Pyszny chlebuś – prosty przepis

Zawsze piekłam chleb na zakwasie, ale nie zawsze udaje mi się go zdobyć więc znalazłam w necie przepis na chlebuś na drożdżach. Bardzo prosty, a smakuje wybornie. Oczywiście proporcje nasion i rodzaj mąki można dowolnie zmieniać.

=========================================================

Składniki na 2 podłużne brytfanko

1 kg mąki wrocławskiej

10 dag świeżych drożdży

3 łyżeczki soli

? łyżki cukru

1 litr ciepłej (ale nie gorącej) wody

1 szklanka pestek słonecznika

? szklanki pestek dyni

? szklanki sezamu

1 szklanka otrąb żytnich/owsianych/pszennych (ja mieszam trzy rodzaje i używam otrębów firmy Sante )

Do dużej miski wsypać wszystkie ziarna, sól, cukier i wymieszać. Dodać drożdże, wlać 1 litr wody, dobrze wymieszać i zostawić na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Dodać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką (nie wiem dlaczego musi być drewniana, ale podobno musi ;-)). Przykryć ściereczką , zostawić na 20 minut w ciepłym miejscu, następnie przełożyć do korytek (tylko wysmarowanych masłem) i zostawić na kolejne 15-20 minut do wyrośnięcia.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 60 minut w 180 stopniach (u mnie górna i dolna grzałka).

Po upieczeniu wyjąć chleb na kratkę, aby odparował. Smakuje wybornie… rewelacyjny z żółtym serem, a z pastą jajeczną to już niebo w gębie :-))

SMACZNEGO

23 odpowiedzi na pytanie: Pyszny chlebuś – prosty przepis

Dodane ponad rok temu,

Ile tam jest łyzeczek cukru?

A maka jaka? 1500 czy jaka???? Pszenna, żytnia?

ewa1008 Dodane ponad rok temu,

Przepraszam, nie zauważyłam, że wyszły znaki zapytania.
Cukru daję pół łyżki i po 3/4 szklanki nasion.
Ostatnio mąki dałam po pół kilo pszennej i razowej orkiszowej.

kamilaz23 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ewa1008:Przepraszam, nie zauważyłam, że wyszły znaki zapytania.
Cukru daję pół łyżki i po 3/4 szklanki nasion.
Ostatnio mąki dałam po pół kilo pszennej i razowej orkiszowej.

Ja zakwas robię sama i robię i żytni i pszenny:Hyhy: Co do chleba to ja wszystko na oko:D Mieszam kilka rodzaji mąk i już;)Orkisz sama miele w młynku od kawy;)

stopka1 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kamilaz23:Ja zakwas robię sama i robię i żytni i pszenny:Hyhy: Co do chleba to ja wszystko na oko:D Mieszam kilka rodzaji mąk i już;)Orkisz sama miele w młynku od kawy;)

podaj proszę przepis na ten zakwas bo ja niestety nie odlożyłam sobie ostatnio:(

kamilaz23 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez stopka1:podaj proszę przepis na ten zakwas bo ja niestety nie odlożyłam sobie ostatnio:(

To zależy z jakiej mąki chcesz zrobić ja robię jeden z pszennej razowej,a drugi z żytniej razowej.Powiem Ci tak ja robię wszystko na oko;)Tnz.zakwas ma być gęsty jak śmietana gęsta.Robią zakwas też 100g mąki i 100ml wody letniej.Ja jak tak robiłam to zieleniną mi siępokrył bo albo był za żadki albo za gęsty,a tak wiem jużjaką ma mieć gęstość i sypię mąki „na oko” No i wiesz oczywiście,że temperatura pokojowa ma być:D zakwas dokarmiasz raz dziennie o tej samej porze przez tydzień.No i wiadomo,że po tygodniu będzie słaby chlebuś więc ja polecam troszkę drożdży dodać:)

P.S.
Kupuję mąkę w biedronce babuni bodajże ona ma typ650 i mieszam z różnymi mąkami.Orkisz kupiłam w REALu w ziarnach i mielę w młynku od kawy:DZakupiłam też żyto i pszenicę:D

stopka1 Dodane ponad rok temu,

Dziękuję 🙂
a ten typ maki o którym piszesz to co?Ja dzisiaj kupiłam pszenną typ 450, ale na chlebus kupuję pszenną razową i zytnią -mieszam 3:1 – taki najbardziej lubimy;)
Zrobię zakwas z tej żytniej…hmmm…będę go karmic no i zobaczymy co wyjdzie

ewa1008 Dodane ponad rok temu,

to i ja zrobię zakwas. Mam nadzieje, że mi wyjdzie.

Dodane ponad rok temu,

a ja jestem z kategori debil kulinarny :Wstyd:i bardzo proszę mi wyłożyć łopatologicznie
1. kiedy ten zakwas jest gotowy do użycia (ile dni od sporządzenia)
2. jak zamiast na drożdżach upiec chleb na zakwasie?

pozostanę niezmiernie wdzięczna za udzielenie wskazówek

kamilaz23 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez stopka1:Dziękuję 🙂
a ten typ maki o którym piszesz to co?Ja dzisiaj kupiłam pszenną typ 450, ale na chlebus kupuję pszenną razową i zytnią -mieszam 3:1 – taki najbardziej lubimy;)
Zrobię zakwas z tej żytniej…hmmm…będę go karmic no i zobaczymy co wyjdzie

Mąka 450 jest za słaba na chlebuś:DTo jest typ pospolity znaczy do wszystkiego,ale do chleba sienie nadaje:) Z lubelli można kupi mąkę pszenną pełnoziarnistą i jest rewelacyjna.Ja powiem tak jeśli dasz mąki razowe to chlebuś będzie ciężki i „mokry” po upieczeniu:)Zobacz czy ta żytnia nie jest przypadkiem razowa:)

Aa no i jeśli robicie zakwas z mąki razowej to musicie więcej wody da bo robi się zakwas o wiele gęściejszy:)

kamilaz23 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez dąbro7:a ja jestem z kategori debil kulinarny :Wstyd:i bardzo proszę mi wyłożyć łopatologicznie
1. kiedy ten zakwas jest gotowy do użycia (ile dni od sporządzenia)
2. jak zamiast na drożdżach upiec chleb na zakwasie?

pozostanę niezmiernie wdzięczna za udzielenie wskazówek

Kochana proszę bardzo:D
ad1.zakwas dokarmiasz przez siedem dni czyli wsypujesz makę wlewasz letnią wodę mieszasz:D Gęstośc ma by śmietany na następny dzień o tej samej porze powtórka i tak do siedmiu dni:)

Ad2.Tak zakwas działa tak samo jak drożdże chociaż nie wyrośnie Ci tak samo:)Możesz do zakwasu doda ciutkę drożdży(ja tak robię)wtedy jest on mniej mokry i mniej ciężki:)

bep Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kamilaz23:Kochana proszę bardzo:D
ad1.zakwas dokarmiasz przez siedem dni czyli wsypujesz makę wlewasz letnią wodę mieszasz:D Gęstośc ma by śmietany na następny dzień o tej samej porze powtórka i tak do siedmiu dni:)

Ad2.Tak zakwas działa tak samo jak drożdże chociaż nie wyrośnie Ci tak samo:)Możesz do zakwasu doda ciutkę drożdży(ja tak robię)wtedy jest on mniej mokry i mniej ciężki:)
A jak Ci wychodzi chleb zytni? Pytam bo każdorazowo – niezależnie od zakwasu – wychodzi mi kleisty w środku. Nieważne czy mieszam z mąką pszenną. Jest niedobry. Glina i kit… T wyrozumiały, ale też na daje rady go zjeść. Robimy co jakiś czas dla odmiany domowy, ale mam coraz gorsze doświadczenia i ręce mi opadają :Boje się:
Edit. Robie raczej z mąk pełnoziarnistych. Chociaż takiej lekkiej – 500, 650 – też czasem daję. Wspomagam się też drożdżami

