truskawkowo

Z uwagi na zaczynający sie sezon truskawkowy, zapraszam do truskawkowych tematów 🙂
Jakie są Wasze ulubione dania/ciasta/przekąski?

Strona 3 odpowiedzi na pytanie: truskawkowo

  1. Zamieszczone przez nadii
    Ja wczoraj upiekłam bułeczki drożdżowe z truskawkami :). I chyba zaraz pęknę, bo objadam się nimi od samego rana.

    kochana a jak je pieczesz???
    prosze o przepis!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Zamieszczone przez beamama
      To moje najulubieńsze ciasto z truskawkami:

      Ciasto kruche:
      1/2 kg mąki
      1 kostka margaryny
      5 żółtek
      3/4szkl cukru pudru
      cukier waniliowy
      2 łyzeczki proszku do pieczenia
      1 łyżka kwaśnej śmietany
      0,5 kg truskawek
      2 łyżki cukru kryształu
      2 łyżki kiślu truskawkowego

      Zarobić kruche ciasto, a zanim się całkiem wyrobi – odłożyć 1/3.
      2/3 zarobić normalnie, a 1/3 zarobić podsypując więcej mąki, aby było gęściejsze – będzie z niego kruszonka, tą 1/3 – do zamrażarki.
      Rozwałkować ciasto na formę, podpiec na lekko złoty kolor ok 0,5 godz.
      Wyjąc i posypać garstką kaszy manny, na to wyłożyć dobrze odsączone i najlepiej malutkie (żeby nie trzeba było kroić) truskawki, następnie pianę z pozostałych 5 białek ubitych z cukrem i kiślem, na górę zetrzeć na tarce pozostałą 1/3 ciasta.
      Piec jeszcze ok 0,5 godz.

      A to moje świeżutkie, jeszcze ciepłe 🙂

      Zaręczam, że jest pyszne

      własnie siedzi w piekarniku:)

      • ciasto zjedzone….jeszcze wczoraj!!!!Masakra!!!tak szybko jeszcze zadne nie zniknelo!

        • Zamieszczone przez nelly21
          kochana a jak je pieczesz???
          prosze o przepis!!!!!!!!!!!!!!!!!

          Robie najzwyklejsze ciasto drożdżowe na bułeczki:

          1 kg mąki
          5 żółtek
          ok. 12 łyżek cukru
          szczypta soli
          paczka drożdży
          margaryna
          troszkę mleka

          Drożdże zalewam ciepłym mlekiem, dodaję 5 łyżek cukru i łyżkę mąki. Czekam aż wyrosną.

          Mąkę przesiewam. Margarynę roztapiam. Żółtka ucieram z 7 łyżkami cukru i szczyptą soli.

          Wlewam wyrośnięte drożdże do mąki. Dodaje żółtka. W. wszystko zagniata. Dodaję mleko. W. sobie nadal gniecie i gniecie i gniecie. Na koniec dodaję margaryną roztopioną i W. nadal zagniata.

          Wyrobione ciasto podsypuję mąką i zostawiam aż wyrośnie. Potem lepie bułeczki nadziewając je truskawkami (pokrojone na ćwiartki i zasypane cukrem). I do piekarnika na 180 stopni.

          • Zamieszczone przez nadii
            Robie najzwyklejsze ciasto drożdżowe na bułeczki:

            .

            dla mnie zadne ciasto nei jest najzyklejsze;)

            • Zamieszczone przez nelly21
              dla mnie zadne ciasto nei jest najzyklejsze;)

              Jak je zrobisz jeden raz, to zobaczysz, że jest zwykłe i proste w robocie :).

