zabieralam sie za jej zrobienie od dawna, ale jakos mi nie wychodzilo
zupelnie inne “ciasto”
najpierw robimy spod:
90g masla
1 lyzka oleju
3 lyzki wody
1 lyzka cukru
1/8 lyzeczki soli
wszystkie skladniki trzeba wrzucic do naczynia zaroodpornego i wstawic do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni na jakies 10-15 minut – maslo ma zaczac bablowac i lekko sie zrumienic na brzegach
(polecam przykryc, bo zazwyczaj zdrowo pryszcze na boki)
wyjac naczynie z pieca i wmieszac w nie 150 g maki (najlepsza jest zwykla biala typu 500) dosc energicznie, az sie wszystko polaczy w jedna kule i odczekac az masa bedzie na tyle schlodzona, ze bedzie ja mozna ugniatac rekami
blache do tarty o srednicy 21cm wylozyc masa (ugniatac dlonia i zrobic zakladki na brzegach) – mozna uzyc tortownicy
masa bedzie raczej cienka, na 2-3 mm
trzeba zostawic sobie kawaleczek masy, mniej wiecej wielkosci wisni, zeby potem uzupelnic pekniecia w spodzie
i blache do pieca na 10-15 minut (az sie lekko zarumienia) – wyjac, ostudzic, uzupelnic reszta ciasta pekniecia
tymczasem wycisnoc sok z dwoch trzech cytryn (ma byc ok. 125 ml)
otrzec skorke z jednej cytryny
(lubie kombinowac ze smakiem i np. mieszam cytryny z lemonkami albo pomaranczami)
sok, skorke, ok. 100 g cukru (troche wiecej niz pol szklanki) i 80g masla wrzucamy na patelnie z grubym dnem albo do rondla i czekamy az sie wszystko ladnie roztopi i polaczy
tymczasem ucieramy dwa duze jaja i dwa zoltka mikserem na gladka puszysta mase (na wolnych obrotach wystarczy)
mase cytrynowa nalezy stopniowo dodawac do jaja i mieszac tak, zeby jaja sie od namiaru temperatury nie sciely
wszystko przelewamy przez geste sito prosto do przygotowanego wczesniej spodu i wstawiamy do pieca na 10 minut (tylko zeby sie masa sciela)
odstawiamy, zeby ostyglo, potem wstawiamy do lodowki na godzinke
swietny deser na lato – z podanych ilosci wychodzi tarta cieniutka na poltora centymetra, jesli chcemy wiecej, trzeba po prostu podwoic skladniki
edytuje, zeby dopisac, ze pozniej wstawie zdjecia
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: tarta cytrynowa – boskosci nietuzinkowe!
przepyszna :*
ta tarta łazi za mną od kilku już dni 😉
muszę ją koniecznie wypróbować 🙂
o ja pierdziu popłakałam sie
Znasz odpowiedź na pytanie: tarta cytrynowa – boskosci nietuzinkowe!