szynka w coli

Nie wiem, czy ktoś/któraś z Was robił(-a), ale bardzo smacznie wychodzi.
A przepis na Święta jak znalazł 🙂

Potrzebna:
spora szynka (może być z kością) – 1,5 do 2 kg

zapeklować (czyli normalnie do solanki z przyprawami chlup na 2-3 dni)

Potem wyciągamy, wkładamy do garnka (w miarę ciasnego), zalewamy colą i gotujemy ok 2 godzin z cebulą, goździkami i jak ktoś lubi odrobiną pieprzu.

Wyjmujemy, glazurujemy (czyli nacieramy musztardą, można powbijać goździki) i do piekarnika na 200-220 stopni, żeby skórka się zarumieniła (od 20 do 40 minut – jak kto woli)

Strona 2 odpowiedzi na pytanie: szynka w coli

  1. Ale nastepna bedzie w coli.

    • Zamieszczone przez sole
      A ja wlasnie szynke wczoraj zrobilam i cole mialam i przepisu nie znalam 🙁

      no to jak sie forum czyta, he???

      • Zamieszczone przez nelly21
        ja generalnie mam problem z tym przepisem….jakie mieso kupic….szynka…tzn. orzech moze byc???(ale zabrzmialo)

        generalnie nelly nie rozumiem twojego problemu
        szynka to szynka- jak jest napisane – kawalek szynki to znaczy ze kawalek szynki (nawet moze byc z koscia) jesli orzech to kawalek szynki – a rozumiem ze wlasnie tak to moze byc

        idziesz do miesnego prosisz 1,5 kg szynki z koscia lub bez i marynujesz

        cos przepuscilam?

        • Zamieszczone przez dorotka1
          generalnie nelly nie rozumiem twojego problemu
          szynka to szynka- jak jest napisane – kawalek szynki to znaczy ze kawalek szynki (nawet moze byc z koscia) jesli orzech to kawalek szynki – a rozumiem ze wlasnie tak to moze byc

          idziesz do miesnego prosisz 1,5 kg szynki z koscia lub bez i marynujesz

          cos przepuscilam?

          A ja rozumiem 🙂 Bo w przepisie zapewne chodzi o surową szynkę, tzn. kawałek miesa (taki jak np. schab, karczek), a nie szynke na kanapki 🙂 Nie wszyscy się znają na gotowaniu 🙂

          • Zamieszczone przez dorotka1
            generalnie nelly nie rozumiem twojego problemu
            szynka to szynka- jak jest napisane – kawalek szynki to znaczy ze kawalek szynki (nawet moze byc z koscia) jesli orzech to kawalek szynki – a rozumiem ze wlasnie tak to moze byc

            idziesz do miesnego prosisz 1,5 kg szynki z koscia lub bez i marynujesz

            cos przepuscilam?

            wiesz bo u mnie w miesnym nie istnieje cos takiego jak “szynka”, wszystko ma jakies nazwy np: orzech:)
            i stad moj dylemat… Ale juz wiem ze orzech to szynka:)

            • nelly to mnie zaintrygowalas teraz a jak sie nazywaja w twoim sklepie te czesci szynki ktore nie sa “orzechem”?

              • Zamieszczone przez dorotka1
                nelly to mnie zaintrygowalas teraz a jak sie nazywaja w twoim sklepie te czesci szynki ktore nie sa “orzechem”?

                no a skad mam wiedziec, ze te inne nazwy to szynka???
                z normalnych nazw mam tylko: lopatka, karkowka, i boczek i zeberka..inne to jakies takie inne…

                • I nie pytasz w sklepie, co to jest?
                  😉

                  • Zamieszczone przez Lea
                    I nie pytasz w sklepie, co to jest?
                    😉

                    nie, bo nie potrzebowalam:)

                    • Szynka to mięso z udźca – z tylnego nazywa się szynka tylna, z przedniego to właśnie łopatka – albo szynka przednia. I jak dotka pisze może być z kością lub bez.
                      Wiem, że szynka orzech to wędlina, tzn. kawał szynki o kształcie anatomicznym takim jak ma mięsień z szynki, uwędzona na ciemny kolor. Nic nie wiem o nazwie “orzech” surowej szynki….

