Racuchy bez ckuru i drożdży. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie i puszyste w środku ;)

Poszukiwałam dzisiaj pomysłu na obiad i pomyślałam o racuchach. Ale te, które jedliśmy w domu były takie średnie… Na szczęście wykopałam fajny przepis. Naprawdę zjadliwe, nawet dzieckom smakowało, a Młodszy niesłodyczowy A więc ad rem:
– kefir – 400 ml
– 1 i 3/4 szklanki mąki – można dać np 1 szklankę pełnoziarnistej i 3/4 tortowej 😉 będzie zdrowej
– 1 jajko
– 1/2 łyżki sody
– odrobina soli
– 2-3 jabłka – pokrojone na kawałeczki.
Z kefiru, mąki, jajka sody (płaskie 1/2 łyżki – nie będzie za dużo) soli mieszamy ciasto – jest dość gęste. Do tego dosypujemy pokrojone na kawałeczki jabłka. Smażymy w małym rondelku po 2 szt w dość głębokim tłuszczu (tak ze 2-3 cm ). Wyjąć, odsączyć na ręczniku papierowym (choć można dać odrobię spirytusu do środka – wtedy nie nasiąkną). Na talerzyku posypać cukrem pudrem i zajadać się do woli. Wychodzą takie puszyste jak paczki.
Robi się szybko, jeszcze szybciej znikają.
Z podanych składników wychodzi porcja obiadowa na 4 osoby

25 odpowiedzi na pytanie: Racuchy bez ckuru i drożdży. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie i puszyste w środku ;)

ahimsa Dodane ponad rok temu,

A zrobię:)

asik Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ahimsa:A zrobię:)

Teraz?

ahimsa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Asik.:Teraz?

Hahah! samobójczynią nie jestem;)
Tak ogólnie- że zrobię;)))))

ewa1008 Dodane ponad rok temu,

ciasto już gotowe, zaraz napisze o efektach końcowych 🙂

beasia Dodane ponad rok temu,

no ja chyba też dzisiaj zrobię, bo kompletnie nie mam pomysłu na obiad

bep Dodane ponad rok temu,

Nie ukrywam, że jestem ciekawa Waszych opinii po spróbowaniu… Bo wg mnie to najlepszy przepis na racuchy z jakim się spotkałam. Nawet na drugi dzień są smaczne

ewa1008 Dodane ponad rok temu,

racuchy pyszne, dokładnie tak jak napisałaś chrupiące na zewnątrz, mięciutkie i puszyste w środku. Dla mnie to również najlepszy przepis na racuchy jaki dotąd wypróbowałam.

beasia Dodane ponad rok temu,

zrobiłam 🙂 smakowały 🙂 dałam chyba za mało jabłek, mogłam wkroić 3, a dałam 2
dziewczynkom bardzo smakowały, zastanawiam się tylko, co zrobić, żeby były mniej tłuste (smażyłam na patelni na ok. 1cm oleju i odtluściłam na ręcznikach kuchennych), bo mnie niestety żołądek po tłustym bolał, a takie dobre

bep Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Beasia:zrobiłam 🙂 smakowały 🙂 dałam chyba za mało jabłek, mogłam wkroić 3, a dałam 2
dziewczynkom bardzo smakowały, zastanawiam się tylko, co zrobić, żeby były mniej tłuste (smażyłam na patelni na ok. 1cm oleju i odtluściłam na ręcznikach kuchennych), bo mnie niestety żołądek po tłustym bolał, a takie dobre

Moje pierwsze też trochę nasiąkły. Rozwiązania są 3. Zastosowane wszystkie razem pewnie pomogą.
1. Trochę wyższa temperatura tłuszczu.
2. Do środka wlać łyżkę max 2 spirytusu (w takcie smażenia wyparuje)
3. Smażyć na jakimś innym tłuszczu, a nie na oleju tylko np. plancie

bep Dodane ponad rok temu,

Poeksperymentowałam. Zamiast jabłek dałam banana i truskawki – nawet cukru potem nie trzeba. Mąka pełnoziarnista i trochę spirytusu do środka. Pycha. Chyba smaczniejsze niż te z oryginalnego przepisu

inez1303 Dodane ponad rok temu,

Właśnie posłałam starego po kefir 😀
a tej sody to 1/2 małej łyżeczki, czy dużej?

beasia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez agaa29:
a tej sody to 1/2 małej łyżeczki, czy dużej?

ja dałam płaską łyżeczkę

bep Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez agaa29:Właśnie posłałam starego po kefir 😀
a tej sody to 1/2 małej łyżeczki, czy dużej?

Pół dużej. Nie będzie czuć. Serio. Jak dasz dużo jabłek… A rosną jak oszalałe. Tylko dodaj trochę spirytusu do środka. Żeby nie nasiąkły tłuszczem 😉

inez1303 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Bep: Tylko dodaj trochę spirytusu do środka. Żeby nie nasiąkły tłuszczem 😉
kurde nie mam spirytusu – może być wódka?

inez1303 Dodane ponad rok temu,

dziewczyny jeszcze jedno pytanko – jak długo smażycie? Do zrumienienia?

bep Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez agaa29: kurde nie mam spirytusu – może być wódka?

Zamieszczone przez agaa29:dziewczyny jeszcze jedno pytanko – jak długo smażycie? Do zrumienienia?
Może być wódka – wyparuje więc spox.
Smażyć do zarumienienia. W trakcie smażenia, o ile jest dużo tłuszczu, ładnie rosną – jak pączki. Chyba najlepsze będą na plance.

inez1303 Dodane ponad rok temu,

Dzięki Kochane za podpowiedzi
Oto nasze wspólne dzieło 😀

Uploaded with

Pychotka 😀

bep Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez agaa29:

Pychotka 😀
Ale fajne Ci wyszły Mlask

mimi-d Dodane ponad rok temu,

zrobiłam z truskawkami i bananami niestety wyszły strasznie nasiąknięte tłuszczem, odsączałam ręcznikiem pap., dałam chyba z pół szkl. spirytusu a i tak były tłuste aż kapało 🙁 do tego urosły na patelni a potem oklapły…co zrobiłam nie tak ?

bep Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez mimi-d:zrobiłam z truskawkami i bananami niestety wyszły strasznie nasiąknięte tłuszczem, odsączałam ręcznikiem pap., dałam chyba z pół szkl. spirytusu a i tak były tłuste aż kapało 🙁 do tego urosły na patelni a potem oklapły…co zrobiłam nie tak ?
A ciasto był gęste? Bo sok z truskawek rozcieńcza ciasto… No i to by też miało wpływ na to, że oklapły.
Moje z jabłkami wychodziły jak te Agi, te z truskawkami trochę bardziej plackowate, ale w smaku pyszne… Dałam ze 2 łyżki spirytu i było znośnie z tym nasiąkaniem. Może nie meksyk, ale dało się jeść

Znasz odpowiedź na pytanie: Racuchy bez ckuru i drożdży. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie i puszyste w środku ;)

Dodaj komentarz

Tematy, których nie znalazłam w forum
restauracja warszawa
witam wybieram się z mężem i dzieckiem do warszawy czy ktoś mógłby mi polecić dobrą restauracje??? chciałabym smacznie zjeść. kuchnia i cena nie gra roli.
Czytaj dalej
Tematy, których nie znalazłam w forum
Pilnie!!! hotel w Szczecinie
Małż pojechał do Szczecina z nadzieją, że znajdzie coś na miejscu i biedny siedzi w samochodzie, bo gdzie nie podjedzie to albo brak pokoi, albo obsprayowana "spelunka". Pomóżcie, macie jakieś
Czytaj dalej