Warstwa makowa:
20 dag maku
4 jajka
po póltorej łyzki maki pszennej i bułki tartej
łyzeczka proszku do pieczenia
2 dag rodzynek
1 łyżka posiekanych orzechów
1 szkl. cukru
1-2 łyzki miodu
żółtka utrzeć z cukrem, miodem; dodać sparzony i zmielony mak, makę wymieszana z proszkiem. Ubić piane z białek i wymieszac z reszta składników, przełozyć na blaszkę.
Warstwa serowa:
50 dag tłustego sera
4 jajka
12 dag margaryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
10 dag cukru pudru
3 dag rodzynek
żółtka utrzeć z cukrem. Mieszając dodać zmielony ser,mąkę ziemniaczaną, roztopiona ale chłodną margarynę, rodzynki i pianę z białek. Wyłożyc na warstwe makową.
Warstwa orzechowa
15 dag zmielonych orzechów włoskich
4 jajka
2 łyżki maki pszennej
2 łyz bułki tartej
5 łyzek cukru pudru
1 łyz proszku do pieczenia
Z białek ubic pianę, delikatnie wymieszać z cukrem, żółtkami, orzechami z pozostałymi składnikami.
Wyłożyć na warstwe serową.
Upiec i polać polewą
Przyznam szczerze,że nie robiłam tego ciasta, niedawno je dostałam i dziele sie z Wami.
Podobno niebo w gębie(tak mówi moja mama, próbowała u znajomej), gdybyście spróbowały upiec to dajcie znać czy dobre.
Pozdrawiam
Aga z Szmkiem 5 lat i Julcią 3 mies.
3 odpowiedzi na pytanie: Pyszny Przekładaniec
Re: Pyszny Przekładaniec
Ja zrobię, ja! Bo moja Mama ma za tydzień imieniny. Napiszę potem jak było 🙂
Antoś (24.11.2003) i mama
Re: Pyszny Przekładaniec
Mam pytanko, jak duża blaszka ma być do tego ciasta, w jakiej temperaturce najlepiej piec i jak długo.
pozdrawiam
Anka
Re: Pyszny Przekładaniec
Sorry, że dopiero teraz odpowiadam ale wczesniej tu nie zaglądałam.
Myślę że blaszka ma być taka średnia (około 45 na 25-30 cm), a piec to chyba około 1 godz w tem 180 st.
Nie robiłam jeszcze tego ciasta, więc dokładnie nie wiem, ale ja bym tak zrobiła.
Pozdrawiam
Aga z Szmkiem prawie 6 lat i Julcią już 7 mies.
Znasz odpowiedź na pytanie: Pyszny Przekładaniec