PRZEGRYZIENIA.
PIECZARKI Z CEBULĄ PODSMAŻYĆ NA OLEJU Z MASEŁKIEM
DO ZEZŁOCENIA CEBULKI A PIECZARKI NIECH BĘDĄ LEKKO TWARDE.
KARPIA OBTOCZYĆ W MĄCE I SMAŻYĆ NA OLEJU.
W BRYTFANCE UKŁADAĆ WARSTWAMI DZWONKA KARPIA,
PIECZARKI Z CEBULĄ KILKA WIÓRKÓW MASŁA I ZNOWU KARP
I TAK DO WYCZERPANIA SKŁADNIKÓW.
NAJLEPIEJ SKOŃCZYĆ PIECZARKAMI.
ZALAĆ SŁODKĄ ŚMIETANĄ NP. ŁOWICKĄ /ZIELONĄ/ LUB ŁACIATĄ WSTAWIĆ DO PIEKARNIKA I PIEC, AŻ UZYSKAMY TEN
SMACZEK O KTÓRYM MARZYMY.
POŁĄCZENIE SMACZKÓW KARPIA MASŁA I ŚMIETANKI TO JEST TO O CO CHODZI NAM W ŚWIĘTA.
PROSTE, SMACZNE
pozdrawiam:)
Dana&Gabi 23.09.03
Znasz odpowiedź na pytanie: potrawy świąteczne