Tort na Komunię samodzielnie?

Czy ktoś się odważył?
Tak mi się marzy, żeby tort choć raz był zjedzony, smaczny, a nie rozgrzebany widelcem cukierniany atrybut deserowy pomiędzy kawą a zimną płytą.

Nie znoszę ciast z cukierni, wybredna jestem i chyba jeszcze nie zdarzyło mi się zjeść tortu z cukierni, który by zachwycił

Poproszę o dzielenie się doświadczeniem w tej kwestii 🙂

118 odpowiedzi na pytanie: Tort na Komunię samodzielnie?

  1. Tylko samodzielnie 😀
    Pyszny waniliowy biszkopt przełożony bitą śmietaną lub bitą z owocami, lub kremem budyniowo-bitośmietanowym, nasączony czyś kwaskowatym (może być pulpa agrestowa) i na górze położona dekoracja z marcepana.
    Kuzynowi na “wesele” 😉 On z Wybranką za “wielką wodą”, rodzina w PL 😉 robiłam w zimie: biszkopt makowy, bita, obłożony masą marcepanową. Wygląd REWELACYJNY (serio – niebieskie dodatki + srebrne perełki) – smak cudowny. Wszystkie kupne niech się schowają. Tak pyszny tort tylko raz w życiu mi wyszedł. Znikał w mgnieniu oka… I dobrze – bo się marcepan na bitej zaczął rozpuszczać 😉

    • Bea ja średnio w temacie tortowym,
      choć może trochę tak – ale muszę Ci bardzo podziękować 😀
      J. sobie zażyczyła na urodziny truskawkowe marzenie, zamiast tortu
      upiekłam nie jak zawsze w prostokątnej brytfannie, tylko w dużej tortownicy
      Dzieciaki zachwycone, po raz pierwszy “tort” zniknął ze wszystkich talerzy 😀
      Twój przepis to jedno z naszych ulubionych ciast, zdecydowany faworyt Młodej 😀

      • Zamieszczone przez beamama
        Czy ktoś się odważył?
        Tak mi się marzy, żeby tort choć raz był zjedzony, smaczny, a nie rozgrzebany widelcem cukierniany atrybut deserowy pomiędzy kawą a zimną płytą.

        Nie znoszę ciast z cukierni, wybredna jestem i chyba jeszcze nie zdarzyło mi się zjeść tortu z cukierni, który by zachwycił

        Poproszę o dzielenie się doświadczeniem w tej kwestii 🙂

        No właśnie, przemyślenia mam dokładnie takie jak Ty
        Czy zakupić piękne ciasto w kształcie księgi, którego sie nikt nie czepi czy samej kombinować

        Koleżanka mnie namawia na domówke z opłatkiem na górze, no ale nie wiem….

        • Dodam, że boję się góry a nie samego samku, czy tego, że tort nie wyjdzie

          Taki by mi styknał

          • Wydaje się łatwe 😉

            • Zamieszczone przez ciapa
              Dodam, że boję się góry a nie samego samku, czy tego, że tort nie wyjdzie

              Taki by mi styknał

              Cza mieć literki i wykrawaczki… Łatwy jest.
              Tylko jeżeli to jest lukier plastyczny – a na to wygląda – to będzie średnio smaczne. Po prostu smak cukru. Choćbyś w środku miała nie wiem co to na zewnątrz musi być masa maślana i ten “cukier”.
              A wtedy to, jak Bea pisała, jak z cukierni 😀 Postoi do rocznicy

              • Zamieszczone przez Bep
                Cza mieć literki i wykrawaczki… Łatwy jest.
                Tylko jeżeli to jest lukier plastyczny – a na to wygląda – to będzie średnio smaczne. Po prostu smak cukru. Choćbyś w środku miała nie wiem co to na zewnątrz musi być masa maślana i ten “cukier”.
                A wtedy to, jak Bea pisała, jak z cukierni 😀 Postoi do rocznicy

                No tak, literki sobie daruję:)
                Bardziej myślę o tym torcie z filmiku
                Laska dawała budyń na wierzch, nie masło
                Z lukrem plastycznym nic nie jadłam jeszcze ale myślę, że górna wartwa cukru nie zniszczy bardzo środka

