Sernik z rosą-pychota!!!!!!

Jakoś nie moge się dzisiaj wziąść do roboty,więc napisze wam pszepis na sernik,który jest wprost rewelacyjny.Każdy kto go jadł chciał przepis,więc z wami też się podziele:

35dkg mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10dkg cukru
2 żółtka
1 jajo
10dkg margaryny
1łyżka czubata smalcu
Zagnieść ciasto i wyłóżyć dno i boki blachy.Ja wcześniej wykładam blache folią aluminiową,smaruje margaryną i posypuje bułką tartą,a wtedy jest pewne,że nic się nie chwyci dna.

90 dkg sera Tosca (To jest ser specjalny na serniki,właściwie to taki krem serowy,pakowany w pojemniczkach po 45 dkg,może być też oczywiście zwykły ser,ale smak już nie taki sam)
1/2 szklanki oleju
1i1/2 szklanki mleka
1 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
2 całe jaja
4 zółtka
skórka cytrynowa
I teraz te wszystkie składniki należy zmiksować. Będzie to mieć bardzo płynną konsystencje i piszę o tym dlatego,bo kilka moich koleżanek omało nie umarły na zawał serca,bo były pewne,że nic z tego nie wyjdzie.Zmiksowane wylać na ciasto i piec 50-60 minut,chociaż to też zależy jaki kto ma pikarnik i czasami trzeba troche dłużej.Z 20 minut wcześniej ubić piane z 6 białek i 1szkl.cukru i wyłożyć na podpieczone ciasto i piec jeszcze 15 minut.Odstawić do wystygnięcia. Na wierzch wyjdą kropelki rosy,które dodają serniczkowi uroku 🙂 Smacznego

Jessi i Weroniczka z 20.03.2003

33 odpowiedzi na pytanie: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

pikpok Dodane ponad rok temu,

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

Odpowiadam, że by trzymać ten przepis na wierzchu Hi,Hi. Wiem, ze ten sernik jest pyszny i z pewnością go zrobię mężowi na urodzinki 🙂

[Zobacz stronę]

olag Dodane ponad rok temu,

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

baaardzo dobry, nie robilam, ale ciocia meza robi go po mistrzowsku

Olag i Nina ur. 01.07.2002

kati00 Dodane ponad rok temu,

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

Jessi narobilas mi apetytu na ten serniczek. Chyba go niebawem zrobie.

Kati z Maluszkiem
termin: 26.02.2004

kulki Dodane ponad rok temu,

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

Zrobiłam, wyszedł mi całkiem niezły – ale ja jestem bardzo początkująca kucharka i dopiero rozpoznaję swój piekarnik 🙂
Chciałabym tylko się zapytać, jaką konsystencję powinna mieć po upieczeniu masa serowa – taką budyniową? Czy za krótko piekłam?

Pozdrówka,

Kinga i maluszek [~08.02.2004]

jessi Dodane ponad rok temu,

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

Ma być miękutki,ale raczej nie o konsystencji budyniowej. Na następny raz zostaw go na troszke dłużej. Najważniejsze by przy krojeniu nie rozlatywał się.

Jessi i Weroniczka z 20.03.2003

kulki Dodane ponad rok temu,

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

A może wrzucić 2 budynie?
No właśnie troszkę mi się rozpada, a nie mogłam go zostawić na dłużej, bo ciasto kruche już się upiekło. Ale to moja wina, bo nastawiłam na 190 st z nawiewem, następnym razem zrobię na 170 i popiekę więcej niż godzinę 🙂

Tak czy siak dziękuję za pycha przepis – to mój pierwszy sernik w życiu, więc to że nie wyszedł idealnie to tylko moja wina, nie przepisu 🙂

Kinga i maluszek [~08.02.2004]

Dodane ponad rok temu,

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

Ja też chcę spróbować choć pieczenie ciast to nie zabardzo mi wychodzi…..
…. czy piekarnik elektryczny powinien być wczesniej podgrzany?
… i w jakiej temperaturze należy piec aby zdążyła sie upiec masa serowa a nie spaliło ciasto?

