Przepis na racuchy bez drożdży i cukru. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie i puszyste w środku

Poszukiwałam dzisiaj pomysłu na obiad i pomyślałam o racuchach. Ale te, które jedliśmy w domu były takie średnie… Na szczęście wykopałam fajny przepis na racuchy bez drożdży i cukru. Naprawdę zjadliwe, nawet dzieckom smakowało, a Młodszy niesłodyczowy. A więc ad rem:
– kefir – 400 ml
– 1 i 3/4 szklanki mąki – można dać np 1 szklankę pełnoziarnistej i 3/4 tortowej 😉 będzie zdrowej
– 1 jajko
– 1/2 łyżki sody
– odrobina soli
– 2-3 jabłka – pokrojone na kawałeczki.

Z kefiru, mąki, jajka sody (płaskie 1/2 łyżki – nie będzie za dużo) soli mieszamy ciasto – jest dość gęste. Do tego dosypujemy pokrojone na kawałeczki jabłka. Smażymy w małym rondelku po 2 szt w dość głębokim tłuszczu (tak ze 2-3 cm ). Wyjąć, odsączyć na ręczniku papierowym (choć można dać odrobię spirytusu do środka – wtedy nie nasiąkną). Na talerzyku posypać cukrem pudrem i zajadać się do woli. Wychodzą takie puszyste jak paczki.
Robi się szybko, jeszcze szybciej znikają.

Z podanych składników wychodzi racuchy bez drożdży dla 4 osób.

25 odpowiedzi na pytanie: Przepis na racuchy bez drożdży i cukru. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie i puszyste w środku

    • Zamieszczone przez ahimsa
      A zrobię:)

      Teraz?

      • Zamieszczone przez Asik.
        Teraz?

        Hahah! samobójczynią nie jestem;)
        Tak ogólnie- że zrobię;)))))

        • ciasto już gotowe, zaraz napisze o efektach końcowych 🙂

          • no ja chyba też dzisiaj zrobię, bo kompletnie nie mam pomysłu na obiad

            • Nie ukrywam, że jestem ciekawa Waszych opinii po spróbowaniu… Bo wg mnie to najlepszy przepis na racuchy z jakim się spotkałam. Nawet na drugi dzień są smaczne

              • racuchy pyszne, dokładnie tak jak napisałaś chrupiące na zewnątrz, mięciutkie i puszyste w środku. Dla mnie to również najlepszy przepis na racuchy jaki dotąd wypróbowałam.

                • zrobiłam 🙂 smakowały 🙂 dałam chyba za mało jabłek, mogłam wkroić 3, a dałam 2
                  dziewczynkom bardzo smakowały, zastanawiam się tylko, co zrobić, żeby były mniej tłuste (smażyłam na patelni na ok. 1cm oleju i odtluściłam na ręcznikach kuchennych), bo mnie niestety żołądek po tłustym bolał, a takie dobre

                  • Zamieszczone przez Beasia
                    zrobiłam 🙂 smakowały 🙂 dałam chyba za mało jabłek, mogłam wkroić 3, a dałam 2
                    dziewczynkom bardzo smakowały, zastanawiam się tylko, co zrobić, żeby były mniej tłuste (smażyłam na patelni na ok. 1cm oleju i odtluściłam na ręcznikach kuchennych), bo mnie niestety żołądek po tłustym bolał, a takie dobre

                    Moje pierwsze też trochę nasiąkły. Rozwiązania są 3. Zastosowane wszystkie razem pewnie pomogą.
                    1. Trochę wyższa temperatura tłuszczu.
                    2. Do środka wlać łyżkę max 2 spirytusu (w takcie smażenia wyparuje)
                    3. Smażyć na jakimś innym tłuszczu, a nie na oleju tylko np. plancie

                    • Poeksperymentowałam. Zamiast jabłek dałam banana i truskawki – nawet cukru potem nie trzeba. Mąka pełnoziarnista i trochę spirytusu do środka. Pycha. Chyba smaczniejsze niż te z oryginalnego przepisu

                      • Właśnie posłałam starego po kefir 😀
                        a tej sody to 1/2 małej łyżeczki, czy dużej?

                        • Zamieszczone przez agaa29

                          a tej sody to 1/2 małej łyżeczki, czy dużej?

                          ja dałam płaską łyżeczkę

                          • Zamieszczone przez agaa29
                            Właśnie posłałam starego po kefir 😀
                            a tej sody to 1/2 małej łyżeczki, czy dużej?

                            Pół dużej. Nie będzie czuć. Serio. Jak dasz dużo jabłek… A rosną jak oszalałe. Tylko dodaj trochę spirytusu do środka. Żeby nie nasiąkły tłuszczem 😉

                            • Zamieszczone przez Bep
                              Tylko dodaj trochę spirytusu do środka. Żeby nie nasiąkły tłuszczem 😉

                              kurde nie mam spirytusu – może być wódka?

                              • dziewczyny jeszcze jedno pytanko – jak długo smażycie? Do zrumienienia?

                                • Zamieszczone przez agaa29
                                  kurde nie mam spirytusu – może być wódka?

                                  Zamieszczone przez agaa29
                                  dziewczyny jeszcze jedno pytanko – jak długo smażycie? Do zrumienienia?

                                  Może być wódka – wyparuje więc spox.
                                  Smażyć do zarumienienia. W trakcie smażenia, o ile jest dużo tłuszczu, ładnie rosną – jak pączki. Chyba najlepsze będą na plance.

                                  • Dzięki Kochane za podpowiedzi
                                    Oto nasze wspólne dzieło 😀

                                    Uploaded with

                                    Pychotka 😀

                                    • Zamieszczone przez agaa29

                                      Pychotka 😀

                                      Ale fajne Ci wyszły Mlask

                                      • zrobiłam z truskawkami i bananami niestety wyszły strasznie nasiąknięte tłuszczem, odsączałam ręcznikiem pap., dałam chyba z pół szkl. spirytusu a i tak były tłuste aż kapało 🙁 do tego urosły na patelni a potem oklapły…co zrobiłam nie tak ?

                                        • Zamieszczone przez mimi-d
                                          zrobiłam z truskawkami i bananami niestety wyszły strasznie nasiąknięte tłuszczem, odsączałam ręcznikiem pap., dałam chyba z pół szkl. spirytusu a i tak były tłuste aż kapało 🙁 do tego urosły na patelni a potem oklapły…co zrobiłam nie tak ?

                                          A ciasto był gęste? Bo sok z truskawek rozcieńcza ciasto… No i to by też miało wpływ na to, że oklapły.
                                          Moje z jabłkami wychodziły jak te Agi, te z truskawkami trochę bardziej plackowate, ale w smaku pyszne… Dałam ze 2 łyżki spirytu i było znośnie z tym nasiąkaniem. Może nie meksyk, ale dało się jeść

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Przepis na racuchy bez drożdży i cukru. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie i puszyste w środku

                                          Dodaj komentarz

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general