kamilaz23 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Bep:A jak Ci wychodzi chleb zytni? Pytam bo każdorazowo – niezależnie od zakwasu – wychodzi mi kleisty w środku. Nieważne czy mieszam z mąką pszenną. Jest niedobry. Glina i kit… T wyrozumiały, ale też na daje rady go zjeść. Robimy co jakiś czas dla odmiany domowy, ale mam coraz gorsze doświadczenia i ręce mi opadają :Boje się:
Edit. Robie raczej z mąk pełnoziarnistych. Chociaż takiej lekkiej – 500, 650 – też czasem daję. Wspomagam się też drożdżami

Kochana kleisty będzie wychodzi jeśli dajesz razową mąkę TYLKO Spróbuj następnym razem dac mąkę lżejszą.Ja daję więcej mąki właśnie tej lekkiej.Bo pomyśl jak robisz zakwas to pewnie na razowej???Więc już jest ciężki,a jeszcze jak dodasz mąkę ciężką :Fiu fiu:Ja jestem też początkująca w pieczeniu chleba,ale eksperymentuję:D Pszenny chlebuś robię na zakwasie z mąki pszennej razowej,ale zamiast wody do chleba daję mleko.Aaaa ile dajesz soli??? To też jest dośc ważne może spróbuj da więcej soli???JA daję jeszcze łyżeczkę cukry brązowego.Jak ja sobie przypomnę mój pierwszy chlebuś:Fiu fiu::Boje się: Mój K też bardzo dzielny:Śmiech::Hyhy:

Jak ciasto w maszynie jest za rzadkie przeważnie dodaję otrębów one też ładnie łączą i zagęszczają:)

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kamilaz23:Kochana proszę bardzo:D
ad1.zakwas dokarmiasz przez siedem dni czyli wsypujesz makę wlewasz letnią wodę mieszasz:D Gęstośc ma by śmietany na następny dzień o tej samej porze powtórka i tak do siedmiu dni:)

Ad2.Tak zakwas działa tak samo jak drożdże chociaż nie wyrośnie Ci tak samo:)Możesz do zakwasu doda ciutkę drożdży(ja tak robię)wtedy jest on mniej mokry i mniej ciężki:)

brzmi cudownie obiecująco i nieskomplikowanie, ja napewno spróbuję aczkolwiek z moim talentem są marne szanse na powodzenie:Wstyd:

dziękuję bardzo:)

stopka1 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kamilaz23:Mąka 450 jest za słaba na chlebuś:DTo jest typ pospolity znaczy do wszystkiego,ale do chleba sienie nadaje:) Z lubelli można kupi mąkę pszenną pełnoziarnistą i jest rewelacyjna.Ja powiem tak jeśli dasz mąki razowe to chlebuś będzie ciężki i „mokry” po upieczeniu:)Zobacz czy ta żytnia nie jest przypadkiem razowa:)

Aa no i jeśli robicie zakwas z mąki razowej to musicie więcej wody da bo robi się zakwas o wiele gęściejszy:)

Zaczęłam robic zakwas z maki żytniej (tak się nazywa i nie jest razowa:Niepewny:)jest biało szara, nie mielona grubo hmm dobrze?A piekę z mąki razowej pszennej i faktycznie wychodzi ciężki i wilgotny -taki lubimy:)Choc od czasu do czasu można zrobic cos innego, bardziej lżejszego:Hmmm…:a z tej pełnoziarnistej lubelli taki wychodzi?tzn lżejszy?
aaaa tej mąki 450 dodaje troche tylko do mąki pszennej razowej 🙂

stopka1 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Bep:A jak Ci wychodzi chleb zytni? Pytam bo każdorazowo – niezależnie od zakwasu – wychodzi mi kleisty w środku. Nieważne czy mieszam z mąką pszenną. Jest niedobry. Glina i kit… T wyrozumiały, ale też na daje rady go zjeść. Robimy co jakiś czas dla odmiany domowy, ale mam coraz gorsze doświadczenia i ręce mi opadają :Boje się:
Edit. Robie raczej z mąk pełnoziarnistych. Chociaż takiej lekkiej – 500, 650 – też czasem daję. Wspomagam się też drożdżami

No i mnie wyszedł kiedys taki jak dałam tylko żytniej…ble niedobry:Boje się:

kamilaz23 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez stopka1:Zaczęłam robic zakwas z maki żytniej (tak się nazywa i nie jest razowa:Niepewny:)jest biało szara, nie mielona grubo hmm dobrze?A piekę z mąki razowej pszennej i faktycznie wychodzi ciężki i wilgotny -taki lubimy:)Choc od czasu do czasu można zrobic cos innego, bardziej lżejszego:Hmmm…:a z tej pełnoziarnistej lubelli taki wychodzi?tzn lżejszy?
aaaa tej mąki 450 dodaje troche tylko do mąki pszennej razowej 🙂

Kochana lubelli jest pełnoziarnisty czyli też nie lekki.Proponuję da mąkę typ 650 ja widziałam ową w biedronce jak już mówiłam babuni się nazywa albo w realu TIPa uniwersalna.Ja daję więcej takiej mąki ponieważ zakwas jest żytni przecież,a jak dodasz jeszcze mąkę żytnią czy jakąkolwiek pełnoziarnistą to też będzie taki jak lubisz:)Tylko będzie mniej mokry i nie będzie gliniasty:Boje się: Jezuuu ja pamiętam jak zrobiłam właśnie sam żytni:Boje się: Rosło w buzi:Śmiech: Spróbuj właśnie takie maki doda.Po kombinuj.Raz nie wyjdzie,a następnym razem będzie już lepiej.Nie zniechęcaj się bo to fajna zabawa:D

Pieczesz w tej maszynie do chleba???

kamilaz23 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez dąbro7:brzmi cudownie obiecująco i nieskomplikowanie, ja napewno spróbuję aczkolwiek z moim talentem są marne szanse na powodzenie:Wstyd:

dziękuję bardzo:)

Powiem Ci,że mi pierwszy zakwas nie wyszedł:Hyhy:Zrobił się na nim zielony kożuszek:Wstyd:No,ale wtedy zrobiłam za rzadki dwa to musiałam go wstawi do lodówki bo jechałam do rodziców.Jak wrócę do domu zrobię zdjęcie dzisiejszego chlebka i wstawię:)

stopka1 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kamilaz23:Kochana lubelli jest pełnoziarnisty czyli też nie lekki.Proponuję da mąkę typ 650 ja widziałam ową w biedronce jak już mówiłam babuni się nazywa albo w realu TIPa uniwersalna.Ja daję więcej takiej mąki ponieważ zakwas jest żytni przecież,a jak dodasz jeszcze mąkę żytnią czy jakąkolwiek pełnoziarnistą to też będzie taki jak lubisz:)Tylko będzie mniej mokry i nie będzie gliniasty:Boje się: Jezuuu ja pamiętam jak zrobiłam właśnie sam żytni:Boje się: Rosło w buzi:Śmiech: Spróbuj właśnie takie maki doda.Po kombinuj.Raz nie wyjdzie,a następnym razem będzie już lepiej.Nie zniechęcaj się bo to fajna zabawa:D

Pieczesz w tej maszynie do chleba???

