potrawy świąteczne

Już niedługo święta,a dają o tym znać i reklamy TV i sklepy.Tegoroczne święta będą dla mnie wyjątkowe, ponieważ po raz pierwszy będą u nas w domu ,no i pierwszy raz z Marysią:)Muszę wprowadzać tradycję ;)Chciałabym więc solidnie się do nich przygotować i zaskoczyć teściów swoją kuchnią;)Może podzielicie się sprawdzonymi już przepisami wigilijnymi i świątecznymi, a na pewno skorzystam, i nie tylko ja:)Z góry dzięki!
Pozdrawiam
Kasia

i Marysia,02.02.2005

32 odpowiedzi na pytanie: potrawy świąteczne

kantalupa Dodane ponad rok temu,

Re: potrawy świąteczne

Zawsze robie karpia w smietanie, szybko i w gruncie rzeczy na tyle smacznie, ze moj maz, ktory karpiem gardzi, calkiem chetnie zjada.
Karpia pokroic na dzwonki i usmazyc w tradycyjny sposob. Przelozyc do garnka i zalac gesta smietana (najlepiej kremowka), dusic w smietanie az ladnie nia przejdzie. Doprawic pieprzem albo galka muszkatolowa.

Magda i Adas 12.12.04

zagajetka Dodane ponad rok temu,

Re: potrawy świąteczne

O, to coś nowego!Fajnie-dzieki:)Na razie przygotowuję jadlospis, w ktory wpisuje wszystkie potrawy jakie znam i przeczytam-potem potraktuje je wybiórczo.
Pozdrawiam
Kasia

i Marysia,02.02.2005

asia80 Dodane ponad rok temu,

Re: potrawy świąteczne

Jesli chcesz zaskoczyc swoja kuchnia to ja Ci nie pomoge. Ja zawsze zajmuje sie strona logistyczna, podzialem zadan itd. Poza tym uwazam, ze po to wymyslono polprodukty, by z nich korzystac i to zadna ujma , ale rozumiem ze to nie takie jak zrobione wlasnorecznie. Ale przeciez w swieta i tak jest duzo roboty. Napisze Ci jak to u nas wyglada.

Swieta – kolacja jest u moich rodzicow, ale organizujemy sie wszyscy wspolnie – rodzice, moje rodzenstwo, brat mojej mamy, obie babcie.

Ja zajmuje sie planowaniem, zakupami, prezentami w wiekszosci (lub pomyslami na nie), pakowaniem i przygotowaniem stolu + organizacja pracy 🙂

Na stole mamy zawsze:
1. Barszcz czerwony (zawsze Hortexu z kartonu)
2. Pierogi z grzybami (mrozonki, zawsze jednej firmy)
3. Racuchy – robi babcia 1
4. Sledz w oleju – babcia 1
5. Sledz w smietanie – babcia 1
6. Pstrag w galarecie – babcia 2
7. Dorsz po grecku – babcia 2
8. Kutia – babcia 2
9. Kluski z makiem – moja mama
10. Dorsz na cieplo – moja mama
11. Kompot z suszu – moja mama
12. Chleb
13. Ziemniaki w mundurkach

W tym roku musze uwzglednic jeszcze moja bratowa .

Asia i Oliwierek 14.01.04

dna Dodane ponad rok temu,

Karp zapiekany z pieczarkami

mozna tez zapiec karpia z cebulka i pieczarkami(warstwowo) ze smietanka.. mowie wam PYCHOTA!!!!
jadlam w tamtym roku u rodziny meza, a w tym roku zrobie u siebie tylko musze wziac dokladny przepis:))

Dana&Gabi 23.09.03

monikaapj Dodane ponad rok temu,

Re: potrawy świąteczne

Asia, a dobry ten barszcz z kartonu? Bo musze ugotować, a nie bardzo umiem (wstyd mi trochę).No chyba , że któraś z doświadczonych mam powie mi, jak zakwasić buraki na barszcz????
I jeszcze…jak sie robi kluski z makiem? A kapustę z grzybami?
Sorki za kretyńskie pytania, ale po raz pierwszy robię wigilię u siebie w domu, a nie idę “na krzywkę” do rodziców.

Monika i Basia (22.09.2003)

asia80 Dodane ponad rok temu,

Re: potrawy świąteczne

Barszcz jest przepyszny, mozna dodac do niego jedynie troche czosnku jak ktos lubi. Kup sobie i wyprobuj na obiad, naprawde polecam !

Kluski z makiem (znów na łatwiznę ) – kupuję taki makaron w formie najlepiej kwadracików i do tego dodaję gotową masę makową z puszki (trochę babcia zostawia jak robi makowca).

A kapustę z grzybami (widzisz zapomniałam jąuwzględnić ) robi moja babcia. Ale mysle ze to podobnie jak bigos. Wrzucasz kapuste do garnka, do tego troche grzybów i gotujesz, gotujesz, gotujesz (oczywiście po drodze przyprawiasz, jakiś listek, ziele angielskie itp.)

Asia i Oliwierek 14.01.04

monikaapj Dodane ponad rok temu,

Re: potrawy świąteczne

Asia, lejesz miód na moje serce :))
Bo choć szczęśliwa jestem z faktu bycia gospodynią na wigilii, to równiez troche sie denerwuję….

Monika i Basia (22.09.2003)

dna Dodane ponad rok temu,

Re: potrawy świąteczne

podrzuce ci fajny link, moze z niego skorzystasz
[Zobacz stronę]

Dana&Gabi 23.09.03

monikaapj Dodane ponad rok temu,

Re: potrawy świąteczne

Początek tego artykułu: “Kilka miesięcy temu, w czasie rodzinnego spotkania, w przypływie entuzjazmu zaprosiłaś wszystkich na wigilię” to właśnie o mnie , najpierw euforyczne zaproszenie, a teraz P A N I K A.

Dzięki wielkie!

Monika i Basia (22.09.2003)

mata-hari Dodane ponad rok temu,

Re: potrawy świąteczne

Brzmi tak zachęcająco banalnie, że chyba sama wykorzystam, pomimo iż nie będę mieć Wigilii u usiebie w domu.
Tak więc dzięki Ci za tego linka.

Michaś 1,5 roku

ciku Dodane ponad rok temu,

Re: potrawy świąteczne

Zakwas? bardzo proszę:))) Kupuje 5-6 buraków, obieram kroje na wieksze kawałki, zalewam przegotowana ciepłą wodą, dorzucam 2-3 ząbki czosnku, na wierzch kładę kromkę razowego chleba. Wszystko przykrywam gazą i obwiązuje gumką recepturką. Odstawiam w spokojne miejsce najlepiej na nie krócej niż 5 dni.
Tak przygotowany zakwas wykorzystuje przy robieniu barszczu, ale dodatkowo uzywam tego koncentratu barszczu ze słoiczka ( słodkiego), to wszystko ląduje w wcześniej przygotowanym wywarze z grzybków, wędzonki jesli nie musi byc postny, skórki z jabłka, kliku buraczków i przypraw typowych dla barszczu. Wychodzi poezja tylko trzeba uwazac przy dolewaniu zakwasu zeby nie dodac zbyt duzo i nie przekwasić.

Kacperek 12.02.04

ciku Dodane ponad rok temu,

Re: potrawy świąteczne

Podam Wam tez przepyszna wersje klusków z makiem.

Gotuje makaron świredki. Najlepiej kupic gotowy mak do ciasta od razu z bakaliami ( lub sparzyć mak, odcedzić , zemleć 3 razy, dodać rodzynki, pokrojone owoce z kompotu ). Mak mieszam z miodem, bakaliami i makaronem. I teraz uwaga – cały smak tkwi w sosie – :
Wycisnąc sok z 4 pomarańczy, odparować ( czyli gotowac tak dlugo az zagęsci sie i jego ilośc znacznie zmaleje) , dodac 4 łyzki oliwy z oliwek, 2 dkg cukru, zagotować. Kluski polać sosem.
Wypróbujcie , w ciemno gwarantuje sukces.

Kacperek 12.02.04

dna Dodane ponad rok temu,

Re: potrawy świąteczne

och zapewniam Cie, ze np barszcz nie smakuje banalnie;) robilam w tym tygodniu i wyszedl najlepszy na swiecie! (sekret tkwi w odpowiednim przyprawieniu -ja dodalam troche czerwonego octu winnego)

Dana&Gabi 23.09.03

akacja Dodane ponad rok temu,

Re: potrawy świąteczne

Zakwas buraczany na barszczyk robię tak:

1 kg. burakow
2 l. wody
3 lyzki stolowe soli
1 lyzka cukru
pietka lub skorka chleba grahama
4-5 zabkow czosnku

Buraki posiekac w plastry, ciepla wode rozrobic z sola i cukrem, zalac buraki. Na wierzch polozyc chleb zawiniety w gaze. Zostawic do kiszenia, chleb wyciagnac po 2-3 dniach, barszcz kisic ok. tygodnia, im dluzej tym bardziej kwasny.

