przepisy ze zlotu

to temacik mamy a teraz proszę bardzo wpisywać

49 odpowiedzi na pytanie: przepisy ze zlotu

  1. mowy nie ma 😀

    • Zamieszczone przez maduxia
      mowy nie ma 😀

      ale jesteś:Nie nie:

      poproszę o przepis Aborkę…sałatka z rucolą

      • Zamieszczone przez maduxia
        mowy nie ma 😀

        • Zamieszczone przez maduxia
          mowy nie ma 😀

          Madox nie bądź taka 😉

          • Zamieszczone przez maduxia
            mowy nie ma 😀

            • Aborka wrzucaj tutaj przepis na alatke z ravioli ino migiem 😀

              • SAŁATKA Z RAVIOLI 🙂

                czyli co aborka miała w lodówce to wrzuciła 😉

                paczka rawioli z Lidla – wszystko jedno jakie (ugotować)
                paczka krojonego boczku z Lidla (podwójne ) – podsmazyć, odlać olej
                kabanosy z Lidla – z pół paczki – w plasterki
                pomidory suszone – pół słoika
                feta – w kostke
                rukola – pocięta
                bazylia – pocięta (troche )
                pomidor – w kostke. pewnie lepiej koktailowe ale teraz był zwykły

                sos – łyzka musztardy, łyzka oliwy z pomidorków, sok z cytryny. pieprz. soli nie trzeba bo feta i boczek i kabanosy sa juz słone…

                teraz pomyslałam ze jeszcze jakis słonecznik lub dynia by pasowały… uprazone. ale zapomiałam.

                i tyle…. Smacznego…

                pochwale sie ze ja to sama wymyśliłam…

                • Madox dawaj przepis na smalec!

                  • Zamieszczone przez aborka
                    SAŁATKA Z RAVIOLI 🙂

                    czyli co aborka miała w lodówce to wrzuciła 😉

                    paczka rawioli z Lidla – wszystko jedno jakie (ugotować)
                    paczka krojonego boczku z Lidla (podwójne ) – podsmazyć, odlać olej
                    kabanosy z Lidla – z pół paczki – w plasterki
                    pomidory suszone – pół słoika
                    feta – w kostke
                    rukola – pocięta
                    bazylia – pocięta (troche )
                    pomidor – w kostke. pewnie lepiej koktailowe ale teraz był zwykły

                    sos – łyzka musztardy, łyzka oliwy z pomidorków, sok z cytryny. pieprz. soli nie trzeba bo feta i boczek i kabanosy sa juz słone…

                    teraz pomyslałam ze jeszcze jakis słonecznik lub dynia by pasowały… uprazone. ale zapomiałam.

                    i tyle…. Smacznego…

                    pochwale sie ze ja to sama wymyśliłam…

                    Szacuneczek, bo niebo w gębie ta sałatka…dzięki

                    Ps. a gdzie kupujesz suszone pomidory…też w Lidce?

                    • Zamieszczone przez anek79
                      Szacuneczek, bo niebo w gębie ta sałatka…dzięki

                      Ps. a gdzie kupujesz suszone pomidory…też w Lidce?

                      rózne kupuję

                      • Zamieszczone przez maduxia
                        mowy nie ma 😀

                        no wiesz

                        • Przepis na Bakaliowiec!!!!!!!!!! proszę

                          • Zamieszczone przez Vievioorka
                            Przepis na Bakaliowiec!!!!!!!!!! proszę

                            A proszę

                            • Madox dawaj przepis na Pavlovą
                              Krok po kroku, dokładnie co i jak 🙂

                              • Zamieszczone przez Asik.
                                Madox dawaj przepis na Pavlovą
                                Krok po kroku, dokładnie co i jak 🙂

                                na beze kładzie sie smietane i owoce

                                następnego dnia po zlocie moja tesciowa zrobiła paclovą ale z gotowego proszku. kupuje sie takie “jajaka” . jak sie otworzy to sa dwie połówki (miarki). proszek ze srodka do miski, do jednej połówki woda a do drugie cukier. to sie mixuje i piecze w tortownicy. ta bez z tego proszku wychodzi idealnie biała i przepyszna. no i rosnie wysoka jak tort.

                                jedyny problem ze te “jajaka” to są do kupienia w AUSTRALII. tam oni tylko z tego robią.

                                ale tesciowe mają tam rodzine i moze im jeszcze przywiozą…..

                                a moze ktoś wie czy coś takiego da sie kupic u nas. próbowałam szukac na allegro ale nie ma bezy w proszku…

                                • Zamieszczone przez aborka
                                  na beze kładzie sie smietane i owoce

                                  😀

                                  Poproszę proporcje 🙂
                                  Ile jajek, ile cukru
                                  Jaka śmietana?
                                  Reszte wiem 😉

                                  • Zamieszczone przez Asik.
                                    😀

                                    Poproszę proporcje 🙂
                                    Ile jajek, ile cukru
                                    Jaka śmietana?
                                    Reszte wiem 😉

                                    Asiku, cytuję Maduxię, z innego, starego wątku 🙂

                                    “PAWŁOWA

                                    bezę mozna zrobić i tydzień przed, ale trzeba pamiętać, że w tym czasie jeszcze bardziej wyschnie. Ja zawsze mrożę białka jak mi zostają, potem do bezy są jak znalazł. Dosłownie 🙂

                                    Na dużą potrzeba min. 5 białek, ze dwie szklanki cukru pudru, łyżka octu winnego albo soku z cytryny, 1-2 łyżeczki mąki kukurydzianej, esencja waniliowa (prawdziwa, jak nie ma, to lepiej nic nie dawać)
                                    No i normalnie: ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli, potem stopniowo cukier i cała reszta- u mnie masę bezową przygotowuje Antoś :-))) Potem na pergamin, żeby wyglądem przypominalo koło, chociaż trochę, i do pieca, 2-3godziny, 130-140 stopni, można i mniej, ale ja wolę jak beza jest lekko brązowa- lepiej wygląda z bitą śmietaną.

                                    Przechować w ciepłym, suchym miejscu.

                                    Wykończenie- kilka godzin przed podaniem, bo beza się od kontaktu z bitą śmietaną zaczyna powoli rozpuszczać. NAwalić górę lekko slodkiej bitej śmetany, ddo tego owoce, np. ze dwa kiwi, granat, karambola albo grapefruit-segmenty. mA być kontrast, wiec owoce mają być kwaskowate, żadne tam truskawki czy brzoskwinie, mogą być jeszcze pomarańcze, maliny…

                                    Układać plamami, wolne miejsca wypełnić malowniczo maleńkimi owocami granatu (fajne połączenie-jaskrawozielone kiwi i prawie amarantowy granat a do tego coś żółtego :-))

                                    I pękać z dumy przy pierwszych okrzykach zachwytu 🙂

                                    Czego Ci z całego serca życzę :-* I wszystkim pozostałym, które zechcą wykorzystać moje “przepisy” 🙂
                                    m.”

                                    • Zamieszczone przez beamama
                                      Asiku, cytuję Maduxię, z innego, starego wątku 🙂

                                      “PAWŁOWA

                                      bezę mozna zrobić i tydzień przed, ale trzeba pamiętać, że w tym czasie jeszcze bardziej wyschnie. Ja zawsze mrożę białka jak mi zostają, potem do bezy są jak znalazł. Dosłownie 🙂

                                      Na dużą potrzeba min. 5 białek, ze dwie szklanki cukru pudru, łyżka octu winnego albo soku z cytryny, 1-2 łyżeczki mąki kukurydzianej, esencja waniliowa (prawdziwa, jak nie ma, to lepiej nic nie dawać)
                                      No i normalnie: ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli, potem stopniowo cukier i cała reszta- u mnie masę bezową przygotowuje Antoś :-))) Potem na pergamin, żeby wyglądem przypominalo koło, chociaż trochę, i do pieca, 2-3godziny, 130-140 stopni, można i mniej, ale ja wolę jak beza jest lekko brązowa- lepiej wygląda z bitą śmietaną.