              • Zamieszczone przez beamama
                To moje najulubieńsze ciasto z truskawkami:

                Ciasto kruche:
                1/2 kg mąki
                1 kostka margaryny
                5 żółtek
                3/4szkl cukru pudru
                cukier waniliowy
                2 łyzeczki proszku do pieczenia
                1 łyżka kwaśnej śmietany
                0,5 kg truskawek
                2 łyżki cukru kryształu
                2 łyżki kiślu truskawkowego

                Zarobić kruche ciasto, a zanim się całkiem wyrobi – odłożyć 1/3.
                2/3 zarobić normalnie, a 1/3 zarobić podsypując więcej mąki, aby było gęściejsze – będzie z niego kruszonka, tą 1/3 – do zamrażarki.
                Rozwałkować ciasto na formę, podpiec na lekko złoty kolor ok 0,5 godz.
                Wyjąc i posypać garstką kaszy manny, na to wyłożyć dobrze odsączone i najlepiej malutkie (żeby nie trzeba było kroić) truskawki, następnie pianę z pozostałych 5 białek ubitych z cukrem i kiślem, na górę zetrzeć na tarce pozostałą 1/3 ciasta.
                Piec jeszcze ok 0,5 godz.

                A to moje świeżutkie, jeszcze ciepłe 🙂

                Zaręczam, że jest pyszne

                Sezot truskawkowy w pełni, więc wyciągam na górę ten przepis na genialne ciasto! 😀

                • Zamieszczone przez Magdzik
                  Sezot truskawkowy w pełni, więc wyciągam na górę ten przepis na genialne ciasto! 😀

                  Magdzik dzięki
                  Jutro mam gości spadłaś z nieba tym wątkiem 🙂

                  • Zamieszczone przez Magdzik
                    Sezot truskawkowy w pełni, więc wyciągam na górę ten przepis na genialne ciasto! 😀

                    He, he, nie mogę, w piecu siedzi 😀
                    Co za zbieg okoliczności

                    • Zamieszczone przez kiara
                      Ja tak jak aniuniaw i bruni:)
                      I jeszcze w sezonie czesto ronie moje ulubione cisto truskawkowe, jak dla mnie najlepsze na swiecie:)

                      Czy mogłabyś napisać jeszcze raz ten przepis, bo go nie mogę znaleźć, a skoro piszesz, że najlepsze na świecie i sądząc z opisu takie jest :), chętnie bym je zrobiła 🙂

                      • Zamieszczone przez miamia
                        Czy mogłabyś napisać jeszcze raz ten przepis, bo go nie mogę znaleźć, a skoro piszesz, że najlepsze na świecie i sądząc z opisu takie jest :), chętnie bym je zrobiła 🙂

                        Pewnie – to ciasto jest dla mnie nadal na 1 miejscu:)
                        Pieczemy biszkopt, kroimy na pol lub na 3 czesci – w zaleznosci jak wysoki urosnie. Nasaczamy ( robie to woda wymieszana z sokiem z cytryny i cukrem pudrem).
                        Robimy mase:
                        3 smietany 18% ( robie z “Piatnicy”)
                        1 szkl cukru pudru
                        2 pelne lyzki zelatyny
                        Smietane miksowac kilka min. z cukrem. Zimna zelatyne rozpuszczona w 1/2 szkl goracej wodac do smietany i chwilke miksowac aby sie polaczyla ze smietana.Gdy troche zgestnieje ( co dzieje sie szybko) wylewamy troche na biszkopt, sypiemy na to truskawki pokrojone badz w calosci, wlewamy reszte masy zostawiajac troche na wierzch ciasta i przykrywamy biszkoptem. Gore ciasta pokrywamy reszta masy iukladamy na niej truskawki – ozdabiam pokrojonymi i lekko osuszonymi papierowym reczniczkem plasterkami truskawek. Cisto wkladamy na chwile do lodowki i gotowe.

                        Jezeli robie wiekszy biszkopt mase robie z poltorej lub podwojnej porcji:)
                        Smazcnego!

                        • Zamieszczone przez kiara
                          Pewnie – to ciasto jest dla mnie nadal na 1 miejscu:)
                          Pieczemy biszkopt, kroimy na pol lub na 3 czesci – w zaleznosci jak wysoki urosnie. Nasaczamy ( robie to woda wymieszana z sokiem z cytryny i cukrem pudrem).
                          Robimy mase:
                          3 smietany 18% ( robie z “Piatnicy”)
                          1 szkl cukru pudru
                          2 pelne lyzki zelatyny
                          Smietane miksowac kilka min. z cukrem. Zimna zelatyne rozpuszczona w 1/2 szkl goracej wodac do smietany i chwilke miksowac aby sie polaczyla ze smietana.Gdy troche zgestnieje ( co dzieje sie szybko) wylewamy troche na biszkopt, sypiemy na to truskawki pokrojone badz w calosci, wlewamy reszte masy zostawiajac troche na wierzch ciasta i przykrywamy biszkoptem. Gore ciasta pokrywamy reszta masy iukladamy na niej truskawki – ozdabiam pokrojonymi i lekko osuszonymi papierowym reczniczkem plasterkami truskawek. Cisto wkladamy na chwile do lodowki i gotowe.

                          Jezeli robie wiekszy biszkopt mase robie z poltorej lub podwojnej porcji:)
                          Smacznego!

                          Dzięki wielkie, jutro rano idę na targ po truskawki i sie biorę do roboty

                          • Zamieszczone przez beamama
                            He, he, nie mogę, w piecu siedzi 😀
                            Co za zbieg okoliczności

                            Moje też siedzi 🙂

                            • Skoro wątek truskawkowy jest to pokażę Wam co za mną chodzi. Zaznaczam, że nigdy tego nie robiłam, więc 100% gwarancji za efekty nie daję. Znalazłam ten przepis dawno, zapisałam i jeszcze nie próbowałam, ale zdjęcie mnie bardzo kusi (tylko robić się nie chce).

                              Składniki

                              500 g kremowego sera białego
                              300 ml śmietanki kremówki
                              500 g mrożonych truskawek
                              8 łyżek cukru pudru
                              150 g białej czekolady
                              4 pełne łyżeczki żelatyny
                              150 g maślanych herbatników
                              100 g masła

                              Herbatniki rozdrabniamy malakserem lub rozwałkowujemy na proszek. Masło topimy w
                              rondelku i dodajemy do rozkruszonych ciastek. Wykładamy nimi tortownice o średnicy 25
                              cm i mocno dociskamy. Wkładamy do lodówki na ok. pól godziny. Czekoladę topimy w
                              kąpieli wodnej i dodajemy do sera. Mieszamy mikserem na najwyższych obrotach.
                              Dodajemy cukier puder i nadal mieszamy. Malakserem rozdrabniamy truskawki (nie na
                              mus, milo jest natrafiać na większe kawałki). Dodajemy je do sera i mieszamy. W
                              osobnym naczyniu ubijamy śmietanę. W 50 ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i
                              wlewamy ja do sera. Mieszamy mikserem. Ubitą śmietanę przekładamy do sera z
                              truskawkami i mieszamy delikatnie dużą łyżką do całkowitego połączenia się składników.
                              Masę wykładamy na herbatnikowy spod i wkładamy do lodówki na ok. 3 godziny.

                              przepis znaleziony tutaj:

                              • Ladniewyglada, latwe w wykonaniu, wiec pewnie niedlugo zrobie – mam z 5 kilo truskawek w zamrazalce i juz myslalam, ze sie zmarnuja,ale jednak nie:)
                                Dzieki za przepis:)

                                • Zamieszczone przez kiara
                                  Pewnie – to ciasto jest dla mnie nadal na 1 miejscu:)

                                  zrobiłam, dziś było na deser po obiedzie i już prawie jest całe zeżarte – bardzo dobre i nie jest ciężkie ani za słodkie to połączenie.
                                  Jeszcze raz dzięki za przepis!

                                  • Dziewczyny ode mnie coś w stylu “ciocia dobra rada” :
                                    do bitych śmietan z galaretką spróbujcie dodać dwie łyżki cappucino wailiowego w proszku – zajefajny smak

                                    • Zamieszczone przez JaEwa
                                      Skoro wątek truskawkowy jest to pokażę Wam co za mną chodzi. Zaznaczam, że nigdy tego nie robiłam, więc 100% gwarancji za efekty nie daję. Znalazłam ten przepis dawno, zapisałam i jeszcze nie próbowałam, ale zdjęcie mnie bardzo kusi (tylko robić się nie chce).