Przepis mam właśnie z tego forum:)


akacja i Martka (17 marca 2004)

akacja Dodane ponad rok temu,

Re: Karp zapiekany z pieczarkami

jak bedziesz miała ten przepis to ja poproszę.
w tamtym roku karpia wypuściliśmy do pobliskiego stawu;) w tym roku, kupię juz takiego “sprawionego” to moze uda się zrobić coś dobrego:)


akacja i Martka (17 marca 2004)

akacja Dodane ponad rok temu,

Re: potrawy świąteczne

a tak robię kapustę z grzybami:
1 kg kapusty kiszonej
paczka grzybów suszonych (20g)
1 cebula duża
kminek, ziele angielskie, liść bobkowy
1 łyżka mąki
tłuszcz
Grzyby namoczyć (najlepiej dzień wcześniej) i gotować 1 godz.
Kapustę wypłukać i drobno pokroić.Wodę z grzybów wlać do kapusty. Gotować do miękości 1-2 godz. W połowie gotowania dodać kminek, ziele angielskie i liść bobkowy. Grzyby drobno pokroić lub zmielić. Dodać do kapusty. Cebulę drobno pokroić i zrumienić na tłuszczu. Dodać łyżkę mąki. Przełożyć do kapusty. Dodać sól, pieprz i chwile pogotwać.
w tamtym roku robiłam pierwszy raz sama wigilię, w tym roku tez mnie to czeka…
pozdrawiam


akacja i Martka (17 marca 2004)

monikaapj Dodane ponad rok temu,

Re: potrawy świąteczne

dzięki za wszystko, buziaki

Monika i Basia (22.09.2003)

vieta Dodane ponad rok temu,

Re: Karp zapiekany z pieczarkami

proszę podrzuć i mi też ten przepisik

[Zobacz stronę]

monikaapj Dodane ponad rok temu,

Jeszcze pomóżcie!!!!

Dobra, powykorzystuję Was na maksa

wczoraj dokonałam podziału obowiązków wigilijnych i dostał mi się jeszcze kompot z suszu.Ponieważ ja wrzuciłabym po prostu do gotowania śliwki, jabłka i gruszki, pytam WAs – moze jest jakiś sensowny przepis na ten kompot????

Monika i Basia (22.09.2003)

dna Dodane ponad rok temu,

PRZEPIS Karp zapiekany z pieczarkami

KARPIK W ŚMIETANIE
SKŁADNIKI:
KARP
PIECZARKI
CEBULA
ŚMIETANA
MASŁO

SPRAWIĆ KARPIA, POKROIĆ W DZWONKA OSOLIĆ PRZEŁOŻYĆ
CEBULKĄ POSOLIĆ I ODSTAWIĆ DO PRZEGRYZIENIA.
PIECZARKI Z CEBULĄ PODSMAŻYĆ NA OLEJU Z MASEŁKIEM
DO ZEZŁOCENIA CEBULKI A PIECZARKI NIECH BĘDĄ LEKKO TWARDE.
KARPIA OBTOCZYĆ W MĄCE I SMAŻYĆ NA OLEJU.
W BRYTFANCE UKŁADAĆ WARSTWAMI DZWONKA KARPIA,
PIECZARKI Z CEBULĄ KILKA WIÓRKÓW MASŁA I ZNOWU KARP
I TAK DO WYCZERPANIA SKŁADNIKÓW.
NAJLEPIEJ SKOŃCZYĆ PIECZARKAMI.
ZALAĆ SŁODKĄ ŚMIETANĄ NP. ŁOWICKĄ /ZIELONĄ/ LUB ŁACIATĄ WSTAWIĆ DO PIEKARNIKA I PIEC, AŻ UZYSKAMY TEN
SMACZEK O KTÓRYM MARZYMY.
POŁĄCZENIE SMACZKÓW KARPIA MASŁA I ŚMIETANKI TO JEST TO O CO CHODZI NAM W ŚWIĘTA.
PROSTE, SMACZNE

pozdrawiam:)

Dana&Gabi 23.09.03

Znasz odpowiedź na pytanie: potrawy świąteczne

Dodaj komentarz

Wszystko o porodzie
Karmienie piersią
Witajcie! Chcaiłabym karmic mojego synusia piersią jak najdłużej ale to zawsze wiąże się z ostrożnością na to co się je! Moje pytanie jest do mam ktore przestrzegają takiej diety! Chciałabym się dowiedziec jakich
Czytaj dalej
Oczekując na dziecko
Co na katar?
Ratujcie!Od tygodnia mam katar,który siedzi gdzies w środku i nie mogę sie go pozbyć.Stosowalam maść majerankową ,ale ona jest już chyba za słaba.Pozdrawiam [img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;19;17/st/20060401/dt/6/k/a819/preg.jpg[/img]
Czytaj dalej