Ania i Damianek (13.01.2003) i Dzidzia co ma 11 tygodni.

kulki Dodane ponad rok temu,

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

Ja piekłam bez podgrzania wcześniej – to było ok. Ale piekłam na 190 – i to już był błąd. W instrukcji do piekarnika było napisane, że serniki to na 190 i się głupio zasugerowałam.
Następnym razem ustawię 170.

Kinga i maluszek [~08.02.2004]

jessi Dodane ponad rok temu,

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

Pamiętajcie kochane,najważniejsze są chęci i nic nie szkodzi jak raz się nie uda.Z dodatkowymi budyniami bym nie eksperymentowała. Pieke już kilka lat i to podobno dobrze,ale zawsze pamiętam o jednej zasadzie,aby nigdy nie wkładać placka do zimnego piekarnika.Ja nagrzewam już piekarnik w przypadku seniczka w momencie jak zaczynam mieszać ser z innymi składnikami,więc kilka minut wcześniej.Ja mam piekarnik gazowy i na początek zawsze ustawiam temperature na 200,a potem po 20-30 minutach zmniejszam na 180 i czasami też pieke dłużej,bo np.gaz jest słaby,przypuszczam że z prądem może być tak samo. Zawsze kontroluje jakie ciasto jest ze spodu.W razie potrzeby uruchamiam spirale z góry. Nie zaglądajcie też zbyt wcześnie do piekarnika,bo ciasto wam upadnie.W tym przypadku może nie,ale przy biszkopcie na pewno. Podawałam wcześniej też przepis na placek z kiwi.Wypróbujcie go,bo jest bardzo dobry i bardzo prosty. Chętnie pomoge,jeżeli macie jakieś pytanka co do pieczenia.U nas w domu ciasto jest co tydzień,bo mój mąż je uwielbia,a serniczek to jego ulubiony przysmak :))

Jessi i Weroniczka z 20.03.2003

kulki Dodane ponad rok temu,

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

No właśnie z tym nagrzewaniem to też mam problem – u rodziców jest piekarnik gazowy i tak jak mówisz nikomu nawet do głowy by nie przyszło go nie nagrzać. Natomiast ja – świeżo upieczona gospodyni 🙂 – mam super ekstra piekarnik elektryczny, no i w instrukcji stoi jak byk, żeby oszczędzać prąd i piekarnika nie nagrzewać, chyba, że w napiszą inaczej. A w dalszej części jest tabelka, w niej wypisane ciasta, temperatury i czy nagrzewać, czy nie – dla większości nie nagrzewać.

Ponieważ początkująca jestem to się grzecznie słucham i nie nagrzewam 🙂 I przyznaję, ciasto mi się dobrze upiekło, tylko za wysoką temp. ustawiłam, przez co spód upiekł mi się szybciej niż masa serowa zgęstniała. Mężowi i tak smakuje :))

Ale nie umiem powiedzieć co by było gdybym zamiast sernika piekła drożdżówkę czy biszkopt (bo jeszcze nie piekłam), czy by im nie zaszkodził ten zimny piekarnik.

Kinga i maluszek [~08.02.2004]

Dodane ponad rok temu,

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

Mój mąż tez uwielbia ciasta ale mi udaje sie tylko szarlodka, drodzowe ciasta i sernik na zimno 🙂
Bardzo dziękuje za wskazówki.