ok-i zaopatrze się w mąkę w biedronce i pomieszam z pszenną razową grubo mieloną…na razie jestem na etapie robienia zawasu…a chlebus piekę w piekarniku bo maszyny nie posiadam:)

kamilaz23 Dodane ponad rok temu,

Nie wiem czy mi sięuda,ale spróbuję:)Próbowałam wkleić zdjęcie na instrukcjach,ale ja go nie widzę także jak jednak go nie będzie dajcie mi prosze znać wkleję inaczej:)

bep Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kamilaz23:Kochana kleisty będzie wychodzi jeśli dajesz razową mąkę TYLKO Spróbuj następnym razem dac mąkę lżejszą.Ja daję więcej mąki właśnie tej lekkiej.Bo pomyśl jak robisz zakwas to pewnie na razowej???Więc już jest ciężki,a jeszcze jak dodasz mąkę ciężką :Fiu fiu:Ja jestem też początkująca w pieczeniu chleba,ale eksperymentuję:D Pszenny chlebuś robię na zakwasie z mąki pszennej razowej,ale zamiast wody do chleba daję mleko.Aaaa ile dajesz soli??? To też jest dośc ważne może spróbuj da więcej soli???JA daję jeszcze łyżeczkę cukry brązowego.Jak ja sobie przypomnę mój pierwszy chlebuś:Fiu fiu::Boje się: Mój K też bardzo dzielny:Śmiech::Hyhy:

Jak ciasto w maszynie jest za rzadkie przeważnie dodaję otrębów one też ładnie łączą i zagęszczają:)
Z tą żytnią eksperymentuję. Daję razową i zwykłą. Wspomagam sie drożdżami. Daję otręby, różnie rodzaje mąk. Cuda. Cukru unikam bo my dobrze wyglądamy… Jak koniecznie muszę to odrobina do rozrobienia drożdży. Jakos różnie mi wychodzi. Pszenny jest OK. Pyszny od zawsze. Ale żytni – to kicha. Mieszany – może być. Robię ręcznie. Na maszynę się kurzy w piwnicy 😉

kamilaz23 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Bep:Z tą żytnią eksperymentuję. Daję razową i zwykłą. Wspomagam sie drożdżami. Daję otręby, różnie rodzaje mąk. Cuda. Cukru unikam bo my dobrze wyglądamy… Jak koniecznie muszę to odrobina do rozrobienia drożdży. Jakos różnie mi wychodzi. Pszenny jest OK. Pyszny od zawsze. Ale żytni – to kicha. Mieszany – może być. Robię ręcznie. Na maszynę się kurzy w piwnicy 😉

Ja drożdże rozpuszczam w wodzie i dopiero resztę dodaję.Chleb żytni ogólnie będzie ciężki i gliniasty.Ja jeszcze podejrzewam,że mój zakwas jest ciut za słaby.Muszę mniej mąki i wody dawać i zobaczymy wtedy:)

stopka1 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kamilaz23:Nie wiem czy mi sięuda,ale spróbuję:)Próbowałam wkleić zdjęcie na instrukcjach,ale ja go nie widzę także jak jednak go nie będzie dajcie mi prosze znać wkleję inaczej:)

mmmmm cudo:Wow!: i to z tej lubelli?

kamilaz23 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez stopka1:mmmmm cudo:Wow!: i to z tej lubelli?

Do tego chleba dałam tą mąkę zwykłą pszenną 650,lubelli pełnoziarnistą i żytnią razową no i zakwas na mące żytniej razowej i drożdży dałam coś około 1dag:DAaaa no i dałam słonecznik,dynię i otręby pszenne:Hyhy:

Znasz odpowiedź na pytanie: Pyszny chlebuś – prosty przepis?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

A-psik: moje dziecko jest uczulone…
Zatoki???
Nie lubię tego pisać, ale brak sensownego lekarza skłania mnie kolejny raz do szukania przyczyny permanentnego obrzęku nosa, a co za tym idzie, o czym ostatnio sobie pomyślałam, kaszlu. Może
Czytaj dalej
Polecam
znowu pralka;)
[SIZE=4][COLOR=#ff8c00]właśnie, pralkę chciałabym zmienić...najlepiej na bosha ... dużą, ale z opcją połowy załadunku lub dostosowującą ilość wody do wagi załadunku, z krótkim programem typu fitness no i klasa AAAAAAAAAAAAAAA+++++++++[IMG]http://forum.dziecko-info.com/images/smilies/wink.gif[/IMG] [/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=#ff8c00]ładowaną
Czytaj dalej