                                      Przechować w ciepłym, suchym miejscu.

                                      Wykończenie- kilka godzin przed podaniem, bo beza się od kontaktu z bitą śmietaną zaczyna powoli rozpuszczać. NAwalić górę lekko slodkiej bitej śmetany, ddo tego owoce, np. ze dwa kiwi, granat, karambola albo grapefruit-segmenty. mA być kontrast, wiec owoce mają być kwaskowate, żadne tam truskawki czy brzoskwinie, mogą być jeszcze pomarańcze, maliny…

                                      Układać plamami, wolne miejsca wypełnić malowniczo maleńkimi owocami granatu (fajne połączenie-jaskrawozielone kiwi i prawie amarantowy granat a do tego coś żółtego :-))

                                      I pękać z dumy przy pierwszych okrzykach zachwytu 🙂

                                      Czego Ci z całego serca życzę :-* I wszystkim pozostałym, które zechcą wykorzystać moje “przepisy” 🙂
                                      m.”

                                      Dzięki :Buziaki:
                                      Jak sobie przypominam ten smak to aż mi ślinka cieknie

                                      • Zamieszczone przez Asik.
                                        Dzięki :Buziaki:
                                        Jak sobie przypominam ten smak to aż mi ślinka cieknie

                                        to ja tylko powiem ze moja tesciowa dała kiwi i ananasa i polała to sosem wiśniowym. I musze powiedziec ze taka biała beza bardzo fajnie wyglądała bo nie było widać gdzie beza a gdzie smietana. w całosci to wyglądało jak taki wielki biały tort…

                                        oczywsicie pavlowa maduxi tez zyba pycha…. tylko smierdziała malizną… wkoncu stała do niej kolejka 28 bab….

                                        niech mi któaś powie jak zrobic pavlovą MM?????????????

                                        • Zamieszczone przez aborka
                                          oczywsicie pavlowa maduxi tez zyba pycha…. tylko smierdziała malizną… wkoncu stała do niej kolejka 28 bab….

                                          ja się w ogóle na nią nie załapałam

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: przepisy ze zlotu

                                          Dodaj komentarz

                                          Czy mechacenie podlega reklamacji?

                                          Zmechacony płaszcz Pod koniec października kupiłam płaszcz. Kosztował 350zł. Dla mnie był to spory wydatek. Panie w sklepie zapewniały, że płaszcz jest od dobrego producenta i jest świetnej jakości. Przyznam,...

                                          Czytaj dalej →

                                          W majtkach czy bez?

                                          Problem z tych mniej poważnych: czy pod piżamę zakładacie majtki? Ja rozumiem, że w pewnych sytuacjach to gatek się nie zakłada, ale wtedy piżamy też nie. Ale tak na codzień...

                                          Czytaj dalej →

                                          Imię Nataniel – zbyt dziwne?

                                          Bardzo podoba mi się imię Nataniel. Zastanawiam się tylko, czy dziecko nie byłoby “pokrzywdzone”. Dużo się teraz mówi, żeby nie dawać zbyt “oryginalnych” imion, bo dziecko w dorosłym życiu będzie...

                                          Czytaj dalej →

                                          Gdzie zrobić obdukcję?

                                          Przepraszam, jeśli w złym dziale. Szukam jednak szybkiej odpowiedzi, bo nigdzie nic konkretnego nie umiem znaleźć. Chodzi mi o to gdzie można i za ile można zrobić obdukcję lekarską w...

                                          Czytaj dalej →

                                          Niepokoje w rozwoju rocznego dziecka

                                          Witam wszystkie mamy, moje dziecko za tydzień kończy roczek. Mała jest ruchliwa, zaczyna samodzielnie chodzić, często się uśmiecha, ma wiele energii. Niby wszystko jest ok, jednak od pewnego czasu zaczynają...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general