                                      Składniki

                                      500 g kremowego sera białego
                                      300 ml śmietanki kremówki
                                      500 g mrożonych truskawek
                                      8 łyżek cukru pudru
                                      150 g białej czekolady
                                      4 pełne łyżeczki żelatyny
                                      150 g maślanych herbatników
                                      100 g masła

                                      Herbatniki rozdrabniamy malakserem lub rozwałkowujemy na proszek. Masło topimy w
                                      rondelku i dodajemy do rozkruszonych ciastek. Wykładamy nimi tortownice o średnicy 25
                                      cm i mocno dociskamy. Wkładamy do lodówki na ok. pól godziny. Czekoladę topimy w
                                      kąpieli wodnej i dodajemy do sera. Mieszamy mikserem na najwyższych obrotach.
                                      Dodajemy cukier puder i nadal mieszamy. Malakserem rozdrabniamy truskawki (nie na
                                      mus, milo jest natrafiać na większe kawałki). Dodajemy je do sera i mieszamy. W
                                      osobnym naczyniu ubijamy śmietanę. W 50 ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i
                                      wlewamy ja do sera. Mieszamy mikserem. Ubitą śmietanę przekładamy do sera z
                                      truskawkami i mieszamy delikatnie dużą łyżką do całkowitego połączenia się składników.
                                      Masę wykładamy na herbatnikowy spod i wkładamy do lodówki na ok. 3 godziny.

                                      przepis znaleziony tutaj:

                                      ozłocę Cię za ten przepis
                                      coś takiego tyle że z malinami dziecię moje sobie zażyczyło

                                      • Zamieszczone przez kiara
                                        Pewnie – to ciasto jest dla mnie nadal na 1 miejscu:)
                                        Pieczemy biszkopt, kroimy na pol lub na 3 czesci – w zaleznosci jak wysoki urosnie. Nasaczamy ( robie to woda wymieszana z sokiem z cytryny i cukrem pudrem).
                                        Robimy mase:
                                        3 smietany 18% ( robie z “Piatnicy”)
                                        1 szkl cukru pudru
                                        2 pelne lyzki zelatyny
                                        Smietane miksowac kilka min. z cukrem. Zimna zelatyne rozpuszczona w 1/2 szkl goracej wodac do smietany i chwilke miksowac aby sie polaczyla ze smietana.Gdy troche zgestnieje ( co dzieje sie szybko) wylewamy troche na biszkopt, sypiemy na to truskawki pokrojone badz w calosci, wlewamy reszte masy zostawiajac troche na wierzch ciasta i przykrywamy biszkoptem. Gore ciasta pokrywamy reszta masy iukladamy na niej truskawki – ozdabiam pokrojonymi i lekko osuszonymi papierowym reczniczkem plasterkami truskawek. Cisto wkladamy na chwile do lodowki i gotowe.

                                        Jezeli robie wiekszy biszkopt mase robie z poltorej lub podwojnej porcji:)
                                        Smazcnego!

                                        ja mam wersje chyba prostszą – jedna ok 500 ml smietana 30 %, dwie galaretki. Smietane sie bije, galaretki rozpuszcza w połowie przepisanej wody – czyli w 500 ml. jak przestygna i sie nieco zgęszcza to sie to miesza. mozna mikserem – wyjdzie tak puszysta pianka. do tego owoce. pycha

                                        • A oglądacie “Słodki świat Rachel Allen” na TVN Style
                                          W sobotę robiła roladę bezową z kremem z serka mascarpone i czereśni, można czereśnie zamienić na truskawki. Wyglądało wyśmienicie. Za mną ta rolada “chodzi” od soboty tylko nie zapisałam sobie przepisu. Muszę poszukać w necie, chyba że macie ten przepis.

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: truskawkowo

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general