                Spróbuję na weekendzie popełnić taki tort 😀

                • Zamieszczone przez Asik.
                  Bea ja średnio w temacie tortowym,
                  choć może trochę tak – ale muszę Ci bardzo podziękować 😀
                  J. sobie zażyczyła na urodziny truskawkowe marzenie, zamiast tortu
                  upiekłam nie jak zawsze w prostokątnej brytfannie, tylko w dużej tortownicy
                  Dzieciaki zachwycone, po raz pierwszy “tort” zniknął ze wszystkich talerzy 😀
                  Twój przepis to jedno z naszych ulubionych ciast, zdecydowany faworyt Młodej 😀

                  Asik, ja też uwielbiam to ciacho 🙂

                  • Zamieszczone przez Bep
                    Tylko samodzielnie 😀
                    Pyszny waniliowy biszkopt przełożony bitą śmietaną lub bitą z owocami, lub kremem budyniowo-bitośmietanowym, nasączony czyś kwaskowatym (może być pulpa agrestowa) i na górze położona dekoracja z marcepana.
                    Kuzynowi na “wesele” 😉 On z Wybranką za “wielką wodą”, rodzina w PL 😉 robiłam w zimie: biszkopt makowy, bita, obłożony masą marcepanową. Wygląd REWELACYJNY (serio – niebieskie dodatki + srebrne perełki) – smak cudowny. Wszystkie kupne niech się schowają. Tak pyszny tort tylko raz w życiu mi wyszedł. Znikał w mgnieniu oka… I dobrze – bo się marcepan na bitej zaczął rozpuszczać 😉

                    No moja droga, Ty myślisz, że się wywiniesz od przepisu? :Nie nie:
                    😉

                    • Zamieszczone przez ciapa
                      Dodam, że boję się góry a nie samego samku, czy tego, że tort nie wyjdzie

                      Taki by mi styknał

                      Te torty są piękne, ale ten cukier na wierzchu…

                      Mi chodzi po głowie księga, może dałabym radę 😀 :

                      • Kwestia tylko jakie masy do środka, żeby pysznie było, czym nasączać itd.

                        • Tu są strony opłatkowe do dekoracji tortów ksiąg:

                          • Zamieszczone przez beamama
                            Czy ktoś się odważył?
                            Tak mi się marzy, żeby tort choć raz był zjedzony, smaczny, a nie rozgrzebany widelcem cukierniany atrybut deserowy pomiędzy kawą a zimną płytą.

                            Nie znoszę ciast z cukierni, wybredna jestem i chyba jeszcze nie zdarzyło mi się zjeść tortu z cukierni, który by zachwycił

                            Poproszę o dzielenie się doświadczeniem w tej kwestii 🙂

                            Mam podobny dylemat.
                            Z tym, że my (w sensie ja, mąż i dzieci) “generalnie” tortów nie za bardzo, a już z cukierni to nawet nie chce mi się próbować…
                            RAZ jadłam super z cukierni: czekoladowo – żurawinowy. To był tort weselny i trochę nietypowo wyglądał, bo był czarny ale był naprawdę super 🙂 (nawet 2 kawałki zjadłam!). Ale nie będę tortu z Lublina do W-wy ciągnąć… No i czarny na komunię

                            Ja zastanawiam się nad 3 opcjami:
                            1) tort owocowo-śmietanowy (biały! :))
                            2) coś wymyśleć z ciasta czekoladowego Asik. i pomieszać to z masą jak do karpatki i wiśniami z likieru… Albo jakiś typu czarny las (tylko kto mi to upiecze ;))
                            3) olać tort. Będą dobre ciasta (mam “zaklepane”: orzechowiec, pijana śliwka, brownie, może karpatka). Dla mnie by wystarczyło, ale nie wiem… Musi być tort?

                            • Tu jest fajna stronka z tortami komunijnymi

                              • Zamieszczone przez kurczak
                                Mam podobny dylemat.
                                Z tym, że my (w sensie ja, mąż i dzieci) “generalnie” tortów nie za bardzo, a już z cukierni to nawet nie chce mi się próbować…
                                RAZ jadłam super z cukierni: czekoladowo – żurawinowy. To był tort weselny i trochę nietypowo wyglądał, bo był czarny ale był naprawdę super 🙂 (nawet 2 kawałki zjadłam!). Ale nie będę tortu z Lublina do W-wy ciągnąć… No i czarny na komunię

                                Ja zastanawiam się nad 3 opcjami:
                                1) tort owocowo-śmietanowy (biały! :))
                                2) coś wymyśleć z ciasta czekoladowego Asik. i pomieszać to z masą jak do karpatki i wiśniami z likieru… Albo jakiś typu czarny las (tylko kto mi to upiecze ;))
                                3) olać tort. Będą dobre ciasta (mam “zaklepane”: orzechowiec, pijana śliwka, brownie, może karpatka). Dla mnie by wystarczyło, ale nie wiem… Musi być tort?

                                Pewnie, że nie musi 🙂
                                Ja dążę 😀 do tortu głównie ze względu na dekoracje, które akcentują charakter święta, bo se karpatki hostią nie przystroję no i wiesz, dzieciak się ucieszy, bo tam jego imię i w ogóle 😉
                                Też taki śmietanowo-owocowy chodzi mi po głowie, co do czekoladowego Asik to wydaje mi się za ciężkie na tort, ale może się mylę

                                • Hmmmm… wg mnie tajemnica dobrego tortu tkwi w tym,by nie był zbyt słodki, mulący. Powinien być za to dobrze naponczowany (najlepiej wodą ze spirytusem,kawą, aromatyczna herbatą, ew.sokiem owocowym do tortów owocowych). Sama nie przepadam za tortami z masą na bazie tylko kremówki, za to sprawdziłam ten przepis na krem i polecam!

                                  Jest wiele wariantów smakowych,a krem wychodzi zawsze i jest zwarty, idealny do dekoracji. Ja tylko daję nieco więcej mąki do budyniu, żeby ciapa nie wyszła;) i mniej cukru, bo nie lubię i nie mogę.

                                  Torty z masa cukrową są rzeczywiście efektowne, sama zaczęłam je robić z myślą, że zjadający masę potraktują jak ozdobę i nie zjedzą,ale zawsze jedzą

                                  • w mojej miejscowości jedna kobieta robi pyszne torty rewelacyjne a i moim zdaniem wyglądają jak arcydzieła wręcz tu jest galeria tych jej tortów. Nie wiem gdzie mieszkasz ale jeśli blisko to polecam zamówienie tortu u niej.

                                    Nie wiem czy to obejmuje reklamę, jak tak to wykasujcie mnie stąd 😀

                                    • Zamieszczone przez Eiffla
                                      w mojej miejscowości jedna kobieta robi pyszne torty rewelacyjne a i moim zdaniem wyglądają jak arcydzieła wręcz tu jest galeria tych jej tortów. Nie wiem gdzie mieszkasz ale jeśli blisko to polecam zamówienie tortu u niej.

                                      Nie wiem czy to obejmuje reklamę, jak tak to wykasujcie mnie stąd 😀

                                      Ja mieszkam, jak widać 😀
                                      Za to Ty – nie widać

                                      • Zamieszczone przez monika3r
                                        Hmmmm… wg mnie tajemnica dobrego tortu tkwi w tym,by nie był zbyt słodki, mulący. Powinien być za to dobrze naponczowany (najlepiej wodą ze spirytusem,kawą, aromatyczna herbatą, ew.sokiem owocowym do tortów owocowych). Sama nie przepadam za tortami z masą na bazie tylko kremówki, za to sprawdziłam ten przepis na krem i polecam!

                                        Jest wiele wariantów smakowych,a krem wychodzi zawsze i jest zwarty, idealny do dekoracji. Ja tylko daję nieco więcej mąki do budyniu, żeby ciapa nie wyszła;) i mniej cukru, bo nie lubię i nie mogę.

                                        Torty z masa cukrową są rzeczywiście efektowne, sama zaczęłam je robić z myślą, że zjadający masę potraktują jak ozdobę i nie zjedzą,ale zawsze jedzą

                                        Fajny ten krem, tylko ja nie cierpię białej czekolady, ale może jej nie czuć w kremie?

                                        • Zamieszczone przez beamama
                                          Fajny ten krem, tylko ja nie cierpię białej czekolady, ale może jej nie czuć w kremie?

                                          Jej smak jest IMO subtelny;) ale może bardziej odpowiadałaby Ci wersja z Nutellą albo budyń + roztopiona 1 czekolada gorzka i 1 mleczna w ok. 150 gr kremówki (ma to po wystudzeniu konsystencję Nutelli). Ta ostatnia wersja jest intensywnie czekoladowa, niam:p

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Tort na Komunię samodzielnie?

                                          Dodaj komentarz

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general