Ania i Damianek (13.01.2003) i Dzidzia co ma 11 tygodni.

ciku Dodane ponad rok temu,

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

No to i ja sie chyba biore do roboty:) Na razie na zakupki, szkoda tylko ze w Stanach takiego specjalnego serka nie dostane:((
Buziaczki dziewczynki i milego obzerania sie coby nam tluste dupy urosly:)

Ciku i cikus(ia)
10 luty 2004

Dodane ponad rok temu,

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

No i oczywiście wszystko zepsułam :((
Chyba piekarnik elektrzyczny nie grzeje tak dobrze jak gazowy bo w gazowym zawsze wszystko mi sie przypalało a teraz nic nie jest prawidłowo upieczone.
Masa serowa i pianka wyszły super ciasto na bokach też upieczone a środek surowy, po mimo pieczenia w temperaturze 180 st. przez 60 minut.
Więc pomyślałam sobie, że może wsadzę go jeszcze raz i sie dopiecze i tak do niczego wiec mozna spróbować.
No i z ciasta wyszedł zakalec 🙂
….. ale i tak chyba lepiej jeść zakalca niż surowe, tylko kiedy ja to zjem?…. mąż mi nie pomoże bo wraca dopiero za tydzień
NASTĘPNYM RAZEM MUSI SIĘ UDAĆ

Ania i Damianek (13.01.2003) i Dzidzia co ma 11 tygodni.

ciku Dodane ponad rok temu,

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

Mi sie udal i jest pyszny, ale mam kilka kwestii.
Kiedy stygl to faktycznie byl troche za wodnisty i dlatego po wystygnieciu wlozylam go na noc do lodowki i teraz jego konsystencja jest swietna.
Jesli zas chodzi o piane to nie wiem czy troche nie zawalilam, a moze tak ma byc? Nie wiem. Otoz dalam tej piany warstwe grubosci okolo 1 -1,5 cm i potem sie denerwowalam, ze ciasto od spodu mi sie spali,a piana nie zdazy sie zrobic. Spod wyszedl swietny natomiast piana mam wrazenie ze ciutke za krotko siedziala w piecu i jest nieco niedopieczona. Tej rosy tez malo wyszlo – tylko gdzieniegdzie i pojawila sie dopiero drugiego dnia. Jessi napisz prosze jak grubo dac tej piany? Ciasto jest pyszne i definitywnie wchodzi do mojego zelaznego menu ciastowego:))

Ciku i cikus(ia)
10 luty 2004

jessi Dodane ponad rok temu,

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

Nic się nie martw,nastepnym razem na pewno będzie lepiej.Ja mam piekarnik gazowy i chyba następny też taki kupie. Na następny raz przytrzymaj dłużej. Możesz też dać na samym początku na większą temperature,a potem zmniejszyć. Spróbuj upiec jeszcze raz jak wróci mąż 🙂

Jessi i Weroniczka z 20.03.2003

ciku Dodane ponad rok temu,

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

Jessi a co z ta piana? Pytalam ile jej ma byc na wysokosc? Buzka:))

jessi Dodane ponad rok temu,

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

Nie wiem jak Ci to napisać.Jak ubijesz piane na sztywno,to rozesmarują ją równo na górze ciasta i ile będzie to będzie,nigdy nie mierzyłam :))))))

Jessi i Weroniczka z 20.03.2003

smoki Dodane ponad rok temu,

zrobilam!!!!!!!

pyyyyyyyyyyyyyyyyszny!

A to byl moj pierwszy sernik 🙂

smoki i Dawidek (14 miesięcy)

pikpok Dodane ponad rok temu,

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

No we wtorek bedzie dzięń sądu (nad moimi umiejętnościami kulinarnymi), zrobię ten serniczek mojemu mężulkowi 🙂 na urodzinki. Wszelkie dodatkowe rady mile widziane 🙂

smoki Dodane ponad rok temu,

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

on po prostu WYCHODZI SAM

Pieklam 60 min przy 180 stopniach

smoki i Dawidek (14 miesięcy)

Znasz odpowiedź na pytanie: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

Dodaj komentarz

Dla starających się
głupia @
przyszła wczoraj i bardzo powoli się rozkręca i jak tu się nie załamać? temperaturki Eluni
Czytaj dalej
Dla starających się
A u mnie znowu @
Czuję się paskudnie. Chce mi się płakać i jestem zła. W tym m-ącu zostałam zaskoczona przez @. Przytulałam się z mężem ściśle wg wskazań lekarza co trzy dni i w
Czytaj dalej