                      • Nelly, wiec po prostu zapytaj w sklepie o surową szynke. Predzej one beda wiedzialy, ktore z tych miesek to szynka, niz my 🙂 – bo licho wie, co i jak tak jest ponazywane.

                        • Zamieszczone przez Lea
                          Nelly, wiec po prostu zapytaj w sklepie o surową szynke. Predzej one beda wiedzialy, ktore z tych miesek to szynka, niz my 🙂 – bo licho wie, co i jak tak jest ponazywane.

                          • Dziekuje, stronke znam 🙂
                            Ale nie wiemy, wg jakiego klucza nazywaja w tym konkretnym sklepie 😉
                            W kazdym razie mi przepis wydaje sie jasny a w razie watpliwosci dopytalabym w konkretnym sklepie.

                            • Nie – szynka “orzech” to już produkt po obróbce, to rodzaj wędliny, tego nie da się peklować.

                              Do tego przepisu potrzebna jest surowa szynka (może być z kością, ale lepiej bez)

                              • Zamieszczone przez dorotka1
                                nelly to mnie zaintrygowalas teraz a jak sie nazywaja w twoim sklepie te czesci szynki ktore nie sa “orzechem”?

                                Wyjdę nas ignorantkę kuchenną, ale gdzie na szynce/śwince rosną orzechy? 😉

                                • Orzech to u nas surowe miecho:)powaznie, w 100% surowe:)
                                  aaaaaaa, specjalnie pojechalam do sklepu i to jakas czesc szynki cos tam bez tluszczu, reszty nie pamietam:)
                                  babka patrzala sie na mnie jak na swira, ze nei wiem ze orzech to mieso szynki….
                                  i powaznie surowe:)
                                  zakupilam…
                                  normalnie orzecha robilam w przyprawie knorra staropolskiej….pycha…pieklam w folii.

                                  a jutro robie dziejowego:)

                                  • Zamieszczone przez nelly21
                                    Aska jak Ty mnie znasz

                                    Jestem niemal pewna, że sporo większa połowa ( 😀 ) pań by się o to spytała

                                    • ja piernicze… szynka w coli? kiepska wyobraznie mam, bo jakos sobie wyobrazic tego nie moge….

                                      • Zamieszczone przez Dziej
                                        Nie wiem, czy ktoś/któraś z Was robił(-a), ale bardzo smacznie wychodzi.
                                        A przepis na Święta jak znalazł 🙂

                                        Potrzebna:
                                        spora szynka (może być z kością) – 1,5 do 2 kg

                                        zapeklować (czyli normalnie do solanki z przyprawami chlup na 2-3 dni)

                                        Potem wyciągamy, wkładamy do garnka (w miarę ciasnego), zalewamy colą i gotujemy ok 2 godzin z cebulą, goździkami i jak ktoś lubi odrobiną pieprzu.

                                        Wyjmujemy, glazurujemy (czyli nacieramy musztardą, można powbijać goździki) i do piekarnika na 200-220 stopni, żeby skórka się zarumieniła (od 20 do 40 minut – jak kto woli)

                                        no dobra, a jak sie pekluje i do tej solanki? (nigdy nie peklowalam)
                                        jakie przyprawy? czy to potem te 2-3 dni w lodowce trzymac?

                                        i czym najlepiej podawac?

                                        • Peklowanie to działanie na mięso roztworem soli. Po zalaniu nie trzyma się tego w lodówce, po prostu w temperaturze pokojowej.
                                          (czasem da się kupić sól do peklowania)

                                          Jeden z przepisów mówi tak:
                                          W 1 litrze wody rozpuszczamy: sól do peklowania (lub zwykłą, kamienną) – 100 g;
                                          cukier 1 łyżeczka;
                                          pieprz czarny – 1 łyżeczka;
                                          ziele angielskie – 1 łyżeczka;
                                          listek laurowy – 3 szt.;
                                          majeranek – 3 łyżeczki; (pieprz, ziele angielskie, listek laurowy i majeranek można zmielić)
                                          czosnek – 1 główka (czosnek zgnieść).
                                          Zalewę należy zagotować, ostudzić i dopiero potem zalać nią mięso.
                                          Szynkę ułożyć w umytej i sparzonej kamionce, wlać zalewę aż pokryje mięso i przygnieść ciężarem.

                                          W zależności ile jest mięsa tyle solanki przygotowujemy.

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: szynka w coli

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general