Zrobilam ja kilka lat temu na chrzciny Michaliny. Wśród gości był wegetarianin. A jesli w zupce podmieni sie bulion miesny na warzywny to jest jak znalazl. Przyznam sie, ze jest to przepis z opakowania sera Hochland 🙂
Skladniki:
puszka groszku
50 g masla
3 plaskie lyzki maki
1,25 l bulionu miesneo (ja robie z kostki rosolowej, choc na co dzien staram sie ich unikac)
4 plastry topione Hochland Maasdamer
1 opakowanie sera topionego hochland z ziolami (ja daje tez smietankowy)
2 lyzki szczypiorku
Z masla i maki przygotowac jasna zasmazke, dolac bulion, zagotowac. Dolozyc groszek, gotowac 5-7 minut. Ser poikroic na male kwadraciki i dodac do goracej zupy i mieszac do calkowitego rozpuszczenia. Zupe podawac posypana szczypiorkiem.
Ja szczypiorku jeszcze nigdy nie dalam. Pasuje natomiast groszek ptysiowy, mozna tez podawac z pieczywem czosnkowym, grzankami itp.
Smacznego!
Ser mozna oczywiscie tez innej firmy 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: